Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie i proste głośniki - wybór kierunku

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Jrymar - wydaje mi się ze oryginalnie powinny być tam Nichiocony 2*6800uF.

Jendrek - jest to niewątpliwie prostrzy wybór - ale nie przesadzajmy z tym straceniem dla systemów wielokanałowych;)

pozdr.

- > swojego Pionka kupowalem w sklepie jakies 6-7 lat temu kiedy A 400 X schodzil z produkcji wiec nie sadze zeby byl grzebany Kondy sa Elny a dokladnie maja napis Elna for Audio i kazdy ma pojemnosc 10000mikroF W miedzyczasie A 400 X musial byc przez producenta prawdopodobnie modyfikowany

Pozdro

Więc mam złe informacje. W A300X były Nichicony prawdopodobnie 4700 lub 6800uF czarne i w A400X także - być może większe. Ale to były modele sprzed 10-11 lat. Jak się do tego zabiorę to sprawdzę co tam siedzi :)))

Zastanawiam sie czy Kendeile są lepsze od Elna, czy Nichicon. Byc może nie warto się w to bawić.

pozdr.

>Qubric, mnie nie chodzi o prostrze rozwiazanie, z tym gdn i tak dam rade. spoko. mnie urzekl po prostu charakter dzwieku z szerokopasmowca, a mam swiadomosc, ze to glosnik z dolnej polki, wiec moze byc tylko lepij. kiedys pisalem,ze mnie po prostu ciekawi kombinowanie z glosnikami - z czasem ucze sie i dowiaduje coraz to nowych rzeczy, to tez ulatwia swiadome sluchanie - to jest wlasnie chobby/relaks. kiedys mowiles ze aplikowanie glosnika o tak niskim Qts jak ma GDN18/60 jest loteria, i te slowa sie potwierdzily, to tez jakas szkola. chobby pozwala na bledy. na nauke nie ma czasu kiedy wykonuje sie cos zawodowo/profesjonalnie - wtedy po prostu trzeba sie na tym znac. na szczescie budowa kolumn to nie jest moj zawod ;))))))))

pozdro.

> Jendrek

Projekt idzie do ciebie emilem.

A tu coś więcej:

[obrazekLUKASZ-214198_1.JPG] [obrazekLUKASZ-214198_2.JPG] [obrazekLUKASZ-214198_3.JPG]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1494-100001545 1170261730_thumb.JPG

post-1494-100001546 1170261729_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

I jeszcze dwa:

[obrazekLUKASZ-214199_1.JPG] [obrazekLUKASZ-214199_2.JPG]

Ukryta Zawartość

post-1494-100001543 1170261733_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jendrek ! Ale fajowe sa te trzy male zdjecia troche wyzej. Ten tryplet z kolumna po bokach i zwrotnica w srodku. Zwlaszcza zwrotnica jest sexy ! Bardzo ladnie sfotografowane. Masz jakies zwiazki z profesjonalna fotografia ? Czym to bylo robione ? Zdjecia maja fajny romantyczny klimacik (glebia ostrosci !).

no czytam ,czytam ,czytam, a ze nie znam niemieckiego zupelnie to nie jest latwo.

juz sie napalilem na ten projekt, pisze do dystrybutora po glosniki. zobaczymy jak z dostepnoscia.

>ahaja, czy to zielone to jest taki rodzaj wlokniny ktorym wyglusza sie samochody? takie poplatane frendzle o grubosci okolo 1 cm? i czy ty zastapiles to matami bitumicznymi. jak widze

dudivan - jak pisalem wczesniej Qubrickowi audio to moje hobby, fotografia musze przyznac jest zawodem;)

>ahaja, mysle o tym samym, czyli coby wykonac samodzielnie gramofon do odtwarzania plyt LP jak to w zakladce analog pisza.

pozdro.

Za komplet głośników płaciłem 800,00 (4 szt. : 2 szt SPH - 212 i 2 szt. SPH - 60X). To pomarańczowe to taka mata z Castoramy (art.dekarskie), którą wykleiłemskrzynki w środku - to zielone to niestety nie wiem (nie znam niemieckiego...) ale może to coś podobnego do materiałów pod panele(?). Białe ze zdjęć to po prostu wytłumiająca wełna do kolumn.

Cała kolumna po złożeniu waży całkiem sporo, jest sztywna i nie wpada w rezonanse. Pytałem (zanim zabrałem się sam za to) za ile ktoś może mi to zrobić .... ceny mniej więcej od 1200 (i to z płyt wiórowych) tak więc zrobiłem sam. Koszt mdf'u razem z przycięciem to 119,50, do tego śruby i cała reszta. Prace zajęły mi 2 dni (łącznie).

W tym projekcie SPH-60X pracuje w obudowie zamkniętej o poj. około 7,5litra. Pewien kłopot może sprawić dostanie kondensatora 150uF (na zdjęciu to ta biała puszka wielkości szklanki). Całe zwrotki zamawiałem w firmie Janbo.

Krzysztof

Kupiłem ostatnio szerokopasmowe głośniki TVM (dawna Tesla) ARZ6608.

Ukryta Zawartość

Kosztowały mnie po25 zł/sztuka.

Na razie wsadziłem je na deskę szerokości ok. 50 cm.

Grają ciekawie- góra mocno wycofana ale przyjemna, średnica bardzo wiarygodna, basu- brak.

Przez pierwsze dni grały paskudnie, ale po "rozgrzaniu" ich dzwięk przypadł mi do gustu.

Macie jakieśpropozycje w jaką obudowę je wsadzić?

Myslę o jakimś TQWT- choćby takim:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może to nie jest ważne, ale ja bym popełnił błąd....

Zwrotnica w tym projekcie (CT 205): część TT - do głośnika basowego, a BB do SPH-60X.

Pozdrawiam

=> krisabc

Dziekuje za link.

Wydaje mi sie jednak, ze z tym high-endem to autor strony nieco przegiął.

Chociaz tym samym głośniczkem podniecają się rónież polscy producenci kolumn....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

===> jurek

Zobacz jeszcze wywiad na stronie

Ukryta Zawartość

(wg. mnie jakiś taki pompatyczny)

Może znalazł by się jakiś uczynny użytkownik MathCad-a i policzył by "TQWP" i "Back Loaded Horn" dla ARZ6608 wg. arkuszy M. J. Kinga.

Ukryta Zawartość

Warto zobaczyć jeszcze strone

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bardzo dobra nie ustepująca zachodnim.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uproszczona metoda obliczania obudowy TQWT:

Ukryta Zawartość

plik Excela: TQWPmetric.xls

Podaje się wyłącznie srednice (nominalną i aktywną) membrany.

Można się pobawić..........

Ukryta Zawartość

===> jurek

na rosyjskiej stronie jest bardziej rozbudowany arkusz zrobiony na podstawie arkusza Johna Ruttera.

(niestety w pełni działał bedzie chyba tylko w rosyjskich widowsach)

Ciekaw jestem jakie różnice będą pomiędzy obliczniami z exela a tymi ze strony M. J. Kinga

-> jurek

Mam te głośniki (ARZ 6608) w domu w otwartych odgrodach 43 cm + 15 cm skrzydełek po bokach. Uzupełniam je GDWK 11/100 u góry (przez konda 1,22 uF) i subwooferem od zestawu Creative na dole. Przedtem stały na działce. Docelowo tam też będą wmontowane w ścianę altanki (prawdziwie szeroka odgroda :-) ).

Te głośniki mają bardzo wysoką dobroć Qts (1,29) i raczej słabo się nadają do innych rodzajów obudowy niż odgroda otwarta (im szersza tym lepsza - wiadomo). Dorób do tej deski takie skośne skrzydełka (gdzieś 60 stopni do obudowy) z cienkiej sklejki lub choćby i z dykty - to nie ma znaczenia o długości ok. 30 cm na jeden bok - pojawi Ci się trochę basu.

Razem wyjdzie coś takiego (z góry): __/

Witam.

Czy można wprowadzić jakąś delikatną zmianę w zwrotnicy (ta na dole), zeby stłumić jeszcze średnicę i czy dzięki temu pojawi się więcej wysokich?

[obrazekLUKASZ-217045_1.jpeg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak chcesz mieć więcej wysokich, to możesz:

1. Na samą górę pasma dorzucić jakiś supertweeter, jak to robią w tubach Fostexa (obcina się go przez pojedynczy kondensator, np. 1,2 uF) - lepsze wyjście (droższe).

2. Podkręcić "treble" we wzmaku (taniej).

Niestety we wzmaku brak regulacji - Gainclone. Nie chcę kombinować z dodatkowym głośnikiem - myślałem, że można coś zmienić w zwrotce.

witam.

>ahaja, oczywiscie mozna zmienic elementy zwrotnicy, tyle, ze zniszczysz staranne strojenie wykonane przez autorow projektu. raczej pogodzilbym sie z niedostatkiem wysokich niz wprowadzal nieliniowosci. poza tym wcale nie jest tak malo wysokich (przynajmniej w projekcie 194) raczej szkodzi ich jakosc. tyle, ze dodatkowy glosnik niweczy idee szerokopasmowca. gdybys jednak mial nieodparta chec eksperymentu to filtr (R1, C3, L4) na mniejszym glosniku w zestawie dziala w tak:

rezystor ustala okresona skutecznsc glosnika, jest on nijako zbocznikowany cewka indukcyjna ktora zwieksza skutecznosc od strony niskich czestotliwosci (podbija ich poziom, zmniejszajac impedancje filtra z tym zakresie czestotliwosci). kondensator jest odpowiedzialny za takie samo zjawisko od strony wysokich czestotliwosci.

zwiekszajac wartosc kondensatora w filtrze powodujesz przesuniecie czestotliwosci od ktorej zaczyna sie podniesienie charakterystyki w dol. wartoscia rezystora mozesz regulowac stosunek poziomu czestotliwosci wysokich i rownoczesnie niskich (tych zasilanych przez cewke i kondensator) do srodka pasma tlumionego wlasnie ta rezystancja.

sorki za uproszczenia, ale chcialem tak zeby bylo zrozumiale dla laika.

reasumujac. zeby podniesc poziom wysokich tonow trzeba zmienic wartosc rezystora lub pojemnosc kondensatora C3 (przesuniecie czestotliwosci w dol tez spowoduje pozorny wzrost poziomu glosnosci) tyle ze nie bedzie juz mowy o liniowym przenoszeniu zestawu. jestem pewny , ze z takich dzialan bedzie wiecej szkody niz radosci. faktycznie lepszym sposobem byloby zintegorowanie z koluna glosnika wysokotonowego, choc to bez pomiarow, tak zeby bylo liniowo, bedzie trudno.

jeszcze raz sorki za lopatologie i pozdrwiam

ps. glosniki juz zamówione ;))

>ahaja, jak masz klopoty z wysokimi pokombinuj z kablami polaczeniowymi i tymi wewnatrz kolumny. wiecej info znajdziesz na forum. u mnie wlasnie wysokie tony doznaly "cudownej poprawy" po wymianie 50cm druta wewnatrz kolumny na skretke cienkiej srebrzanki. jeszcze raz pozdro :)

>Jendrek

Wielkie dzięki - o takie wyjaśnienie mi właśnie chodziło.Co do technicznej strony - zwrotkę mam na płytce - czy jak z niej wywalę elementy i zrobię ją na sklejce i połączę drutami (grubymi) - czy to ma ręce i nogi czy nie?

Pozdrawiam Krzysztof

Ps. Napisz jaki kondek zastosujesz (chodzi mi o te nieszczęsne 150uF).

-> ahaja

Dodam jeszcze tyle, że bez dodatkowego głośnika (czyli z samego szerokopasmowca) nie będziesz miał dobrej kierunkowości. Odejdziesz "krok w bok" i wysokie i tak, pomimo zmian w zwrotnicy, diabli wezmą, z kolei na "linii strzału" syczenie wywierci ci dziurę w uszach. A supertweeter odcięty na 12000-15000 Hz ma małe szanse zepsucia dźwięku. Ale próbuj - tylko napisz, jak wyszło.

>Szczesiu

Dzięki za podpowiedzi... A w kwestii tego supertweeter'a - gdzie szukać , albo co polecasz? Coś co jest dobre i sprawdzone. Tylko gdzie ja to zamontuję? W komorzę Sph - 60X z przodu raczej nie ma miejsca... a może z góry?

[obrazekLUKASZ-217471_1.gif]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.