Skocz do zawartości
IGNORED

głośnik niskotonowy nie działa

ReNtGeN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!

Zauważyłem że moich kolumnach jeden głośnik niskotonowy nie gra(ten na dole). Wykeciłem go i kable sąpołączone prawidłowo. Co może być tego powodem i jak to naprawić oczywiście jeżeli się da. DOdam że nie jestem elektronikiem jakby ktoś chciał mi coś poradzić :).

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7723-068046600 1297084127_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uszkodzony pewnie...

Poproś o poradę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Problem w tym że kupując te kolumny gościu mówił że były używane tylko kilka godzin. U mnie stoją pół roku nieużywane, więc spalone raczej nie powinny być. No nic, chyba trzeba szukać dobrego servisu. Dzięki za linka.

ale na drugim zdjęciu widac ze masz rozłączone zwory to jak ma grac? Te złote blaszki z tyłu muszą wchodzic pod te nakrętki gdzie podłączone są kable , sprawdz w drugiej kolumnie.

Nie jeszcze nie w serwisie :) Czekam narazie na porade na odległość. Ale a propops zworek to w drugim głośniku też mam je rozłączone i basowy gra. W zasadzie słabo gra ale wykonuje jakiekolwiek ruchy. A ten nic, ani drgnie.

Kiedyś ktoś na tym forum jak spytałem jak to podłączyć napisał że pod górnąal dolną parę a zworki mogą zostać lub można je wypiąć. Przynajmniej tak wywnioskowałem z kontekstu.

To jak to jest z tymi śrubami i zworkami, niech mi ktoś to łopatą wytłumaczy po co one są :)

Jutro sprawdze czy działa na połączonych bo dziś już nie mam możliwości, ale dziękuję za dobre spostrzeżenia odnośnie połączenia - dobrze że zrobiłem fote z tyłu.

w twoim przypadku zworki zdecydownie muszą łączyc dolne i górne zaciski ze sobą na 200%, jak chcesz wiedziec poco są dwie pary wejsc na kolumne poczytaj o biampingu\biwireingu. W skrócie górne zaciski są od głosnika wysoko i sredniotonowego a dolne od basowego ,zeby grała zarówno góra jak i dół musisz połączyc je zworkami.

Ale a propops zworek to w drugim głośniku też mam je rozłączone i basowy gra. W zasadzie słabo gra ale wykonuje jakiekolwiek ruchy. A ten nic, ani drgnie.

w sensie: gra choć nie jest podłączony?

Tak, minimalna praca membrany była wyczuwalna dłonią w porównaniu do tego drugiego który ani drgnął.

Ale nie dawało mi to spokoju i musiałem za waszymi radami spróbwać włączyć muzę ze złączonymi mostkami ( choć musiałem obudzić dziecko ale trudno :)) i wszystko pięknie gra.

Dziękuję za radę. Można zamknąć temat

rentgen

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.