Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do komputera lepszy od obecnego

Gość Kossy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kossy

(Konto usunięte)

Witam,

w temacie Audio jestem kompletnym nowicjuszem, prześledziłem troszkę forum, ale nie znalazłem dokładnie tego czego szukałem.

Słucham dużo muzyki, najróżnistej - od klasycznej do hip-hopu, z przewagą muzyki rockowej.

Słucham muzyki w formatach FLAC i mp3 z kompresją co najmniej 320 kbps.

Obecnie wygląda to tak:

Komputer <--> karta dźwiękowa zintegrowana <--> amplituner Sony HST-D305 <--> 2x75W trójdrożne

Jaki wkład finansowy musiałbym przeznaczyć żeby całość brzmiała dwie - trzy klasy lepiej ?

Rozumiem że pewnikiem muszę kupić kartę dźwiękową, a co ze wzmacniaczem - nie orientuję się na ile dobry/zły jest ten?

Kolejne pytanie, czy ogólnie jest możliwym uzyskać przyzwoitą ( w porównaniu do audio-cd ) jakość dźwięku z komputera ? Mówimy oczywiście o odtwarzaniu plików bezstratnych.

Dziękuję i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/79001-zestaw-do-komputera-lepszy-od-obecnego/

2x75W trójdrożne

A co to dokładnie za kolumny? Dość często to właśnie bywa najsłabszym elementem zestawu. Do tego amplitunera podłączasz się analogowo czy cyfrowo?

Kolejne pytanie, czy ogólnie jest możliwym uzyskać przyzwoitą ( w porównaniu do audio-cd ) jakość dźwięku z komputera ? Mówimy oczywiście o odtwarzaniu plików bezstratnych.

Pewnie się naczytałeś jakichś wywodów, że to nie ma prawa dobrze zagrać? ;) Nie przejmuj się tym.

Gość Kossy

(Konto usunięte)

Kolumny to Sony SS-A305, oryginalne które były kupowane w komplecie z tym amplitunerem X(X) lat temu.

Podłączam się mały jack <-> chinch (lub wg. wikipedii cinch), z wyjścia liniowego, więc domyślam się że jest to wyjście analogowe (?)

A czy wywody - audiofilem nie jestem, bo mnie na to nie stać. Jestem za to pragmatykiem, więc oczekuję złotego środka.

Dziękuję i pozdrawiam

Rozumiem że pewnikiem muszę kupić kartę dźwiękową, a co ze wzmacniaczem - nie orientuję się na ile dobry/zły jest ten?

Dziękuję i pozdrawiam

Przede wszystkim trzeba kupić kartę, od tego bym zaczął. Na początek coś pokroju Xonar DX2 w zupełności wystarczy. Gwarantuję różnicę od strzału. Lepiej będzie zapytać ile środków finansowych jest możliwe na przeprowadzenie zmian.

pozdr.

Poszukalbym karty z wyjsciem cyfrowym, do mozliwosci wykorzystania w przyszlosci zewnetrznego DAC-a.

Ale bez wzgledu co pisza inni na tym Forum i tak najwiekszy wplyw maja kolumny i akustyka pomieszczenia,

Przede wszystkim trzeba kupić kartę, od tego bym zaczął. Na początek coś pokroju Xonar DX2 w zupełności wystarczy. Gwarantuję różnicę od strzału. Lepiej będzie zapytać ile środków finansowych jest możliwe na przeprowadzenie zmian.

pozdr.

Radzilbym sie mocno zastanowic zanim sie wyskoczy z taka propozycja, bo o ile wyniki z googla dla tego sprzetu sa prawidlowe (tak w ogole to HST-D305 to jest chyba wieza a nie amplituner) to zaproponowana przez ciebie karta jest warta kilkakrotnie wiecej. Tak wiec bylby to przerost formy nad trescia. Alternatywnie zaproponowalbym jakas prosta zewnetrzna karte dzwiekowa - moze jakis wariant dac'a na usb konstrukcji kolegow/kolezanek z forum? Na poczatek powinno wystarczyc, a koszt niewielki.

server unreachable;--

Na zestaw chciałbym przeznaczyć ok. 2000 zł.

Dziękuję i pozdrawiam

Zeby brzmiało lepiej musisz kupić wzmacniacz do 1000zł i za drugie tyle kolumny moze byc uzwane np arcam czy nad

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Ukryta Zawartość

na początek i za drugie tyle kolumny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

takie cos ci wystarczy i bedziesz zadowolony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2K wystarczy na DAC (np. Audinst) + używany wzmacniacz (choćby jakiś sensowny Rotel czy Audiolab) i zostanie na używane kolumny, tutaj dobór powinien być zrealizowany pod konkretne gusta i słuchaną muzykę.

Mozesz tez sprobowac monitorow aktywnych.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Te triangle to maja tak fabrycznie, ze kopulki na niskotonowcach sa roznych kolorow?

To co podal baxter to tylko przyklady. Przy takim budzecie to wrecz nalezy wymienic karte dzwiekowa. Czy na DACa, czy na karte usb, czy na pci to juz wlasciwie wiekszego znaczenia przy stereo nie ma. Wez taka ktora bedzie miala najlepsza jakosc dzwieku i zmiesci sie w budzecie.

server unreachable;--

• 2 tygodnie później...
Gość Kossy

(Konto usunięte)

Po kolejnych przemyśleniach:

muzyki słucham cicho, czasami nawet bardzo cicho, więc mocy nie potrzebuję. Z miejscem też nie jest najlepiej, bo nie dam rady porządnie ustawić tradycyjnych kolumn stereo. Dodatkowo zależy mi na mobilności, bo ostatnio średnio zmieniam miejsce zamieszkania co 6 miesięcy ( z tendencją do utrzymania się ). Konsekwencją powyższego jest minimalizm zestawu. Wykombinowałem sobie DAC na USB z monitorami aktywnymi, tak aby wszystko było mobilne.

Dzisiaj udało mi się odsłuchać Adam Audio AX3 : http://www.musiccenter.pl/product/Adam-Audio-AX3/?id=412

zachwalanych przez sprzedawcę. Góra rzeczywiście bardzo szczegółowa, na basie mi bardzo nie zależy więc jak dla mnie OK. ALE jest takie że lubię dźwięk ciepły, tutaj tego brakowało. Krótko mówiąc nie było tego "to jest to" w stosunku cena / jakość. Druga kwestia że odsłuch się zupełnie zmieni w pomieszczeniu docelowym.

Panowie, poradźcie. Budżet < 2000 zł

PS: Czy sensowne jest ubarwienie dźwięku softwarowym equalizerem (foobar) ?

Po kolejnych przemyśleniach:

muzyki słucham cicho, czasami nawet bardzo cicho, więc mocy nie potrzebuję. Z miejscem też nie jest najlepiej, bo nie dam rady porządnie ustawić tradycyjnych kolumn stereo. Dodatkowo zależy mi na mobilności, bo ostatnio średnio zmieniam miejsce zamieszkania co 6 miesięcy ( z tendencją do utrzymania się ). Konsekwencją powyższego jest minimalizm zestawu. Wykombinowałem sobie DAC na USB z monitorami aktywnymi, tak aby wszystko było mobilne.

Dzisiaj udało mi się odsłuchać Adam Audio AX3 :

Ukryta Zawartość

zachwalanych przez sprzedawcę. Góra rzeczywiście bardzo szczegółowa, na basie mi bardzo nie zależy więc jak dla mnie OK. ALE jest takie że lubię dźwięk ciepły, tutaj tego brakowało. Krótko mówiąc nie było tego "to jest to" w stosunku cena / jakość. Druga kwestia że odsłuch się zupełnie zmieni w pomieszczeniu docelowym.

Panowie, poradźcie. Budżet < 2000 zł

PS: Czy sensowne jest ubarwienie dźwięku softwarowym equalizerem (foobar) ?

Pomysł bardzo dobry, nie zeby superoryginalny bo wiele osob skorzystalo juz z takiej mozliwosci, lecz pechowo wybrane monitory. A moze trzy w jednym czyli DAC, wzmacniacz i kolumny w postaci Roland'ow DS-5

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Cenowo powinno sie udac ok. 1500 zl wiec jeszcze cos zostanie na soft. Zapewniam tutaj bedzie to "to" i różne smaczki na naturalnie brzmiacych wokalach. Wersją minimalistyczną bylyby Genelec'ki 6010a w podobnej cenie ale to juz nie do konca "to", lecz jesli bedzie okazja posluchac - rowniez polecam, choc to juz nie ten bas i bez wbudowanego DAC...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Kossy

(Konto usunięte)

Pomysł bardzo dobry, nie zeby superoryginalny bo wiele osob skorzystalo juz z takiej mozliwosci, lecz pechowo wybrane monitory. A moze trzy w jednym czyli DAC, wzmacniacz i kolumny w postaci Roland'ow DS-5 http://guitarcenter.pl/catalog/studio/monitory/monitory-aktywne/roland-ds-5 Cenowo powinno sie udac ok. 1500 zl wiec jeszcze cos zostanie na soft. Zapewniam tutaj bedzie to "to" i różne smaczki na naturalnie brzmiacych wokalach. Wersją minimalistyczną bylyby Genelec'ki 6010a w podobnej cenie ale to juz nie do konca "to", lecz jesli bedzie okazja posluchac - rowniez polecam, choc to juz nie ten bas i bez wbudowanego DAC...

Tylko u mnie w laptopie i tak zintegrowana karta będzie słaba, więc nawet do tych rolandów DAC się przyda żeby opticalem połączyć DAC <-> Rolandy. Jutro zadzwonię do tego guitarcenter, może mają żeby posłuchać. Dzięki i pozdrawiam

Jak nie masz zadnego wyjscia spdif w komputerze to nie dac ci jest potrzebny a pclink (konwerter usb-spdif) albo karta z wyjsciem spdif (na przyklad na expresscard).

server unreachable;--

Gość Kossy

(Konto usunięte)

Jak nie masz zadnego wyjscia spdif w komputerze to nie dac ci jest potrzebny a pclink (konwerter usb-spdif) albo karta z wyjsciem spdif (na przyklad na expresscard).

Mówimy o czymś takim: http://allegro.pl/hi-fi-karta-muzyczna-dzwiekowa-usb-esi-dr-dac-nano-i1479031651.html ?

Tak, ale niekoniecznie akurat to. Zastanow sie czy potrzebujesz przetwornika 24/96, bo najprostsza karta dzwiekowa oparta na pcm2704 oferuje konwersje usb>spdif a jej cena to ulamek tamtej z tym, ze nie obsluguje tak gestych formatow. Tu jest temat ze spora lista pclinkow:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Gość Kossy

(Konto usunięte)

Tak, ale niekoniecznie akurat to. Zastanow sie czy potrzebujesz przetwornika 24/96, bo najprostsza karta dzwiekowa oparta na pcm2704 oferuje konwersje usb>spdif a jej cena to ulamek tamtej z tym, ze nie obsluguje tak gestych formatow. Tu jest temat ze spora lista pclinkow:

http://www.audiostereo.pl/konwerter-usb-spdif_71130.html

Tak, ale w tym wątku najtańszy HiFace kosztuje 150€.

Po poszukiwaniach na ebayu:

http://cgi.ebay.pl/HA-info-U2-USB-SPDIF-AC3-DTS-USB-SPDIF-Converter-/250733996082?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a60e92832#ht_4591wt_1139

lub droższy:

http://cgi.ebay.pl/Taralab-Native-24bit-96k-USB-Spdif-I2S-Converter-DAC-/160537689897?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2560cabf29#ht_6715wt_905

który jest niewiele tańszy od dostępnego u nas Dr DAC nano o którym wcześniej pisałem

http://allegro.pl/esi-dr-dac-nano-audiofilski-interfejs-usb-i1480234403.html

Sądzicie że ten pierwszy będzie ok ? Obsługuje 24bit/96kHz których nie słucham ani nie posiadam, ale może będę.

Po dalszej lekturze forum, dodaję do porównania tego: http://cgi.ebay.pl/Musiland-Monitor-01-US-USB-sound-card-USB2-0-ASIO-/130372950966?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e5ad55bb6#ht_1721wt_905

• 1 miesiąc później...

Ja zaproponuję Ci takie karty dźwiękowe, które osobiście znam i wiem, że na pewno sprostają Twoim oczekiwaniom:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.