Skocz do zawartości
IGNORED

Który CD Fine Arts CD-904 czy Pioneer PD-7300 a może Onkyo 6850

toma085

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie tak jak w temacie które z tych dwóch CD jest bardziej warte uwagi podam linki do aukcji i liczę na pomoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak widać obydwa są w podobnej cenie około 300-350zł , wzmacniacz mam Grundiga A900 a kolumny jakie napędzam to Akkus V3 , na chwilę obecną mam CD Onkyo DX-6850 i mi się bardzo podoba ,chętnie bym go zostawił ale obawiam się o laser który jest niedostępny.

Który z tych odtwarzaczy według was prezentuje najlepszy dźwięk , no chyba że do 400zł jest coś co jeszcze lepiej zagra?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamienił stryjek siekierkę na kijek. Do Pioneera też nie dostaniesz lasera. No, może dostaniesz jakimś absolutnym cudem na ebay, ale w cenie znacznie przekraczającej koszt nowego odtwarzacza CD dobrej klasy. Do Grundiga lasery są. To podobna klasa do tego co masz.

Niestety w chwili obecnej do części odtwarzaczy CD nie ma laserów, stąd super atrakcyjne ceny takich odtwarzaczy na serwisach aukcyjnych. Sprzedający kiedy widzi że pada mu odtwarzacz - podkręca moc lasera żeby jeszcze trochę podziałał i wystawia go do sprzedaży. Jednocześnie jest jeszcze sporo dobrych odtwarzaczy opartych np. na powszechnie dostępnych i tanich laserach KSS - ja osobiście właśnie takich bym się trzymał. Laser jest częścią eksploatacyjną - wcześniej czy później trzeba będzie go wymienić - dlatego lepiej żeby był dostępny.

Ja tam polecam Kenwoody 7020, 7050 i 7060 na laserach KSS. No i Marantze : 63, 67, 6000 z dodatkami SE, OSE, mkII, KIS itp.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

PWY 1011 czyli laser do PD-7300 (także do 8500) jest do dostania. Gorzej np z PWY 1006. Za te 500 PLN jednak nie da się kupić nowego odtwarzacza dobrej klasy i takie twierdzenie jest mocnym nadużyciem. Choć faktycznie w przypadku 7300 nie warto inwestować ale np w przypadku PD 73 jak najbardziej. Niektóre KSS-y też są nie do dostania np KSS 151. Nie wszyscy sprzedawcy wystawiają podkręcone CD-ki i są lasery długowieczne. Do takich należy wspomniany PWY i PEA 1030 także produkcji Pioneera. Z polecanych wyżej odtwarzaczy żaden moim zdaniem nie zasługuje na uwagę może poza Keniem 7020 choć 8020 jest znacznie lepszy. Marantz 63 i 67 owszem ale pod kątem tuningu bo sam od siebie mocno muli. CD 6000 za to gra zupełnie innym pseudo nowoczesnym dźwiękiem. FineArts A 9000 to całkiem przyzwoity wzmak i pokusiłbym się jednak o źródło wyższej klasy.

W tym zestawie kupiłbym raczej coś grającego spokojnie, np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Czyli podsumowując za czym mam się rozglądać żeby nie wydać więcej niż 500zł na samo CD a żeby był do tego dostępne lasery i żeby grało to przyzwoicie??

Zawiodłem się bo myślałem że Onkio gra naprawdę dobrze.

A co ze starszymi Marantzami?

W tej chwili do 500 zł możesz kupić na allegro :

Nad 521BEE - 500 zł

Technics SL-PS7 - 499 zł

Marantz CD63SE - 379 zł

Opiniami "leśnych dziadków" się nie przejmuj - nie zawsze piszą o tym na czym się znają. Opinie o sprzęcie którego nie znasz zawsze znajdź sobie sam w wyszukiwarce.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W tej chwili do 500 zł możesz kupić na allegro :

Nad 521BEE - 500 zł

Technics SL-PS7 - 499 zł

Marantz CD63SE - 379 zł

Opiniami "leśnych dziadków" się nie przejmuj - nie zawsze piszą o tym na czym się znają. Opinie o sprzęcie którego nie znasz zawsze znajdź sobie sam w wyszukiwarce.

Pomaganie w temacie to nie podawanie cen aukcji Allegro ale opis własnych doświadczeń odsłuchowych. Pisanie o tym koszt lasera do Pioneera znacznie przekracza cenę nowego odtwarzacza dobrej klasy jest daleko idącym nadużyciem. Za 500 PLN nie dostanie się nic co byłoby w stanie choć zbliżyć się dźwiękowo nawet do PD-7300. To jest zupełnie przyzwoity odtwarzacz któremu przykładowo nie dorówna ani Denon DCD 500 AE (zdaje się że kosztuje nieco więcej niż 500 PLN) ani nawet DCD 700 AE (to samo dotyczy serii x10). Spokojnie można go postawić koło DCD 1500 czy 1510 i wstydu nie będzie. Nie twierdzę że jest to wysokiej klasy urządzenie bo nie jest i nigdy nim nie było jednak brzmi zupełnie dobrze. Nie namawiam też na jego zakup ani zakupu czegokolwiek. Nie słyszałem zestawienia A 9000 z w/w kolumnami ale miałem w swoim systemie swego czasu dwa różne egzemplarze Grundiga. Notabene Grundig Fine Arts A 9000 to konstrukcja Marantza na zamówienie Grundiga z czasów kiedy firma miała aspiracje na produkty wyższej klasy. Może nie jest to urządzenie wybitne i jest zdecydowanie gorsze brzmieniowo od swojego sporo droższego następcy A 9009 ale już po delikatnym tuningu (vide doświadczenia lete) potrafi dorównać wielu współczesnym konstrukcjom z przedziału wyższego niż budżetowy. Uważać należy tylko na układ scalony który nie jest już dostępny a jego zamienniki powodują pogorszenie brzmienia.

Czyli morał jest taki że kupuje albo chińskie badziewie które nie gra ale ma dostępne lasery, albo konkretny Japoński i solidny sprzęt i słucham do puki laser się nie wyłoży?????

No chyba że dysponuje większym budżetem?

Hmm a z ciekawości ile kosztuje taki laser do Pioneera pd 7300.

Nie.

Możesz kupić coś do kwoty jaką założyłeś (używkę), tylko przed zakupem sprawdź dostępność lasera.

W cuda iż ktoś sprzedaje tanio dobre CD z laserem w dobrym stanie nie wierz, chyba że w św. Mikołaja też wierzysz.

KSS nie kosztują majątku.

Kupić można na aledrogo i ebayach od od Odry na zachód.

A opinii o danym modelu warto też poszukać na forum sąsiadów, nawet jak nie szprechasz są tłumacze stron.

Na niemieckich forach jest dużo mniej emocji i dużo więcej konkretów. (to akurat nie tylko moja opinia)

Pozdrawiam wszystkich

S.

Z Marantzow warto inwestowac w CD63 i 67. Odradzam zupelnie CD6000OSE czy zwyklego CD6000. Mul, bez szczegolow. Moze warto zainteresowac sie w tej kwocie Denonem DCD-1290 czy 1015. Laser dostepny i tani.

?👈

A co z w/w kenwoodem dp-7020 ceny przystępne a jak dźwięk i wykonanie , dostępność lasera do niego.

A co z w/w kenwoodem dp-7020 ceny przystępne a jak dźwięk i wykonanie , dostępność lasera do niego.

Oczywiście jest do 7020 dostępny laser. Ale nie wiadomo czy znajdziesz go właśnie teraz w dobrej cenie. Poprzednio proponowane Ci odtwarzacze są również bardzo dobre - i tanie. Nie kieruj się przesądami innych, sam poszukaj ich recenzji w sieci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.