Skocz do zawartości
IGNORED

Shanling CD-S 100 - naprawa

zoller

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z z cedekiem jak w temacie. Nie posiadam niestety schematu i instrukcji serwisowej. Błądzę. W każdym razie za poradą jednego z forumowiczów poszukałem datasheet większości scalaków by posprawdzać napięcia i wygląda, że wszystkie są. Jest także jeden przekaźnik (Takamisawa RY24W-H), który nie wydaje z siebie żadnego dźwięku. Zastanawiam się czy to nie on właśnie jest przyczyną. Nie wspomniałem o objawach, otóż po włączeniu pojawia się mrugnięcie wyświetlacza i nic nie działa.

Może macie jakieś pomysły.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Nie myśl - słuchaj.

https://www.audiostereo.pl/topic/78920-shanling-cd-s-100-naprawa/

mrugniecie wyswietlacza czyli jakis zastrzyk pradu (chwilowy jest)

przekaznik nawet uszkodzony nie powinien brac az tyle pradu zeby nic nie dzialalo.

mam rozumiec ze posprawdzales napiecia na nogach scalakow i wszystko ok.

jesli nic nie ma na wyswietlaczu to raczej jakis procek sterujacy albo nie startuje albo jakis zimny lut ma.

czy wiesz jak sie to stalo ze przestal dzialac?

napisz wiecej o objawach uszkodzenia. czy jest reakcja na przyciski czy cos swieci czy zupelna martwota?

sprawdz rezystancje uzwojenia przekaznika (na wylaczonym pradzie) powinno byc kilkadziesiat-set Ohm.

Tak jak mówisz, napięcie sprawdzałem na nogach scalaków. Poza tym mrugnięciem nie ma absolutnie nic, totalna śmierć. Przestał działać po prostu z dnia ma dzień. Posprawdzałem jeszcze t=raz ten przekaźnik i chyba jednak jest uwalony. Szukam dziś w Poznaniu takiego samego lub zamiennika (Relpol RSM 822-6112-85-S024) wydatek na poziomie 6 zł - może się podniesie.

Pozdrawiam

Nie myśl - słuchaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.