Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór amplitunera i kolumn do pomieszczenia ok. 60m^2

brt32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przedstawiam poniżej schemat swojego salonu:

salon.jpg

Zaznaczony obszar na czerwono (najcieńsza linia) to obszar ok. 60m^2.

Aktualnie posiadam amplituner Pioneer VSX-1016V, jednak mam zamiar zakupić LCD lub Plazmę 3D oraz PS3 (Blu-ray), także potrzebne będą najnowsze technologie, typu HDMI 1.4a, dzwięk HD, itp. System 7.1. Dodatkowo posiadam kolumny Jamo 5.1 sprzed 10 lat, w których były wymieniane już dwa głośniki.

Więc sumując:

- jaki amplituner polecicie do takiego salonu?

- jakie kolumny?

Prosiłbym także o jakieś propozycje sensownego rozmieszczenia kolumn sourround, bo jak widać ciężko tu o dobre rozmieszczenie (można wykorzystać słup, zaznaczony na niebiesko).

Odległość kanapy od kolumn frontowych to ok. 5m.

Zestaw będzie wykorzystywany do muzyki oraz filmów w proporcjach 40/60.

Muzyka to rock oraz muzyka elektroniczna (przykładowo progressive trance / house), czasem klasyczna.

Prosiłbym o optymalne wybranie amplitunera i kolumn do tego pomieszczenia, czyli niedrogiego, ale również nie za taniego, który nie da sobie tu rady. Nie mam dużych wymagań, raczej średnie ;)

Preferuję marki HK, Onkyo, Denon, Pioneer.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Podstawowe pytanie to co to znaczy nie drogi i nie tani? Ja bym polecił coś takiego z amplitunerów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub TX-SR808

Jeżeli chcesz coś naprawdę dobrego to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Do tego taki zestaw

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Lub lepsze kolumny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli chcesz mieć zestaw na lata, który do tego dobrze zagra - to właśnie mierzył bym w tą półkę cenową.

Zamiast TV 3D zwróć uwagę na taki zestaw jak w tym temacie:

Ukryta Zawartość

Za zaoszczędzone pieniądze na TV kup sobie lepszy sprzęt audio :)

Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania zapraszam, chętnie odpowiem.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podstawowe pytanie to co to znaczy nie drogi i nie tani?

Czyli taki optymalny, tak po środku ;) pod względem cena\jakość do przedstawionego pomieszczenia ok 60m^2

Wiadomo, że można zakupić sprzęt za 50tys. zł, a można zakupić sprzęt za 6tys. i też się w miarę dobrze sprawdzi. Audiofilem nie jestem, najbardziej chodzi o to, żeby dobrze grało kino i w miarę dobrze stereo po analogu.

Taki Onkyo TX-SR608 poradzi sobie z tym obszarem? Cena jest w porządku.

Bo Onkyo 808 to już trochę sporo, nie mówiąc już o NADzie heh. Za taką cenę musi być rzeczywiście dobry...

Ok, to powiedzmy... za ok. 5-6tys. udało by się coś złożyć do tego salonu? Amplituner + kolumny 5.1.

I w których miejscach poradzilibyście rozstawić "satelity", bo aktualnie mam ustawione w lewym i prawym dolnym rogu salonu, ok. 5m od kanapy i niestety kino nie brzmi zbyt dobrze... Myślałem, żeby zawiesić na słupie z lewej i drugą na ścianie po prawej stronie kanapy przy oknie. Wtedy może by lepiej to zabrzmiało. Niestety salon nie ma zbyt dobrych "kształtów" na porozstawianie tego wszystkiego ;)

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

Ostatnio na tym forum wypowiadał się właściciel 608, słuchać się tego nie da, a w stereo to zupełna kicha i szykuje się do sprzedaży.

Chcesz takie "cudo"? To zgłoś się do niego...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Równie dobrze mogę mu zaproponować kolumny za 30 0000 zł i sprzęt za 10 000. Zamiast komentować doradźcie mu swoje propozycje w podobnej cenie. A mieliście okazję posłuchać NADa T747HD z kolumnami Y512C? Bardzo wątpię...

Kolega nie jest audiofilem, Onkyo 608 nie jest audiofilskim amplitunerem. I wiele osób jest z niego bardzo zadowolonych. W tej cenie trudno wybrać konkretny model, każdy ma swoje wady i zalety. Kolega używa go w stereo ze względu na wygodę i bardzo go sobie chwali. Nie ma co powielać zasłyszanych opinii o sprzęcie, tym bardziej że każdy ma swój gust.

BTR32: Jeżeli lubisz ciepły dźwięk z wyraźnym basem i nie zamierzasz urządzać głośnych imprez na tym sprzęcie, to jest to moim zdaniem dobra propozycja. Ale wybór należy oczywiście do Ciebie.

Ewentualnie możesz pomyśleć nad zestawem kolumn Klipsch SYNERGY F3-C20-B2. Gdzie w 60 m2 spokojnie sobie poradzą i nawet sąsiedzi będą słyszeć czego słuchasz.

Pokój rzeczywiście niezbyt odpowiedni akustycznie i trudno coś sensownego wymyślić :) Może głośniki surround postaw na ładnych stojaczkach obok lub za kanapą, wiem że mało wygodne ale chyba najlepsze rozwiązanie. Ewentualnie jak zakupisz nowy amplituner możesz potrenować, bo Onkyo 608 ma duże możliwości dopasowania każdej kolumny z osobna do Twoich potrzeb i pozycji słuchającego.

Mozesz sobie darowac te zabawki do 60m2.

Jestem szczesliwym posiadaczem www.emotiva.com - do tej pory gralo to z BW703 i Velodyne DD-15 tez w 60m2

Niestety kolega wyżej ma rację. Aby w 60m2 zrobić dobrze grające kino potrzeba sporego nakładu finansowego.

Niestety kolega wyżej ma rację. Aby w 60m2 zrobić dobrze grające kino potrzeba sporego nakładu finansowego.

Szukajac suba do 60m2 zaczynalem od 6 tys. PLN a skonczylem na 6 tys USD. Takie sa "uroki" duzych pomieszczen i audio.

Plan pokoju pokazuje jednak, że nie będzie to takie "prawdziwe" 60m2.

Sprzęt stoi w czymś w rodzaju wnęki, to zupełnie co innego niż salon powiedzmy 7 na 9 z kolumnami na dłuższej ścianie w odpowienidniej od niej odległości.

Tak więc nie przesadzałbym z tym niebotycznym zapotrzebowaniem na waty, tym bardziej że budżet jest limitowany.

Niepotrzebne mi w sumie aż tak dobrze brzmiace kino ;) naprawdę audiofilem nie jestem, a subwoofer za 3tys. zł odpada ;)

Da radę zakupić jakiś rozsądny sub do 1500zł?

Już mam pierwsze typy do tego salonu:

AVR: Onkyo 608 lub 708 lub 808,

Kolumny: Dali Concept 8 (5.0) / lub Klipsch F3 (5.0)

Sub: niewiadomo ;) (może JBL ES150P lub Dali Concept Sub?),

TV: Samsung 63" technologia 3D,

Blu-ray: PS3,

Kable: 5x 2x2.5mm OFC / ok. 10zł/metr - głośnikowe + 2x HDMI v1.3b/v1.4 - z konsoli do ampli i z ampli to tv.

Tak więc, jaki sub polecilibyście? Naprawdę nie musi to być super głeboki bas, itp. (nie znam określeń audiofilskich ;)). Wystarczy, aby nie skrzeczał, pierdział, buczał czy takie tam ;) Chciałbym suba za jak najniższą kwotę, ale żeby w miarę nadawał się do tego pomieszczenia.

Naszkicowałem jeszcze raz schemat salonu, ponieważ wnęka po prawej jest troszkę większa, a także poustawiałem kolumny surround:

salon_2.jpg

No tak ale jeśli założymy, że musi nagłośnić nawet 30m2 to 5-6tys na elektronikę i kolumny to i tak troszkę mało. Taki sprzęt nadaje się co najwyżej do 20m2. A gdzie tu jeszcze sub na taką powierzchnię?

No tak ale jeśli założymy, że musi nagłośnić nawet 30m2 to 5-6tys na elektronikę i kolumny to i tak troszkę mało. Taki sprzęt nadaje się co najwyżej do 20m2. A gdzie tu jeszcze sub na taką powierzchnię?

Ja mam w swoim pokoju Onkyo TX-SR505E + Quadral Quintas 5000 bez sub'a, a pokoj ma ok. 25m^2 i wydalem na to ok. 2.5 tys zł. I mi to wystarcza ;) tak więc wydaje mi się, że na ok. 55-60m^2 też mi styknie adekwatny sprzęt.

Pozdrawiam.

Witaj , po mojemu to możesz przesunąć sofę na odległość 3-3.5 m od TV , zakupić gotowy system 5.1 np HK BDS 800. Ustawić to w bliskim polu odsłuchu. Nie widzę potrzeby , aby dzwięk aż dudnił na następną kondygnacje . Są także tańsze modele BDS 700 lub coś od Panasonic-a z BR .

Chociaż technologia dopiero sie rozwija i moim zdaniem nie ma jeszcze sensu sie w nią pchać. Do tego wystarczy TV 46-50 cali .Zostanie troszkę monety na stojaki pod głośniki (jezeli wybiezesz coś ze stajni HK).Sądzę ,że w 10 k się zmieścisz, tyle kosztuje Twój 63'' z 3D. Ale wybór należy do Ciebie , ja tylko sugeruję wyjście.Pozdrawiam.

HK BDS 800, to bardzo dobry zestaw do 20 max 25 m2. Do tego pomysł połączenia amplitunera i odtwarzacz BD, to moim zdaniem kiepskie rozwiązanie, ze względu na awaryjność oraz na samą jakość obrazu, co przy 63" będzie już widoczne. Zresztą za tą cenę można mieć zestaw kina domowego normalnych rozmiarów. Kup zestaw 5 kolumn i dobry amplituner, na subwoofer trochę odłóż i kup porządny np. Welodyne. Miałem do czynienia z gorszymi ustawieniami w pokoju o większym metrażu i nic złego się tam nie działo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.