Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja odtwarzacza DVD (SACD)

majster128

Rekomendowane odpowiedzi

Witam użytkowników.

Oto mój pierwszy post na forum audiostereo.

Chciałbym się poradzić was w sprawie ulepszenia parametrów odtwarzacza Pioneer DV-565A, który jest odtwarzaczem DVD, DVD-Audio i SACD.

Moje dzisiejsze pytania dotyczą wzmacniaczy operacyjnych, układu mute oraz kondensatorów sprzęgających.

Zacznę od DACa, który obsługuje wyjścia analogowe. Jest to BB DSD 1791. W porównaniu do ceny za jaką kupiłem odtwarzacz (200 zł) to na razie jest nieźle.

Ale idąc dalej natrafiam na wzmacniacze operacyjne BA4560.

Posiadam wzmacniacze może mniej znane LME4968, ale cieszące się dobrymi parametrami. Czy uważacie, że warto wymienić 4560 na mojego LME4968 ?

Na wyjściu wzmacniacza operacyjnego jest układ Mute. Nie jest on mi raczej do niczego potrzebny, a możliwe, że wprowadza coś od siebie do toru sygnału audio.

W którym miejscu odciąć układ Mute od sygnału i co zrobić z rezystorami R257, R259, R261, R263 ?

Na schemacie widnieją kondensatory sprzęgający C425, C426 o wartościach 47mikroF/16V. Na płytce mam wlutowane (oryginalnie) 10mikroF/50V jakieś firmy SMG. Są to elektrolity.

Czy należałoby zmienić wartość kondensatorów na wartości schematowe ? Może lepiej wymienić je na MKP ?

Proszę uprzejmie o radę.

W załączniku schamat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/78952-modyfikacja-odtwarzacza-dvd-sacd/

DSD1791, to to samo co PCM1791A. Dac pomimo wyjść napięciowych ma dosyć spory potencjał, jest ciekwaszy brzmieniowo niż PCM1793 pomimo lepszych parametrów tego drugiego.

Pokaż schemat ze scalakiem BB PCM1791 oraz płytkę w miejscu gdzie jest ten scalak.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Oto schemat DACa do wyjść analogowych.

Ukryta Zawartość

Wyjścia, które kierują w prawo idą prosto do wzmacniaczy operacyjnych.

Są jeszcze inne dace do wyjść surround DSD1702EG, ale te wyjścia mnie nie interesują.

Ukryta Zawartość

Zdjęcie Daca:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wstaw SCR MKP a jak mało miejsca to Elnę Silmic II.

Jak wzmacniacz ma dużą impedancję wejściową to bym dał 4,7uF

Omiń MUTE na wyjściu.

Zostaw go jak jest , ale kondensatorem sprzęgającym wepnij się do gniazda wyjściowego.

Popraw zasilanie cyfrówki.

I najlepiej cały tor analogowy od nowa - może lampizacja ?

Ale to już koszty.

Dużo zmieni ten MKP i ominięcie MUTE. Reszta to już koszty i spoooro zabawy ;)

muda44 twoja wypowiedź jest strasznie chaotyczna.

Pytałem o modyfikację pomiędzy wzmacniaczem operacyjnym a wyjściem.

Narzucasz poprawę zasilania, nie wiedząc jak ono wygląda.

Za twoje wypowiedzi już dziękuję.

Nie - moja wypowiedź jest wystarczająca.

Ale żeby ją zrozumieć to trzeba mieć jakieś podstawy. A skoro nie rozumiesz to znaczy że nie masz nawet podstawowych wiadomości.

Zadałeś pytania na które odpowiedziałem.

Napisałeś o ulepszeniu parametrów odtwarzacza. Więc wspomniałem o zasilaniu. Nie muszę wiedzieć jak wygląda bo w takie sprzęty pakuje się co możliwe najtańsze. Poprawa zasilania DACa czy toru analogowego daje odczuwalną poprawę.

Skoro jesteś nowy to dużo musisz się jeszcze nauczyć. Zwłaszcza szacunku dla osób które chciały Ci pomóc.

Kolejnym krokiem będzie używanie wyszukiwarki. Znajdziesz tam masę odpowiedzi dotyczących Twoich pytań.

Jak widzisz jesteś zasypywany odpowiedziami ;)

Powodzenia.

Mimo wszystko moje pytania dotyczyły wyjść analogowych.

Moja wiedza jest w zakresie elektronika hobbysty.

muda44 jeśli znasz się na zasilaczach sieciowych to poproszę Cię o radę gdy zakończę wątek wyjścia analogowego.

Nie wszystko na raz. Chciał bym na spokojnie przedyskutować modyfikację kolejnych układów.

Czy ktoś ma propozycję dotyczącą pojemności i rodzaju kondensatora na wyjściu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.