Skocz do zawartości
IGNORED

Porównanie H/K avr 230 z Yamahą rx-v640

Krzych L

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniłem swój ampli AV. Dawny to był Yamaha rx-v640. Nowy to H/K avr 230. Poniżej kilka uwag po weekendowym odsłuchu (mój system opisany jest w zakładce „o mnie”)

H/K jest istotnie lepszy. Dostrzeżone przeze mnie różnice:

1) HK to ciekawsza równowaga tonalna i zdecydowanie lepszy bas. Mam jasnobrzmiące głośniki, teraz ich charakterystyka brzmienia została doskonale skompensowana charakterystyką brzmienia ampli, który ma lekko wycofaną górę (bez utraty rozdzielczości) i znakomity, nisko schodzący, dobrze kontrolowany bas. W mojej opinii Yamaha basu miała zdecydowanie za mało, a jego prowadzenie było nudne. Moje wcześniejsze wpisy na forum stanowią dokumentacje tego, jak wymieniłem poszczególne elementy toru audio w poszukiwaniu dobrego brzmienia basu. Teraz dopiero jestem usatysfakcjonowany. Bezpośrednio przed wymianą ampli, mając silną końcówkę mocy (Rotel RB -1070) i bogate basem głośniki frontowe (B&W s3 604), nie mogłem słuchać muzyki bez subwoofera z uwagi na silne poczucie niedosytu basu. Teraz bez suba (chwilowo w naprawie) bas jest świetny.

2) Doskonałe analogowe tory dźwięku. Yamaha u mnie grała wyłącznie poprzez cyfrowy kabel koaksjalny, którym była podpięta do odtwarzacza dvd. Dźwięk z połączenia analogowego był wyraźnie cichszy, o słabszej rozdzielczości i dynamice. W H/K oba tory audio (cyfrowy i analogowy) są równoważne, tak że nie słyszę różnicy pomiędzy odsłuchem płyty cd na dvd playerze poprzez kabel cyfrowy w porównaniu z kablem analogowym. Oba źródła dźwięku odtwarzane są równie dobrze, co daje nadzieję, że można będzie podłączyć dobrej klasy odtwarzacz cd dobrej i ampli przekaże ten dźwięk nie zniekształcony z całą jego barwą i dynamiką. Już nawet teraz (na odtwarzaczu dvd pionieer 565) część dobrze nagranych płyt brzmi lepiej w trybie stereo bypass (ominięcie procesora dźwięku, dźwięk na całej jego ścieżce nie jest konwertowany z postaci analogowej na cyfrową) niż w jakiejkolwiek z postaci uprzestrzennienia dźwięku (a sam dźwięk przestrzenny w mojej ocenie jest lepszy niż w Yamasze)

3) H/K to zdecydowanie lepszy procesor dźwięku. Jest to procesor starszego typu niż procesor montowany w modelach 430 i 630 (tam montuje się cirrus’a Cs 49400). Ciruss Cs 49300 montowany w avr 130, 230 i 330 to jednak procesor, który wcześniej był montowany w takich harmanach jak avr 5500 i 5550 (informacja pochodzi stąd:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Avr 5550 dostawały najwyższe noty za przetwarzanie dźwięku (WWW.areadvd.de). Na plus dla H/K trzeba zapisać zdecydowanie lepszą integrację DTS neo 6 (daje się w tym trybie z przyjemnością słuchać muzyki, w Yamasze jedynym trybem, który pozwalał słuchać muzyki było dla mnie 5 channel stereo, w dts lub dlp II dochodziło do wyraźnej utraty szczegółowości i spadku dynamiki). Na HK doskonale słucha się muzyki w trybie Logic 7 (wytwór własnych harmana, ekwiwalent dpl II) i dts neo 6. Ogólnie, odczuwalna poprawa w stosunku do Yamahy. Warto też odnotować niezwykle elastyczny bas management pozwalający ustawić częstotliwość odcięcia dla każdego z głośników z osobna na następujących pułapach: 40, 60, 80, , …200 hz. W Yamasze jedyny bas management to możliwość ustalenia głośników na small lub large (w tym pierwszym przypadku do suba idzie wszystko poniżej 100 hz) oraz skierowanie basu bądź do suba bądź do suba i głośników frontowych

4) Na koniec, hk avr 230 został uznany za nowy benchmark dla amplitunerów w klasie cen ok. 500 euro. Recenzje można poczytać na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Ta ostatnia, to recenzja avr 330, który jest nieco rozbudowaną wersją avr 230). W moim odczuciu recenzje te, mimo że bardzo przychylne, nie pokazują jeszcze postępu jaki ja odnotowuje pomiędzy yamahą rx-v640 a hk avr 230, a to przecież ta sama liga cenowa, tyle że po

Pozdr

kl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Kchych L - jaki masz ten sub u siebie bo nie zwróciłem uwagi jak u ciebie byłem ?

Jakaś dziwna sprawa z tymi subami B&W - jak mam ASW CM, moi rodzice mają ASW 675 i oba padły po ok 6 miesiącach użytkowania, zupełnie bez powodu :-(

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jak to padły? U mnie zaczął wzmacniacz wydawać dziwne pykanie (wydaje sam z siebie w interwałach ok. 10 sek. głośnie pyknięcie). Nie jest to kwestia ani zasilania (podłączałem wszystkimi możliwymi kablami do wszystkich gniazdek w domu, ani też chincha przenoszącego sygnał dźwiękowy bo wymieniałem na różne). Muszę powiedzieć, że się zdenerwowałem bo sub ma 2 miesiące.

Pozdr

KL

PS Cieszę się z naszej - udanej i bezkonfliktowej - transakcji. Dziękuję.

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Mój na przykład wogóle przestał grać. Zamiast muzyki wydawał z siebie tylko jakieś zniekształcenia na poziomie tak z -80dB (czyli bardzo ciche). Najpierw myślałem że to głośnik się spalił, ale wykręciłem go i okazało się że to wzmacniacz.

Potem to samo stało się z subem u moich rodziców.

Oba grały na innym sprzęcie, nawet w innym mieście.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ha, a ja czytałem - już nie pamiętam gdzie - że produkcja wzmacniaczy do subów została całkowicie out source'owana i te wzmaki robi jakaś azjatycka firma. Chyba nie najlepiej. Dobrze, że mam gwarancję

mam bardzo podobne odczucia też jestem szczęśliwym posiadaczem H/K avr 230 przesiadłem się z amplitunera Onkyo SV545 (dość stary model) i jestem ciagle pod wrażeniem - słucham różnych płyt i odkrywam je całkiem na nowo. Czy Ty także zauważyłeś że Harman gra coraz lepiej w miare upływu czasu ? Czy z amplami jest podobnie jak z kolumnami że potrzebują troche czasu na "wygrzanie się" ?

Mysle że powinienem zmienić głośniki na "jasniej" grające - teraz mam na frontach Celestiony F30, które grają ładnie (super średnica i stereofonia) ale ciepło i mają delikatną, niewysotrzoną górę - kupowałem je do Onkyo które na Paradigmach grało za ostro i miało cofniętą średnicę - napisz coś więcej o tych B&W - słyszałem je na Onkyo i wydawało mi się że grają trocję "sucho" jak jest z ich średnicą (zależy mi na ładnych, wyraźnych wokalach) i stereofonią na H/K , mysle też o KEF serii Q, oraz o jakiś JBL może któryś słuchałeś na Harmanie ?

pozdro

Klemens,

B&W serii 600 to szalenie energetycznie kolumny, grają niezwykle dynamicznym dźwiękiem, bardzo analitycznie i detalicznie. Dobrze napędzone (np. przez H?K) mają idealną – dla mnie – równowagę tonalną. Z Yamahą grały dla mnie na granicy bycia męczącymi, choć mimo to dźwięk był wciągający. Mam wrażenie, że Bowersy oddają wszystkie zapisane na płycie informacje bez utraty jakiegokolwiek szczegółu. Średnica jest neutralna i po prostu w sam raz. 604 to w dodatku gigantyczny dobrze kontrolowany bas. Mam jednak wrażenie, że 604 naprawdę dobrze sprawiają się dopiero przy wystarczająco mocnym wzmacniaczu. Kiedy u mnie grały napędzane wyłącznie yamahą rx-v640 nie było źle (yamaha ma tylko 40 wat na kanał przy obciążeniu pięciu kanałów). Teraz fronty napędza u mnie oddzielna końcówka mocy Rotel RB 1070 no i jest świetnie, tak jak pisałem wyżej.

Pozdrawiam

KL

PS B&W dm 602, 603 i 604 grają też stereofonią i przestrzennością, które oceniam na piątkę.

Pozdr

KL

Krzych L tak ja wczesniej mówiłem porównanie troszke nie równe bo h/k 230 to nowsza seria od yamahy serii 40,jak byś porównał do 650,ciekawe co by wyszło :) a tak to mozna 640 porównać ale 3550 zeby było na równo,i 230 jest o kilka stów droższa od 640.POZDRO

Elfan,

Miło Cię widzieć, a już myślałem, że się nie odezwiesz. Oczywiście porównanie jest nierówne, choć muszę dodać, że nigy nie twierdziłem nieczego podobnego.

KL

P.S Krzych no nie było mnie przez jakis czas bo komp coś mi nawalił,ale juz jestem i przeszukuje tematów które mnie omineły;),wracając do tego testu to wybór jest raczej niezły,zawsze uważałem że yamaha i B&W to pomyłka,i bardziej do bowersów pasuje H/K,yamaha dobrze sie spisuje ale z Paradigmami albo o kolumnach o podobnym charakterze brzmienia,on ale to tez zalezy od preferencji brzmieniowych ale mniej wiecej tak można stwierdzić,więc gratuluje wyboru i miłych odsłuchów.POZDRO

Sorki wszystkich ale nie wytrzymalem - czlowieku zrozum ze masz dziadostwo!!! I daj juz spokoj z tymi wywodami bo mi sie zygac chce, kazdy harman gra lepiej od yamahy, ale Ty tego nie rozumiesz no bo nie miales harmana nawet nie wiesz jak jest skonstruowany wiec zamknij sie i idz sapc. I przyznaje kolegom - harman gra cudownie z B&W, ja mam avr430 z B&W 603 s3 - i jest idelanie tak stonowanego dźwieku we wszystkich zakresach nie slyszalem dotychczas. Narazie gram z kompa - wiem ze jest to smieszne przy tym sprzecie ale pieknie to brzmi - ale juz niedlugo bede mial DVD, ale narazie sie jeszcze zastanawiam jakie :).

Teraz pytanie do harmanowców :), czy mozna ustawic kilka ustawień polozenia glośnikow dla roznych miejsc... np. ze jak siedze blisko musze tyl podglasniac, a jak normalnie przy filmie t owsyzzstko na rowno, czy mozna dane ustawienie przypozadkowac do klawiszy czy musze przez menu?? Niestety mam ksiazke w roznych jezykach ale polskieog nie ma... widzieliscie jak mozna ustawic przygaszanie wyswietlacza?? w czasie np. 10s??

I jeszcze jedno ogladaliscie film BUTERFLAY EFFECT?? polecam - niesamowite wizje dźwieku... tak przerazajace ze omalo nie wyjebalem na serce podczas filmu....

Avathar CZEHO FACIO !!! :))))))) jak tak harmanus kardonus,zapiernicza co nie...... aż się dymi z komina.......;))))) co wychwyciłęs jakieś audiofilskie szczegóły na swym złotym uchu;) a tak na serio,czy ty coś w życiu słuchałeś oprócz obecnego sprzetu??? oto jest pytanie,no chyba ze wierzyczki sony co sie chwaliłes,to sie nie dziwie,a co kurna tak sie oburzyłeś że ja tu odpowiadam,koleś czy ja coś tu złego powiedziałem??? ale ja wiem ty mnie nie lubiec bo ja zły na twoją zabawke;) a akurat tu super sie o niej wypowiedziałem powinneś imprezke zrobić i oblac to;))) POZDRO koleś.;)

P.S do innych forumowiczów jak by nie zrozumieli mojege tekstu do avathurnika,my tak z avathurnikiem od jakiegoś czasu;))) nie nalezy sie tym zbytnio przejmowac to tak off topic;)

Moim zdaniem powinienes isc rozwalac gnuj, bo do niczego innego sie nie nadajesz... jestes glupszy niz przewiduje ustawa... brak mi słów... a przed harmanem (lepszym od Twojej Yamahy) mialem kasprzaka avr10000, i tez vbyl lepszy od Towjej Yamahy.

I nie martw sie glupcze... moje ucho wychwayca wiecej niz twoja yamaha potrafi z siebie wydusic... wiec obawiam sie ze yamaha jest dla mnie PRZYTLUMIONA i nie tylko dla mnie!! HARMAN/KARDON GORĄ!!! BARANIE

Panowie, dajcie spokój - nie jesteśmy tu po to, żeby się błotem obrzucać. Avathar, Elfan nic złego nie powiedział (na pewno nie w tym wątku), po co mu docinasz. Elfan, a ja uważam, że w odniesieniu do zalewu chłamu wielofkanałowego, Yamaha jest bardzo OK ;))).

Dajcie już sobie wzajemnie spokój.

Pozdr

kl

Avathar

przynosisz wstyd posiadaczom harmanów - zachowujesz się jak dresiarz, a twoje teksty są żenujące - mysle że powinieneś przeprosić elfana albo więcej nie wchodzić na to forum

jesko & avathar: powinniście wziąć przykład ze mnie. Kupcie sobie po jednym klocku H/K i Yamahy, i wtedy nie będziecie musieli się wykłócać co jest lepsze. najwyżej przerzucicie się na Denona lub Onkyo ;-) A kto wie, może nawet staniecie "ramię w ramię" do następnej bitwy :-)

ja Avathara traktuje bardziej żartobliwie bo inaczej sie nie da, przekonałem sie o tym juz dawno,koleś jest specyficzny;)) co by tu sie rozpisywać,typowy pryszczy z niego i tyle,a co do zmiany marek to powiem Ci Elberoth że mam dvd nie yamahy czy też kolumny i nie jestem raczej miłośnikiem jednej marki i nie mam klapek na oczach że tylko yamahe widze i nic wiecej,mam przecież dvd sony i kolumny nie mam yamahy,a o ampli yamahy bardzio źle sie wypowiadałem,może w przyszłosci bede miał h/k albo denona albo onkyo nigdy nic nie wiadomo,za jakiś czas zamierzam kupic dvd denona;)

P.S i nie jesko&avathar ale elfan&avathar;)

POZDRO

sorrki jesko - miało być elfan & avathat :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.