Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam AV400 vs Cambridge Audio 650R

wojtekn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Czy mógłbym szanownych forumowiczów prosic o podzielenie się wiedzą/doświadczeniami/radą na temat wyboru pomiędzy amplitunerem kina domowego Arcam AV400 a C.A. 650R? Parametry do podjęcia decyzji:

- kino/muzyka 70/30%

- ma to grac z kolumnami Monitor Audio Rx6 - chociaż nie zostały one jeszcze zakupione (może jest coś lepszego w tej samej kategorii cenowej?) które w miarę podreperowania budżetu będą uzupełnione o głośnik centralny i satelity podwieszone ok 2m za kanapą (niestety przy suficie)

- zależy mi na dobrym brzmieniu w stereo - muzyka raczej "spokojna" ale wolałbym nie mnożyc urządzeń, kabli, połączeń i pilotów...

- 99% muzyki mam na iTunes lub w mp3 - czy uzupełnienie zestawu o konwerter analogowo-cyfrowy ma sens czy wyżej wymienione urządzenia już je posiadają?

- zależy mi na współpracy z iPhone'm 4

- pomieszczenie ok 24m2, w jednej ścianie wnęka z kuchnią, 1/4 powierzchni ścian stanowią okna od podłogi do sufitu

Jeżeli z opisu powyższej zagwozdki nasuwają się inne rozwiązania, to także proszę o pomysły/rady...

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/80196-arcam-av400-vs-cambridge-audio-650r/

Witam,

Mialem CA 650R,obecnie posiadam Arcam AVR600.Obydwa amplitunery zasługują na pochwałę,przy czym Arcam to dżwiękowa superliga,potęga i moc.Nie odsłuchiwałem Arcama AVR400,ale sądzę,że jest to ta sama klasa dżwiękowaJeśli odpowiada Ci brytyjska szkoła dżwięku to szczerze polecam,przy uwzględnieniu tezy,gdzie CA kończy to Arcam dopiero zaczyna.Natomiast w swoim przedziale cenowym CA dżwiękowo jest nie do pobicia(zasilacz 1400 W).To oczywiście moja subiektywna ocena,każdy może mieć inne preferencje-szanuję je.Osobna sprawa to dobór kolumn,szczególnie frontów.Najpierw miałem MA RX8-było dobrze,aktualnie mam MA GS60-zgrywają się bardzo dobrze,ale myślę,że godne uwagi są MA GS20,z uwagi m.in. na bardzo dobrą cenę na rynku wtórnym,w związku z wejściem nowej serii GX.Jednakże jeszcze lepsze w tym zestawieniu są Chario Pegasus.Odsłuchiwałem je już-niestety-po zakupie moich MA GS60.Graja po prostu bajecznie.

Pozdrawiam,

jacekf

Nie słuchałem Arcama, więc się nie będę mądrzył. Mam CA 650R i na mój gust on też zasługuje na miano (pozostańmy przy nazewnicwie Przedmówcy) superligi i gra bajecznie. Szczególnie zważywszy na fakt, iż również współpracuje z kolumnami MA. Teza, że Arcam zaczyna tam gdzie CA kończy wydaje się być mocno dyskusyjna, jako że sugeruje przynależność do różnych półek jakościowych. Chyba raczej są jakościowo jeśli nie tożsame, to bardzo zbliżone. CA to też jest brytyjska szkoła dźwięku.

Jedna tylko uwaga, ale to już jest wyłącznie mój gust: Arcama postrzegam że jest brzydki jak noc listopadowa. w moim przekonaniu sprzęt ma nie tylko pięknie grać (to jest oczywiscie najważniejsze), ale również być ozdobą pokoju.

AVR 600 to już dobrze rozpoznany na rynku model, z pewnością ścisły top. Ma końcówkę w klasie H i waży 25 kg.

Już AVR 500 został odchudzony o parę kilo i ma klasyczną końcówkę w klasie AB.

AVR 400 chudnie już bardzo zdecydowanie, bo mimo że obudowa wciąż wielka to waga spada do 15,5 kg.

Oznacza to coraz mniejszy zasilacz i wydajność. Cena za to wciąż trzyma się mocno - 7999zł.

Pytanie, ile tak naprawdę wspólnego ma jeszcze ze znakomitą 600-tką i na ile można wnioskować o jego jakości na podstawie jakości 600-tki - chyba niewiele.

Wygląda na to, że to AVR 600 jest w tym trio najlepszą ofertą, pomimo nominalnie najwyższej ceny.

Wg mnie w pojedynku 400-tka kontra CA 650 ten drugi wcale nie jest z góry skazany na porażkę.

poprzednicy onkyo 805 pomimo wagi mniejszej o ok 10kg graja troszke lepiej a z ciekawostek przyrodniczych to wielokanalowa koncowka mocy LINN AV 5125 wazy tylko 5 kg Oo - nie slyszalem jak gra ale watpie by pod szyldem tej firmy krylo sie jakies przecietne grajatko dla kowalskiego

Bynajmniej. Linn nazywa to klasą V, z materiałów firmowych (dość mętnych) można wywnioskować że to jakaś firmowa mutacja klasy D. Wskazuje też na to moc 2x500W do 8ohm. Gdyby to była klasa AB to radiatory nie zmieściłyby się w tak małej obudowie.

500W łącznej mocy. Klasa 'V' określa pracę zasilacza oraz układu wzmocnienia dopasowującego moc każdego z kanałów (pięciu) do realnego zapotrzebowania. Każdy kanał może oddać maksymalnie 125W przy 8 omach lub 230W przy 4. Dość ciekawa technika, szczególnie w zastosowaniach kina domowego lub muzyki wielokanałowej. Radiatory są w środku, a z przodu schowały się dwa wentylatory wspomagające przepływ powietrza, jeśli przekroczony pewien zakres temperatury pracy. Układ wzmocnienia jest całkowicie analogowy, zbudowany na dwóch monolitycznych układach scalonych na kanał.

@ Mczaj

Masz rację. Powinienem napisać że nie jestem do końca przekonany czy waga jest aż tak bardzo istotnym a nie czy jest jedynym wyznacznikiem klasy sprzętu. Argumentowanie na zasadzie "model X jest lepszy od modelu Y, gdyż waży 2 razy więcej" postrzegam w kategoriach kabaretu jako swego rodzaju relikt myślenia w kategoriach dawno minionych. Miniaturyzacja gdzie jak gdzie ale zwłaszcza w elektronice poczyniła największe postępy.

Czy mamy iść do salonu audio i mówić "poproszę 30 kg wzmacniacza"? :)

Nie, nie masz.

Nie sprowadzajmy sprawy do absurdu.

Z jakiegoś powodu model avr 600 waży o 10 kg od niższego modelu AVR 400.

Skoro waga "nie gra" to czemu topowy arcam nie waży 15 albo 10 kg tylko 25?

Ano temu, że to co waży najwięcej to zasilacz. Czym większy tym droższy, trudniejszy do wykonania (żeby nie buczał).

Jak ważny jest wydajny zasilacz przy wzmacniaczu 7 kanałowym nie trzeba się rozpisywać.

Nawet tutaj, w tym wątku, wspomniano o zasilaczach impulsowych. Niewielka waga, bardzo wysoka jakość. Przeczą one lansowanej przez Waszmości tezie, że sprzęt MUSI ważyć pół tony, aby zasługiwał na wysoką ocenę.

OK, może zatem takie proste zadanie matematyczno-fizyczne:

treść:

Niejaki Arcam produkuje dwa amplitunery: AVR 400 i AVR 600

AVR 600 jest modelem wyższym i droższym.

Oba mają klasyczne zasilacze.

Jeden waży o 10 kg więcej od drugiego.

Pytania:

1) Skoro waga nie gra, dlaczego oba nie ważą tyle samo?

2) skąd bierze się większa waga modelu wyższego?

3) który z tych dwóch ampli gra lepiej?

Nie słuchałem Arcama, więc się nie będę mądrzył. Mam CA 650R i na mój gust on też zasługuje na miano (pozostańmy przy nazewnicwie Przedmówcy) superligi i gra bajecznie. Szczególnie zważywszy na fakt, iż również współpracuje z kolumnami MA. Teza, że Arcam zaczyna tam gdzie CA kończy wydaje się być mocno dyskusyjna, jako że sugeruje przynależność do różnych półek jakościowych. Chyba raczej są jakościowo jeśli nie tożsame, to bardzo zbliżone. CA to też jest brytyjska szkoła dźwięku.

Skoro nie sluchales Arcama to skad tak smiala teza ze oba produkty sa zblizone? IMO to tak jakby porownywac do siebie Opla i Mercedesa. Przeciez oba sa niemieckie:)

Co do marki Cambridge Audio. CA w UK jest sprzedawany tylko i wylacznie w sieci sklepow 'Richer sounds'. Oferuja one calkowity asortyment produktow w/w marki co w polaczeniu z nachalna reklama i wychwalaniem pod niebiosa jak widac czyni cuda.

Nie widzialem 650R ale widzialem i slyszalem 640R oraz wzmacniacz stereo i odtwarzacz z tej serii. Co do dzwieku to 640R byl gorszy od Arcama AVR350. Po zs tym jakosc wykonania CA poprzednich serii (nie wiem jak nowe) pozostawiala wiele do zyczenia.

@ Mczaj

Chyba będę musiał udać się na lekcje precyzji wypowiedzi, albowiem mnie (znowu) źle zrozumiałeś.

Owszem, w powszechnym mniemaniu cięższy = lepszy. Nie jestem pewiem czy takie rozumowanie jest zawsze słuszne, gdyż (przynajmniej teoretycznie rozważając) nietrudno wyobrazić sobie sytuację, że jakiś sprzęt ma potężniejszy zasilacz, ale co innego wcale nie lepsze, a nawet gorsze niż konkurent.

Natomiast rozumowanie w drugą stronę jest zupełnie nieuprawnione. Lepszy niekoniecznie musi (z definicji niejako) oznaczać cięższy. Vide przytoczony przez jednego z Przedmówców przykład Linna. Lekki impulsowy zasilacz, całkowita waga bardzo niewielka, a mimo to absolutnie górna półka. Nieprawdaż?

@ Gummo

"Śmiałą tezę" postawiłem czytając pisma dla hobbystów i wypowiedzi na forach tematycznych. Zastrzegłem jednocześnie, że jest to wyłącznie moja osobista, subiektywna opinia. Nie pretenduję więc do wygłaszania jakichś prawd objawionych.

Czy Arcam jest w UK sprzedawany w każdym hipermarkecie? Śmiem twierdzić, że nie, że ma swoją dedykowaną i wyłączną sieć sprzedaży, podobnie jak CA ma "Richer Sounds". Natomiast czynienie (w realiach gospodarki rynkowej) zarzutu z faktu że CA się reklamuje uważam za nieporozumienie.

re Bobcat

Arcam sprzedawany jest w kazdym lepszym salonie hi-fi oraz w internecie (nie mylic z MM i innymi supermarketami).

CA w UK postrzegany jest jako dobra budzetowa marka i w cale az tak popularny nie jest (w porownaniu do NAD, Arcam, Naim itp). Sprzedawany jest tylko i wylacznie w sklepach RS (doslownie w zadnym innym nie mozna kupic), poczawszy od kabli, pilotow, glosnikow konczac na amplitunerach CA. Oczywiscie sprzedawcy w 9/10 przypadkow doradza, pochwala i zareklamuja CA jako najlepszy produkt. Troche nieobiektywne...

Nie pisze tego wszystkiego zlosliwie ale Arcam to firma z innej ligii, duzo bardziej ceniona.

Zauwarzcie ze CA 650R jest topowym amplitunerem firmy a AVR400 podstawowym...

Nie, nie masz.

Nie sprowadzajmy sprawy do absurdu.

Z jakiegoś powodu model avr 600 waży o 10 kg od niższego modelu AVR 400.

Skoro waga "nie gra" to czemu topowy arcam nie waży 15 albo 10 kg tylko 25?

Ano temu, że to co waży najwięcej to zasilacz. Czym większy tym droższy, trudniejszy do wykonania (żeby nie buczał).

Jak ważny jest wydajny zasilacz przy wzmacniaczu 7 kanałowym nie trzeba się rozpisywać.

OK, może zatem takie proste zadanie matematyczno-fizyczne:

Niejaki Arcam produkuje dwa amplitunery: AVR 400 i AVR 600

AVR 600 jest modelem wyższym i droższym.

Oba mają klasyczne zasilacze.

Jeden waży o 10 kg więcej od drugiego.

Pytania:

1) Skoro waga nie gra, dlaczego oba nie ważą tyle samo?

2) skąd bierze się większa waga modelu wyższego?

3) który z tych dwóch ampli gra lepiej?

Po co się rozwodzić nad rzeczą oczywistą. AVR400 to 7x90WAT AVR600 to 7x120W Oznacza to, że "niższy model będzie miał mniejsze (więc i lżejsze) trafo bez powodowania jakichkolwiek ułomności (lżejsze chyba o 5 a nie 10 kg) . Mniejsza moc to także mniejsze wydzielanie ciepła, a więc i trochę mniejsze radiatory które trochę mniej ważą. Poza tym wycięto też parę innych elementów nie odpowiedzialnych za jakość dźwięku jak np. karta sieciowa itd.

Wniosek prosty: mniejsza moc, co wcale nie musi oznaczać gorszego dźwięku. Oczywiście dopiero odsłuch obu może tę tezę potwierdzić (ja nie słyszałem) , ale znając co nieco inne dzieła tej firmy to mógłbym się spodziewać jakości jeśli nie identycznej to niemal takiej samej. Tak więc ostatecznie odnosząc się do głównego pytania wybrałbym AVR 400 a nie CA.

@ Gummo

W moim odczuciu (może się mylę) fakt sprzedawania jakiejś marki w dedykowanej sieci sprzedaży i na zasadzie wyłączności - tylko tę markę nobilituje. Stwierdzenie, że CA jest w UK postrzegany jako "dobra marka budżetowa" może śmiało kandydować do tytułu dowcipu miesiąca marca. Jeśli tak jest naprawdę - byłby to kolejny dowód na to, że rynek UK i brytyjscy klienci kierują się jakimiś odrębnymi od reszty świata, osobliwymi (żeby nie powiedzieć: dziwacznymi) kryteriami oceny. Dla mnie ważniejsze jest co na temat marki CA mają do powiedzenia pozostałe (poza UK) rynki oraz użytkownicy. A tu oceny są bardzo wysokie.

@ Mczaj

Nie upieraj się przy swoim kulcie wagi. Inni czasem też mogą mieć rację. Argumenty Rock&Rolla i Majkeljota brzmią przekonująco.

Bobcat, to nie kwestia kultu czy innych rzeczy, które mi jakoś uparcie przypisujesz, choć podaję jakieś konkretne przypadki bez uogólniania.

To kwestia obserwacji i prostej analizy.

Nawet uoglniając - statystyczny amplituner o wadze 15 kg będzie lepszy niż statystyczny 10 kg. A ten o wadze 25 kg od tego 15 kg.

Przeglądając ofertę praktycznie każdego producenta, czy to NAD, Arcam, CA, Rotel, czy ampli czy wzmacniacz - każdy zobaczy, że czym wyższy model tym cięższy.

Najwyższe modele, obecne i te sprzed lat - są ciężkie. Przykro mi, ja tego nie wymyśliłem.

Zresztą, sam sobie odpowiedz ile ważył Twój Pioneer a ile obecny CA. Albo ile waży wyższy model Pionnera.

Wiem, że brzmi to trochę dogmatycznie, ale jestem od tego jak najdalszy.

Więc uprzejmie proszę nie budować na podstawie wyjątków o odmiennej technologii (zasilacze impulsowe) uogólnień w drugą stronę ani nie przypisywać mi jakiegoś zaślepienia.

@ Gummo

W moim odczuciu (może się mylę) fakt sprzedawania jakiejś marki w dedykowanej sieci sprzedaży i na zasadzie wyłączności - tylko tę markę nobilituje. Stwierdzenie, że CA jest w UK postrzegany jako "dobra marka budżetowa" może śmiało kandydować do tytułu dowcipu miesiąca marca. Jeśli tak jest naprawdę - byłby to kolejny dowód na to, że rynek UK i brytyjscy klienci kierują się jakimiś odrębnymi od reszty świata, osobliwymi (żeby nie powiedzieć: dziwacznymi) kryteriami oceny. Dla mnie ważniejsze jest co na temat marki CA mają do powiedzenia pozostałe (poza UK) rynki oraz użytkownicy. A tu oceny są bardzo wysokie.

'dobra marka budzetowa' = nie jest w tej samej lidze co Arcam, Naim, Rotel itp itd. Nie wyklucza to ze CA w swojej klasie produkuje modele udane. CA w swojej ofercie nie ma modeli wysokich ani bardzo wysokich, co swiadczy o wizerunku marki jaki i odbiorcy do ktorego skierowany jest projekt.

Stosujac analogie motoryzacyjna jesli Opel produkuje bardzo dobry model klasy wyzszej sredniej, zbierajacy pochlebne recenzje i wysokie oceny nie oznacza ze jest marka na rowni Mercedesem czy BMW.

Z mojej strony EOT bo tworzy sie kolejny watek plazma vs lcd.

Do CA nie mam absolutnie zadnych uprzedzen.

@ Mczaj

Statystycznie masz rację. Są wyjątki od tej reguły, na które chciałem zwrócić uwagę.

Pioneer ważył (amplituner, odtwarzacz): 9.7, 1.7 (kg)

CA waży (odpowiednio): 15.0, 4.1 (kg)

Małe pytanie: stwierdziłeś, że CA 650BD to klon Oppo BDP-80. Czego w takim razie (Twoim zdaniem) klonem jest odtwarzacz uniwersalny 3D oznaczony CA 751BD? Vide:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@ Gummo

Język polski ma swoje niuanse i zabarwienia wypowiedzi. Stąd całe nieporozumienie. Nazwanie czegoś "marka budżetowa" jednoznacznie ustawia dany sprzęt na dolnej, najniższej półce jakościowej, na poziomie podłogi. Dodanie tam przymiotnika "dobra" klasyfikuje może jedną półkę wyżej, ale również w strefach najniższych. Tam stoją najtańsze modele Pioneera, Denona, Onkyo czy Yamahy. Na takie zaliczenie w przypadku CA zgodzić się nie sposób.

W porównaniach motoryzacyjnych użyłeś trafnego określenia: wyższa klasa średnia. Nie wiedzieć czemu nie odniosłeś tego samego do sprzętu audio, o którym rozmawiamy. CA to jest bowiem generalnie właśnie wyższa klasa średnia. Sprzęt wysokiej klasy. Marka ta ma również modele, które należałoby postawić jeszcze szczebel wyżej, na półce z napisem "sprzęt bardzo wysokiej klasy". Tutaj zalicza się cała najnowsza seria CA Azur i modele serii 700 oraz 800. Takie najdroższe, najwyższe modele Opla.

Wyżej jest sprzęt najwyższej klasy. Zalicza się tu Arcam, Linn, Naim, Rotel. W samochodach Mercedesy. Najwyżej jest sprzęt klasy absolutnie topowej. W audio Hi-End. W motoryzacji Rolls Royce czy Bugatti.

Tak to postrzegam. Sorry więc, że Cię źle odebrałem. Poprzez (w moim odczuciu) niefortunne określenie "dobra marka budżetowa" zrozumiałem, że ustawiasz CA na samym dole, prawie na poziomie podłogi. A byłaby to ocena niesprawiedliwa i krzywdząca.

Ukryta Zawartość

Doszlismy chyba do porozumienia:) Ja stosuje jednak prostszy podzial klas : budzetowa, wyzsza, hi-end. Klasy najnizszej np. Yamaha RX-V3xx czy Denon AVR-16xx raczej nie biore pod uwage. Po za tym sama klasa budzetowa mozna podzielic na nizsza i wyzsza heh:)

p.s. na poziomie podlogi w UK jest Bush i Goodmans ale o chyba sprzecie tej klasy rozmawiac nie bedziemy.

Małe pytanie: stwierdziłeś, że CA 650BD to klon Oppo BDP-80. Czego w takim razie (Twoim zdaniem) klonem jest odtwarzacz uniwersalny 3D oznaczony CA 751BD? Vide:

Ukryta Zawartość

Wnętrze trochę pomaskowali, żeby utrudnić zadanie :).

Wygląd tylnej ścianki wskazuje na bliskie koligacje z Oppo 93 - ale tylko w zakresie seekcji wideo i cyfrowej (identyczny układ wyjść). I faktycznie, zdjęcia bebechów pokazują, że płytka jest video jest chyba ta sama. Nie wiem jak płytka zasilacza (zamaskowana) ale wielkość płytki/wyprowadzenia przewodów takie jak w oppo93. Napęd też chyba będzie ten sam - identyczna wielkość, te same mocowanie, ale znowu trochę zgaduję.

Sekcja audio natomiast wygląda na autorską robotę CA i, trzeba powiedzieć, robi bardzo dobre wrażenie.

Całościowo jak dla mnie bazuje na oppo 93 ale z autorską płytą audio. Pewnie niedługo pojawią się zdjęcia ze zdjętymi "maskownicami" i będzie można więcej powiedzieć.

Ukryta Zawartość

Dziękuję wszystkim za pomoc i komentarze. Ostatecznie zdecydowałem się na trochę bardziej budżetową opcję - Marantz SR6005 i do tego MA RX6, RXCentre i dwa Radiusy 45HD. Do pełni szczęścia brakuje tylko DLNA i AirPlay'a, ale ideału nie było, no i udało się parę tys zaoszczędzic, powinno wystarczyc na jakis przyzwoity wzmacniacz, gdyby okazalo się że jednak czegoś w brzmieniu stereo brakuje...Pozdrawiam wszystkich i raz jeszcze dzięki za podzielenie się wiedzą.

Dziękuję wszystkim za pomoc i komentarze. Ostatecznie zdecydowałem się na trochę bardziej budżetową opcję - Marantz SR6005 i do tego MA RX6, RXCentre i dwa Radiusy 45HD. Do pełni szczęścia brakuje tylko DLNA i AirPlay'a, ale ideału nie było, no i udało się parę tys zaoszczędzic, powinno wystarczyc na jakis przyzwoity wzmacniacz, gdyby okazalo się że jednak czegoś w brzmieniu stereo brakuje...Pozdrawiam wszystkich i raz jeszcze dzięki za podzielenie się wiedzą.

Też świetny wybór.

A jak stwierdzisz, że czegoś Ci brakuje w stereo, to zamiast od razu budować drugi system polecam wypróbować jakąś muzykalną, stereofoniczną końcówkę stereo na fronty Marantza. Na przykład któryś z modeli Arcama właśnie.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.