Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V767 + kolumny? jakie?

Cris72

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jestem Krzysztof. Kupiłem ampli. Yamaha rx-v767, ale jest to początek rozbudowy KD. Czytałem już wiele wątków tu na forum dotyczących doboru kolumn. Sam zastanawiałem się nad Ymamaha NS 777, Jamo 608, bo tak cenowo mi pasują. Pronowano tu KLIPSCH F3 i wiele innych, które również mogą być. Mam pokój 15m2, więc nie ma co szaleć. Fajnie żeby miały w miarę dobry bas, tym bardziej, że na razie bez sub. a może w ogóle bez niego. Zostały mi dwie małe "kolumny" technicsa o których myślałem jako satelitki ( mają 6 Ohm) i do nich chciałem dokupić Yamahy 777 + centralny NS 444. Całość była jednakowej impedancji - 6 Ohm.

Powiedzcie, czy to ma sens?, bo ja tak sobie wykombinowałem, że będzie to ekonomiczne rozwiązanie.

Oczywiście dopuszczam zakup zestawu 5.0, ale tak max do 3 tyś.

Pozdrawiam wszystkich i dzięki za sugestie.

Krzysztof

https://www.audiostereo.pl/topic/77591-yamaha-rx-v767-kolumny-jakie/

Witam,

Jakis czas temu sam mialem podobny dylemat - ostatecznie (dzieki pomocy kilku osob z forum) kupilem v765 (wczesnijeszy model twojej ampli - to samo tylko bez 3d i starsza wersja hdmi o ile sie nie myle) i ns-777 +ns-333 i ns-c444. Pokoj mam okolo 25m lekko poprawiony akustycznie i brzmi to zacnie, ty zastanow sie nad ns-555 z racji tych 15m.

Jelsi chodzi o ns-777 to mimo swoich rozmiarów nie maja tak poteznego basu jakby sie czlowiek spodziewal ( co nie znaczy ze go brakuje!! ), ale za to sa piekne :) - mimo wszytsko suba trzeba dokupic - sam wlasnie sie do tego zbieram, staram sie dokupic cos z yamaszki - mysle o YST-SW015 albo troche inaczej zbudowanym NS-SW210 (niedlugo zaloze o tym osobny watek:)).

F3 za duze. Jaki lubisz dzwiek? Czego oczekuejsz od glosnikow? Na dzien dzisiejszy proponuje Klpsch Rf52 Klipsch F1/2 Wharfedale diamond 10.4/5 Tannoy V4, MA Br5, ijeszcze na pewno wiele sie znajdzie :P

Jelsi chodzi o ns-777 to mimo swoich rozmiarów nie maja tak poteznego basu jakby sie czlowiek spodziewal ( co nie znaczy ze go brakuje!! ), ale za to sa piekne :) - mimo wszytsko suba trzeba dokupic - sam wlasnie sie do tego zbieram, staram sie dokupic cos z yamaszki - mysle o YST-SW015 albo troche inaczej zbudowanym NS-SW210 (niedlugo zaloze o tym osobny watek:)).

ta seria Yamahy ma świetny bas, a NS 777 mają tak potężny bas jaki jest fizycznie możliwy na basowcach 2x 20cm... inne marki lepiej wcale nie wypadają pod tym względem , w tym Klipsche musisz też wziąć poprawkę na niedomagania tego swojego amplitunera Yamahy, jakbyś słuchał na porządnym wzmacniaczu to byłaby inna bajka z basem (i nie tylko)

generalnie ocenianie jakiegokolwiek aspektu brzmienia kolumn w połączeniu z tanim amplitunerem kinowym mija się z celem

F3 za duze. Jaki lubisz dzwiek? Czego oczekuejsz od glosnikow? Na dzien dzisiejszy proponuje Klpsch Rf52 Klipsch F1/2 Wharfedale diamond 10.4/5 Tannoy V4, MA Br5, ijeszcze na pewno wiele sie znajdzie :P

Zazwyczaj słucham muzyki POP, lekkiego rocka, troszkę klasycznej. Kolumny mają dać czysty dźwięk przy umiarkowanej głośności ( mieszkam w bloku i nie chcę sąsiadom uprzykrzać życia)

Oczywiście nie tylko muzyka, bo jak najbardziej do oglądania filmów ( akcji, SiFi..)

Proponuje Paradigm Monitor 7 używałem ponad rok z yamahą RX-V1065. W kinie domowym podstawa to wysokoa skuteczność kolumn a tą mają tylko Paradigmy i Klipsche, ja wybrałem Paradigma bo moim zdaniem dzwiek lepszy.

Pieniądze nie grają !

• 4 miesiące później...

Witam ponownie.

Dużo wody w Odrze upłynęło zanim kupiłem kolumny. Skusiłem się na Klipsch FR 62 w znośnej cenie 2580 za parę. Niestety nie mogę się jeszcze nimi cieszyć, bo czeka mnie gruntowny remont. Za jakieś 3 tyg. pochwale się jak sie to wszystko sprawuje.

Jesienią zagości na ścianie Samsung D 40 " z serii 8000 i to w dużej części dopełni moją wizję kina domowego.

Dziękuje za wszystkie sugestie i podpowiedzi. Wierze, że będe zadowolony.

• 5 miesięcy później...

Witam ponownie.

Dużo wody w Odrze upłynęło zanim kupiłem kolumny. Skusiłem się na Klipsch FR 62 w znośnej cenie 2580 za parę. Niestety nie mogę się jeszcze nimi cieszyć, bo czeka mnie gruntowny remont. Za jakieś 3 tyg. pochwale się jak sie to wszystko sprawuje.

Jesienią zagości na ścianie Samsung D 40 " z serii 8000 i to w dużej części dopełni moją wizję kina domowego.

Dziękuje za wszystkie sugestie i podpowiedzi. Wierze, że będe zadowolony.

....i wiele wody w Odrze upłynęło i muszę podzielić się moimi spostrzeżeniami.

Zestaw Yamaha RX V767 + Klipsch RF 62 to świetne połączenie. Jak dla mnie oczywiście, bo nie miałem okazji podłączyć innego ampli do moich kolumn.

Bas świetny, o to mi chodziło. Teraz jak włącze czy film, czy audio, lub koncert, to kopara opada. Mam niewielki pokój i prawie pusty - ok 15m2 i całość przy niewielkiej głośności daje wspaniale sobie radę.

Polecam swój zestaw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.