Skocz do zawartości
IGNORED

TX-SR 805 - o co rozbudować do 5.1 ?

Bogus1979

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam amplituner onkyo 805 do którego mam podłączone fronty tonsil siesta. Chciałbym rozbudować aktualne stereo do systemu 5.1 i szczerze mówiąc nie wiem co wybrać. Pokój mam 5x4m. Do wydania maks. 3tys. Stosunek zapuszczania filmów do muzy to 60% na 40%.

Aktualnie średnio jestem zadowolony z siest przy słuchaniu muzy (a może ten amplituner specjalnie do muzy się nie nadaje). Za jakiś czas też wymienię fronty i dokupię preamp, ale na razie chcę uzupełnić sprzęt.

Uprzejmie proszę o jakieś propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/79998-tx-sr-805-o-co-rozbudowa%C4%87-do-51/

Nie wiem jakie amsz rozmieszczenie pokoju gdzie bylo by miejsce na glosiki tylnie. Swietnie radza sobie glosniki dipolarne Klipsch seria Synergy S albo seria Reference RS podajze. Wharfedale w lini Crystal tez robil takie glosniki ale ic nie sluchalem tylko widzialem. Calkiem sensownie prezentuja sie tez monitory Magnata. Jako sub bardzo fajnie rpezentuje sie wlasnie Magnat z nowej lini Omega. Natoiast wyjdaje mi sie ze glosnik efektowe powinienes dokupci do zestawu forntow ktore w przyszlosci chcial bys wymienic

Warianty są dwa:

1. siesty zostają z przodu, a chcesz dokupić centralny i efektowe

2. siesty lądują jako tylne i kupujesz nowe fronty + centralny

Wariant drugi jest ciekawszy i ambitniejszy (i jest nadzieja, że poprawi się stereo). Nie powiedziałeś tylko ku jakiemu rodzajowi brzmienia byś się skłaniał i czy celujesz w nówki czy używki.

Warianty są dwa:

1. siesty zostają z przodu, a chcesz dokupić centralny i efektowe

2. siesty lądują jako tylne i kupujesz nowe fronty + centralny

Wariant drugi jest ciekawszy i ambitniejszy (i jest nadzieja, że poprawi się stereo). Nie powiedziałeś tylko ku jakiemu rodzajowi brzmienia byś się skłaniał i czy celujesz w nówki czy używki.

jestem zaskoczony tym drugim wariantem, nie brałem tego pod uwagę. Obawiam się, że z takim limitem cenowym ciężko będzie wybrać coś lepszego. Pierwsze na co zwróciłem uwagę kupując parę lat temu siesty to odzwierciedlenie perkusji (przez kilka lat pogrywałem sobie) i dobre brzmienie basu, a przede wszystkim stopa nie zlewała się z gitarą basową. Bardzo dobrze słucha się na nich spokojnej muzyki, akustycznej, jazzu. Funky dobrze brzmi. Jednak przy rocku, heavy czego słucham najwięcej brzmienie wydaje mi się zimne. Mam wrażenie, że góra jest trochę spłaszczona i przesycona. W sobotę słuchałem u kolegi denona z canton-ami i brzmienie było cieplejsze i góra wydawała się pełniejsza, co bardziej mi odpowiada.

jestem zaskoczony tym drugim wariantem, nie brałem tego pod uwagę. Obawiam się, że z takim limitem cenowym ciężko będzie wybrać coś lepszego. Pierwsze na co zwróciłem uwagę kupując parę lat temu siesty to odzwierciedlenie perkusji (przez kilka lat pogrywałem sobie) i dobre brzmienie basu, a przede wszystkim stopa nie zlewała się z gitarą basową. Bardzo dobrze słucha się na nich spokojnej muzyki, akustycznej, jazzu. Funky dobrze brzmi. Jednak przy rocku, heavy czego słucham najwięcej brzmienie wydaje mi się zimne. Mam wrażenie, że góra jest trochę spłaszczona i przesycona. W sobotę słuchałem u kolegi denona z canton-ami i brzmienie było cieplejsze i góra wydawała się pełniejsza, co bardziej mi odpowiada.

Jest tylko jedna rada przesłuchaj i kup nic w ciemno.

Witaj

jesli jestes zainteresowany to mam na sprzdaz zestaw kolumn 5.0 firmy Avance serii Dana, doskonałe kolumny który swietnie nadaja sie do muzyki której słuchasz, jesli jestes zainteresowany napisz prosze na priva, możemy umówic sie na odsłuch gdyz mam je podłaczone do Onkyo 905 więc dzwiekowo bedzie bardzo podobnie do twojej 805, i spokojnie zmiescisz się w kwocie przez sibie podanej,

pozdrawiam

Jest tylko jedna rada przesłuchaj i kup nic w ciemno.

Gdybym miał czas na liczne odsłuchy to nie miałbym takiego problemu. Niestety mam czas dość mocno ograniczony i dlatego odsłuchy chciałbym ograniczyć do minimum. Stąd prośba o propozycje bazując na doświadczeniu ludzi z forum.

Jeżeli dałbyś Siesty na tył, z centralnym chwilowo się wsztrzymał i nie bałbyś się zakupu kolumn używanych, to za 2-3 tys. zł mógłbyś ustrzelić kolumny z przedziału cenowego 5-6 tys. za nowe, które byłyby podstawą systemu na dłuuugie lata i wytrzymałyby każde zmiany elektroniki. Kupowanie z zapasem wychodzi finalnie taniej niż przy częstych zmianach i odsprzedażach ze stratą.

Jeżeli dałbyś Siesty na tył, z centralnym chwilowo się wsztrzymał i nie bałbyś się zakupu kolumn używanych, to za 2-3 tys. zł mógłbyś ustrzelić kolumny z przedziału cenowego 5-6 tys. za nowe, które byłyby podstawą systemu na dłuuugie lata i wytrzymałyby każde zmiany elektroniki. Kupowanie z zapasem wychodzi finalnie taniej niż przy częstych zmianach i odsprzedażach ze stratą.

Rozwiązanie mnie zaciekawiło. W takim wypadku co proponujesz ?

Nie wiem jak z wydajnością prądową tego ampli Onkyo, ale gdyby udało Ci się upolować np. Dynaudio Audience 72 lub ESA Intrada 3, lub Monitor Audio z serii RS/RX, albo któreś z większych podłogówek KEF'a, to postęp w stosunku do Siest byłby więcej niż znaczny. Kwestia tylko czy Twój ampli by je "uciągnął" - wszystkie z wymienionych to kolumny czteroomowe o nieprzesadnej efektywności.

Nie wiem jak z wydajnością prądową tego ampli Onkyo, ale gdyby udało Ci się upolować np. Dynaudio Audience 72 lub ESA Intrada 3, lub Monitor Audio z serii RS/RX, albo któreś z większych podłogówek KEF'a, to postęp w stosunku do Siest byłby więcej niż znaczny. Kwestia tylko czy Twój ampli by je "uciągnął" - wszystkie z wymienionych to kolumny czteroomowe o nieprzesadnej efektywności.

Dzięki za propozycje.

Moje Siesty mają impedancję 6 Ohm.

Wg danych technicznych 805 to posiada on: moc znamionową wyjścia: 7kanałów x 180W przy 6 Ohm (1kHz) wysterowany jeden kanał.

130W maksymalnej mocy ciągłej na kanał przy obciążeniu 8 Ohm, dwa kanały wysterowane (20Hz-20kHz).

Moc dynamiczna:

300W+300W (3 Ohm, Front)

250W+250W (4 Ohm, Front)

150W+150W (8 Ohm, Front)

Jeżeli chodzi o impedancję to w ustawieniach można ustawić dwa zakresy. 4 Ohm (dla głośników pomiędzy 4 - 6 Ohm) i 6 Ohm (dla głośników od 6 do 16 Ohm) - Ja rozumiem to tak, że po przestawieniu na 4 Ohm przekaźnik lub tranzystor we wzmacniaczu przełącza zaczep trafo, aby większy prąd mógł płynąć.

Przeglądnąłem sobie ceny na allegro i ceneo głośników, które zasugerowałeś i są one z wyższej półki cenowej (z pewnością i jakościowej) niż wstępnie zakładałem przy budżecie 3k.

Z jednej strony chciałbym już takie mieć, ale rozsądek podpowiada, że może lepiej dokupić teraz dokupic resztę do kina, a za 2..3 lata fronty.

Przeglądnąłem sobie ceny na allegro i ceneo głośników, które zasugerowałeś i są one z wyższej półki cenowej (z pewnością i jakościowej) niż wstępnie zakładałem przy budżecie 3k.

Z jednej strony chciałbym już takie mieć, ale rozsądek podpowiada, że może lepiej dokupić teraz dokupic resztę do kina, a za 2..3 lata fronty.

Może i tak, ale pamiętaj, że proponowałem Ci upolowanie egzemplarzy używanych, a nie nowych i wydaje mi się, że ich ceny nie powinny przekraczać 3-3,5 tys. zł. Siesty jako głośniki tylne spełniają kryteria aż nadto, więc możesz mieć świetny zestaw już teraz, albo... dopiero za dwa-trzy lata. Ale nie namawiam.

Dane pomiarowe z 805. Dwa kanaly jednoczesnie przy 1% THD. Gwiazdka oznacza ustawienie niezgodne z zaleceniami producenta, moze prowadzic do uszkodzenia ampli.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

server unreachable;--

Dane pomiarowe z 805. Dwa kanaly jednoczesnie przy 1% THD. Gwiazdka oznacza ustawienie niezgodne z zaleceniami producenta, moze prowadzic do uszkodzenia ampli.

Ukryta Zawartość

Nie do końca rozumiem przedstawionej tabelki. Wg danych technicznych producenta 805 ma THD na poziomie %0,05 przy mocy znamionowej. Chyba, że ten 1% to przy jakiejś konkretnej częstotliwości lub dodatkowe zakłócenia wprowadzone celowo?

Skąd masz te dane pomiarowe ? Jest to gdzieś na necie ?

Zakładając że dane z instrukcji są prawdziwe czyli 6 Ohm daje 180W to:

1. Jeżeli chodzi o ustawienie 6 Ohm i głośniki 8 Ohm wtedy dokładnie wyjdzie 270W co daje coś duże obciążenie ponad 8A ( o 66% wyższe od znamionowego) - wydaje się logiczne że układ powinien odciąć się (zadziałać zabezpieczenie) przy znacznie mniejszej mocy.

Dziwny jest dla mnie wynik dla 8 Ohm obciążenia bo moc powinna spaść do 135W wg prostych kalkulacji, a w danych technicznych jest 130W.

2. Nie ma w danych tech. mocy znam. wyjścia przy ustawienie ampli. 4 Ohm, ale zakładając, że moc jest taka sama 180W to wtedy dla 8 Ohm obciążenia jest 90W co by się zgadzało, ale dla obciążenia 4 ohm to warunki znamionowe.

Oczywiście impedancja głośników nie jest stała w całym zakresie więc może to są dane brzegowe przy określonych częstotliwościach albo ja czegoś nie rozumiem ?

805 ma bardzo solidne zasilanie, wazy prawie 25kg i mozna podlaczac 4 omowe zestawy. btw MA RS/RX nie potrzebuja mocnego wzmaka

Zgadza się odczułem na wlasnych krzyżach :-)

Nie do końca rozumiem przedstawionej tabelki. Wg danych technicznych producenta 805 ma THD na poziomie %0,05 przy mocy znamionowej. Chyba, że ten 1% to przy jakiejś konkretnej częstotliwości lub dodatkowe zakłócenia wprowadzone celowo?

Skąd masz te dane pomiarowe ? Jest to gdzieś na necie ?

Zakładając że dane z instrukcji są prawdziwe czyli 6 Ohm daje 180W to:

1. Jeżeli chodzi o ustawienie 6 Ohm i głośniki 4 Ohm wtedy dokładnie wyjdzie 270W co daje coś duże obciążenie ponad 8A ( o 66% wyższe od znamionowego) - wydaje się logiczne że układ powinien odciąć się (zadziałać zabezpieczenie) przy znacznie mniejszej mocy.

Dziwny jest dla mnie wynik dla 8 Ohm obciążenia bo moc powinna spaść do 135W wg prostych kalkulacji, a w danych technicznych jest 130W.

2. Nie ma w danych tech. mocy znam. wyjścia przy ustawienie ampli. 4 Ohm, ale zakładając, że moc jest taka sama 180W to wtedy dla 8 Ohm obciążenia jest 90W co by się zgadzało, ale dla obciążenia 4 ohm to warunki znamionowe.

Oczywiście impedancja głośników nie jest stała w całym zakresie więc może to są dane brzegowe przy określonych częstotliwościach albo ja czegoś nie rozumiem ?

Zgadza się odczułem na wlasnych krzyżach :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wiec nie bede sie produkowal. Wraz z metoda pomiaru wyniki potrafia sie drastycznie zmienic.

Swoja droga moc dynamiczna jest tylko dla wysterowanego jednego kanalu a ty podajesz np 300+300. Mozna to tak sobie pomnozyc?

A zakresy to ustawien impedancji glosnikow to 4-16 i 6-16, stad takie kombinowane testy.

PS Ja musialem to dziadostwo wtaszczyc na czwarte pietro bez windy, a oni nawet nie raczyli zrobic wciec w kartonie do uchwycenia. :/

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wiec nie bede sie produkowal. Wraz z metoda pomiaru wyniki potrafia sie drastycznie zmienic.

Swoja droga moc dynamiczna jest tylko dla wysterowanego jednego kanalu a ty podajesz np 300+300. Mozna to tak sobie pomnozyc?

A zakresy to ustawien impedancji glosnikow to 4-16 i 6-16, stad takie kombinowane testy.

PS Ja musialem to dziadostwo wtaszczyc na czwarte pietro bez windy, a oni nawet nie raczyli zrobic wciec w kartonie do uchwycenia. :/

Do tych prostych w praktyce obliczeń odniosłem się do wartości znamionowej 180W - 6 Ohm. Nie brałem pod uwagę np: strat, przydałaby się tabliczka znamionowa trafo. Jak dla mnie nie ma sensu wnikać tak mocno w szczegóły, bo nie mam takiej potrzeby. Przyznam, że trafo trochę się grzeje (co jest raczej normalne) jak sprzęt chodzi , ale nie mierzyłem temp. Jak dotąd żadnych problemów na linii głośnik - amplituner nie miałem.

Za to mam problemy ze sterowaniem pomiędzy TV (LCD - SONY) i amplitunerem po HDMI (automatyczne załączanie i wyłączanie ampli przy zmianie stanu TV zał/wył). Po wyłączeniu TV z pilota (czyli TV w pozycji stand-by) amplituner sam się wyłącza, ale czasami po tym sam się załącza. Gdy wtedy wyłączę ampli z pilota lub z panelu wciąż po sekundzie sam się załącza. Przy wyłączeniu z wyłącznika na TV (nie do stand-by tylko wyłączenie) tego problemu już nie ma.

Dla mnie wygląda to tak, że po wyłączeniu TV sony nie zawsze od razu wystawia sygnał po hdmi, że tv jest wyłączone lub ampli ma problemy z odświeżeniem info po hdmi. A może wina kabla hdmi, wydaje się że nie. Zrobiłem inny test przy tej okazji, gdy samoczynnie załączył się ampli to ustawiłem mu czas 10 minut do automatycznego wyłączenia (mniej się nie da). Wtedy już się wyłączył, czyli na wyjściu tv i wejściu ampli sygnał się zgadzał.

Drugim problemem jaki mam to zaprogramowanie pilota ampli, aby zastąpić pilota z z boxu cyfry z UPC. Po ręcznym "sparowaniu" sygnałów z pilotów niestety przyciski działają tylko przy jednokrotnym naciśnięciu. Tzn jak nacisnę np. jedynkę na pilocie to zadziała, ale jak drugi raz to nie działa. I tak ze wszystkimi przyciskami. Jak nacisnę 1 - 2 - 3 lub 1 - 2 - 1 to jest OK. Czyli dwa razy pod rząd nie działa. Dziwne.

Ukryta Zawartość

Może i tak, ale pamiętaj, że proponowałem Ci upolowanie egzemplarzy używanych, a nie nowych i wydaje mi się, że ich ceny nie powinny przekraczać 3-3,5 tys. zł. Siesty jako głośniki tylne spełniają kryteria aż nadto, więc możesz mieć świetny zestaw już teraz, albo... dopiero za dwa-trzy lata. Ale nie namawiam.

Kolego sprawiłeś, że nie mogę o czym innym myśleć w pracy jak o głośnikach. Nawet już myślę o tym, żeby dołożyć jeszcze z tysiąc i pół zeta (tylko kobieta nie może mi się dowiedzieć). Szkoda, że nie mogę siedzieć sklepie na odsłuchach. Na markach, typach głośników słabo się znam. Przeglądnąłem oferty na allegro i na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) szukając używek.

Na allegro znaleźć używki ciężko.

Na tej stronce hifi są:

Monitor Audio GS20 - 5300

Monitor audio GR60 - 5500

MONITOR AUDIO GS-20 - 5500 (to z allegro)

kef reference 201 - 5600

Monitor Audio RX8 (nowe) - 5500

A moze cos z Dali - concept lub Ikon ale nie widzialem używek?

Monitor Audio RX6 za 3300 ; po 3500 na allegro

KEF IQ90 - 3550

Czy znacie portale necie z ogłoszeniami albo sklepy z używkami w okolicy Katowic ?

Głośniki podzieliłem na takie około 5tys i ponad 3tys. Czy różnica w odsłuchu tych używek kef i rx6 jest zauważalna w stosunku tych używek za 5tys ?

Na które z tych za 5tys. warto zwrócić uwagę? A porównanie iq90 do rx6 jak wypada ?

Czy warto wyciągnąć dodatkowe 2tys, aby sięgnąć po któreś po 5500?

Ukryta Zawartość

805 ma bardzo solidne zasilanie, wazy prawie 25kg i mozna podlaczac 4 omowe zestawy. btw MA RS/RX nie potrzebuja mocnego wzmaka

Z tym, że jest tam dziwny opis odnośnie połączenia bi-amping. W 805 do tego połączenia korzysta się z tylnych surround, a opis wskazuje że takie połączenie powinno być dla głośników 8 Ohm lub wyżej. Ciekawe z czego to wynika ?

Nie znam szczegółów budowy wewnętrznej głośników i jedyne wytłumaczenie jakie mi się wysuwa jest następujące.

Przy bi-amp mamy 2 osobne tory prądowe (niskie i wysokie tony) z jednego trafo w ampli. Obciążenie jest podzielone czyli jak np: głośniki są 8 Ohm to jest to impedancja zastępcza (wypadkowa) dla tych dwóch torów. Przy podziale impedancja jest inna na każdy tor i może jest ryzyko, że któryś z kanałów zostanie przesterowany. Taka hipoteza, może się mylę, jeśli tak to proszę o sprostowanie. Inaczej tego zapisu o minimalnej impedancji nie ogarniam .

805 i rx6 to nie jest dobre polaczenie do rocka (red hot i nirvany wrecz nie da sie sluchac). Za to wiekszosc kawalkow depeche mode, morcheeba, melua, cohen, st.germain brzmia naprawde dobrze

805 i rx6 to nie jest dobre polaczenie do rocka (red hot i nirvany wrecz nie da sie sluchac). Za to wiekszosc kawalkow depeche mode, morcheeba, melua, cohen, st.germain brzmia naprawde dobrze

Akurat muzyką rock-ową najbardziej będę sprzęt obciążał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.