Skocz do zawartości
IGNORED

Lider 205

Krzyży

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wybaczcie mi niewielką znajomość tematu. Tak słowem wstępu...

Moja babcia przygotowuje się do remontu mieszkania, i w związku z tym dotarła do przedmiotów, których dawno nie widziała. Otóż przyniosła mi dzisiaj niewielką, czerwoną walizeczkę z nazwą - Lider 205...

dsc00180fm.jpg

...po otwarciu wygląda to tak:

dsc00185lt.jpg

Z zebranych informacji wynika, że:

-Sprzęt został zakupiony jako nowy "gdzieś chyba w latach 70'

-Włączony 2 razy

-Bez awarii na koncie.

-Część "bez igły" chyba ma wbudowany głośnik, na co wskazuje potencjometr "Gromkost", a więc "głośność".

-Wydaje mi się również, że część "z igłą" nie ma wejścia na zasilanie. Ponoć napęd jest manualny i odbywa się tą miniwajhą "Pusk"

Chodzi o to, żebyście pomogli mi ogarnąć te urządzenie, by mogło znów zagrać. Z unitrą dałem sobie radę, ale tutaj może być ciut gorzej. Przede wszystkim wydaje mi się, że brakuje kabla zasilającego.

Ogólnie co do zestawu, to wygląda to następująco. Po rozłożeniu mamy 2 części, część "z igłą" nie ma wejść ani wyjść (jakichkolwieg), tylko kabel, który chyba w taki (zdjęcie poniżej) sposób powinien iść do jednostki drugiej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego co wydzicie dochodzą jeszcze 2 kable:

dsc00193r.jpg

...tak to jest jeden kabel. Z jedej strony są te wejścia które trzymam, z drugiej zaś strony jedno wejście i 2 takie bolce

a oto drugi kabel:

dsc00195mu.jpg

Z jednej strony -podobne do poprzednich- wejście, z drugiej strony natomiast... i nie wiem co to jest. Wygląda jak mini-głośnik np. wysokotonowy, może mikrofon? Po co natomiast miałby to być głośnik, jeśli część "bez igły" zestawu ma wbudowany głośnik?

Teraz zobaczcie jakie złącza są umieszczone na części "bez igły":

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że kabel idący z "części z igłą" powinien być podłączony do złącza pierwszego z prawej (jak wyżej na zdjęciu), nie wiem po co są 2 kolejne złącza (może mają związek z tym kablem z bolcami?), no i zostaje nam gniazdo: "Sieć" - jak się domyślam chodzi tutaj o podłączenie zasilania. Niestety nie posiadam tego kabla. Czy mógłbym go dokupić? Czy na podstawie tego zdjęcia jesteście w stanie określić jaki to kabel?

Gramofon może działać na baterie (i tak działał 2 razy):

Ukryta Zawartość

Tutaj pytanie jest następujące- jakie to baterie?

Serdecznie proszę o odpowiedzi na wyżej zadane pytania, oraz omówienie i wyjaśnienie działania oraz obsługi tego gramofonu. Było by miło, gdybyście też coś dodali od siebie apropo oceny sprzętu- jego klasy, stanu,...

Ostanie pytanie: Czy ten gramofon mógłbym podłączyć pod piec/amplituner?

Z góry dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/78956-lider-205/
  • Użytkownicy+

Niestety, chyba tutaj nie ma opcji 'edytuj'. Niech wybaczą mi wszyscy z wolniejszymi łączami

Czy ktoś zna odpowiedzi na moje pytania?

Funkcja "edytuj" działa przez 10 minut, od zatwierdzenia wpisu.

https://www.audiostereo.pl/topic/78956-lider-205/#findComment-2132819

tzn?

Z zebranych informacji wynika, że sprzęt nigdy się nie miał awarii, zatem powinien działać.

Ogólnie, to nie zamierzam go używać na codzień.Wąpię, aby oferował dobrą jakość, ba! wątpię, w jego wyższość nad unitrą.

Mimo wszystko jednak chętnie posłuchałbym co ma do zaoferowania :)

https://www.audiostereo.pl/topic/78956-lider-205/#findComment-2132938

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.