Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do pokoju 15 m2

danielww

Rekomendowane odpowiedzi

xajas->

Monitory siegaja czesto 30 Hz tyle, ze przy np. 1.5 - 2 dB spadku. Oczywiscie zaburza to rownowage tonalna w jakis tam sposb (niekoniecznie mozliwy do odbioru dla nas). Zalozmy, ze mamy monitory, ktore przenosza 35 Hz - 18 kHz (+0/-2 dB). Jesli teraz dodamy suba, dla ktorego mamy 20-100 Hz (+0/-0.5 dB) to oczywiscie podbijemy bas. W zakresie wspomnianych 35-40 Hz bedziemy mieli wyzszy poziom. Ja tylko zastanawiam sie, czy w tej wielkosci pokoju jedynym efetkem, ktory w ten sposob osiagniemy nie bedzie 'walenie po uszach' :-) Niemniej jednak jak juz sie zgodzilismy - trzeba przyniesc podlogowce oraz monitory i suba. Posluchac samych monitorow, potem podlaczyc suba i sprawdzic jaki bedzie efekt. Sadze, ze 2 godzinny odsluch bedzie bardziej miarodajny niz nasze 2-dniowe dywagacje na temat wyzszosci swiat Bozego Narodzenia nad Wielkiej Nocy ;-) Ja obstaje przy stwierdzeniu, ze efekt akustycznie moze byc nedzny, ale zawsze moge sie mylic (nie pierwszy raz :-)

Co do tego, ze w ogolnosci suba nalezy ustawic tak, zeby byl naturalnym przedluzeniem zakresu czestotliwosci monitorow (tzn. zeby nie zrobic gorki ani dolka na +/- 6 dB przy czestotliwosci podzialu albo w okolicach) - pelna zgoda.

iwo, xajas -> No tak, tez mi sie wydaje, ze glosnik sie nie rozleci, po prostu bedzie pracowal w nieoptymalnych warunkach. W moim przypadku po prostu wiecej zaszkodzilem niz pomoglem. Zamiast stlumic niskie czestotliwosci (do czego pewnie bardziej by sie nadal jakis rezonator), efektem ktory osiagnalem bylo odstrojenie BR (zmniejszylem efetkywna pojemnosc komory zbiornika).

iwo -> R.Reynoldsa to usrednienie R. Navier'a - Stokes'a. Wprowadza sie (zgodnie z teoria malych zaburzen) oscylacje chwilowych wartosci T',P',u',v',w',rho'. Zaklada sie, ze ich srednia wartosc w okresie czasu t (srednia calkowa) jest 0. Przy tym predkosc albo inne parametry wyraza sie jako sume skladowej glownej i oscylacji (z primem) - innymi slowy proces stochastyczny ma zerowa wart. oczekiwana i niezerowa wariancje (liczona do okresu czasu). Stosuje sie usrednienie i otrzymuje wtedy dodatkowy skladnik tensora naprezen zwiazany z oscylacjami pol. Ale takie Rownanie nie da sie rozwiazac, bo dostajemy 5 dodatkowych nieznanych funkcji (T',P',u',v',w'). Stad stosuje sie modele turbulencji (oparte na np. lepkosci turbulentnej i zalozeniu izotropowosci turbulencji). A kryt. l. Reynoldsa to I - nie obserwowano przeplywu turbulentnego ponizej (wart. 2300) oraz II (okolo 56000) - nie obserwowano przyplywu laminarnego powyzej. Znow przepraszam za off-topic - koncze temat dynamiki plynow :-)

Pozdr.

iwo, xajas -> dzieki - na marginesie, kiedys chyba podobny temat byl, tyle ze omawiany pokoj mial 25 m2. Xajas tez proponowal (jako jedno z rozwiazan obok podlogowcow) monitory i sub'y. Wtedy w zasadzie nie mialem zadnych zastrzezen (oczywiscie optowalem za podlogowcami, ale monitory+suby mogly byc rownorzednym a dla niektorych osob lepszym rozwiazaniem). Teraz jednak mam powazne obawy, ze to sie nie uda - ale nadal uwazam, ze warto sprobowac - nic to nie kosztuje, a jedyne ryzyko jest takie, ze okaze sie, ze ktorys (Xajas albo ja) nie mial w tym wypadku racji :-)

Zgadzam się qb_a. Oczywiście możemy się mylić bo przyznaję ,że w przeciwieństwie do xajasa nie słuchałem takiej kombinacji ,ale słuchałem wielu innych zestawów w swoich 14 i 18 metrowych pokojach . I nie wyobrażam sobie suba w 15 m. Oczywiście jak napisałem wyżej mogę się mylić ,ale przyszła mi do głowy taka myśl,że jeżeli xajas ma rację to 90 % audiofilów łącznie ze mną to po prostu nie wiedzą co tracą nie używając subwoofera w swoim systemie...

Hi,

na zakonczenie dyskusji o basie w malych pomieszczeniach, sensie zastosowania sobow w takich pomieszczeniach, powodowanie rezonansow itd. cos dla dociekliwych, wiecznie skeptycznych i znajacych conieco niemiecki.

Jest to artykul na temat korekcji akustyki pomieszczenia odsluchowego dzieki zastosowaniu subwooferow w tzw SingelBassAray albo DoubleBass czyli do 8 subwooferow w pomieszczeniu o powierzchni 19qm !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BTW. Zrodlem jest nie jakis "audiofil", a firmy zajmuajce sie profesjonalnie technika i akustyka studyjna.

Czy sens/zawartosc tego artykulu nie jest przypadkiem sprzeczna z tymi czesto cytowanymi legendami o nieodtwarzalnosci niskich czestotliwosci w malych pomieszczeniach i bezsensownosci zastosowania subow (w szczegolnosci dwu albo wiecej) w takich pomieszczeniach?

Polecam porownanie wykresu 4 i 6 (rozklad rezonansow bez uzycia subow) i wykresu 13 (z uzyciem dwu subow jeden z przodu a drugi z tylu).

Cieszyl bym sie, gdyby przy ponownym pojawieniu sie powyzej wspomnianych legend (jestem pewny ze wroca wczesnij czy pozniej) dolaczone bylo by takze zrodlo skad sie one wziely :-)))

Alez jestem upierdliwy... (zboczenie zawodowe)

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>xajas

Uparty to ty jesteś rzeczywiście :-)

Jak kogoś stać na osiem dobrych subwooferów, to nie słucha w 15 metrowym pomieszczeniu. Mam nadzieję.

To chyba oczywiste, że im weźmiesz wiecej źródeł dźwięku i odpowiednio ustawisz w pomieszczeniu, korygując jeszcze ich charakterystykę fazy i wzmocnienia, to możesz uzyskać bardziej równomierny przebieg charakterystyki częstotliwościowej. Tyle tylko, że równe pasmo przenoszenia to nie wszystko, o czym łatwo się przekonać słuchając różnych głośników.

>równe pasmo przenoszenia to nie wszystko, o czym łatwo się przekonać słuchając różnych głośników.

lepsze rowne pasmo niz nierowne pasme ;-))

BTW. To nierowne pasmo bylo zarzucane subom a nie glosnikom bez suba

xajas

www.jaschiks.com

jescze drobiazg:

>chyba oczywiste, że im weźmiesz wiecej źródeł dźwięku i odpowiednio ustawisz w pomieszczeniu, korygując jeszcze ich charakterystykę fazy i wzmocnienia, to możesz uzyskać bardziej równomierny przebieg charakterystyki częstotliwościowej

jestes pierwszym oczywiscie po mnie :-))) , ktory przyznaje sie do tego (uznanie). Wiekszosc "audiofilow" reaguje alergicznie na takie kombinacje i rozwodzi sie o chaosie powodowanym takim niepurystycznym zestawem

xajas

www.jaschiks.com

>xajas

Alergię to ja mam na co innego - chyba - bo nie robiłem testów.

Możesz mieć bardzo liniową charakterystykę a jednocześnie zniekształcenia generowane przy odtwarzaniu niskich częstotliwości będą psuły średnicę. Wszystkiego nie odfiltrujesz, w każdym razie to chyba nie takie łatwe.

W 15 m.kw. pokoju przekątna skośna odpowiada ok. 27 Hz - to już, jak na muzykę, jest naprawdę dość nisko. Problem w tym, że małe odległosci między ścianami powodują zbyt rzadkie występowanie modów w zakresie niskiego i średniego basu i trudno będzie uzyskać zrównoważoną charakterystykę bez kosztownych adaptacji pokoju lub inwestowania w 2 lub więcej drogie suby.

W końcu dochodzimy do tego samego. Można uzyskać dobry bas w małym pokoju, ale ten kogo na to stać ma zwykle co najmniej dwa razy wiekszy pokój. Ja też mam w planie większy pokój zanim zacznę sie zastanawiać czy dokupić Gravisa czy też sprzedać Concerto i kupić podłogowce. Raczej to drugie.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.