Skocz do zawartości
IGNORED

SME 3012R - konfiguracja, jak ustawić prawidłowo?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do praktyków odnośnie ustawiania siły nacisku w ramieniu SME 3012R. Otóż wg instrukcji (vinylengine.com) kolejne kroki to:

1) ustawić główny ciężar przeciwwagi tak aby ramię z wkładką było zbalansowane (w tym czasie mały ciężar przeciwwagi jet maksymalnie przesuniety do tyłu)

2) następnie mały ciężarek przeciwwagi przesunąć tak by był na odpowiedniej podziałce (np. 1.5g).

Czy to tak ma być ustawiane? Ja póki co tak długo manewrowałem dużym ciężarkiem pzreciwwagi aż ustawił mi po prostu siłe nacisku wkładki na odpowiednią (teraz Denon Dl103D z 1.5g), ale ciężarkiem mniejszym nie ruszałem póki co. Jak prawidłowo przeprowadzić ustawienie balansu ramienia w celu optymalizacji siły nacisku?

I druga rzecz - na samym końcu ramienia jest małe pokrętło - jak nim operować, co ono powinno zmieniać?

Witam,

Co prawda nie mam SME 3012, ale mam 3009.

Mysle, ze filozofia bedzie taka sama.

1. Zdejmujesz ciezarek antyskatingu, a ciezarek do ustawienia nacisku maksymalnie do tylu.

2. Doprowadzasz do rownowagi ramie krecac przeciwwaga z tylu

3. Nastepnie przesuwasz ciezarek nacisku do przodu - jedna podzialka to 0,25 g

W moim ramieniu jeszcze jest mozliwosc regulowania preta z ciezarkiem nacisku w bok (jest podzialka).

Im ciezsza wkladka tym bardziej w bok wysuwany jest ten pret.

W instrukcji jest dokladnie okreslone, ze np dla wkladki o wadze np. x gramow nalezy wysunac pret w bok na znacznik nr. 3 i wtedy przesuwajac ciezarek nacisku do przodu masz mniej wiecej pewnosc, ze kazda jedna kreska podzialki to 0,25 grama nacisku.

Mam nadzieje, ze nie zagmatwalem zbytnio ;)

Doczytalem w instrukcji do 3012R, ze w twoim ramieniu wysuwanie ciezarka w bok sluzy tylko i wylacznie do regulacji balansu bocznego ramienia.

Tak wiec teraz procedura bedzie wygladac tak:

1. Zdejmujesz ciezarek antyskatingu, a ciezarek do ustawienia nacisku maksymalnie do tylu.

2. Doprowadzasz do rownowagi ramie krecac przeciwwaga z tylu

4. Zbalansowane ramie w pionie powinno nad kazdym miejscem nad talerzem "stac w miejscu".

Jesli jest sciagane na zewnatrz lub do wewnatrz wtedy wlasnie regulujesz to wysuwajac lub wsuwajac pret z przeciwaga.

3. Nastepnie przesuwasz ciezarek nacisku do przodu - jedna podzialka to 0,25 g

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.