Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie i proste głośniki - wybór kierunku

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Pytałes ich na maila o te głosniki? Jeśli nie mają w katalogu, to może sprowadzą z Monacor Polska?

A jeśli nie, to zapytaj mailem lub telefonicznie w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jaki jest najbliższy od Ciebie bystrybutor Monacora i u niego zamów te głośniki ;)

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie zgadzam sie do konca. kolumne zamknieta czy b-r tez mozna wykonac na pracach recznych, nawet latwiej.

Ja dla tego sugerowalem w zasadzie kolumne aktywna, bo:

1. jezeli ktos decyduje sie na szerokopasmowca, to dla jego zalet w postaci szczegolnego rodzaju dzwieku.

2. zastosowanie osobnych wzmacniaczy eliminuje uklad koniecznej zwrotnicy, a pozwala naprawic troche niedostatek basu

3. w zasadzie zachowujemy charakter kolumny szerokopsmowej.

Jezeli dolaczyc glosnik niskotonowy przez filtr w zwrotnicy, to rownie dobrze mozna dodac glosnik wysokotonowy. Tylko ze po co wtedy stosowac SPH-60

skoro sa lepsze glosniki do srodka pasma:)

pozdro :)

Np. dlatego, że:

1) szerokopasmowiec pokrywa zasadniczą część pasma, a dwa pozostałe głośniki tylko samą górę (supertweeter) i sam dół (woofer)

2) szerokopasmowiec pozostaje niczym nie odcinany - więc jego dźwięk (i charakter całości) nie zmieni się, odcina się tylko supertweeter (aby wyrównać spadek charakterystyki na górze) i woofer (to samo na dole - można np. w częstotliwości baffle step). Czyli np. częstotliwosci odcięcia to ok. 12000 Hz i ok. 300 Hz - w obszarach mniejszej wrażliwości zmysłu słuchu.

moze teraz

[obrazekLUKASZ-190535_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Polecam projekt ze strony Alexandra. Prosty, tani ale nadzwyczaj przyjemnie gra. Sam jestem na etapie składania podobnego projektu ale w dużych skrzynkach z dodatkowym basowcem -

Ukryta Zawartość

Krzysztof

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• 4 tygodnie później...

Jako ze dojechaly glosniki odswieze watek. 109 zlotych sztuka. Wygladaja jak na zdjeciach. Papierowe, kosz z blachy pomalowany na czarno z chropowata faktura, zawieszenie z tkaniny bardzo mocno impregnowane, czy powleczone jakims swinstwem.

Wsadzilem je do obudow (zrobilem obie wersje) wg projektu :http://www.diyforum.net/blasten/projekt1.htm

Zwrotnice na razie polutowane tak, ze wstydze sie pokazac na zdjeciach. W zasadzie to nie zwrotnice tylko filtry.

Co najdziwniejsze - jest bas. Szczegolnie w tej obudowie z jednym otworem, choc ta z dwoma ma ladniejsza srednice.

Basu, jak na pierdziawki o srednicy 9cm jest na tyle, ze spokojnie mozna go sluchac.

Wysokie, nie gorsze niz z kopolki tonsila i nie jest az tak zle z kierunkowoscia. Nie trzeba celowac glosnkiem w ucho - jak sie obawialem.

Podstawowa wada, albo trzeba miec bardzo male pomieszczenie, albo sluchac w noca - nie nadaja sie do wytwarzania wiekszego cisnienia akustycznego. Graja slicznie, ze wszystkimi zaletami glosnikow szerokopasmowych, ale niestety dysponuja glosnoscia przecietnego radyjka przenosnego.

Jak napisalem maja oczekiwane zalety. To faktycznie dzwiek ktory nie meczy i ktorego mozna sluchac i sluchac.

Bez filtrow jest purystycznie, ale mocno nieliniowo, z filtrami, gra prawie jak normalny zestaw dwudrozny.

Jezeli ktos szuka glosników do muzyki kameralnej, jazzu, klasyki i maja byc TANIE to goraco polecam. Jezeli maja grac Deep Purple to chyba nie tedy droga.

Jezeli ktos kombinowal cos wiecej na tych glosniczkach prosze o info. A moze ktos rozwinal te zestawy dalej? Choc chyba niewiele mozna je rozwinac?

Na razie glosniki sie docieraja, zobacze jak bedzie za kilka dni :)

[obrazekLUKASZ-205413_1.jpg] [obrazekLUKASZ-205413_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1604-100001886 1170261237_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze dwa.

[obrazekLUKASZ-205418_1.jpg] [obrazekLUKASZ-205418_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1604-100001884 1170261240_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

>Qubrick

zestaw juz ewoluowal. po porownaniach 193 i 194 ten drugi okazal sie duzo lepszy. ma zdecydowanie naturalniejsza srednice i ladniejsza gore. nie jest to kwestia zwrotnicy/filtra - sprawdzalem.mozna by powiedziec, ze wlasnie ten 194 ma charakter szerokopasmowca. uwaga, trzeba sie dlugo przyzwyczajac.

najciekawsze, choc logiczne, ze wzgledu na najlepsze przenoszenie srodka pasma, kolumienka jest bardzo czula na elementy zwrotnicy i (uwaga niewierni) kabla laczacego zwrotke z glosnikiem. u mnie zwrotnica jest mocowana do terminali w obudowie, choc zasatawiam sie nad bezposrednim lutowaniem w okolicy glosnika - trzeba sprobowac. jak chetni to wieczorem zrobie pare fotek.

pozdro.

Cze

- > Jendrek

Takze probuje zlozyc kolumienki w oparciu projekt CT 193 Pisze ze probuje poniewaz mam juz prawie wszystko tzn gotowe obudowy glosniki brakuje mi jedynie elementow "zwrotnicy" Bez zwrotnicy glosniczki te graja slabiutko - owszem jest sporo basu jak na tak mala obudowe i srednice uzytego glosniczka ale srednie tony sa jakos tak dziwnie podbarwione maja z jednej strony nosowy charakter z drugiej zas strony sa krzykliwe Taka sprzecznosc No i tonow wysokich jak na lekarstwo Po pierwsze moje pytanie jest takie czy zastosowanie zwrotnicy eliminuje podbarwienia srednicy czy przybywa wysokich tonow???? A po drugie piszesz ze kolumienki z projektu CT 194 maja lepsza srednice i wysokie wiec moze by tak po prostu w projekcie CT 193 zastosowac zwrotnice z CT 194 czy tak mozna zrobic????

Pozdrawiam

zasmuce Cie, ale nie jest tak latwo. zmiana zwrotki prawie nic nie daje, zestaw 193, z filtrem gara jak udawacz normalnej kolumny dwudroznej. sa wysokie tony, bo zastasowanie filtra bardzo pomaga, nawet ladne, ale jakby troche wymuszone, sztuczne, moze zle zespojone z reszta. zestaw 194 gra bardziej homogenicznie. sam bylem zdziwiony roznica, bo teoretycznie to ta sama fizyka ino podzielony otwor. jak nie masz elementow zwrotnicy to wsadz kolumny do garazu/piwnicy i niech leca tydzien. ja nie jestem zwolennikiem czarow, ale wlasnie na tych glosnikach przekonalem sie co oznacza wygrzewanie/docieranie czy jak to zwal. potrzebny byl tydzien grania i wlasnie dla tego na poczatku tyle napisalem rozczarowujacych opinii. teraz jest na prawde ok.

ps.jak pisalem wazne sa elementy zwrotki (dobrej jakosci) i kabel w srodku, u mnie zmiana byla radykalna kiedy zrobilem skrentke z cienkiej srebrzanki.

pochwal sie jak wyszlo. kiedy dojde do finiszu z prototypem chyba jednak zrobie obudwy ze sklejki. no i zastanawiam si nad wygluszeniem/tlumieniem. trzeba probowac.

A to na razie Klang&Ton z basowym - wersja niewykończona:

[obrazekLUKASZ-213961_1.JPG] [obrazekLUKASZ-213961_2.JPG]

Ukryta Zawartość

post-1494-100001554 1170261718_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>ahaja

no piekne. napisz cos wiecej. masz moze inne doswiadczenia z glosnikami SPH? jak oceniasz ich stereofonie? pytam bo to jedyna cecha ktora zamiast powalic mnie z nog to raczej rozczarowala. no i skad glosnik niskotonowy? wprawdzie nie pytalem w monacorze, ale na stronie u nich go nie ma.

czy sa gdzies dostepne plany tego zestawu z dodatkowym basem? i czy moze jakies informacje odnosnie wygluszen obudow projektowanych prze KiT?

przepraszam za lawine pytan i pozdrawiam;)

jendrek

- > Jendrek

Pisales wyzej zeby nie oszczedzac na elementach zwrotnicy ze projekt CT 193 jest tego warty Wiec jakich firm elementy zastosowales no i gdzie je wszystkie kupiles????

Pozdro

tez sie pochwale, bo juz przeciez graja. prototypy. wlasciwe stoja na wersji 193 odwroconej tylem.

zwrotnica wisi na gniezdzie glosnikowym, co moze nie jest audiofilskie, ale bardzo ulatwia proby i porownania.

[obrazekLUKASZ-213997_1.jpg] [obrazekLUKASZ-213997_2.jpg] [obrazekLUKASZ-213997_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-1604-100001550 1170261723_thumb.jpg

post-1604-100001551 1170261722_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

polecam zakladke "linki", tam znajdziesz firmy produkujace elementy dla DIY. cewki kupilem w akkusie

(celowo rdzeniowe, bo zalezalo mi na malej rezystancji, a nie sadze zeby przy takich mocach wchodzily w nasycenie), kondensatory no bez przesady, choc byle byly MKP, potem mozna poeksperymentowac. np tutaj:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35143551

pozdro.

No i przez ten pierwszy tydzień grania to się także słuch "wygrzał" :)))

Dobre i tanie cewki ma też ta firma co sprzedaje kondensatory Jantzena na Allegro - ogłaszała się niedawno na forum, ale nie pamiętam nicku właściciela. Druty do 1,4mm, cewki bezkarkasowe. Zblizone ceny są w Akkusie. Najtańsze cewki karkasowe ma Dexon. A najtańsze kondensatory polipropylenowe to Tesla - Mant.

pozdr.

"ta zabawa nie jest dla dziewczynek" :)))

Monacory ponoć dobrze trzymają parametry - taka jaest większosc opinii, nie także tych co na nich składaja kolumny dla klientów profesjonalnych (głównie DJów). Więc mozna zakładac że dotyczy tez SPH-60X. Po 40-60 godzinach grania powinien "dojsc do siebie".

Niech się "wygra" w domu, w czasie normalnej pracy zawieszenia się "wypracują" do typowego obciążenia. Po co kombinować ;)

pozdr.

>Qubric, ales ty upierdliwy. przeciez nie radze chlopu ze jedyny dobry sposob to zaklecia nad glosnikami ryczacymi w piwnicy, albo inne czary lacznie ze znakami dumnymi na czele. po prostu pisze, ze tak jak on bylem na poczatku rozczarowany i ze trzeba poczekac az troche pograja (no trzeba tez zrobic filtr - fakt). tylko to mialem na misli i nic wiecej ;)

>ahaja, podziel sie wiedza bo strasznie meczy mnie widok tych twoich kolumn bez opisu!!! :)

>Qubric, umiem juz mierzyc, choc uwazam ze to nie jest specjalnie wiarygodne i precyzyjne narzedzie

oceny dzwieku. w przyszlym tydniu wracamy do watku GDN18. licze na twoje rady i komentaze:)

pozdro.

Cze

- >Qubric Ja tez w magie nie wierze ale fakt faktem niektore urzadzenia potrzebuja czasu musza sie wygrzac aby zaczely w koncu "grac" Dla przykladu podam ze po wymianie opampa w moim Pionku A 400X owszem byla poprawa brzmienia ale dopiero po kilku dniach grania dzwiek naprawde nabral klasy otworzyl sie Tak samo jest z moim lampiakiem wygrzany gra zdecydowanie lepiej...

W koncu zamowilem elementy zwrotnicy w Artonie tzn cewki rdzeniowe rezystory metalizowane 5 W o tolerancji 2% i kondy polipropylenowe Jantzena Wszystko razem kosztuje 77 pln ( razem z wysylka ) Troche taniej niz u Akkusa

W przypadku wzmacniaczy to kwestia róznego grania dotyka mnie prawie przy każdym włączeniu więc przestałem się nad tym zastanawiać:)))

Głosniki to sprawa oczywista - ukladaja się. Na pewno jest to kwestia mechaniki i wypracowania sie zawieszenia. Jezeli nie ma potrzeby wykonania pomiarów, a tylko odsłuchu to nowych głosników nie potrzeba specjalnie męczyć. Do pomiarów to niezbedne bo nikt nie bedzie słuchał niefiltrowanego głosnika przez tydzień tylko po to żeby go zmierzyć.

To pragmatyka.

A propos opampa w A400X. A na jakie pojemności wymienic kondensatory? Ja się przymierzam do 4x4700. Czytałem że znaczny wzrost pojemności także nie jest zalecany. Więc kombinuję żeby zwiększyć nieznacznie z 6800 do 9400 najwyżej ale dać dwa bo to zmniejsza (nie mam pojęcia co ale podobnio coś smniejsza :))) jakiś ESR... SCR... - opór czegoś tam :))) - orientuję się - nie? to się musi udać ;)

pozdr.

Witam.

Projekt dostałem od Alexandra - mam w kompie, mogę przesłać ale ma około 5mega.

Grają coraz lepiej , aktualnie z GC no i oczywiście z gramofonu. Zależało mi na większym basie (Tannoy MX2 ze zmodyfikowaną zwrotką - kondzie i rezystorki - wytłumiona obudowa, ale buczało - pokój 24metry - dotychczas). Słuchałem maluchów na SPH - 60X u Alexandra - dla mnie bomba, więc postanowiłem zrobić coś takiego. Te basowe to SPH - 212. Bas jest teraz świetny - kontrola, brak burczenia, jak ma uderzyć stopa to uderza, gitara basowa, kontrabas - to jest to. Zgadza się - tak jak pisaliście, jest mniej wysokich, ale to nie przeszkadza - na początku nie mogłem się przyzwyczaić....

Potem wrzucę kilka zdjęć więcej.

Kris

- >Qubric

Sorki ze nie na temat w tym watku Ja mam w swoim Pionku A 400 X w zasilaczu dwie Elny kazda po 10000mikroF Tak mialem od nowosci mojego wzmaka Szczerze mowiac przymierzalem sie do wymiany tych kondow np na kondy Kendeli o tej samej pojemnosci ale jakos ta koncepcja umarla Ja bym nie zwiekszal pojemnosci kondow ktos przeciez zaprojektowal ten uklad i na jakiejs podstawie stwierdzil ze ma byc to 10000mikroF na kanal a nie wiecej...tym bardziej ze na tym forum czytalem ze zmiana pojemnosci wcale nie musi polepszyc brzmienia wrecz przeciwnie...

Pozdro

jezeli mozna prosic o projekt - to bardzo poprosze, adres jest w o mnie.

a tak a propos wysokich. przed chwila podlaczylem na chwile dwie normalne kolumny (znajomy przytachal radmory LS cos tam - podlogowe), no, byl wiekszy kop i wysokie tez byly, ale po 5 minutach mielem dosc. pewnie nie chodzi o zwrot "niska kultura" ale o chamski natarczywy dzwiek. a juz podlaczenie moich dokonan na GDN 18/60 wolalo o pomste do nieba!!! (tyle, ze tu sam cos sknocilem). chyba nie ma powrotu ;)

pozdrwiam, stracony dla systemów wielodroznych - andrzej

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.