Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki 2.0 do PC

hogis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym nabyć jakieś nowe głośniki do komputera (najlepiej 2.0). W tej chwili sytuacja wygląda jak na zdjęciu (w załączniku) i gdyby nie to, że zamiast basów jest jedno wielkie dudnienie, to byłbym całkiem zadowolony (przeszkadza mi też to, że głośniki stoją tak wysoko). Szukam czegoś co mógłbym umieścić na półeczkach zaznaczonych na czerwono.

Musi nadawać się do słuchania z bliska. Zwykle nie słucham zbyt głośno, ale zależy mi na niedudniących ale obecnych basach. Karta dzwiękowa: X-Fi Xtreme Gamer. Pokój ma 12m2. Dźwięk potrzebny mi jest do umiarkowanego grania i muzyki (głównie ambient i inne spokojne elektroniki). Mogę na to przeznaczyć około 400PLN (może trochę więcej jeśli na prawdę warto).

Dzięki za odpowiedzi :-)

Nie ma niestety opcji edytowania postu...

Szukam czegoś co mógłbym umieścić na półeczkach zaznaczonych na czerwono.

Poziome półki można wyjąć, do dyspozycji jest cały zaznaczony na czerwono obszar.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/78728-g%C5%82o%C5%9Bniki-20-do-pc/

Wytarłbyś sobie czasem pod LCD ;)

A tak na serio to jak dla mnie nie ma szans żeby taka instalacja dobrze grała. Tylko 2.1.

Wstawiając w półki monitory zrobisz jedno wielkie pudło rezonansowe i bas będziesz miał jeszcze gorszy niż z pasikonika.

Witam.

W takim ustawieniu, to masz do wyboru; albo kolumny o budowie zamkniętej (przy takich rozmiarach cienko będzie z basem), albo z bass reflexem z przodu.

Rozważ studyjne monitory bliskiego pola, gdyż są projektowane do odsłuchów z niewielkiej odległości. W przedziale 400-500 zł można kupić Behringer MS20 (są to kolumny aktywne z wbudowanym przetwornikiem C/A.

Pozdrawiam

Ptyś

Wytarłbyś sobie czasem pod LCD ;)

A tak na serio to jak dla mnie nie ma szans żeby taka instalacja dobrze grała. Tylko 2.1.

Wstawiając w półki monitory zrobisz jedno wielkie pudło rezonansowe i bas będziesz miał jeszcze gorszy niż z pasikonika.

A gdzie radzisz mu postawić sub? ... w sumie postawienie nad monitorem to jedynie sensowne rozwiązanie (w każdym innym miejscu będzie źle)

A co do 2.0 ... przy przednim bassreflex są szanse że będzie OK. Swoją drogą ... "zabudowane" biurka to zuo ;)

A gdzie radzisz mu postawić sub? ... w sumie postawienie nad monitorem to jedynie sensowne rozwiązanie (w każdym innym miejscu będzie źle)

A co do 2.0 ... przy przednim bassreflex są szanse że będzie OK. Swoją drogą ... "zabudowane" biurka to zuo ;)

Z tego co widać na zdjęciu, to tylko pod biurkiem... albo kup dużego suba i używaj jako siedzenia ;)

Czyli jak na razie:

1) Behringer MS20 - nadają się do słuchania z bliska, ale kiepski pomysł z wsadzaniem w półki

2) coś 2.1 - subwoofer zmieści się tylko na górze

Muszę teraz poczytać jakieś recenzje i zobaczymy co dalej.

Rozważam też stary wzmacniacz + głośniki, ale to zmieści się tylko z tyłu. Muzyka słyszana z tyłu jest dla mnie niezbyt fajna:/

Jeśli chodzi o 2.1, to czy to ma duże znaczenie, że sub będzie stał na górze? W sumie jeśli umożliwi mi to ustawienie głośników w czerwonych prostokątach, to może byłoby fajne rozwiązanie z 2.1. Jest coś godnego polecenia za 400PLN?

Pozdrawiam :)

Jeśli chodzi o 2.1, to czy to ma duże znaczenie, że sub będzie stał na górze? W sumie jeśli umożliwi mi to ustawienie głośników w czerwonych prostokątach, to może byłoby fajne rozwiązanie z 2.1. Jest coś godnego polecenia za 400PLN?

Pozdrawiam :)

Hehe, cała szafka będzie ci się trzęsła z subem na dachu :) Co do warunków akustycznych to nie testowałem takiego rozwiązania, ale na pewno na podłodze będzie lepiej.

A co polecić to nie wiem, ja mam tani wzmacniacz i tanie monitory, od 2.1 uciekłem kiedy nadarzyła się okazja. Jednak w Twoim przypadku 2.1 będzie chyba lepszym rozwiązaniem. Co mogę poradzić, to nieduże monitory jakiejś normalnej firmy (200-300), wzmacniacz (jakiś za 100-150) i dodatkowo (nawet za jakiś czas) sub (150-300). Oczywiście patrzę na używki, bez suba basu będzie Ci na pewno brakowało.

Hehe, cała szafka będzie ci się trzęsła z subem na dachu :) Co do warunków akustycznych to nie testowałem takiego rozwiązania, ale na pewno na podłodze będzie lepiej.

Jestem zdania dokładnie przeciwnego. Sub pod stołem będzie dudnił a nie grał i gwarantuję dziurę w średnicy ... na górze przynajmniej jest szansa że zagra i nie powinno być wyciętego "podparcia" średnicy

ps. osobiście jestem zwolennikiem 2.0

Witam. Zastanawiam się co będzie najlepsze do mojego komputera. Zakupiłem do niego k.dźwiękową Audiotrak Prodigy HD2. Ze względu na mało miejsca na biurku, zastanawiałem się nad kupnem Solo6c. Kiedyś były atrakcyjne cenowo, a dzisiaj cena wzrosłą i ludzie narzekają na awaryjność. W limicie znalazłem takie aktywne głośniki Behringer - MS40, Scythe Kro Craft PLUS (głośniki i wzmacniacz) lub MODECOM MC-HF60. Szukam głośników do bliskiego odsłuchu (1m) oraz głośniki będą miały mało miejsca z tyłu (blisko ściany). Wysokością jest ograniczona na 42cm. I teraz zastanawiam się czy warto kupić jakieś głośniki komputerowe czy jakieś małe głośniki + - 300zł i dołożyć do wzmacniacza? Oczywiście mowa o używkach :)

Mam możliwość kupna Denony SC-M37 za niecałe 300zł. Warte swojej ceny? Słucham głównie rocka w jakości mp3 320 i FLAC. Pozdrawiam

@mikla Jedyna wieżyczka jaką uważam za dobrą do kompa, to Yamaha E730 i sam ją mam zamiar kupić. Ma fajne głośniczki o głębokości 18cm ^^ Denon M37/M37 ma tak samo głębokie głośniki co F107, ale są lepsze do kompa. Jak różnica w dźwięku będzie dla ciebie duża, to weź Denona, ale za 300zł to jest ryzykowne... No i wymiary Yamahy przekonują :)

A do kompa radził bym raczej Solo1 niż te co mówisz, sam myślałem o KroCraftach lub HF60, ale HF24 są już spore ;/ Niestety ;/

• 2 tygodnie później...

I teraz zastanawiam się czy warto kupić jakieś głośniki komputerowe czy jakieś małe głośniki + - 300zł i dołożyć do wzmacniacza? Oczywiście mowa o używkach :)

Mam możliwość kupna Denony SC-M37 za niecałe 300zł. Warte swojej ceny? Słucham głównie rocka w jakości mp3 320 i FLAC. Pozdrawiam

Duzo lepszy rozwiazaniem jesli chodzi o jakosc dzwieku bedzie wersja z malymi glosnikami jakiegos renomowanego producenta i odpowiednio dobrany do nich wzmacniacz. Zadne "glosniki komputerowe" nie zapewnia takiej jakosci. Kup Denony SC-M37 a do nich jakis uzywany wzmacniacz Cambridge Audio :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.