Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer według darkul

_igod_

Rekomendowane odpowiedzi

Aby nie psuć tematu "Nowy zint.wzm.mocy klasy A-A/B.[Q-Audio]" zakładam temat w którym będziemy sobie nawzajem z darkulem wrzucać.

Ponieważ darkul zna się na wszystkim, zbudował swój subwoofer na 25cm głośniku SS. Jego ostatnie słowa brzmiały:

"Oj igodzie...

tak sie robaczku sklada ze 25cm mam skana te 19 Hz,i te twoje teksty ze twoja 20cm ma wiekrzy skok membrany ......to juz nowe prawa fizyki tworzysz...."

https://www.audiostereo.pl/topic/7907-subwoofer-wed%C5%82ug-darkul/

Pomijając fakt, że więkSZy piszemy przez sz...

Jak widać, kolega darkula, Andrzej Kisiel wcisnął naszemu darkulowi 25cm głośnik ScanSpeaka za 990zł (pewnie mu spuścił troszkę z ceny po zajomości). Nic dziwnego, jest dystrybutorem i sprzedaje to, czego ma za dużo w magazynie.

Darkul myśli, że ma subwoofer z prawdziwego zdarzenia, bo Fs wynosi 19Hz.

Tak więc widać typową amatorszczyznę, ocena basu na podstawie Fs, no bo czym niższe, tym lepiej, czyż nie tak pisał Andrzej Kisiel w swoich poradnikach? :-)

Jeśli zapomniałeś, zawsze możesz zadzwonić i zapytać.

Ja mam głośnik za 320zł (tak naprawdę też mam kolegów i mi spuścili troszkę z ceny). Głośnik to niejaki Hertz HS200, nazywany przez darkula "szczekaczka".

Sam darkul jest zwolennikiem małych wzmacniaczy, i zapewne zasila swojego Scana wzmacniaczem 80W (głośnik ma 100W, ale trzeba dać margines bezpieczeństwa, toż kosztował 990zł - rabat).

Pomijając fakt, że sam Scan 25W jest wolny jak mucha w smole, przyjrzyjmy się bliżej temu głośnikowi.

Zacznijmy od napędu, magnes 120mm jak na 25cm głośnik to nic specjalnego, ale nie jest też źle.

Magnes "napędza" cewkę o nieslychanym rozmiarze...42mm.

Oto i pierwszy śmiech na ustach, 25cm subwoofer z cewką o średnicy 42mm. Teraz wiemy skąd te marne 100W...

Xmax wynosi 6,5mm, jak na 25cm to śmieszna wartość, maksymalne wychylenie wynosi zaś tylko 12mm. A potem co?

A potem zbieramy cewkę z podłogi.

Przejdźmy do samych parametrów T/S...

Fs wynosi 20Hz... tylko po co?

Przy takim Mms mamy piękne VAS w postaci 230 litrów

Qts to średnie 0,41.

Podstawiamy wszystko do programu i wychodzi nam dla QB3 genialne 230 litrów objętości i Fb około 20Hz. Wytrzymałość mocowa tragiczna, wielkość lodówki. Oczywiście nikt normalny nie zrobił by takiej obudowy, ale kto wie...

Realna obudowa to 60-70. Oj duża, duża.

Na drugim końcu stawiam mój głośnik "szczekaczkę"

Podwójny magnes 120mm, duża, doskonale wentylowana cewka 50mm.

Xmax 8,5mm. Wychylenie maksymalne 20mm. Głośnik praktycznie niezniszczalny mechanicznie.

Realna moc około 200W.

Niskie VAS, obudowa bass-reflex 15-30 litrów. Praca w obudowie zamkniętej od 10 litrów. F-3 w podobnym miejscu jak przy 60 litrach u darkula.

3 razy tańszy od scana, dwa razy szybszy.

Zapewne max SPL będzie mniejsze, pomijalna wartość.

Tak więc podsumowując, panie darkul. Jak Pan coś piszesz, to Pan sprawdź co, bo wychodzisz Pan na idiotę.

Pozdrawiam.

ps. opowiedź o swoim subwooferze coś więcej, wszyscy jesteśmy ciekawi.

[obrazekLUKASZ-113709_1.jpg] [obrazekLUKASZ-113709_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1349-100005463 1170255967_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten ScanSpeak nie jest głosnikiem subwooferowym. Wymiarami przypomina typowe głosniki 10' tyle ze prawdopodobnie ma dosc ciezki układ drgający - stąd niskie Fs. To raczej niskotonowiec do układów 3-drożnych gdzie zwykle głośniki pracują do 600-800hz.

Subwoofery sa odcinane przy 50-100Hz a więc całą finezyjność niskiego środka mozna w nich pominąć. Liczą sie inne zdolności.

pozdr.

Jezu, jak się czyta takie rzeczy to ręce opadają :-(

_igod_ jest zakochany w swoim głośniku, zazdrości Darkulowi, że ten ma lepszy, i udowadnia, że Nyska jest lepsza od Mercedesa, bo się na nią więcej wpakuje. Owszem, duże

wychylenie jest istotne dla subwoofera, ale chciałbym uściślić, że wychylenie liniowe dla 25W wynosi +/- 6,5, czyli w sumie 13, a maksymalne +/-12, czyli w sumie 24, i takie wartości należy uwzględniać np. do obliczeń wychylenia objętościowego.

Albo się pisze +/- 6,5, albo 13, pisanie "6,5" wprowadza w błąd.

Szkoda, że przy opisie swojego głośnika nie podałeś jednak dokładnej wartości Vas, ani w ogóle wartości Qts - wtedy można by cokolwiek powiedzieć, czy twój głośnik jest "szybki".

Skąd wynik "dwa razy szybszy"? Bo tak ci się wydaje? Obliczyłeś ?

Zmierzyłeś odpowiedź impulsową?

Jesteś tendencyjny, pisząc o "doskonale wentylowanej cewce" - 25W też ma "doskonale wentylowaną cewkę".

Co jednak najważniejsze - 25W nie został zaprojektowany jako specjalistyczny głośnik do subwooferów, do rywalizowania pod względem ilości przepompowywanego powietrza (chociaż w subwooferze zastosował go Pro-Ac). Tak jak bmw (czy co kto lubi) nie służy do przewożenia kartofli, chociaż kufer ma duży i sporo się zmieści.

25W to przede wszystkim głośnik o bardzo niskich zniekształceniach do najwyższej klasy układów trójdrożnych. Głośnik Hertza nawet nie wie, co to jest symetryczne pole w szczelinie, bo po co? W zakresie do 100Hz ucho i tak nie jest specjalnie wrażliwe na zniekształcenia, więc po co się martwić? Jak się tylko jeździ na wieś po kartofle po dziurawych drogach, to rzeczywiście po co kupować bmw?

Jeżli ktoś chce dobry głośnik do subwoofera, to polecdam przede wszystkim Peerlessy - niedrogie SLS-y i zajebiste XLS-y. Trzymając się porównań motoryzacyjnych, to jakbyś kupił Grand Cherokee. Duże Scan-Speaki to głośniki delikatniejsze (chociaż z kolei 18-tki są w swojej klasie wyjątkowo wydajne, bo mają taką samą amplitudę liniową, jak 22-ki i właśnie 25-ki).

igod - masz spore pojęcie o rzeczy, ale dobierasz argumenty tylko po to, aby udowodnić z góry założoną tezę, a nie aby dyskutować w normalny sposób. Ciesz z tego, co masz. Kiedyś może będziesz miał Scan-Speaka.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, nie czytaj między wierszami człowieku.

To darkul próbuje udowodnić, że jego sub na 25W jest świetny, a 20-ka na suba to "szczekaczka".

Co się okazuję?

Ano to, że jego 25W w roli suba to szczekaczka.

Jak coś piszesz to przeczytaj cały temat.

A scana nigdy nie kupie, bo jest o dwa razy za drogi.

Xmax dla obu głośników podałem tak samo, więc się nie czepiaj.

Skąd wiem, że jest dwa razy szybszy?

Słyszałem, wystarczy?

Elberoth - ale to własnie uzycie tego ScanSpeaka w roli subwoofera można porownać do użycia limuzyny BMW7 w roli cieżarówki z kartoflami. Do suba ten głosnik jest bezużyteczny i w dodatku niepotrzebnie drogi.

Hertz to chyba są woofery samochodowe - z założenia projektowane do dużej "wydajności" w produkcji basu i taki wymuskany skndynaw ze ScanSpeaka, mu w tym nie podskoczy ;)

pozdr.

Wszystko zależy od tego, czego oczekujemy od głośnika niskotonowego - jakości czy ilości. W ilości Hertz bedzie może i lepszy. Ale też nie jest to nie wiem jaki kozak - sa lepsze głosniki do tych celów - choćby te co wymieniłem.

Nie podoba mi się natomiast podejście _igoda_ do Scan-Speaków. Że drogie, że beee, i że to samo inni oferują za 30% ceny. Tak nie jest.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

PS: a jak i tak wolałbym kartofle wozić 7ką niz Nyską ;-)

Elberoth - w subwooferze odcina sie pasmo w okolicach 50Hz. Jakość tak niskiego basu równa sie jego ilości. Subwoofer musi tylko robić dużo szybkiego łomotu.

ScanSpeak jest bardzo fajnym głosnikiem ale do typowego zestawu 3-drożnego. Nawet tam jednak jakośc nie zawsze oznacza finezję brzmienia, bo to jest "tylko" bas. Np. wydaje mi się że Acoustique Quality łączyło dwie papierowe Tesla na basie ze średniotonowym ScanSpeakiem -

Ukryta Zawartość

Ceny ScanSpeaków naprawdę są wysokie - w ogóle, a wydaje mi się, że w Polsce szczególnie daje o sobie znać monopol importerów tych głośników (a może importera, bo chyba jest jeden?).

pozdr.

Mnie tylko nie podoba się ten żółty napis na dust-capie Hertza - taki detal dla kotylionarzy, który odstrasza uzytkowników Hi-Fi od tego rodzaju glośników. To bez sensu oczywiście, ale działanie psychologiczne wywiera ;)

Ukryta Zawartość

Głośniki samochodowe niestety tak maja. Jest z resztą wiele fajnych samochodowych głosników niskotonowych, które z powodzeniem można wykorzystywać do zastosowań domowych - Phase Linear, JBL. Te ostatnie sa kozackie - jest (był?) taki model GTI 15" 38cm - po prostu poezja. Kosztowało toto chyba ze 3000zł w detalu sztuka. No ale niestety, wielki napis JBL 100000000 W na dust capie tez był :-(

Mam pare subow!

Odciecie maja elektronicznym filtrem przy 80Hz,48dB/okt.

To prawda ze niesa to typowe glosniki do subow,ale uzyskalem swietna sonicznosc i szybkosc.Oprocz tego ze kontrolowane aktywnym NFB z przetw.mikrofonowym umocowanym na membranie to speaki sa pedzone z symetrycznego mosfetowca.

Igod lubi bic piane dooobra tylko tpsa sie wzbogaci......

A tobie koles to A.Kisiel chyba ci zadra w oku stoi?

Ja bynajmniej sie nieowarzam za wsiech wiedzacego,a tobie ambicja zaslania oczy doswiadczeniem i to chyba jest twoj problem.....

=======

Jakos nam niepomogles haryzmatyczna wiedza w temacie wzmaka ugodowego a sie madraliles........

Wzmaka z mojego projektu tez sluchales i jest to kiszka ..... a bym ci zadal 2 pytanka dotyczace pradow w pewnych punktach i lezysz publicznie.....======

TWOJ WPIS pod niniejszym tytolem mi sie niepodoba,jestes niepoprawny.

Wypraszam sobie bys uzywal mej ksywy w tym tytule.

Czekam na twa reakcje inaczej ja zadzialam u Lukara.

Nie mam internetu z tpsa :-)

O subach to Ty kochaniutki pojęcia nie masz, nie wbijaj się do każdego tematu, bo Ci to nie wychodzi. Naprawdę.

Moim jedynym problemem jesteś Ty dzieciaczku, wtrącasz swoje trzy grosze gdzie się da.

A ja Ci udowodniłem, że Twój scan z 42mm ceweczką to gówno.

Nie dość, że nie potrafisz zastosować odpowiedniego głośnika, to jeszcze za wysoko odcinasz.

Uzyskałeś szybkość?

Chyba ludzi wychodzących z pokoju którzy to słyszą. 25W nigdy nie będzie szybki z takim napędem.

Idź i popraw swój wzmacniacz, będzie z tego więcej pożytku.

Ambicja to Ciebie zjada, a te pytania to idź zadaj żonie.

Lukarem możesz straszyć dzieci w przedszkolu.

--->Igod

Nic nikomu nie udowodniłeś -napisałeś tylko co myślisz

Niestety......

Jak świat wielki i szeroki -rozwiązania subów(i nie tylko ) są różne i nie takie głowy jak Ty się nad tym biedzą więc troszkę więcej pokory Nie jesteś jedynym mądrym Bądż facetem i dojrzej w końcu do prawdy że nie tylko ty masz rację

Każdy ma prawo błądzić po swojemu - Ty także...

Kolejny czytający między wierszami?

A właśnie, że udowodniłem, tylko widać, nie rozumiesz.

Ten post to odpowiedź na atak darkula.

I od dziś zawsze będę zakładał taki, nowy, przy każdych bzdurach darkula i jego ofensywnych zachowaniach w stosunku do mnie.

Chłop cały czas sygnalizuje w wielu wątkach, że jest człowiekiem renesansu i co... nikt nie chce skorzystać z jego umiejętności i zadać najprostszego pytania, ba nawet go krytykują. Cóż biedak ma robić, jak nie wrywać się do istniejących postów.

A przecież nawet na tym forum pokazał, że grzecznie zapytany odpowiada. Lukarowe forum obsiadła jakaś dzicz, chyba ;-).

Na igodowym forum ludzie są lepsze, bo zadają pytania, dziękują za odpowiedzi i nawet w nie wierzą.

Powtórna selfpromotion Gallothrona/_igoda_ na Lukarowym forum nie wypaliła. Łoj!

Swoja droga to nic mi nieudowodniles czlowieku!Tylko to ze zakochany jestes w czyms co masz bo sobie zrobiles.

Bo byc nie stac ciebie na kupno drozszych przetwornikow co nie jest ujma.Ale mowiac ze ogolnie skany sa do niczego to sie osmieszasz..... jakos na swiecie uzywaja i sobie chwala....

A glosnikow do subow jest od cholery i troche tylko ze roznej klasy..

A co do XLSow to faktycznie sa swietne......dobrze je znam.

No widzisz, brak doświadczenia jednak wychodzi.

XLS'y mają fajne parametry, budzą respekt, ale są bardzo wolne. Tak naprawdę to nie masz rozeznania w tym, co dobre. Powtarzasz tylko slogany reklamowe.

Tak jak pisałem, głośniki Scana były by dobre, jak by każdy z nich był o 50% tańszy.

Revelator jest fajny, ale ostry.

18-ki to brak średnicy, jedyny atut to dużo basu.

25W to typowy głośnik dla 3 dróg, nic nie pokazuje. Nic.

To Ty jesteś zakochany w swoim Scanie z FS 19Hz i nie możesz zrozumieć tego, że coś, co kosztuje 40% ceny może być lepsze. Bo przecież Scan-speak robi najlepsze głośniki, prawda? tak Ci Andrzej mówił, no nie?

Kup dobry głośnik Focala, czy Hertza, to zobaczysz co jest wart Twój Scan za 1000zł.

Pamiętaj, że to Ty zacząłeś chłopczyku.

Focale tez znam misiu i caly czas dziamiesz i nic z tego nie wynika,XLsow bratku widocznie nieznasz bo bys nie opowiadal bzdur!

A swoja droga focale maja duza efektywnosc i nijak to sie ma do twojej fi 200mm.Sam sobie przeczysz.

A moje suby wspolpracuja z duzymi monitorami z skanami fi 210mm Kevlar i Ravenami R2 ktore wedlug ciebie pewnie tez sa zadrogie i pewnie tez do bani...... co nie....

No cóż, 21cm przetwornik w roli nisko-średniotonowca mogła zastosować tylko jedna osoba - Ty.

Szkoda, że nie zadzwoniłeś wtedy do AK, wybił by Ci z głowy taką bzdurę.

A co ma Fi 200mm do dużej efektywności?

Zastanów Ty się czasami co piszesz, bo coraz bardziej mi się wydaje, że mam doczynienia z licealistą.

Opowiedz mi jakie jeszcze masz głośniki, bo te monitory z R2 to REWELACJA. Mogłeś dać 25W + R2, zaoszczędził byś na subwooferze.

Podtrzymuję opinie o XLS, a Ty się wstydź.

Swoją drogą gdzie kupujesz zwrotnice?

W Janbo?

U ruskich na straganie

[obrazekLUKASZ-114026_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U ruskich na straganie

[obrazekLUKASZ-114027_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest dobry głosnik do subwoofera - nadaje się tak samo jak ten Scan Speak ;)

Ma Fs=19Hz, Qts=0,34, Vas=230l ma cewke o średnicy 50mm. W 70 litrowej obudowie BR ma Fb=28Hz, a w 100 litrowej Fb=25Hz.

Nazywa się Visaton WSP26S i kosztuje ok. 480zł.

Jesli ktoś nie lubi małych Hertzt'ów, to informuję że ten Visaton jest "najlepszy" i leje na łeb Scan Speaka co widać po parametrach. A ma te wspólna cechę ze Scan Speakiem, że - podobnie jak tamten - nie był nigdy zastosowany w roli subwoofera. Za to znakomicie sprawdza się w zespołach 3 droznych i to z wysoka częstotliwościa odcięcia konieczną do wspólpracy z głosnikami kopułkowymi. Ale oczywiście nikt nie broni wykorzystać go w subwooferze - na pewno bedzie taniej niż ze Scan Speakiem a prawdopodobnie i lepiej.

pozdr.

>Igod

Ale ty durny jestes o jej ale az tak!!!!

Matole pospolity a wiesz co to sa Goodmansy czy Alteki ?

Ogulnikami wale bo muslalem ze zajarzysz!A ty nawet slangu nielapiesz i sie produkujesz.....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.