Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V3067-Denon AVR-3311-ONKYO TX-NR3008

maniekok3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

przymierzam się do zmiany amplitunera tak do + - 6 tys zł

Yamaha RX-V3067 - Denon AVR-3311 - ONKYO TX-NR3008

(mocne brzmienie w basach i sopranach ( nie miękkie a "siarczyste soprany" )

Polecam między Yamahą a Denonem, Yamaha ma jak piszesz "siarczyste sporany" Denon lepiej w basie. Weź też pod uwagę Marantza SR7005 jest rewelacyjny

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

12,2kg Denon AVR-3311

13,0kg Marantz SR7005

17,0kg Yamaha RX-V3067

25,0kg Onkyo TX-NR3008

Czy mi się wydaje czy tylko onkyo potrafi współpracować w 5.0 i stereo z obciążeniem 4Ohm dla wszystkich kolumn pomijając yamahę która może mieć na froncie 4Ohm gdy reszta jest minimum 6Ohm? Chyba stąd ta waga.... Różnice są ogromne.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Na pewno: im cięższy, tym ma większy zasilacz.

A im większy zasilacz, tym lepsze sterowanie 5-cioma końcówkami, tym bardziej prawdopodobna dobra dynamika i bas.

Poza tym, flagowce denona i marantza (ten drugi już nie produkowany) też ważą po 25-30 kg - więc jednak zależność istnieje.

Dalej - jak spojrzeć do jakiegokolwiek katalogu wzmacniaczy stereo - to im wyższy model tym cięższy...

Jasne, że sama waga nie gra, ale jeśli jeden ampli jest dwa razy cięższy od drugiego, to nie udawajmy też, że to nic nie znaczy.

Nawet ten Marantz 7005 jest cięższy od niższych modeli marantza, niewiele, ale jednak.

12,2kg Denon AVR-3311

13,0kg Marantz SR7005

17,0kg Yamaha RX-V3067

25,0kg Onkyo TX-NR3008

Czy mi się wydaje czy tylko onkyo potrafi współpracować w 5.0 i stereo z obciążeniem 4Ohm dla wszystkich kolumn pomijając yamahę która może mieć na froncie 4Ohm gdy reszta jest minimum 6Ohm? Chyba stąd ta waga.... Różnice są ogromne.

Kiedyś już na ten temat zaciekle dyskutowaliśmy. W praktyce wiele amplitunerów gra z obciążeniem 4ohm i nic się nie dzieje mimo, że producent w swojej specyfikacji nie podaje takiej możliwości. Nie mówię tu oczywiście o najniższych modelach. Co nie zmienia faktu, że im lepsze zasilania tym więcej da się osiągnąć.

Kiedyś już na ten temat zaciekle dyskutowaliśmy. W praktyce wiele amplitunerów gra z obciążeniem 4ohm i nic się nie dzieje mimo, że producent w swojej specyfikacji nie podaje takiej możliwości. Nie mówię tu oczywiście o najniższych modelach. Co nie zmienia faktu, że im lepsze zasilania tym więcej da się osiągnąć.

Z tym że jeśli producent "nie pozwala" podpinać obciążeń mniejszych niż nominalne to testerzy także tego nie robią i nie sprawdzają w praktyce jak zachowa się amplituner pod 4Ohm.... A może zachowywać się dowolnie bo jest to dwa razy większy prąd przy tym samym napięciu. Co nie jest przecież jakimś wyjątkiem że kolumny które pomimo nominalnych 8Ohm zahaczają o niskie wartości.

Tak więc bardzo ostrożnie podchodziłbym do braku możliwości podpinania kolumn 4Ohm szczególnie przy wadze podobnej jak w dobrych odtwarzaczach CD.

A co do lepszego zasilania. Pełna zgoda.

"Co nie jest przecież jakimś wyjątkiem że kolumny które pomimo nominalnych 8Ohm zahaczają o niskie wartości"

Zdarza się to bardzo często dlatego też twierdzę, że jednak duża część sprzętu gra bez problemu przy 4ohm.

Zdarza się to bardzo często dlatego też twierdzę, że jednak duża część sprzętu gra bez problemu przy 4ohm.

Nie mniej przyznasz że gdzieś jest haczyk? Waga jak w dobrym CD i brak "pozwolenia" na podpinanie 4Ohm....

Zapewne nie chcą brać na siebie odpowiedzialności w ekstremalnych sytuacjach. Ale z drugie strony czy są w stanie udowodnić komuś, ze podłączył złe kolumny i sprzęt się spalił ? Poza tym dziś są już montowane zabezpieczenia, które wyłączą sprzęt w razie przeciążenia.

Stempel oczywiście rozumiem Twoją logikę i sam do niedawna ją stosowałem. Ale też nie można się tym za mocno sugerować, bo już nie raz w swojej praktyce zawiodłem się na tym parametrze, kiedy nawet sporo lżejszy wzmacniacz jednego producenta zagrał dużo lepiej od innego "wagi ciężkiej". Szczególnie chińczycy potrafią robić cholernie ciężkie rzeczy... które zanijają nie dźwiękiem a wagą przede wszystkim, np. taki Avance z Audioshow.

Stempel oczywiście rozumiem Twoją logikę i sam do niedawna ją stosowałem. Ale też nie można się tym za mocno sugerować, bo już nie raz w swojej praktyce zawiodłem się na tym parametrze, kiedy nawet sporo lżejszy wzmacniacz jednego producenta zagrał dużo lepiej od innego "wagi ciężkiej". Szczególnie chińczycy potrafią robić cholernie ciężkie rzeczy... które zanijają nie dźwiękiem a wagą przede wszystkim, np. taki Avance z Audioshow.

Ale ja nie twierdzę, że tylko "ciężkie" potrafi grać. Właśnie sugerowałem na początku tematu odsłuch tego Marantza bo mimo małej wagi gra bardzo fajnie.

Z tym Marantzem SR 7005 to ja mam problem. Odbieram go jako próbę wykreowania na siłę flagowca, jak najmniejszym kosztem. Taki trochę oszukany produkt, mocno promowany w prasie.

Bądźmy poważni – flagowy 7-kanałowy Marantz o wadze 13 kg. Obudowa wielka (choć mogłaby być mniejsza – dokładnie taka jak w 6005), a górna pokrywa tak cienka, że ugina się pod własnym ciężarem. Do tego te plastikowe wstawki.

W środku – układ w zasadzie taki sam jak w 5005 i 6005. Naprawdę, różnice są minimalne i generalnie jest to widok wnętrza amplitunera budżetowego. Oczekiwałbym czegoś więcej. Choćby już układu przeniesionego z końcówki 8003, nawet za wyższą cenę.

Poza tym to klon denona 3311. Wklejałem już fotki w innym wątku (no i zwyczajowo prasa pisze jak to marantz pieknie gra – bo tak trzeba w przypadku maranta napisać, nad denonem-bliźniakiem jakoś już nikt nie pieje) . To nic złego, ale ten sam denon ma nad tym modelem jeszcze dwa kolejne, nie licząc flagowego A1.

Już kolejny o symbolu 4311 jest sporo cięższy – ma znacznie solidniejsze trafo i generalnie wnętrze wygląda poważniej. Szkoda że Marantz nie zaadoptował chociaż tego modelu.

Więc pomimo sympatii jaką mam dla marki Marantz (ostatnio nadwątlonej), przyznaję że modelem SR 7005 trochę mnie rozeźlili. Jadą na opinii a jakość spada. Nie łudźmy się, że z budżetowego układu osiągnie się jakimś cudem wysoką jakość. Jeśli marantz to już lepiej model 5005, praktycznie to samo a sporo tańszy.

a może anthema:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

anthem zawsze był znany z dużej mocy

Albo zrób tak Marantz SR5005 ( 2700 zł ) + PM7004 ( 2300 zł ) i jedziesz preoutem do wzmaka 7004 pod main in i masz kino i stereo w 1.

i kwota 5000 zł :)

Ukryta Zawartość

Pieniądze nie grają !

Słuchałem go i gra całkiem nieźle. Jeśli jest tak jak mczaj pisze, że jakość jest podobna do niższych modeli to myślę, że właśnie nad ich zakupem można się zastanowić. Co do flagowca to nawet nie podejrzewałem firmę MARANTZ o to, ze mogą kreować tego typu sprzęt jako najwyższą półkę. Moim zdaniem jest to raczej półka średnia a flagowca brak.

Jeśli jest tak jak mczaj pisze, że jakość jest podobna do niższych modeli to myślę, że właśnie nad ich zakupem można się zastanowić. Co do flagowca to nawet nie podejrzewałem firmę MARANTZ o to, ze mogą kreować tego typu sprzęt jako najwyższą półkę. Moim zdaniem jest to raczej półka średnia a flagowca brak.

Po co zastanawiać się nad niższymi modelami? Ze względu na sentyment do firmy? Będą tylko gorsze bo lepsze na pewno nie....

Chyba lepiej ominąć łukiem Denony i Marantzy i skupić się na innych producentach.

Po co zastanawiać się nad niższymi modelami? Ze względu na sentyment do firmy? Będą tylko gorsze bo lepsze na pewno nie....

Chyba lepiej ominąć łukiem Denony i Marantzy i skupić się na innych producentach.

Jeśli 7005 gra całkiem fajnie i nie ma wielkiej różnicy między nim a modelami niższymi to chyba warto jednak się zastanowić i za niższą kwotę mieć dobry amplituner na którym da się jako tako nawet w stereo pograć.

Jeśli 7005 gra całkiem fajnie i nie ma wielkiej różnicy między nim a modelami niższymi to chyba warto jednak się zastanowić i za niższą kwotę mieć dobry amplituner na którym da się jako tako nawet w stereo pograć.

Niższy model który waży jeszcze mniej i na bank ma problemy z wydajnością prądową? :-) Hmmm.... Może faktycznie warto skoro "całkiem fajnie gra" ;-)

A "jako tako" zrekompensuje przecież byle wzmacniacz z drugiej ręki za 1000 złotych. Ale po co się katować kolejnym jeszcze gorszym modelem ampli od Denona lub Marantza? Te "kartonowe pudełeczka" z napisami "8Ohm only" omijałbym dalekim łukiem....

PS. Czy nie należy współczuć posiadaczom Marantzów 7005 i Denonów 3311 że dali sobie wcisnąć papkę? :-( Chyba dlatego jest ta promocja "ipod touch 8GB za free" przy zakupie....

Aja bym wybieral miedzy ta Yamaha a tym Onkyaczem. One na pewno maja siarczyste soprany. Nie wiem czemu u nas tak sie bronia przed Onkyo na zachodzie sa to jedne z bardziej cenionych amplitunerow. 3311

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest strasznie napchany w srodku ale miadzacego wrazena nie robi

Ukryta Zawartość

Niższy model który waży jeszcze mniej i na bank ma problemy z wydajnością prądową? :-) Hmmm.... Może faktycznie warto skoro "całkiem fajnie gra" ;-)

A "jako tako" zrekompensuje przecież byle wzmacniacz z drugiej ręki za 1000 złotych. Ale po co się katować kolejnym jeszcze gorszym modelem ampli od Denona lub Marantza? Te "kartonowe pudełeczka" z napisami "8Ohm only" omijałbym dalekim łukiem....

PS. Czy nie należy współczuć posiadaczom Marantzów 7005 i Denonów 3311 że dali sobie wcisnąć papkę? :-( Chyba dlatego jest ta promocja "ipod touch 8GB za free" przy zakupie....

Żeby było jasne nie jestem fanatykiem żadnej z firm i nie będę jej bronić do upadłego. Miałem możliwość słyszeć tego Marantza 7005 i moim zdaniem grał dość dobrze bez oznak typowych dla tanich i słabych amplitunerów. W stereo podstawowe aspekty brzmienia były na poziomie nowych wzmacniaczy stereo za 2-3k zł więc nie najgorzej.

Panowie pozwólcie ze jako posiadacz bardzo podobnego amplitunera od prawie roku,wypowiem sie na temat.Zgadzam sie w 100 proc że nie warto kupywac 7005,dlaczego ja mam 6003 ,który faktycznie nie wiele odbiega od tego ładnego ale bez wykopu amplitunera,praktycznie nic nowego nie wnosi,a to ze obudowa ładniejsza to napewno nie warto wydawac 3000 tys więcej,nie warto również robic takiej kombinacji amplituner plus pre-out wzmacniacz.Pod swoja 6003 miałem pewien czas podłaczony PM 7003,grał bo grał ,ale nie było wielkiej róznicy .Marantz teraz kiedy połaczył swoje siły z

Denonem duzo stracił na swoim charakterystycznym dzwieku tak jak amplitunery tak i wzmacniacze,brak im tego czegoś co miały starsze wzmacniacze czy SR-9600.Jako posiadacz tej marki od lat napisze ze napewno to juz nie to samo,6003,6004,6005,graja dobrze w stereo całkiem nie żle ,ale nie ma co piac z zachwytu,to samo ze wzmacniaczami.Na pewno Marantz nie jest tytanem mocy i w dużych pomieszczeniach może być cięki,do małych chyba najlepszy do duzych nie polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.