Skocz do zawartości
IGNORED

philips 960 modyfikacje, jakie wzmacniacze op?

bart-azazel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanko do forumowiczow ktorzy upgradowali swoje philipsy 960tki.

Wykonalem kilka modyfikacji, utknalem przy wymianie wzmacniaczy operacyjnych.

Te ktore zakupilem (LME49720 NA,wzm.operacyjny HiFi 55MHz 20V/us DIP8) nie graja z tym ukladem.

Dziwi mnie to ogolnie, bo dostalem porade od ludzi ktorzy przerabiali decki i wlasnie tych wzmacniaczy uzywali chwalac je sobie bardzo.

zamontowalem na stopkach (podkladkach) to tez po zamianie wszystko wraca do normy.

Jakich podzespolow uzyc by wszystko bylo ok.

Zalezy mi na jakosci ale nie chcial bym przeplacac za jakis przesadnie kultowe podzespoly.

Prosze o porade

B.

Witam.

Te ktore zakupilem (LME49720 NA,wzm.operacyjny HiFi 55MHz 20V/us DIP8) nie graja z tym ukladem.

Dziwi mnie to ogolnie, bo dostalem porade od ludzi ktorzy przerabiali decki i wlasnie tych wzmacniaczy uzywali chwalac je sobie bardzo.

zamontowalem na stopkach (podkladkach) to tez po zamianie na stare wszystko wraca do normy.

Zalezy mi na jakosci ale nie chcial bym przeplacac za jakis przesadnie kultowe podzespoly.

Prosze o porade

B.

A jakie modyfikacje wykonałeś wcześniej? Samymi op-ampami w tym odtwarzaczu niewiele zdziałasz.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Witam.

zamontowalem na stopkach (podkladkach) to tez po zamianie na stare wszystko wraca do normy.

Prosze o porade

B.

A jaki Op był w oryginale.Może z inną topografią wyprowadzeń.?

oryginalnie sa tam 5534D JRC 6214

ktos mi juz poradzil ze zamiast tych lme49720 trzeba by zamontowac lme49710 ktore sa pojedynczymi odpowiednikami tych 720stek od national'a

Moje modyfikacje.

ww wzmacniacze operacyjne, podstawki juz sa zamontowane, kwestia wrzucenia wlasciwych op.ow

zegar mrelektronik hybrid 2 stnd wraz z osobnym zasilaniem

wymiana kondensatorow na panasonic fc (czesc z nich byla juz wylana)

w zasilaniu nichicony (te najwieksze)

w torze analogowym dodane kondensatorki czyszczace mkp

koncowe kondensatorki mkp "scr" 33uf

odlaczenie wzmacniacza sluchawkowego

wymiana wtykow rca

wymiana wtyku zasilajacego wraz z poprowadzeniem masy.

ps.

zapomnialem o wymianie diod prostowniczych na ultra szybkie

I teraz pewnie gra zbyt jasno?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Nie c hodzi o jasnosc, tylko w ogole nie gra jak powinno, trzaski i strasznie cicho, cos jest nie tak.

Z allegro poradzili mi od elektroniki, ze to mozliwe jest ze sa to wlasnie uklady pojedyncze i beda pasowac LME49710, albo z AD825.

Ale sam musze to sprawdzic i bedzie kosztowac heh.

Wolal bym dowiedziec sie od razu i wiedziec zanim zamowie.

Moj znajomy uzywal tych ukladow 720 w swoim cd i jest bardzo zadowolony.

Rzceczywiscie przejrzystosc sie zwiekszyla, ale zdecydowanie na korzysc, bo po prostu nie zamulaja dzwieku, jest klarowniejszy ale jednoczesnie bass zdecydowanie bardziej precyzyjny sie zrobil, wiec chyba jest to efekt porzadany, ale rzecz gustow.

Prosze o odpowiedz tych ktorzy juz takie modsy wykonali i sprobowali kilku moze op sow.

Pozdroawiam wszystkich

B.

Zanim zaczniesz wymieniać opampy pooglądaj sobie datasheet. Tam na początku masz rysunek wyjść i opis czy to pojedyńcza wersja czy podwójna. Skoro w oryginale masz NE5534 (single) to tam LME49720 nie zagra w ogóle bo to podwójny/dual wzmacniacz.

Trzeba też wiedzieć jakie jest napięcie zasilania, bo np NE5534 chodzi do 2x22V a taki LME49710 tylko do 2x17V.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Sorki że tak ni z gruchy ni z pietruchy, chodzi ci o CD960 / DAC960 Philipsa? U mnie OPy były zmienione na 2x AD797 i 2x AD811 (z małą zmianą w zasilaniu i doklejonymi radiatorami, pracują w klasie A).

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Jeżeli mowa o CD 960 to kupiłem kiedyś takowy dla znajomego i tam ktoś wymienił wcześniej OPA i dał 2x OPA627 oraz 2x AD797. Różnica była dość znaczna w porównaniu do wersji niemodyfikowanej. Więc może taki układ. Potem znajomy włożył na zasilanie chyba Jenseny (chyba 10000uF nie wiem na ile Volt) oraz Black Gate i jeszcze jakieś Black Gate, czerwone koło tych OPA oraz wymienił kość TDA1541 na taką z koroną wraz z wszystkimi kondensatorami wokół niej.

Ponadto jeszcze coś robił na innych płytkach, szczegółów nie znam, musiałbym podpytać bliżej. Odnośnie efektu końcowego to moja wówczas Wadia 850 brzmiała dwie klasy gorzej, tak jakby ktoś zakrył dźwięk kocem.

Tak ,napewno sa tam pojedyncze opampy

oryginalnie byly tam JRC5534

Ktos z allegro polecil mi AD825 lub OPA134 i jeszcze lme49710.

Ale ja juz zglupialem, za duzo tego!!

Co robic??!!

Tu masz schemat toru analogowego z CD960 - jak widzisz są to pojedyncze opampy.

Ważne są napięcia zasilające - przejrzyj datasheety zamienników - powinny być ok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli byłbyś zainsteresowany to powinienem mieć gdzieś oryginalną serwisówkę CD960 w PDFie i fotki mojego DAC960 już po tuningu (widać co jest zmienione).

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.