Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer według darkul

_igod_

Rekomendowane odpowiedzi

Matolek nawet niezna parametrow 21cm kevlarow skana i pieprzy.....

Syyynuuuuu ty nawet 1/ktorejs tam nieznasz modeli i typow glosnikow,znam ten typ .......szukasz przyklasku....

Do Mlodego Technika maaarsz.......!!!!

Ja znam - wiec wyjasnię :)

21W8554 - 90db, fs=25Hz, Mms=21g (trochę dużo jak na sredniotonowy), Qts=0,26, Xm=+/-6,5 średnica cewki 42,5. Powyżej 1Khz następuje podniesienie charakterystyki - przy 1,5Khz jest juz +5db od sredniej i utrzymuje sie do 4Khz. - jest nieco podobne jak w większości 18cm Scan Speaków ale minimalnie wieksze. W opi sie podano ze nadaje sie do układów 2-droznych choc zalecono wyraznie stosowanie w układach 3 droznych. Jest to trochędziwne bo w wersji z polipropylenowa i znacznie lżejszą membraną nie napisano o mozliwości zastosowania w układzie 2 drożnym mimo że głosnik moze przenosić do 3Khz i z wykresów wynika że ma mniej "ostre" i nie sięgające tak wysoko harmoniczne.

Zalecenie nie stosowania duzych głosników do układów z kopułkami wynika chyba też z charakterystyk kierunkowych głosników stozkowych. To własnie w celu lepszej integracji kopułki z duzymi głosnikami stozkowymi, Revelator otrzymał duzy i wklesły panel frontowy.

pozdr.

Na temat:

Bass Skanspeak [autonomiczny box aktywny z tlumieniem NFB mikrofonowym]typ 25W8565-01

Dane glosnika>88dB/19Hz/333cm2/48gr/lin+/-6.5 do +/-12mm/100W/1.16T/Bxl 9.7/Rm 1.0Ns/m /Vas 230 dm3 Qms 5.5 /Qes 0.36 /.Odciecie 80Hz 48dB/okt.

==========

N-sr ton.21W8554 do 3kHz z korekcja od 1000Hz do konca,podzial 12 dB a dalej Raven R2ka.

I gra a to najistotniejsze....

Pojedynek!

Proponuję zrobić tak:

Umawiamy spotkanie. Najlepiej w krypcie klasztornej o świcie czwartegop dnia po pełni księżyca. Obaj panowie przywożą swój sprzęt. Najjaśniejsza Rada Forum Lukara odsłuchuje przedstawione wynalazki i orzeka werdykt. Pojedynkujący się zobowiązani są do zachowania absolutnej ciszy werbalnej pod karą chłosty. Zwycięzca turnieju ma prawo do pocałowania w rękę przez pokonanego oraz do jego kobiety (kobietę można zamienić na możliwość nasikania na sprzęt przeciwnika). Potem wszyscy jedzą kiełbaski z grilla i popijają piwem zafundowanym przez igoda tym, którzy usłyszą różnicę w brzmieniu przewodów sieciowych.

Kto jest za?

Mnie to sie smiac tylko chce he,he....

Igoda zjada ambicja i tyle...ale dlaczego sam nas douczy w audio w koncu jest amatorem i moze przyszlym producentem.A ja bynajmniej nie jestem wszystko wiedzacy co mi pochlebnie chce udowodnic w.w.

Igod, jezeli twierdzisz, ze na 21 cm glosniku nie da sie zrobic dobrego suba to naprawde malo w zyciu slyszales. A madrzysz sie jakbys wszystkie rozumy pozjadal. Choc trzeba przyznac darkull Ci dzielnie dotrzymuje kroku.

Coz taka nasza narodow przypadlosc, ze nie potrafimy z soba rozmawiac jak ludzie tylko musimy pokazac to siano wystajace z butow ...

Barni - "Igod" własnie zrobił sub nie tylko na 21 ale na 20cm głośniku (marki Hertz). Więc nie mógł twierdzić że się nie da zrobić suba na 21cm głosniku. Stwierdził, że 20cm Hertzt nadaje się na suba lepiej od 25cm ScanSpeaka :)

A wiesz może jak nazywa się narodowa przywara polegająca czytaniu bez zrozumienia? ;)

pozdr.

;-) Dobre. Chyba co najlepsze miales racje, wchodze wiec pod stol i odszczekuje.

Po prostu jak sie czyta obrzucanie sie Panow Dwoch Najwiekszych Konstruktorow blotem, to nawet czesci technicznej sie czytac odechciewa.

• 1 miesiąc później...

>darkul

podiwiam wiedzę i opanowanie,szczególnie w dyskusji z igodem:)

>igod

>Qubrick

jak czytam wasze teksty o głośnikach to myślę sobie że się focal pomylił i do GRANDE UTOPIA powiniem wsadzić

Teslę , Tonsila i HZ a nie własne produkty bo przecież byłoby 100 razy taniej

buzi dupci i pozdrawiam

a swoją drogą to widziałem kilka tematów wczesniej jak igod kolesiowi "buduje" suba i na wzmak wydaje 750(jego wykonanie układu z Elektor Electronics) na skrzynkę 300 a na głośnik 1000-1500 PLN.

to jak się to ma do jego własnego wydłuba z HZ za ok 380PLN?

chyba odkrył NOWĄ FIZYKĘ!!!!!

Literki to ja lubię i owszem bardzo!

ale najbardziej lubię drażnić igoda i jego jak sądzę super kumpla Qbricka i cieszyć michę jak po drugim lu trzecim poście chłopak traci nerwy bo mu grunt pod stopami spłonął. i jeszcze lubię czytać jak go inni wk***iają

i mają do tego cierpliwość .....

dlatego że bezsensowna krytyka co poniektórych w stosunku do innych powoduje odejście od tematu i zamiast wymieniać doświadczenia i pomysły kłocimy się jak baby na targu zamiast słuchać muzy i bawić się w diy

darkul no jak to nic nie wynika?

Wynika to, że zrobiłeś popelinę i udajesz niewiadomo kogo, a tak naprawdę łatwo Ci wciosnąc tandetę w postaci Scana na suba i 21-ki na 2 drogi.

PIT of ZEN uważaj, bo Ci żyłką pęknie synku ;-)

Pitek - spłoneła to chyba tobie pielucha w beciku. To jedyny powód jaki widzę dla twojego bezsensownego pierdolenia - no moze poza reklamą nicka Darkula, do której sie przykładasz :)))

A Igoda nie znam i nawet nie wiem jak wygląda, więc cięzko byłoby mi byc jego "kumplem". Idź może Pitus osmieszać się gdzie indziej, bo nudzisz, trolujesz, odgrzewasz umarły wątek choć nic nie masz do powiedzenia na poruszony tutaj temat.

pozdr.

LM 3886 sa dobrze dopracowane... tylko ze lubia pracowac na malych rezystancjach..... w pararelu sa niezle ale w mostku sa naprawde dobre.... raz zrobilem je w ukladzie kaskody[rown.napieciowo]i mozna wydebic potezna moc tanim kosztem....... swojego czasu pobawilem sie z ciekawosci TDA7294 i bylem w stosunku do LM rozczarowany!

> igod

napiszę to tak :L

przeglądam sobie to forum i widzę że zawsze kiedy dopisujesz swoje posty to w tonie - co ty k**wa wiesz o zabijaniu. drażni mnie to. dodatkowo jakoś nie widać twoich super projektów w dziale diy.

darkul coś zrobił i był odważny poddać to pod opinie innych a ty go zaraz zmieszałeś z błotem

żal ci dupę sciska że ludzie kopiują lub chcą kupić jego dzieło?

> Qubrick

wniosek o twojaj przyjaźni z igodem nasunął mi się po naszej dyskusji na temat głośników i postach które z mojego punktu widzenia broniły jego racji. inna sprawa że ty przynajmniej potrafisz przyznać się do błędu czego u igoda nie zaobserwowałem

> darkul

drażnię igoda bo on mnie drażni a czytając jego wypociny mam ochotę paśc na glebę i ryczeć ze śmmiechu.

jego ocena SCAN-SPEAKów jest chyba wyssana z palca.

czepia się też chłopczysko Kisiela a pewnie nawet nie słyszał konstrukcji tego gościa.

ja miałem wielką przyjemność posłuchać kilku na warszawskim Audio-Show i muszę przyznać że było coool.

na tej podstawie jak czytam zarzuty gościa na temat szybkości basu z SS to myślę że mu uszy na fujarce wyrosły albo jego system audiofilski składa się ze sprzętu samochodowego i ma zajebisty wykop ( pierwsze miejsce w kategori max SPL)

trzymaj tak dalej bo twoje projekty są miłą odskocznią dla passów i innych HZ podobnych .

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.