Skocz do zawartości
IGNORED

igły z Allegro

tom'ash

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Niestety jestem zmuszony wymienic igle we wkladce Shure M95G, po spedzeniu

pewnej ilosci czasu nad googlem oraz allegro zawezilem wybor do N95G badz

N95ED (tutaj pierwsze pytanie - czy mimo, iz w datasheecie wkladki wymieniona

jest tylko N95G, to moge dac tam inna igle? elektrycznie niczym sie nie roznia

wiec wydaje mi sie, ze nie bedzie to mialo znaczenia - zwlaszcza, ze baza, na

vinylengine podaje N95ED, jako alternatywna igle dla wkladki). Doszedlem do

tego, ze wybor moj ogranicza sie do zamiennika (pewnie szlo by oryginal trafic na

ebay, ale szkoda mi zachodu i srodkow w tej chwili ;-)) - producent nazywa sie (?)

Stylus Co. Japan, czy ta igla jest warta uwagi [powiem szczerze, ze muzyki

slucham sobie na wyjatkowo malo wyrafinowanym sprzecie, jakim jest Elizabeth HiFi

(lutuje sobie w miedzyczasie gainclone) wiec podejrzewam, ze raczej nie uslysze

na razie wiekszej roznicy]?

Ewentualnie, czy nie lepiej poszukac innej, uzywanej wkladki? Widzialem na allego

Shure M75D (igla to NB71) za 50 zlotych. Grac to ma z gramofonem SABA PSP900.

Z gory dziekuje za pomoc :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/80537-ig%C5%82y-z-allegro/

Tak niektóre zamienniki są całkiem OK, zgadzam się że lepiej wybrać jednak ten eliptyczny, jest jeszcze jedna uwaga zamienniki potrafią mieć czasem inną podatność niż oryginały. U mnie tak było w przypadku zamiennika do AT13eaV w/g vinylengine podatność oryginału wynosi:27x10-6cm/Dyne przy 100Hz, natomiast przy moim zamienniku z 25g ramieniem częstotliwość rezonansowa wypadała na 10 Hz czyli wynika na to że zawieszenie było twardsze niż przy oryginale.

A może jest jakiś wzór w/g którego można policzyć podatność, znając masę ranienia i częstotliwość rezonansową, jako że matematyki byłem cienki chętnie poznałbym taką regułkę.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Podatności nie osiągniesz na zamówienie :)Chyba że sortując igły lub dobierając w/g producenta.

Raczej z wzoru obliczysz jaka jest zalecana w danej kombinacji ramię + f rez.

Zwykle producent wkładki podaje jej podatność ,ale uwzgledniając oryginalną igłę.A właściwie to nie wkładka ma podatność a igła o niej decyduje..

Zgadzam się z tobą ricon dlatego pytam czy możliwe jest wyliczenie podatności znając wszystkie inne składniki. Wiem że podatność podaje producent i jest to podatność igły w przypadku MM, ale właśnie bardzo często zdarza się że podatność zamiennika jest całkiem inna od oryginału.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.