Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka z komputera - zakup karty dźwiękowej

Wróbelek Elemelek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedawno skompletowałem swoje pierwsze stereo i dopiero teraz dostrzegłem jak kiepsko gra mój komputer, przy którym jak na ironie spędzam ostatnio więcej czasu. Wstyd się przyznać, ale korzystam z jakiejś starej integry - bodajże Realtec ALC650. Chcę kupić tanią kartę dźwiękową, która poprawi jakość dźwięku. Budżet jakim dysponuje jest bardzo skromny i wynosi 30-40zł. Dopiero po następnej wypłacie będę mógł pomyśleć nad lepszą dźwiękówką i jakimiś niedużymi głośnikami do postawienia na biurku.

Póki co do dyspozycji mam tylko słuchawki Koss UR40 oraz Creative Aurvana Live!.

Karty, które biorę pod uwagę:

- SB Live! (CT 4620 lub CT4760)

- SB Live! 5.1 (SB0100 oraz SB0060)

- SB Live! 24-bit / Audigy SE (SB0410 / SB0570)

SB Live! 24-bit i Audigy SE są to karty oparte na tym samym układzie co X-Fi Xtreme Audio i można je zmodować otrzymując funkcjonalny odpowiednik tejże karty. Mam jednak mieszane odczucia co do nich, gdyż są to dźwiękówki pozbawione wsparcia sprzętowego, ponieważ nie mają procesora EMU10k1 jak ww. karty z rodziny SB Live!

Priorytetem jest jak najlepsza jakość dźwięku przy zachowaniu funkcjonalności w grach. Oprócz słuchania muzyki w czasie przeglądania zasobów internetu lubię sobie czasem zagrać w starsze tytuły jak Baldurs Gate, Icewind Dale, Morrowind, Half-Life, Counter Strike 1.6, WarCraft 2, Thief, Unreal, Quake 2 itp. Chciałbym móc korzystać z EAX'a i innych efektów, które oferują gry.

Pozdrawiam.

Audigy SE tylko i wyłącznie!

najlepsza jakość dźwięku i dobra funkcjonalność po modzie i bez niego.

Live! 24bit to to samo ale tylko w XP, bo w Viście i Win7 ma skopany bas (bug w sterownikach). A Live! na EMU10K1 to karty 16bitowe i ze sporo gorszym dźwiękiem który się tylko w Viście/Win7 pogarsza (z jakichś powodów te OSy dodają -90dB szum dla kart w trybie 16/44 i 16/48)

Nie wiem tylko na ile ta funkcjonalność okaże się być przydatna. Nie zamierzam korzystać z Crystalizera, a taki emulowany CMSS albo EAX może znacznie spowolnić rozgrywkę. Mój komputer do najszybszych nie należy.

Argument o gorszej jakości dźwięku na Win7/Vista do mnie nie przemawia, bo od lat korzystam z XP i nie zamierzam tego zmieniać.

A co mi da 24bit-owa karta? Przecież muzykę z CD i tak mam w formacie 16bit/44,1kHz...

A co mi da 24bit-owa karta? Przecież muzykę z CD i tak mam w formacie 16bit/44,1kHz...

Lepiej miec cos na zapas, jak bedziesz mogl sciagnac muzyke z Internetu w jakosci lepszej niz CD.

24bit daje to że nie trzeba słuchać na 100% głośności aby nie tracić już więcej bitów. W karcie 24bit można przyciszyć dźwięk o 48dB i dalej jest taki sam (cyfrowo przynajmniej). Do tego te karty (Live! 24bit i Audigy SE) mają 96KHz => lepsza jakość SSRC. Do gier mają EAX3 a ze sterownikami X-Fi EAX4. No i CMMS3D świetnie działa!

No i co najważniejsze: lepsza jakość dźwięku!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poziom hałasu, dB (A): -95.0

Dynamika, dB (A): 94.9

zniekształcenia harmoniczne,%: 0.0013

IMD,%: 0.0052

Crosstalk, dB: -94.4

IMD przy 10 kHz,%: 0.0060

a dla 24bit

Poziom hałasu, dB (A): -106.5

Dynamika, dB (A): 105.8

nie porównywałem do Live! 5.1 ale zwykły Live! 1024 przy Live! 24-bit brzmi jak dziad...

jak w XP robiłem RMAA mojego Live! 24-bit i Audigy SE to wyniki były jota w jotę identyczne. W Viście tylko Audigy SE ma dobre wyniki, więc lepiej tą "wersję" wziąć :) Do XP nie ma to jednak znaczenia. Mam tą kartę swoją jeszcze (Live! 24-bit) ale szkoda mi jej za 10zł sprzedawać ;)

Ukryta Zawartość

Pozwole sobie sie podpiac - potrzebowalbym praktycznie to samo ale chcialbym aby na karcie bylo wyjscie optyczne. Moze jest mozliwosc prostej modyfikacji wyjscia spdif z koaksialnego na optyka w audigy se?

PS Aktualnie mam audigy 2 nx, ale zdaje sie ze ta karta ma wymuszona cyfrowa regulacje glosnosci wiec chcialbym z niej zrezygnowac. Chyba ze mozna to jakos obejsc?

server unreachable;--

Ciekawa ta recenzja, ale zastanawiam się na ile mogę wierzyć tłumaczowi google. Z treści wynika, że karta ta ma wspaniały DAC, świetny wzmacniacz słuchawkowy (którego przecież nie ma!), super dźwięk 3D, obsługę 24bit/96kHz i Bóg wie co jeszcze. Brakuje jej tylko wsparcia dla ASIO i sprzętowej obsługi różnych efektów np. EAX, CMSS itp. Dziwne to trochę, bo okazuje się, że mamy super sprzęt dla przeciętnego Kowalskiego za marne 30zł.

Swoją drogą jakie sterowniki byłyby najlepsze do tej karty?

Odnośnie tych bitów to gdy miałem podłączone głośniki/kolumny to głośność regulowałem potencjometrem, bo w systemie i odtwarzaczu miałem ją ustawioną na 100%. Co innego, gdy podłączałem słuchawki bezpośrednio do wyjścia na karcie dźwiękowej- wtedy głośność regulowałem w sterownikach ustawiając ją na 5-10%.

Co do częstotliwości próbkowania to zawsze lepiej mieć ustawioną wyższą, niezależnie od tego czego słucham? Z tego co wiem upsampling to nic dobrego.

ja swoją Live! 24bit kupiłem wiele lat temu (początek 2005) za 50zł używkę i ta karta daje radę! (no, nie w Viście/Win7 :P)

Poziom wyjść jest bardzo dobry, spokojnie ciągnie moje 50 ohm Technicsy. Jest podobna maks głośność co na STXie mam teraz :) ponad 10 razy tańsza karta 6 lat temu kupiona... (no ale ogólnie przy STXie to shit aby nie było :P)

Ta karta gra lepiej niż np. Audigy Gold (ta gra jak zwykły Live!), nawet lepiej niż np. Audigy 4 (bardziej szumi...). Dopiero Asudigy 2ZS i Audigy 4 Pro grają lepiej, ale to już dużo dużo większa kasa....

Jakość najlepiej dać na 24bit 96KHz w panelu odrazu. Resampling czasem nie zaskoczy windowsowy po zainstalowaniu driverów to trzeba go zmniejszyć i potem zwiększyć spowrotem. Sprawdzisz to plikiem udial.wav Do winampa czy foobara (czy co tam Ci gra głównie) najlepiej jest wrzucić resampling SSRC bo ma niby lepszą jakość ;) To z windowsowym resamplingiem to czynność jednorazowa i nie zawsze konieczna.

ps. te karty jeszcze mają tak że trzeba wybrać line-in że aby nie było zamutowane (reszta się sama zamutuje) i dać głośność na zero. Wtedy nie ma szumów. Jak dasz mute wszędzie to po jakimś czasie te szumy wylezą. Czynność jednorazowa :)

@migrena

muisz zdobyć jakiś "bracket" (tj. śledź) jak były dodawane do niektórych płyt np. s-bracket do płyt MSI. Tam są wyjścia na zewnątrz i podłączenie do coaxiala i +5v. Kolega kiedyś takie cuda robił. Wyszło potem że karta podłączona analogiem gra lepiej... no ale to były jakieś tanie głośniki z optykiem tylko :P

Ciekawa ta recenzja, ale zastanawiam się na ile mogę wierzyć tłumaczowi google. Z treści wynika, że karta ta ma wspaniały DAC, świetny wzmacniacz słuchawkowy (którego przecież nie ma!), super dźwięk 3D, obsługę 24bit/96kHz i Bóg wie co jeszcze. Brakuje jej tylko wsparcia dla ASIO i sprzętowej obsługi różnych efektów np. EAX, CMSS itp. Dziwne to trochę, bo okazuje się, że mamy super sprzęt dla przeciętnego Kowalskiego za marne 30zł.

Nie wiem, ale z odsłuchów przeprowadzanych przez recenzentów z tej strony wynika, że przy wyrównanym poziomie głośności LynxTwo brzmi praktycznie nie do odróżnienia od E-mu1212M i Xonar ST brzmi praktycznie nie do odróżnienia od E-mu 1212M i E-mu1212M brzmi prawie nie do odróżnienia od Creative X-fi itd. Ale to już każdy musi sobie sam sprawdzić co jak dla niego samego brzmi. Ja ostatnio sprawdziłem i wiem, jak to jest dla mnie :)

Karta ta uciągnęła by np. AKG 530 lub Sennheiser HD555?

Co do odtwarzacza to korzystam z Foobara, ale bez żadnych dodatkowych wtyczek oprócz columns_ui. Rozumiem, że warto jakieś dodać? Dużo czytałem na temat ASIO_output, otachan asio, Secret Rabbit Code Resampler, True Phase i Izotope Ozone.

Kiedyś korzystałem z Winampa i nie instalowałem żadnych wtyczek oprócz 2 umożliwiających odtwarzanie formatów mpc i flac oraz wtyczki dodającej ciekawe wizualizacje.

Na zintegrowanej dzwiekowce mam juz spdif na koncentryku wiec tragedii nie ma ale chcialbym cos pozwalajacego przeslac do ampli 24/96 po optyku. Prostego optycznego pclinka moge sobie zrobic sam ale tanio raczej nie dostane czesci ktore pozwola mi na wyprowadzenie 24/96. Dlatego liczylem na jakas prosta modyfikacje taniego sb. Karte potrzebuje jakas tak czy tak bo zintegrowana mi "cwierka" na lewym kanale jak ruszam myszka. W sumie pokombinuje z konwersja spdifa z integry najpierw.

server unreachable;--

Przeglądałem dziś w pracy fora o tematyce komputerowej, aby utwierdzić się w wyborze karty i natknąłem się na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) artykuł.

Autor ewidentnie odradza zakup Audigy SE/SB Live!24bit:

A co z tanimi kartami których jest pełno na Allegro a nie ma w Polecanych? Np. Audigy SE?

Podane w tym wątku karty dźwiękowe zostały wyselekcjonowane jako pozycje najpewniejsze i najopłacalniejsze dla konkretnego odbiorcy. Wiele osób mylnie sądzi że w klasie tanich kart bardzo dobrym wyborem są powszechnie dostępne Audigy SE, gama mutantów pokroju Audigy LE, SBxxxx nie wymienionych w Polecanych, czy też X-Fi Audio. Audigy SE na ten przykład jest zwykłym kodekiem bez wsparcia sprzętowego (przy którym trzeba się jeszcze dodatkowo nagimnastykować z nieoficjalnymi sterownikami aby uzyskać lepszą jakość niż oferowaną przez sterowniki oryginalne), podobnie jak bardzo jej podobna kodekowa X-Fi Audio – nie mająca z prawdziwymi X-Fi nic wspólnego poza nazwą. Tak samo nie opłaca się brać żadnych wynalazków za 10zł z Allegro – wstyd nazwać je nawet kartami dźwiękowymi. Jeśli jesteście posiadaczami jednej z w/w kart – warto zacząć myśleć o wymianie na kartę z prawdziwego zdarzenia, różnice będą kolosalne.

Ukryta Zawartość

A jakaz to roznica dla jakosci dzwieku czy nad obrobka dzwieku bedzie pocic sie cpu czy jakis uklad na plytce karty dzwiekowej? Zuzycie procesora na dekodowanie dzwieku nie przekroczy 2-3% wiec dla wydajnosci calego systemu to znacznia specjalnego miec nie bedzie.

server unreachable;--

A jakaz to roznica dla jakosci dzwieku czy nad obrobka dzwieku bedzie pocic sie cpu czy jakis uklad na plytce karty dzwiekowej?

Właśnie nie wiem czy jest jakaś różnica. Jakby nie patrzeć wiele osób uważa SB Live! 24bit, Audigy SE i X-Fi Audio za "wykastrowane" dźwiękówki, które są gorsze od swoich "pełnych" odpowiedników.

Zuzycie procesora na dekodowanie dzwieku nie przekroczy 2-3% wiec dla wydajnosci calego systemu to znacznia specjalnego miec nie bedzie.

Zależy jaki procesor. Ja mam starego P4 1,8Ghz.

Ja sprawdzalem na duronie 900MHz i mniej wiecej taka byla roznica przy grze w cs 1.5. Nie wiem jaki w cs jest eax ale na pewno nie 3.0 i mozliwe, ze nowsze bardziej obciaza cpu. A przy odtwarzaniu muzyki? Pewnie bedzie gdzies w granicy bledu pomiarowego.

Funkcjonalnie odtwarzanie przec cpu i dzwiekowke bedzie dokladnie takie samo. Tylko ewentualne oszczednosci w samej konstrukcji karty (na elementach na przyklad) powinny dawac jakas roznice w dzwieku. Chociaz coponiektorzy na forum twierdza, ze u nich nawet ustawienia systemu operacyjnego wplywaja na dzwiek.

server unreachable;--

Panowie, błagam. Siedz na forach od 48 h, prawie nie śpię i nie jem ;-). Nigdzie nie znajduję odpowiedzi. Dajcie znać tu lub na: [email protected] ew. skype. Sprawa bardzo pilna. Do rzeczy; szukam karty dźwiękowej (sound blaster odpada,nie będę teraz zanudzał dlaczego ).

Zadaniem karty ma być proste przepuszczenie dźwięku ( żadne ulepszacze itd. mnie nie interesują ) z komputera przez kabel cyfrowy ( Toslink lub Spidf ) podłaczonego do wejścia cyfrowego w amplitunerze ( ma dekodery DD i DTS ). Dzwięk musi przechodzić z kompa w 5.1 ( tak,jak w oryginale ) z płyt Blue-Ray, DVD oraz gier,które mają dźwięk 5.1

Co to znaczy,że karta "support DD i DTS ". Czy to znaczy,że karta ma dekodery DD i DTS na pokładzie ? Jeśli tak, to ja tego nie potrzebuję, bo mój wzmacniacz te dekodery ma. Podsumowanie: karta ma przepuścić dżwięk ( taki jaki dostaje z różnych zródeł ) po optyku do wzmacniacza. Jeszcze raz proszę o pomoc.

Mój obecnt wybór to: Xonar DS.

Dla scislosci to toslink tez przesyla sygnal spdif. ;)

Wlasciwie to odpowiedz znajdziesz w tym temacie i tym ktory tam podlinkowalem wczoraj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Dla scislosci to toslink tez przesyla sygnal spdif. ;)

Wlasciwie to odpowiedz znajdziesz w tym temacie i tym ktory tam podlinkowalem wczoraj.

Ukryta Zawartość

Dzieki za odpowiedż ale... nie do końca ;-(

No, to DS spełni warunki postawione w moim poście ( 5.1 wchodzi do kompa i wychodzi w takiej samej formie do amplitunera ) ?

Ponawiam pytanie: " Co to znaczy,że karta "support DD i DTS ". Czy to znaczy,że karta ma dekodery DD i DTS na pokładzie ? "

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam

Czy ktoś miał styczność z tym audiotrakiem ? Cena atrakcyjna, ale nie wiem jak wypada na tle podstawowych X-fi,audigy,Xonar DG i DS.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam

Czy ktoś miał styczność z tym audiotrakiem ? Cena atrakcyjna, ale nie wiem jak wypada na tle podstawowych X-fi,audigy,Xonar DG i DS.

Ukryta Zawartość

Powiem Ci, że ten Audiotrak MAYA 5.1 to całkiem inna półka niż Sound blastery. Tutaj jakość dźwięku i zaawansowanie sterowników są znacznie lepsze. Fakt, MAYA 5.1 to już stary model - nowe to np. Prodigy 7.1 HiFi firmy ESI (bo ESI i Audiotrak to to samo).

A czy zastanawiałeś się nad kartami dźwiękowymi firmy Auzentech? To dopiero jest coś nowego i fajnego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z SB taka karta daje super wygodę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Witam.

To i ja jako typowy laik w kompach zadam pytanie . Proszę tylko nie bić jeśli coś palne .

Chcę nagrywć muzykę z kompa . Mniemam że powinienem kupić jakąś lepszą kartę dżwiękową . . mam że tak powiem zwykły komputer. Potrzebna karta z maksymalnie dobrym dżwiękiem tylko stereo .Muzyka będzie zgrywana na magnetofony szpulowe .więc jakość muzyki musi być bardzo dobra .Proszę o chłopskie wyjaśnienie ..Ewentualnie co wogóle będzie potrzebne aby sciągać muzykę w dobrej jakości

dzięki i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.