Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V 767 vs. RX-V 667

Garf

Rekomendowane odpowiedzi

ta mozesz zastosowac zewnetrzny wzmak. Co masz na mysli mowiac zubozaly? Sluchalem go co prawda dosc dawno ale z tego co pamietam wypadal bardzo dobrze na tle konkurencji, 1065 sluchalem troche pozniej i bylo jeszcze lepeij.

656 nie słuchałem, naczytałem się tylko w sieci, że Yamaha zaciskała pasa w związku z kryzysem i odbiło się to na wyposażeniu 665 itp.

Słuchałem za to 667 i było bardzo dobrze. Ciekawi mnie tylko jak ten model ma się do starszego 1065.

Może zapytam się Was jeszcze raz o radę, bo czas mnie bardzo nagli.

Co wybrać jeśli różnica w cenie wynosi 200zł.

Czy 667 z gwarancją audioklanu, czy też 1065 z gwarancją 3 letnią sklepu?

Będę wdzięczny za pomoc, bo jeśli miałbym brać 1065 to została tylko jedna i może się szybko sprzedać i będzie po ptokach;)

Normalnie miałem już brać 1065 ale zaczołem czytać różnego rodzaju fora i paradoksalnie niektórzy twierdzili ze tak naprawdę są to bardzo podobne amplitunery, a co poniektórzy bardziej polecali 667, niż 1065.

Mam już mętlik w głowie... Liczę na Was!

yamaha sie nie psuje:) (prawie)

rzuc na to okiem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

yamaha sie nie psuje:) (prawie)

rzuc na to okiem:

Ukryta Zawartość

To już widziałem, ale dziękuję;) Tyle, że to tylko zwykłe dane na papierze (ekranie), a mi raczej chodziło o własne odczucia. Co wg Was lepiej wybrać? Chciałbym jutro podjąć decyzję, żeby uwolnić się od tego problemu;) Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

daj znac jak wypadl ten marantz, tak samo zastanawiam sie nad zakupem ampli ale innego modelu (Marantz sr5005), wracajac do Twojego postu, kilka dni temu mialem mozliwosc odsluchania Yamahy rx-v767, bardzo bylem napalony na ten model, niestety po przywiezieniu go do domu bardzo mnie rozczarowal.

Przetestowałem Marantza 1501 wraz z kolumnami Jamo s606 i mam następujące odczucia. Amplituner mnie pozytywnie zaskoczył, przede wszystkim za sprawą sporej szczegółowości i czystości dźwięku. Całkiem fajnie spisuje się zarówno w kinie jak i w stereo. Uważam, że w cenie do 1500zł to udany model. Jedyne czego mi w nim brakowało to takiego powera, mocy, dynamiki np. w przypadku oglądania filmów, w momentach jakiś wybuchów, strzałów itp. Owszem wszystko było czytelne i precyzyjne ale bez przysłowiowego pier.... ;)

A napisz proszę, skoro miałem styczność z Yamaha 767 jak ona się spisuje jeśli chodzi o szczegółowość dźwięku?

Dzięki Marantzowi wiem coraz bardziej czego szukam.

Chciałbym amplituner o takiej szczegółowości co najmniej jak Marantz 1501, ale przy tym by był bardziej dynamiczny, z powerem, tak jak mają amplitunery Yamahy. W związku z tym pytanie do Was! Czy Yamaha 667 podłączona pod kolumny Jamo S606 spełni moje oczekiwania, czy też szukać czegoś innego producenta. Wszelkie sugestie mile widziane! :)

Chciałbym amplituner o takiej szczegółowości co najmniej jak Marantz 1501, ale przy tym by był bardziej dynamiczny, z powerem, tak jak mają amplitunery Yamahy. W związku z tym pytanie do Was! Czy Yamaha 667 podłączona pod kolumny Jamo S606 spełni moje oczekiwania, czy też szukać czegoś innego producenta. Wszelkie sugestie mile widziane! :)

Pewnie nikt nie odpowie z zupelna pewnoscia na Twoje pytanie. Dzwiek sie odbiera roznie, w zaleznosci od tylu zmiennych, ze dla niektorych nawet ten sam material, identyczny bit w bit, jednego dnia brzmi doskonale, a innego nie do zaakceptowania ;-)

Ja powiem tak: moja Yamaha 667 gra na kiepskich, w mniemaniu wiekszosci ludzi, kolumnach (Eltax Universe) ale ja jestem z tego w miare zadowolony (co nie oznacza, ze tych kolumn nie wymienie - apetyt rosnie w miare jedzenia, w zasadzie juz szukam nowych :-), generalnie wiele zalezy od sygnalu. Wczoraj ogladalem Szeregowca Ryana i tak jak napisales, jest moc w tej Yamasze :-)

Rozwazalem jeszcze model wyzszy, tj. 767 ale nie oferowal on dla mnie nic co by uzasadnialo doplate 300zl. Natomiast z innych marek sprawdzalem tylko Onkyo TX-SR608, gralo dosc podobnie, bylo nawet tansze niz 667, ale odrzucilem go z innych powodow niz muzyczne.

Ja mam zestaw v765 i ns-777,333,c444 - wczesniej bylem na odsluchu v765 oraz v1065 na jamo s606 i na nich nie bylo tego "pierd.." - dopiero jak podpielismy ns-555 to cos sie pojawilo a po odsluchu na ns-777 bylem pewny ze to wlasnie o to pier**l... mi chodzilo:) wiec to czego szukasz moze byc blokowane przez te jamo (ktore moim zdaniem nie graja tak dobrze jak wielu twierdzi). Moj znajomy mial podobny dylemat jak ty - odluchiwalismy v667 v767 oraz v1067 i v2067 na soavo 1 (na nich tylko v1076 i v2067) ns-777, ns-555, jamo 606 missionach m35i Wharfedale 10.5 i jeszce kilku innych zestawach:) - upewnilo mnie to w przeswiadczeniu ze elektronika yamahy najlepiej zgrywa sie z ich zestawami - kolega kupil soavo do tego zstawu a mi najbardziej podpasowaly znowu ns-777:)

W kazdym razie po tym odluchu moge powiedziec ze yamaha v767 gra identycznie jak v765 ale miedzy 1065 a 1067 moga byc jakies "mikroroznice" na korzysc tego nowszego - choc moim zdaniem w tym przedziale cenowym sa one na tyle male ze az nieslyszalne:)

Yamaha podpieta pod s606 nie spelni twoich oczekiwan co do pierdo... jesli sprawdzisz 777 albo Wharfedale 10.5

Pozdrawiam

Garf

A napisz proszę, skoro miałem styczność z Yamaha 767 jak ona się spisuje jeśli chodzi o szczegółowość dźwięku?

Dzięki Marantzowi wiem coraz bardziej czego szukam.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ ____________________________

sluchajac yamhy 767 bylem bardzo pozytywnie zaskoczony dzwiekiem stereo (temat poruszony w innym watku), co sie odrazu rzuca na uszy to scena, duuuuzo szersza niz u hk 260,onkyo 608, nawet denon 2310 czy marantz sr5005 musza uznac wyzszosc yamahy (jednostki drozsze o ok 600zl), jesli chodzi o dynamike w kinie zagra mocniej niz marantz. Ja jednak zdecydowalem sie na marantza, dzwiek yamahy w przypadku moich kolumn nie odpowiadal mi, przy dluzszym glosnym sluchaniu troche meczacy, basik zachowawczy, ale tak jak mowie wszystko zalezy od kolumn, model 767 napeno godny uwagi.

Yamaha podpieta pod s606 nie spelni twoich oczekiwan co do pierdo... jesli sprawdzisz 777 albo Wharfedale 10.5

Pozdrawiam

Może nie do końca się zrozumieliśmy, jeśli chodzi o moc to obecna Yamaha 463 jak dla mnie jest wystarczająca. Więc przy zdecydowanie droższych modelach musi być tylko lepiej. Chodziło mi raczej o szczegółowość dźwięku, czy dużo słychać w natłoku akcji, bo np. przy mojej 463 już nie jest tak fajnie i brakuje mi po prostu tej szczegółowości.

Pamiętam, że jak osłuchiwałem 667 to było z tym o wiele lepiej, ale może ktoś to zweryfikuje?

Na dzień dzisiejszy bardziej się skłaniam w kierunku kupna Yamaha rxv 1065 :)

Pozdrawiam

Panowie, zamówiłem Yamahe 1065, bo mi się trafiła w dobrej cenie! Mam nadzieję, że dokonałem dobrego wyboru i nie będę go żałował! Yamaszka ma dotrzeć do mnie jutro, więc jak przetestuję porządnie to dam znać!

Dzięki wszystkim za pomoc!

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam,

jestem posiadaczem RX-V676 i jestem bardzo zadowolony z tego ampli. funkcje kinowe czy okołokinowe są bez zarzuty. Mam pytanie czy jest ktoś kto uzywa (bądź testował) ten model ampli z glosnikami Monitor Audio BX5 ????

o ile głośniki sa rewelacyjne: góra wyrazista, czysta, środek również dobry, dokładny to problem jest z basem :( który w sumie jest ale jakiś taki niemy, stłumiony , bez wyrazu.

Dodam, ze chodzi o sluchanie muzyki w stereo (wiem wiem to ampli ).......

czy sprzet nie nadaza za glosnikami ?

witam Panow

zastanawiam sie jaki wplyw na dzwiek bedzie mialo zastosowanie ww ampli yamahy, badz ewentualnie marantza sr 5005 na dzwiek jesli bedzie on podloczony do wzmacniacza stereo

amplituner bedzie platforma multimedialna i zrodlem powiedzmy a za dzwiek bedzie odpowiadal wzmacniacz

wzmacniacz stereo bedzie podlaczony do ampli a nie na odwrot chyba :> bedzie mialo taki ze glosniki przednie zasilane beda moca jak i dzwiekiem jaki reprodukuje wzmacniacz a nie amplituner

• 2 tygodnie później...

a czy wzmacniacz jest podlaczany do cd czy cd do wzmacniacza?

raczej to zrodlo jest zawsze do odbiornika podlaczane nie na odwrot

kto bedzie odpowiadal za dzwiek to wiem, bo po cos takowa konfiguracja ma sluzyc i swiadomie ja chce zastosowac

chodzi o to czy amplituner pogorszy dzwiek ze zrodla np cd czy przepusci go bez zadnych strat na jakosci

a czy wzmacniacz jest podlaczany do cd czy cd do wzmacniacza?

raczej to zrodlo jest zawsze do odbiornika podlaczane nie na odwrot

Z tym to zależy jak kto patrzy, może i tak powinno się mówić, ale potocznie przyjęło się mówic, że cd podłacza się do wzmaka

a w przypadku amplitunera av do którego przez pre out dajemy wzmacniacz mówi sie, że podłacza się wzmacniacz do amplitunera, ale czy to ważne

chodzi o to czy amplituner pogorszy dzwiek ze zrodla np cd czy przepusci go bez zadnych strat na jakosci

Jeśli podłaczysz cd, dvd, czy jakiekolwiek inne żródło taką drogą:

1. Żródło(np CD)-----(ampli av)----wzmak stereo to dzwięk pokonuje 3 etapy: przedwzmacniacz amplitunera av oraz przedwzmacniacz i końcówki mocy wzmacniacza

2. Żródło(np CD)-----(ampli av)----końcówka mocy to dzwięk pokonuje 2 etapy: przedwzmacniacz amplitunera av i końcówkę mocy

Zatem konfrontując z połaczeniem Źródło(np CD)------wzmacniacz powyższe dwa widać wyraźnie, że dzwięk ulega zmianie ze względu na dłuższą drogę sygnału. Bynajmniej nie chodzi o straty z powodu długości płynięcia prądu, ale o to że przepływa on przez poszczególne układy, które coś od siebie dodają do niego.

To czy uzyskasz dzwięk lepszy, albo gorszy od połaczenia CD--wzmak zależy od tego jakiej jakości są inne komponenty wcześniejsze tj. pre out amplitunera av

Zazwyczaj dzwięk puszczony droga 1 i 2 jest gorszy od połaczenia bezpośredniego więc zaleca się cd podpinać bezposrenio do wzmaka.

żeby nie byc gołosłownym

Mam Amplituner AV Yamaha 630rds spięty z drugim ampli tyle że stereo Yamaha 797 i sprawa wygląda tak

CD---Yamaha 797 dzwięk super

CD---Yamaha 630----Yamaha 797 dzwięk o wiele słabszy zmulony przez pre out av-ki

CD---Yamaha 630----względem powyższych dzwięk najgorszy, wręcz słaby

mam nadzieję, że dość jasno się wyraziłem i zrozumiesz, co miałem na myśli

pozdro

wlasnie o cos takiego mnie chodzilo, dziekuje serdecznie

wlasnie mam dylemat czy wzmak z pre-in na koncowke z pre-out ampli i do ampli podlaczyc zrodla czy cd i inne zrodla normalnie do wzmacniacza stereo a tylko bd/dvd do ampli

wlasnie o cos takiego mnie chodzilo, dziekuje serdecznie

wlasnie mam dylemat czy wzmak z pre-in na koncowke z pre-out ampli i do ampli podlaczyc zrodla czy cd i inne zrodla normalnie do wzmacniacza stereo a tylko bd/dvd do ampli

Ja bym zdecydowanie wybrał drugą opcję.

Po pierwsze, że jakość dzwięku lepsza, bo nie degradowana przez słabsze komponenty amplitunera, a dwa ze wzgledów praktycznych. zeby słuchac muzyki ,czy używac innego żródła niż dvd/bd nie będziesz musiał właczać tylu urządzeń a jedynie cd i wzmak

pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.