Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z wkładką AT-120E

Spatz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Kupiłem niedawno wkładkę Audio Technica AT-120E i odnoszę wrażenie, że coś z nią jest chyba "nie tak". Chodzi o to, że wkładka "wzbudza" się przy odtwarzaniu niskich częstotliwości. Przynajmniej tak to słychać. Bas, który powinien wybrzmieć, nasila się i przechodzi w buczenie o tej samej częstotliwości. Dopiero "uderzenie" następnego "basu" powoduje wygaszenie poprzedniego, ale za to wzbudza się ten nowy... Dzieje się tak na większości płyt, ale nie na wszystkich. Nawet na starych polskich Muzach czasem się to zdarza.

Mam kilka wkładek, które nigdy się tak nie zachowują. Używam m.in. Shure M97XE, Auto Technica AT-110E, Ortofon OM-5 a nawet leciwy Tenorel T-2001D. Żadna z nich się nie "wzbudza" i każda z płyt odtwarzana jest poprawnie. Problem jest tylko z AT-120E.

Co może być przyczyną? Czy jest możliwe, że nowa wkładka jest uszkodzona?

Żeby obraz był pełny, używam gramofonu z napędem bezpośrednim z prostym, ultra lekkim ramieniem.

Będę wdzięczny za rady i z góry za nie dziękuję :)

https://www.audiostereo.pl/topic/79221-problem-z-wk%C5%82adk%C4%85-at-120e/

jaka masa ramienia ?

Masa ramienia jest bardzo niewielka, bo nie jest to ramię z rurki metalowej, lecz z "czegoś" bardzo lekkiego. Head shell jest również mały i lekki (fotografia w załączeniu).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do ramion ULM są wymyślone wkładki o małych masach . OMB5 jest na pograniczu.AT120 zdecydowanie nie jest dedykowana do tego ,Jest do średnich i cięższych ramion.To że pozostałe grają to wynika z ich niedoskonałości i tolerancji.

Problem wzbudzania może wynikać z małej podatności vs masy ramienia.

Wkładka ma tolerancję obciążenia 1do 2 gramów/strzelam/.Ustaw minimum i max i zaobserwuj,czy problem ustąpi.U mnie kiedyś wystarczyło 0,2 grama na minus i problem ustapił.To była co prawda inna wkładka ale....Tak czy inaczej źródło tkwi prawdopodobnie w braku dopasowania ramienia do wkładki..

Wkładka ma tolerancję obciążenia 1do 2 gramów/strzelam/.Ustaw minimum i max i zaobserwuj,czy problem ustąpi.U mnie kiedyś wystarczyło 0,2 grama na minus i problem ustapił.To była co prawda inna wkładka ale....Tak czy inaczej źródło tkwi prawdopodobnie w braku dopasowania ramienia do wkładki..

Zrobię próbę i zobaczymy... Trochę nie mogę uwierzyć, żeby AT-120E było aż tak wymagającą wkładką. Przecież to nie jest żaden "high-end" :) i powinien zagrać nawet z ramieniem wykonanym z poliwęglanu (lekkim). W instrukcji - którą dołącza producent do wkładki - nigdzie nie jest napisane, że wkładka wymaga ramienia o określonej wadze. A jeśli tak faktycznie jest, to ja jako klient czuję się "co nieco nabity w butelkę", albo przynajmniej celowo niedoinformowany przez sprzedawcę (producenta).

Tak jak wcześniej napisałem wkładka Shure M97Xe, której również używam, odtwarza wszystkie płyty poprawnie... trudno uznać, że jest mniej precyzyjna niż AT-120E... A może ekranowanie AT-120E jest "lipne"?

Niestety, zupełnie się na tych technicznych sprawach nie znam i mogę liczyć tylko na Wasze naprawdę CENNE uwagi...

• 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.