Skocz do zawartości
IGNORED

onkyo 7711 integra a czytanie płyt CD

maat

Rekomendowane odpowiedzi

Witojcie

Czy onkyo integra 7711 czyta tylko oryginalne płyty CD, lub jeszcze inaczej - płyty wytłoczone? Od czego zależy nagranie płyty aby byla odtwarzana w tym CD. Jestem posiadaczem tego CD wiec pytam. Płyty oryginalne czyta bezbłednie natomiast płyty przegrywane (próbowałem wszystkiego - zmiany prędkości na x1, dokładnego ustawienia Nero, dobre płyty etc.) co ciekawe niektóre płyty czyta bez problemu, ale wiekszosc albo nie widzi albo krztusi się jak gruźlik w zaawansowanym stadium swojej choroby.

Byłem w Top HIFI i powiedzieli mi ze niektore odtwarzacze po prostu tak mają ze względu na pewne komponenty, ktore znajdują się w ich wnętrzu - nie pamiętam jakie. Nie zalezy mi tak bardzo na płytach przegrywanych ale czasami taka funkcja przydaje się.

Czy ktoś może wyjaśnic mi dalczego ten CD nie czyta przegrywanych płyt. I co nalezy zrobic (zmienić) aby czytał.

Będę wdzięczny za wszelkie komentarze.

wszystko zalezy od tego, jaki masz laser i jaki barwnik jest uzyty w plytach, ktore czytasz. Moj kmpakt nie czytal w ogole cd-r, cd-rw, ale niedawno musialem zmienic laser. teraz czyta wszystko. Co do barwnika, to chodzi o te substancje, ktora pod wplywem mocnej wiazki laserowej (jak w nagrywarce) zmienia wlasciwosci (zmiany konformacyjne molekul barwnika prowadza do zmiany jego koloru najprosciej mowiac) i daje taki sam efekt, jak wytloczone prazki. Z tym, ze przy pewnych barwnikach potrzebny jest mocniejszy laser do odczytu. No i jakos tak to wyglada:-)

Problemy moga wynikać też ze zużycia nagrywarki. Sprawdź płyty nagrane w innym napędzie. Mój stary Technics tak miał. Bezbłędnie czytał płyty nagrane na nowym Liteonie, za to miał problemy z płytami z wyeksploatowanego Mitsumi.

Jeżeli jest to kwestia lasera to: na jaki laser będzie najodpowiedniejszy? Z tego co czytałem na Forum to ten CD ma lasery Sanyo - czyli niezbyt dobre. I ewentualnie jaki jest koszt takiego lasera, gdzie o niego pytać?

koszt lasera - mnie wymienili za 275 (cena z robocizna). Wymienialem w serwisie philipsa chyba, a nie pamietam, bo to i tak nie bylo na gwarancji. Nie wiem nawet dokladnie na jaki laser, facet czekal specjalnie na nowa dostawe, zeby mi zamontowac najlepszy jaki sie dalo, wiec uwierzylem ze jest dobry. Chyba faktycznie jest dobry:-)

koszt musi sie zamknac w granicach 100-300. jak beda chciali wiecej, to oszukuja.

jesli jestes z poznania, to moge ci powiedziec, gdzie dokladnie zanioslem moj boski kompakt...:-)

Niestety nie jestem z Poznania (piekne misteczko) mieszkam jak na razie w warszawce (ale coraz częściej się przekonuję, ze i warszawka jest ciekawym, a w niektórych miejscach pieknym miastem). A może ktoś wie, gdzie w Warszawie można wymienić laser (chociaz ten koszt jest dosyć nieproporcjonalny do całości sprzetu).

Iwo a czy Ty posiadasz dokładnie ten sam model CD?

Alez skad, posiadam zupelnie inny model cd. Natomiast problem jest w tym o czym pisalem - tzn w fizyce ukladu:-)))))

Dlatego moglem sobie pozwolic na komentarz pomimo posiadania innego sprzetu (sprawdz "o mnie"). A panowie z top hifi chyba nie wiedzieli dlaczego tak jest i opowiadali o pewnych komponentach....ale oczywiscie moge sie mylic w tym konkretnym wypadku, nawet jesli fizyka jest uniwersalna:-)

To iz cd player nie czyta CD-eRow moze byc powodowane czytaniem wpierw przez czytnik tzw. ATIP Informations. ATIP Informations to dane o plycie CD-R: kazda plyta CD-R jaka wychodzi z fabryki juz posiada wypalone fabrycznie dane typu: kod producenta, gatunek dysku (audio albo data), typ dysku (np. Medium Type B, low Beta category (B-)), dane do kalibracji lasera itd. itp. Oryginalne plyty z muzyka tloczone w tloczni nie posiadaja ATIP Informations wiec tym samym jesli odtwarzacz widzi owe dane to znaczy iż plyta jest nieoryginalna i odczyt jest blokowany lub zaklucany.

Wiec przy zakupie nowego CD Playera zawsze trzeba sprawdzic jak sie on zachowuje z kopiowanymi dyskami

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

->maat

Ja proponowalbym sprawdzanie zawsze CD Playera pod wzgledem czytania CD-Row. Moze byc tak iz ten sam model robiony na rynek azjatycki czy europejski nie bedzie mial blokady a inny ten sam model robiony na rynek amerykanski juz bedzie z blokada. Nawet te same modele wykonane w odstepie roku czy ilus miesiecy w jednej fabryce moga sie pod tym wzgledem roznic

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Zmiana lasera moze pomoc ale nie musi. Czesto oprogramowanie wenetrzne CD Playera nie pozwala bowiem na odczyt plyt z ATIP Informations.

• 2 lata później...

witam wszystkich

watek troche stary, ale mam ten sam kłopot z zw CD. a że problem nie zostal wyjasniony to prosłlbym o jakies wskazowki, rady np. tych osób ktore taki problem rozwiązały.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.