Skocz do zawartości
IGNORED

Krzywy talerz w Numarku TT-1520

bakk1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Otóż sprawa wygląda następująco, że w moim Numarku TT-1520 przy obrocie talerz waha się w płaszczyźnie pionowej miedzy skrajnymi punktami o ok 1 mm. Nie wiem czy dobrze wyjaśniłem o co chodzi, ale w tym samym punkcie obracając talerz o 180 st jest wyżej, a następnie po obrocie o kolejne 180 st jest niżej. Różnica miedzy najwyższym a najniższym punktem to tak koło 1 mm. Czy da się to jakoś w miarę wypoziomować, ewentualnie jakieś pomysły jak to zrobić?

Przy okazji czy może to mieć jakiś pływ na płyty (chociaż płyta jak leży na slipmacie jest w miarę poziomo)? Nie mam z tym żadnego problemu z tym, że jak na to patrzę to jest to dla mnie irytujące ;p

https://www.audiostereo.pl/topic/77501-krzywy-talerz-w-numarku-tt-1520/

dt_items_168491.jpg

jeżeli jest to ten sam gramofon co na zdjęciu to lepiej zrobisz jak go zmienisz... lepiej był wykonany już marantz tt42 :) Sam plastik fantastik ważący niecałe 4kg z tego co pamiętam nie był dobrym gramofonem.Wiem go go miałem. Już nie wspomnie o braku żadnej regulacji

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

A jak talerz podnosi się razem z bolcem? Czy trzeba to po prostu zrobić jakoś bardziej energicznie, bo próbowałem coś zadziałać parę dni temu, ale nie chciało to tak po dobroci zejść, więc zrezygnowałem, żeby czegoś nie zepsuć

Raczej nazwałbym to "pływaniem" talerza :p No ale rzeczywiście, nie słychać żadnego uszczerbku na muzyce z tego powodu. A jak to ma się do płyt? Czy mogą się przez to szybciej "zużywać"?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.