Skocz do zawartości
IGNORED

kino z TV do 5000zł

pirezz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Proszę o sugestie - bo wybór jest ogromny a nie chcę kupić czegoś co ma napisane 900W , 400W zasilacz a śmierdzi przy 100W, jednym słowem tandety.

W związku zmianą mieszkania muszę kupić sobie zestaw audio-video ( TV + ampli + głośniki)

zostanie mi jedynie HTPC i projektor. Na całość mam 5000zł.

planowałem tak -

TV ~42" LCD full HD ze wzmocnioną szybą

amplituner z wejściem HDMI (dla audio i video) i upscalerem do 1080p także z konwersją analoga i z dwoma wyjściami hdmi

głośniki 5.1 używane

argumentacja

-TV, bo pokój około 24 metry, do filmów mam projektor , także skłaniam się do LCD - jest lepsze do Kawy i Herbaty. Full HD bo skaler załatwi sprawę a i można będzie oglądać programy HD , może koncert z HTPC.

-ampli ze skalerem, bo będę mieć co najmniej dwa źródła - htpc, kablówka o różnej jakości , a także dwa wyświetlacze tv 1080p i projektor 720p - także skaler jest chyba niezbędny, poza tym okazjonalnie mogą pojawić się zwykłe stacjonarne odtwarzacze dvd/vhs a obraz musi byc co najmniej czytelny na lcd

-głośniki 5.1 używane bo są prostej konstrukcji i zawsze można niewielkim kosztem je naprawić

Na oko wychodzi mi 2300zł TV , 1750zł ampli, reszta na głośniki.

Proszę o sugestie co brać , co zmienić. Czas to około tydzień, dwa na zamówienie wszystkiego. Mieszkam w Warszawie. będę zaglądać codziennie

https://www.audiostereo.pl/topic/80329-kino-z-tv-do-5000z%C5%82/

Mysle, ze za ta cene moze byc trudno. Czytalem na forum pozytywne opinie na przyklad na temat kody av702, ale moim skromnym zdaniem lepiej dolozyc pare stowek, bo przy takim budzecie kazda zlotowka wiecej to dobrze zainwestowana zlotowka.

server unreachable;--

co do kolumn -ja bym kupil na początek lepsze przednie i jak wpadnie za jakis troche kasy czas dokupilbym reszte.przednie kolumny sa najwazniejsze i bedziesz za jakis czas zalowal ze wszedles w dziure w ktorej juz zostaniesz.za ta kase kupisz naprawde przyzwoite missiom m34.

to moje zdanie -ty zrobisz co chcesz

potem za naprawde mala kase dokupisz do tego zestaw mission mht i masz calkiem fajna zabawke za ta kase

i nie daj sobie wmowic ze za te pieniadze jakie teraz masz mozesz kupic cos dobrego w 5.1

jest jeszcze 1 dobra strona tego rozwiazania.mianowicie to ze bedziesz zadowolony z kazdego etapu zbierania elementow zestawu:)

pozdrawiam

Na całość mam 5000zł.

planowałem tak -

TV ~42" LCD full HD ze wzmocnioną szybą

ze wzmocnioną szybą są tylko plazmy Panasonica, w sumie do zwykłej tv to i tak dużo lepszy wybór od dowolnego LCD w podobnej cenie

przy tych warunkach możesz kupić nowego Panasonica c3, ewentualnie S20 ale skoro masz projektor do filmów to lepiej oszczędzić na full hd (zwykła tv i tak nie będzie wyglądać lepiej na takim tv)

amplituner - ta Yamaha 767 mogłaby być, do tego kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

+ sub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupie juz prawie na pewno plazme LG50PK350 - dobra cena i rozmiar, oglądałem w sklepie i jestem wiem że będę zadowolony. Ważne że jest szyba , a nie plastik jak w lcd

koda - za drogie, szkoda mi kasy mówiąc szczerze :) , naprawdę

diamond - to brałem już wcześniej realnie pod uwagę. Podobno są to całkiem niezłe głośniki - mam zamiar wybrać się do salonu i je wysłuchać. Widziałem też inne "wyższe" wharfedale ale używane - to też ewentualnie warto?

jamo - mają bardzo Niekonwencjonalną budowę, nigdy nie słyszałem takich kolumn, to się w ogóle sprawdza?

co do subwoofera - 1.sorry ,ale ostatni sub z jakim miałem do czynienia miał tylko wejście rca - te 4 banany i 4 cinche to co dają ? dopasowują sygnał? jak to się podłącza?

2. czy jak kupie inną markę to barwa dźwięku mi się nie zmieni ?

3.i mam też inne pytanie , nie da się taniej subwoofera? a coś z używanych ?

ps. missiom m34 to sporo ponad budżet. wole sobie kupić elektryczny ekran, albo wczasy

Od konca.

To sa stosunkowo tanie suby. :)

Dodatkowe podlaczenia sa na subie w skrocie po to aby podlaczyc tam sygnal juz wzmocniony i podpiac normalne glosniki. Nie znam nikogo kto by tego uzywal.

Budowa jamo jest rzadziej stosowana ale w zadnym wypadku nie niekonwencjonalna.

Powtorze sie - w tym segmencie cenowym nie ma co zalowac na glosniki, kazda zlotowka zwroci sie z nawiazka. Zwroc uwage, ze proponowany zestaw kody ma juz suba i cenowo jest rownowazny reszcie propozcji.

server unreachable;--

nie , no ja znam teorie zakupów sprzętu audio, łącznie z tą o krańcowej użyteczności każdego następnego kafla wydanego na głośniki, naprawdę rozumiem co chcesz mi przekazać./edit(nie ma w tym ani krzty ironii) Ale ujmę to inaczej.. planowałem 5k zł na wszystko a już teraz mam 2300zł plazma + 2000zł rx-v 767 , wole kupić średnie 5.1 niż dobre fronty. nie mam zamiaru rozbudowywać , dokładać. Te głośniki opchnę i kupie sobie lepsze jak uznam że mam dużo kasy, teraz liczy się rozsądny efekt przy minimum nakładu.

czytałem - ktoś proponował gdzieś na forum QQ5000 , ja nawet nie wiem czy ja potrzebuje sub , bo teraz będę wynajmował mieszkanie w kamienicy, może nawet takie diamond'y 9.5 wystarczą mi za basy (bo moim sąsiadom na pewno).

nie pogniewam się jakbyś zaproponował mi zestaw 5.1 z subem za 1200 , no góra 1300zł. nie jest sztuką kupienie dobrze drogo, sztuką jest kupienie dobrze ale tanio! może niższe kody, tańsze jamo - nie wiem, nie orientuje się wcale w branży , coś co byłbyś skłonny zaproponować znajomemu który planował 1000 , a ty już mu dajesz 1300.

szklana kula pokazuje mi koda av702, av707 itd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę bardzo poważnie nad whardefale (już nawet zapytałem o kolory), wcześniej też mi gdzieś latał. Cena jest bardzo atrakcyjna ( w innych sklepach chcą 1700zł za to)

Ukryta Zawartość

zastanawiam się nad subwooferem.

Ukryta Zawartość

tutaj widać że fronty od 50hz w dół tracą dopiero głośność, nie jest tak źle

no gdybym się uparł mieć subwoofer musiałbym mocno ciąć koszty. albo kupiłbym sobie wynalazki typu sub od av 703 ( pewno sw800) albo pasywny do używanego wzmacniacza z preout na ampli

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam teraz wybrane plazme lg50pk350, ampli yamaha rx-v 767

zestaw 5.0 wharfedale 5.0 diamond 9

a sub dokupię później.

Czy ewentualnie jakieś inne propozycje?

mogę kupować w ciemno, bez odsłuchu ?

nie bede cie przekonywal na sile ale za lekko ponad 1k mozesz miec missionm34 gosc na tym forum je sprzedaje i nic lepszego nie da sie kupic za taka kase!!!

nastawiles sie na zakup za wszelka cene nowego cinqecento zamiast kupic dobre lekko uzywane audi :) i to chyba nawet na gwarancji

bywaja na allegro uzywane w cenie 1200-1400

zestaw jaki wybrales tez zagra fajnie.tylko ze z m34 nie potrzebujesz suba wiec wychodzi na to samo

masz tu o nich opinie

Ukryta Zawartość

i przykladowe aukcjie z kolumnami na gwarancji

1te sa nowe-

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze bedziesz dziekowal

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1te sa nowe-

Ukryta Zawartość

no dobra jest konkret- chętnie podyskutuje,

Ukryta Zawartość

plusy twojej propozycji(kupna missionów)

+ wyższy segment

+ lepsza (wg. ciebie) jakość dźwięku

+ wysoka efektywność

+ precyzyjna góra

minusy

-wharfedale są robione w tej samej fabryce przez tego samego właściciela co missiony

-za 100zł mam od razu center i tyły

-dużo łatwiejsza impedancja (a yamaszka jest 8ohm)

-bas wcale nie jest aż tak słaby aby mógł swobodnie zastapić subwoofer - o czym zresztą świadczy ostatnie zdanie recki "bardzo niskie i jednocześnie bardzo powolne pomruki, które są dalekim echem tego, co powinniśmy usłyszeć"

-w pliku .pdf audio-video który ci wysłałem wharfedale wygrały z mission'ami

-do wharefadale front wystarczy zatkać bass-reflex aby bas zagrał ładnie i precyzyjnie (w linku ponizej

Ukryta Zawartość

oprócz tego link do testu diamond 9.5

Ukryta Zawartość

Okay - mogę kupić missiony, tylko muszę być pewien że są naprawe istotnie lepsze. bo różnica w cenie jest spora 450zł. razem z mht to aż 1550zł. To jest naprawdę dużo - aż o jedną trzecią !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie twierdze ze zestaw ktory proponujesz jest zly czy slaby

twierdze ze w momencie zakupu sprzetu kazdy czlowiek wiadomo szuka jakosci za niska cene.na poczatku jest zadowolony i przez jakis czas ma najlepsza zabawke na swiecie.potem zaczyna byc malo ale brak jest mozliwosci zmiany na lepsze bo sie zostaje za sprzetam ktory mozna sprzedac tylko za 1/2 ceny jaka sie zaplacilo.pozostaje niedosyt ze mozna bylo doplacic ta niewielka roznice i kupic cos WYRAZNIE lepszego.

oba te zestawy znam.niestety wharfendale 9.5 mialem okazje tylko posluchac przez kilka godzin u kolegi.smialo twierdze ze bez suba nie zagraja nisko w KD.A przy ogladaniu filmow w nocy po cichu basu nie uslyszysz.

rob co chesz

smialo twierdze ze bez suba nie zagraja nisko w KD.A przy ogladaniu filmow w nocy po cichu basu nie uslyszysz.

rob co chesz

używałem 5 lat temu tonsil altus 200 - to rzeczywiście po cichu basu nie było praktycznie wcale, ale jak się podkręciło wzmaka (su-610 150W na kanał 4-8ohm) to należało uciekać. Sprzedałem, bo jak słuchać muzyki tak głośno, nierealne. Co nie zmienia faktu że kiedyś i tak trza będzie kupić subwoofer.

jeśli twierdzisz że jest to WYRAŹNIE lepsze to rzeczywiście jednak się zdecyduje. Jak se podliczyłem przepływy pieniężne to spostrzegłem że dopiero 10 kwietnia będzie kaska - mam nadzieje że nikt mnie nie ubiegnie. Napisałem do niego zapytanie

Jeśli nie masz tu już ewentualnie nic do dodania - to jakie kupić tyły i center? jaki subwoofer ?

z tego co mnie uczy doświadczenie to na tyły można dać byle shit , byle ta sama linia ( barwa dźwięku) , natomiast na center- to nie może być najtańszy z serii

boje się o to że M34i nie jest już produkowane. Czy na pewno mission MHT to ta sama barwa dźwięku ? czy zawarty tam center jest dobry ? sub tez kupie z serii ?

porównaj wygląd głośników z serii MHT - z tymi od m33i oraz z nowymi seriami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co wy? Po po cichu to sie nie oglada fimow, w ktorych bas jest wazny. Jak ktos chce ogladac takie filmy noca i nie denerwowac wspollokatorow i/lub sasiadow to lepiej dokupic sluchawki.

server unreachable;--

teraz myślę już tylko o kilku zestawach

Ukryta Zawartość

Rubicon RP-36 ~1650zł

mission m34i + mht ~ 1650zł

jamo S608 HCS3 ~1400zł

wharfedale hcp ( diamond 9.5 ) ~1200zł

z tych zestawów, biorąc pod uwagę cenę coś się specjalnie wyróżnia? wszystkie zestawy są niestety bez subwooferów.

@migrena : próbowałem oglądać filmy na westone um2 - już wole na podstawkowych bez basu po cichutku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a coś takiego ? zapytałem się ile z rx-v 767 :) 10.5 powinno byc lepsze, droższe i nowsze

Ukryta Zawartość

dobry zestaw i uwazam ze jeszcze lepiej ze wolisz do niego yamahe

mht zeczywiscie jest tylko wypelnieniem do zestawu z mission a centralny z serii bedzie drogi

w zestawie przez ciebie wybranym masz przynajmiej pewniaka ze wszystko ze soba zagra jak trzeba i nic sie nie bedzie wyrozniac.pozatym te kolumny sa chyba trojdrozne!!

uwazam ze to dobry pomysl

slyszalem o subach wharefendale ze nie sa najlepsze,ze nie potrafia "kopnac" i yamaha za podobne pieniadze bedzie o niebo lepsza.aha jeszcze o subach co wazne .nie warto kupowac suba malej mocy.bedzie buczal nie kopal.

widze ze sie chyba juz zdecydowales wiec udanego zakupu.pzdr

Ukryta Zawartość

a możesz coś więcej ? bo wiesz sama nazwa nic mi nie mówi, tak po prostu

/edit

ehh pewno będę żałować że to napisze... no dobra

MONITOR AUDIO 5.0 M1, Mc i M4 wraz z amplitunerem YAMAHA 767 za 4.200 zł.

tylko proszę pamiętajcie - jeśli te kolumny są tylko dwa razy lepsze od wharfedale diamond 9 to będzie za mało. macie obycie dlatego polegam na waszej opinii

Ukryta Zawartość

hahha

2 razy wiecej to duzo :)

a jaki wybor uzywek za ta kase ci sie otwiera

monitor audio sa pieknie wykonczone i graja dobrze ale..... za ta kase ....

haha

moj charakter

po wielkich bojach z wlasna banią ,kilku odsluchach i przeczytaniu tysiecy literek zdecydwalem sie na b&w 684 jestem baaardzo zadowolony(byly MA rx6 jeszcze w opcji) .tylko musze do nich zmienic centralny a to juz duza kasa.

te gale za ta kase to strzal w stopiedziesiatke!!!

bardzo chwalone 3 drozne ...pelny zestaw w cenie uzywanych przodow... zastanow sie ...hahah

wszystko co tu masz do wyboru juz gra fajnie.

te gale za ta kase to strzal w stopiedziesiatke!!!

bardzo chwalone 3 drozne ...pelny zestaw w cenie uzywanych przodow... zastanow sie ...hahah

czy ty się ze mnie przypadkiem nie nabijasz ? przeczytałem że gale to najniższe półka walcząca z takimi markami jak VK czy m-audio. recke , bo już nie wiem.

ewentualnie PARADIGM MONITOR 7v.6 ale tu to już wiem że 5.0 to zbuduje za 100 ruskich lat. centry i sourrondy kosztują prawdziwy majątek

edit1/

oprócz tego WHARFEDALE DIAMOND 10.5 10.0 + 10.CC za 1850zł + ampli normalnie w sklepie ~2000zł

komplet tonsil maestro II 180 + 100C + 60 wyjdzie mi 1933zł + ampli normalnie w sklepie ~2000zł

monitor audio M1, Mc i M6 i YAMAHA 767 4.700 zł ale powinien mi spuścić ze stówkę myślę.

Czy coś z tego jest takie że ahh , oh ? bo b&w 684 wyjdzie mi dwa razy drożej jak paradigm'y

edit2/

Ukryta Zawartość

audio academy + dokupienie central i satelitek ?(tylko nie wiem jakie i gdzie ob to mały producent)

Ukryta Zawartość

nie nabijam sie .chce ci jak najbardziej pomoc

smieje sie po prostu bo kombinujesz jak ja.Zawsze jak sie juz na cos zdecyduje do bani wejdzie mi cos za kilka zlotowek wiecej i caly plan ...

nie sugeruj sie z mocno recenzjami.gale robi bardzo dobre kolumny.nie mialem okazji ich sluchac ale czytalem na forach duzo o nich dobrego.

polecalem od poczatku mission bo je znam .polecam ci je w ciemno bo dobrze znam ich charakterystyke i domyslam sie jak zagraja z yamaha ktora znam skadinnad.

patrze na to wszystko na sucho,bez emocji -bo z boku i powtarzam ci to do czego doszedles wczesniej.

nie zapedzaj sie zbyt mocno w kase.propozycje dostales bardzo rozsadne .dla ciebie -osoby ktora buduje kd a nie modyfikuje odrobine bedzie to najlepsza zabawka na swiecie

mission i wharefendale!

mission jest na forum w dziale spzedam.za 950 -negocjuj.moze cos uszczypniesz.

hmm.pelnowartosciowy w zestawie bylby m3c2 i surroundy m31 chyba . czyli +~1000 zl

znalazlem ci tu zestaw z podlogowkami m33 czyli 1 glosnik mniej w baaardzo atrakcyjnej cenie.sklep na nowogrodzkiej 44

m33 graja swietnie w kinie moze ci brakowac troche basu.mimo ze nie jest go wcale malo.

jesli brales pod uwage pozniejszy zakup suba to moze jest jakies wyjscie.napewno cena jest atrakcyjna.

w sklepach 1200 kosztuja sam central.+surroundy

Cena jest tak niska bo maja mocno poodklejana okleine. Dopytalbym sie co spowodowalo ten stan i czy obudowy nie sa spuchniete jesli to od zalania czy nadmiernej wilgoci.

M-audio potrafi zrobic takze lepsze kolumny, bez przesady. Fakt, ze zestaw z marketu za tysiaka zawierajacy zarowno kolumny jak i ampli oraz dvd tej firmy bedzie pewnie na poziomie vk nie oznacza, ze nie potrafia zrobic takze lepszych rzeczy.

PS

Chodzilo mi o pelnowymiarowe sluchawki.

server unreachable;--

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.