Skocz do zawartości
IGNORED

Lekki tuning SPACE'86 Tonsilu

Epi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie, dziś dostałem od brata stare kolumny Tonsilu Space'86 właśnie wykręciłem głośniki, gdyż potrzebują wymiany zawieszenia:) i jak zobaczyłem środek troszkę się zdziwiłem i pomyślałem o jakimś mini tuningu tych kolumienek;) czy im już nic nie pomoże? Kolumny są na 3 głośniczkach GDN 20/40/14 GDM 10/60 4 i GDWK 7/50/12 i tu mam pytanie czy głośniki pozostawić czy ewentualnie, któryś proponujecie wymienić na inny np. kabelki w środku kolumn wydają się nienajlepsze, więc był bym wdzięczny za sugestie jakie najlepiej zastosować, co do samej obudowy to jest zrobiona z płyty wiórowej chyba raczej nie będę się bawić w nową konstrukcję z MDF, choć kto wie...ale np. czym dobrze było by wygłuszyć od środka te kolumny bo fabrycznie mają podklejony tylko do góry filc, który swobodnie opada do dołu i nic więcej być może jeśli ktoś potrafił by mi pomóc przekonstruował bym zwrotnice jeśli to cos pomoże, nie znam się na tym więc czekam na sugestie:) Pozdrawiam

Tak to wyglada

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-30725-062926400 1299099330_thumb.jpg

post-30725-047342700 1299099337_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/79577-lekki-tuning-space86-tonsilu/

Witaj. Ja robiłem kiedyś tuning Altusom. Zrobiłem to tak: całość od środka wykleiłem gąbką czopkowaną czy jak się ona tam nazywa. Pewnie można wykleić samą tylną ścianę lub zrobić matą bitumiczną. Wymieniłem okablowanie wewnętrzne. Kable ze sklepu elektronicznego np: po 2,50zł za metr w zupełności wystarczą ale jak masz fantazje to możesz użyć czegoś droższego. Pamiętaj też o kablach między gniazdami głośnikowymi a zwrotnicami nie tylko o tych do głośników. Usuń z toru wszystkie niepotrzebne złączki, wsuwki itp. Dobre luty są dużo lepsze niż wątpliwej jakości elementy. Co do zwrotnic i głośników nie będę się odnosić bo się na tym nie znam. Na tym forum i w sieci jest trochę informacji na temat tuningu altusów. Poszukaj i sam wyciąg wnioski. Jeżeli te kolumny dostałeś to myślę że warto się pobawić.

Ps: Jak by co to zapraszam na pw.

zostaw człowieku zwrotnice w spokoju

do naprawy głośników to zestaw naprawczy

Ukryta Zawartość

kable na grubsze np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja jestem zdania, że tego typu kolumny warto odrestaurować a nie tuningować. Nigdy nie będą grały jak kolumny Hi-End, a jak je ładnie odnowisz na oryginalnych głośnikach będą miały wartość historyczną i ew. sentymentalną. Zamiast tuningować, lepiej zbudować od podstaw coś fajnego - jest sporo projektów na tym forum.

Ostatnio odnowiłem dla mojej córki kolumny Tonsil - wymiana okablowania i wytłumienia - ładnie wyglądają, i z dźwiękiem nie jest tak źle - lepiej od byle jakich chińskich pierdziawek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny zostaną w 100% oryginałami:) wymienię tylko okablowanie w środku i dobrze wygłuszę na tym nie będę oszczędzał, więc może ktoś zasugeruje czy wykleić wszystkie ścianki kolumny i czym, może mata bitumiczna z filcem 1cm czy jak r1212 samą gąbką i wrzucić luźno wełnę? Czytałem, że czasem zostawia się wolne ścianki lub część wygłusza innym materiałem a drugą część innym, więc proszę o pomoc w tym temacie.

Mam te kolumny.

Fabryczna objętość jest mała i kolumna gra wysokim basem, aby temu zaradzić trzeba wytłumić wszystkie ścianki (nawet tą z głośnikami) wełną owczą, są w sprzedaży w sklepach z tkaninami takie tkane "miśki" lub "włochacze" (kolor kremowy 2 cm grubości).

Głośnik basowy trzeba (menbrame) nasączyć czymś aby ją usztywnić (ja użyłem zwykłego lakieru przezroczystego, dwie warstwy), trzeba również odkręcić głośnik wysokotonowy i włożyć trochę waty.

Trzeba w jakiś sposób rozdzielić dwie małe cewki.

Witam i dzięki za rady:) Czy np. można wygłuszyć matą bitumiczną z filcem i na to dać wełnę czy nie jest to wskazane? Dziś wyciagnąłem wszystko ze środka jednej kolumny:) i tu mam pytanie gdyż zwrotnica posiada (elementy) których zamieszczam zdjęcia:) czy z czasem tracą one swoje właściwości i watro je wymienić na nowe czy odpuścić sobie?

Ukryta Zawartość

post-30725-017323000 1299430559_thumb.jpg

post-30725-051609400 1299430566_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie używam tego zestawu głośników po powiedzmy 18 latach, wyjęty prosto ze strychu. 20 lat wstecz około 1989/90 roku wymieniłem głośnik wysokotonowy. Oryginalny ciągle się palił, specjaliści w serwisie unitry koniecznie chcieli montować tubowego. Wstawiłem głośnik podobny do pokazanego na zdjęciach przez r1212. Model z fotek r1212 to „lepsza wersja „ na eksport. Wysokotonowy działa do dziś , przez dwa lata pracowały w biurze po 8-10 godz. Inne pomysły były na tym forum i koledzy podpowiedzieli. U mnie dochodzi zestaw naprawczy, regeneracja głośników.

r1212, kurcze ładniutkie są kolumny z fotek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.