Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie interkonekty ? Acrolink, XLO, Tara ?

Baele

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad innymi interkonektami do mojego zestawu czyli Cayin 500 + Marantz SA7001 (zlampizowany i po poważnym tuningu).

Wzmak ma tę fajną cechę, że reaguje nie tylko na zmianę lamp w pre, ale również na kabelki, tak głośnikowe jak również interkonekty.

Po różnych próbach najlepiej, jako głośnikowe, sprawdzają się Audioquesty CV-4, wiem wiem, też tym byłem/jestem zaskoczony :-)

Natomiast cały czas nie mogę dobrać interkonektów - były jakieś Acoustic Zen, Belkiny, śmieszne Hama (eksperymenty) :-), Audionova Proteus, Van den Hul D102.

Nic z tego na razie mi nie podeszło, albo pojawiały się sybilanty, albo było za ciemno, albo brakowało przestrzeni.

Trochę poszukałem po różnych forach i doszedłem do wniosku, że może warto zainwestować w nw. kabelki:

- Acrolink - tylko które ??? - jest kilka modeli (a co za tym idzie spore różnice w cenie)

- XLO Signature ?

- Tara Labs ?

a może macie inne sensowne propozycje?

Pułap cenowy - max 1000 zł, biorę pod uwagę zakup używek.

Dla tych, którzy nie znają Cayina 500, to wzmacniacz z niesamowitym drivem, grający bardzo neutralnie, niezwykle muzykalny.

Natomiast moj Marantz SA7001 brzmieniowo zbliżony jest do Lektora III, ale z ładniejszą górą od Lektora.

Najbardziej mi zależy na muzykalności, przestrzeni, czytelnej szczegółowej średnicy, czystej górze, dobrze kontrolowanym basie, który nie musi schodzić do czeluści ;-)

Żyj chwilą! Przyszłość i tak jest nieznana...

https://www.audiostereo.pl/topic/80439-jakie-interkonekty-acrolink-xlo-tara/

W moim, też niezwykle muzykalnym systemie, w (o mnie), znakomicie sprawdził się Argentum SCG 6/4E Gold.

Po wpięciu tego IC zyskało wszystko: scena w głąb i w szerz, bas jest lepiej kontrolowany bardziej konturowy, średnica nabrała blasku i góra zdecydowanie bardziej przejrzysta ale bez wyostrzeń. Ogólnie,bardziej czytelna barwa wokali i poszczególnych instrumentów, więcej powietrza, więcej basku i więcej przyjemności ze słuchania muzyki. Ja sprawę IC tym przewodem zamknąłem myślę na parę lat.

Oczywiście w zamierzonym budżecie musiał byś go szukać z drugiej ręki. Ale wersje zwykłą Argentum SCG 6/4 możesz kupić nową bo kosztuje 900 pln za 0,6 m. A co więcej możesz wypożyczyć za kaucją i posłuchać.

Życzę udanych poszukiwań

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.