Skocz do zawartości
IGNORED

Karta muzyczna usb.

sokollbn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam dylemat, otóż zepsuło mi się wejście na słuchawki w laptopie, a potrzebuję często do niego podłączyć sprzęt audio, więc proszę o podanie mi jakichś propozycji kart muzycznych na usb w granicach do 150zł. Nie mam narazie czasu na serwis i takie tam, więc zdecydowałem się na kartę muzyczną zewnętrzną. Chodzi mi o jakąś dobrą kartę, która naprawdę nie będzie zakłócała dźwięku itp.

Oto moje propozycje, co wy na to?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy któraś z tych kart się nadaje? A może macie jakieś swoje propozycje? Mało się na nich znam, więc proszę o niezwłoczną pomoc. Z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/78097-karta-muzyczna-usb/

może to

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/78097-karta-muzyczna-usb/#findComment-2120487

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tego sweex zupełnie nie mam przekonania. SB play to też taki mało funkcjonalny w....rdek. A ten X-Fi ... kto wie ... może już gra ;) A jak nie ten X-Fi to ASUS - przynajmniej ja bym wybierał z tych dwóch gdybym kupował.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/78097-karta-muzyczna-usb/#findComment-2122752

Jeśli chodzi o SB Play co wygląda jak pendrive, to nie polecam.

Ja posiadam tą:

Ukryta Zawartość

i jestem z niej zadowolony, gdy nie gra muzyka to mam kompletną ciszę w słuchawkach, niektórzy piszą

że i tak pewnie wszystkie śmieci z płyty głównej idą po kablu - BZDURA.

Jeśli chodzi o sam dzwięk, to był to dla mnie duży skok do przodu w stosunku do integry (Realtek HD)

Ci co piszą że zagra trochę lepiej od integry to albo mają bardzo dobrą integrę, albo nigdy jej nie słyszeli.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/78097-karta-muzyczna-usb/#findComment-2124613
  • 3 tygodnie później...

Witam, nie chcę zakładać nowego tematu : Szukam czegoś w zastępstwo ALC272 ale żeby grało z tym : Technics'a SA-CH650 i SB CH655. Głównie muzyka i filmy. A podłączone ma być to pod laptopa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/78097-karta-muzyczna-usb/#findComment-2141546
  • 2 tygodnie później...

Jeśli poszukujesz karty/DAC jedynie do odsłuchu muzyki z komputera w bardzo dobrej jakości stereo (np. pliki FLAC), to nie ma cenowo lepszego wyboru niż Dr. DAC Nano. Czysty dźwięk bez szumów - nawet słuchając tzw. "ciszy" na dużej głośności. Nadaje się świetnie do odsłuchów w nocy po cichu - dźwięk nie jest degradowany. DAC jest bardzo mały i ultraprzenośny. Design zbliżony do wyrobów Apple.

Karta działa na AKM AK4421 i ma świetne wzmacniacze operacyjne na wyjściu - często stosowane we wzmacniaczach słuchawkowych - AD8397. Ma również układ Tenora umożliwiający przyjęcie 24-bit/96 kHz. Wejście z komputera pod USB a na wyjściu mały jack: combo S/PDIF / analogowe w jednym.

Wzmacniacz słuchawkowy taki sam jak w USB DAC Audinst HUD-mx1: końcowym stopniem wyjściowym dla słuchawek jest AD8397 (zamontowany w technologii SMD) zapewniający 310 mA przy 32 Omach. Fabryczne ustawienie zapewnia bezproblemową pracę ze słuchawkami o impedancji 16-300 Omów.

DAC instaluje się sam bez sterowników.

https://www.audiostereo.pl/topic/78097-karta-muzyczna-usb/#findComment-2147999

Witam,

W różnych miejscach w sieci, znajduję krótkie wzmianki dot. podłączenia/sprzężenia karty np. SB X-Fi HD USB z multimedialnymi odtwarzaczami HDD (np WD, EMTEC czy TOSHIBA itp).

Wiele z tych "kombajnów" (zwanych potocznie - centrum multimedialne), posiada kilka portów USB: USB Device, normalny USB działający zapewne jako HOST.

Kierując się tym, zrodziło się w mojej głowie pytanie: czy jest możliwy cyfrowy transport dźwięku ?

Dzieje się tak w przypadku podłączenia za pośrednictwem kabelka USB do PC, jeżeli sygnał gdziekolwiek traci na jakości to tylko jest już wina samej karty, a nie transportu PC - Karta.

Nie wiem czy jakiekolwiek urządzenie prócz PC/laptopów oferuje możliwość wykrycia zewnętrznej karty dźwiękowej po podłączeniu do portu USB HOST.

THX 4 HELP

https://www.audiostereo.pl/topic/78097-karta-muzyczna-usb/#findComment-2148132

Witam,

W różnych miejscach w sieci, znajduję krótkie wzmianki dot. podłączenia/sprzężenia karty np. SB X-Fi HD USB z multimedialnymi odtwarzaczami HDD (np WD, EMTEC czy TOSHIBA itp).

Wiele z tych "kombajnów" (zwanych potocznie - centrum multimedialne), posiada kilka portów USB: USB Device, normalny USB działający zapewne jako HOST.

Kierując się tym, zrodziło się w mojej głowie pytanie: czy jest możliwy cyfrowy transport dźwięku ?

Dzieje się tak w przypadku podłączenia za pośrednictwem kabelka USB do PC, jeżeli sygnał gdziekolwiek traci na jakości to tylko jest już wina samej karty, a nie transportu PC - Karta.

Nie wiem czy jakiekolwiek urządzenie prócz PC/laptopów oferuje możliwość wykrycia zewnętrznej karty dźwiękowej po podłączeniu do portu USB HOST.

THX 4 HELP

SB X-fi HD ma zasilanie chyba tylko z usb (bez zewnętrznego) więc nie wiem czy istnieje możliwość wysłania cyfrowego dźwięku po OPTICAL z np.WD do creativa.To byłaby raczej jedyna możliwość ale warunkiem jest czy można zasilić creativa z zewnętrznego zasilacza USB 5V.

https://www.audiostereo.pl/topic/78097-karta-muzyczna-usb/#findComment-2148305

SB X-fi HD ma zasilanie chyba tylko z usb (bez zewnętrznego) więc nie wiem czy istnieje możliwość wysłania cyfrowego dźwięku po OPTICAL z np.WD do creativa.To byłaby raczej jedyna możliwość ale warunkiem jest czy można zasilić creativa z zewnętrznego zasilacza USB 5V.

Wiem na pewno, że USB HOST zasila urządzenia, tak więc po podpięciu X-Fi HD powinna dostać swoje nominalne napięcie.

Niestety absolutnie nie mam doświadczenia co do SPDIF, mogę jedynie zapytać się czy transport cyfrowego dźwięku przez OPTICAL a USB (gdzie dekodowanie, obróbka itd. jest na poziomie karty dźwiękowej) to dwie różne rzeczy? Czy może w obu przypadkach dźwięk jest dekodowany dopiero przez kartę i transportowany cyfrowy sygnał jest dokładnie taki sam, bezstratny ?

https://www.audiostereo.pl/topic/78097-karta-muzyczna-usb/#findComment-2148463

Troche sie zagubilem w twoich wywodach. Dzwiek jest przesylany cyfrowo zarowno w przypadku spdif jak i usb. Roznice sa w sposobie przesylania danych ale nie w typie przesylu. W obu przypadkach jest to cyfra i przetwornik d/a w docelowym urzadzeniu otrzymuje te same dane.

Natomiast zaciekawiles mnie tym stwierdzeniem jakoby mozna bylo podlaczyc karte dzwiekowa przeznaczona w sumie do komputera do takiego odtwarzacza z dyskiem. Jak rozumiem chca oni skorzystac z lepszego (wzgledem tego jaki jest w reszcie ich sprzetu) przetwornika. Innego powodu nie widze. Bede musial poszukac na ten temat czegos wiecej, a gdybys mial cos pod reka to podrzuc.

server unreachable;--

https://www.audiostereo.pl/topic/78097-karta-muzyczna-usb/#findComment-2149065

mozna bylo podlaczyc karte dzwiekowa przeznaczona w sumie do komputera do takiego odtwarzacza z dyskiem. Jak rozumiem chca oni skorzystac z lepszego (wzgledem tego jaki jest w reszcie ich sprzetu) przetwornika. Innego powodu nie widze. Bede musial poszukac na ten temat czegos wiecej, a gdybys mial cos pod reka to podrzuc.

W google kilka takich fraz się pojawiło w dyskusjach na innych forach, zaciekawiony tym chciałem to zdementować i w pewien sposób uzyskać pewną "solucję" co rekonfiguracji mojego systemu, który jest analogiem.

Pomyślałem sobie: dobrze by było słuchać moją sporą kolekcję w lossless, często remasterowaną i znacznie przewyższającą jakością od SACD, znajdującą się na moim HDD, wyobraziłem jeden/dwa HDD ukryty/ukryte w urządzeniu multimedialnym ze sprzeżonym lub zintegrowanym wysokiej klasy DAC a z niego bezpośrednio na monobloki ^^ i po sprawie, audio/video w najwyższej jakości.

W systemie analogowym nie da się ukryć wielu przekłamań w sygnale, słyszę niedoskonałość już na poziomie źródła, sam transport z płyty cd w odtwarzaczu jest o wiele gorszy niż dekodowanie pliku lossless przez odpowiedni DAC.

Porównując odsłuch na słuchawkach AudioTechnica ATH-A900, bezpośrednio na SACD player a to samo w lossless ale z HDD + DAC, nie mogłem uwierzyć w miażdżącą różnicę jaką już na wstępie usłyszałem.

Wiadomo to są moje odczucia, sam długo nie mogłem się przekonać, ale namówiony przez kilka osób dokonałem porównania. Myślę że przez dłuższy czas będą zwolennicy i przeciwnicy, bo jeśli ja młoda osoba miałem z początku obiekcje co do przetworników cyfrowych, to co jeśli weźmiemy kogoś o znacznie dłuższym doświadczeniu i nabytych wielu przyzwyczajeniach odsłuchowych, nieprawdaż ?

BDW

Poczytałem także co nie co S/PIDF, tutaj także wynika debata nad tym co jest lepsze, czy USB czy OPTICAL, ja uważam że nie ma to wiekszego znaczenia, przesyłane są 0 i 1 więc nie ma to najmniejszego znaczenia, jak sądze.

https://www.audiostereo.pl/topic/78097-karta-muzyczna-usb/#findComment-2149540

Mysle ze musisz jeszcze pozytac troche forum, a przekonasz sie ze sa jeszcze inne zjawiska, ktore moga wplywac na "jakosc sygnalu alalogowego", a ktore wiaza sie z cyfrowym przesylem danych. Zacznij od tematu o jitterze z dzialu (bodajze) stereo. Jest tam masa informacji nie tylko o jitterze.

PS Mam nadzieje, ze twoje remastery byly robione przez kogos myslacego a nie polegaja tylko na zwiekszeniu glosnosci czyli tzw loudness war.

server unreachable;--

https://www.audiostereo.pl/topic/78097-karta-muzyczna-usb/#findComment-2149813

Mam nadzieje, ze twoje remastery byly robione przez kogos myslacego a nie polegaja tylko na zwiekszeniu glosnosci czyli tzw loudness war.

Nieopodal mnie mieszka człowiek, który od 20 lat prowadzi skromne studio nagraniowe i jeśli dobrze pamiętam to od około 00' zajmuje się masteryzacją cyfrową ścieżek audio z nośników konwencjonalnych. To on "zaraził" mnie dobrym brzmieniem, już jako 10-cio latek byłem mocno zafascynowany dźwiękiem, który naprawdę przyjemnie się słuchało. Po 04' razem szukaliśmy pewnych rozwiązań co do cyfrowych obróbek materiału bezstratnego audio i video, próbowaliśmy nowych narzędzi programistycznych pojawiających się w sieci itp.

Porównując do innych studyjnych wydań remastrów które pojawiają się sprzedaży, to musze powiedzieć że nasze są takiej samej klasy... chyba używamy podobnych jak nie tych samych metod.

Dla przykładu jeden utwór (do roku 80') wyjściowo zajmuje przeważnie ~1.5 GB, ścieżki nagrywane po latach 80' i 90' zajmują nawet jedną płytę DVD (w takim stanie ścieżka jest rozłożona dosłownie na części pierwsze). Następnie "zamykamy" taki obraz do bardziej znanego pliku bezstratnego i "waga" waha się między 80 a 200 MB, chyba że redukujemy liczbę bitów np do 24 i zajmuję w tedy do 100MB.

Oboje zgadzamy się co do faktu, iż taki zapis audio należy kolekcjonować w formie pliku/cyfrowej, powoli odzwyczajam się od nośników, jeśli jakikolwiek wpada w moje ręce pierwsze co wykonuję jego obraz 1:1 na HDD.

https://www.audiostereo.pl/topic/78097-karta-muzyczna-usb/#findComment-2150929

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.