Skocz do zawartości
IGNORED

Uwaga!DVD Manta 002/16...32Bit/512fs!

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Temat Manty ale chyba 001 podał "Jam_lasica" dośc dawno temu. Niestety nie było odzewu a jego wątek wylądował na bocznicy - zupełnie nie wiem dlaczego. Tamten odtwarzacz, to taka multimedialna zabawka - jakby kawałek komputera tylko bez całej reszty złomu. Cena - ok. 300zł.

Podaj wiecej szczegółów, bo mnie nic nie mówi to "16...32bit/512fs". Na czym polegała modernizacja i co teraz ten odtwarzacz potrafi robić - i jak dobrze potrafi to robić.

I może jakiś link do opisu odtwarzacza.

pozdr

Witam,

A jednak ktos przeczytal moj wpis, ktory celowo umiescilem na bocznicy. Manta DVD-001 - to bardzo ciekawy odtwarzacz. Co on potrafi? Zobaczcie co moze jego przetwornik:

www.khtek.com.tw/da1196.php

Mam nadzieje, ze reszte wyjasni nam darkul. Pozdrowiam

Dane:High resolution 16/20/24/32 Bit selektable!,High Performance:Sampling rate Up 192 kHz,THD+N-98dB,Dyn.range 104 dB,S/N Ratio 104 dB,Chan.separ.107 dB.HIGH Integration[6 Audio channels,each contains:Over sampling Digital Filter,High resolution Delta Sigma DAC,Analog low pass filter,Output amplifier.High Versatility:Control via 3-Wire Interface or Hardware Pins,IIS/Left-/Right-Justifield Format Selektable,Selectable De-emphasis sampling rate:16,32,44.1kHz.Selektable multi functions:Soft mute,attenuation,de-emphasis,zero detection On/Off Control.

System clock 256/384/512 fs auto detect.

ojej ale super odwarzac z takiej super firmy jaka jest Panda;) gorszego gówna dawno na rynku nie widziałem kup sobie do niego jeszcze glosniczki firmy manta i bedziesz mial super kino domowe z dzwiekiem najwyzszej jakosci;)))) hehe

Może Ty sobie kup jeszcze ze dwa Pianocrafty - koniecznie nagrodzone przez EISA - ostatecznie może być telefon z odtwarzaczem - jezeli też był nagrodzony przez EISA ;)

Ja tymczasem wole sie dowiedziec jakie usprawnienia wprowadził "Darkul" w Mancie (jak będzie usprawniał złomowanego pianocrafta - to również będzie mnie interesowało:)

pozdr.

mciej - nie atakuja pianocrafta tylko twierdzenie że jak cos jest nagrodzone to jest super, a zwłaszcza jek się go porównuje z wyrobem budżetowym za 1/10 jego ceny. Wtedy wszystko może być super. Tylko nie wiem po co takich porównań dokonywać :)

A teraz zamilknijmy i poczekajmy na wypowiedź "Darkul'a"

pozdr.

Z tego co widze, ten WM8766 to calkiem fajny przetwornik - zreszta, tego typu ukladow jest w chwili obecnej coraz wiecej, a "tluczone" na masowa skale sa coraz tansze. Przyjmuje I2S, sterowanie przez SPI (mozna sie pokusic o zrobienie zewnetrznego DAC-a niskim kosztem). Brakuje tylko wyjsc symetrycznych...

Zaraz sprawdze ten drugi przetwornik ;)

Darkul, jakie zmiany zaszly w mancie? Sterowanie pozostalo pewnie bez zmian ;), za to olbrzymie mozliwosci upgrade-u sa w czesci analogowej ukladu (nie wiem, czy ten przetwornik ciagnie symetrycznie, ale jezeli tak, to moze byc niezle...). Czekam na rozwuj tematu...

DA1196 juz w sobie ma swietny filtr.By podniesc nap.wyjsciowe trzeba przerobic lub dodac nowy stopien liniowy wzacniajacy ok2 do 3V/V.

W niedlugim czasie bedziemy mogli zobaczyc wpisy szarlatanow i niedowiarkow a moze [na co licze]poprostu ludzi traktujacych z powaga prawa fizyki.

KHTEK to powazna firma ma wiele A/D i D/A.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tylko pytanie dlaczego sa tluczone na masowa skale? Bo to tez ma swoja przyczyne - gdyby byly rewelka to kosztowalyby majatek. Ano dlatego ze 24-bitowe przetworniki nie sprawdzily sie w konwersji 16-bitowych plyt audio i ich cena znacznie spadla i takie badziewie jak Manta moze sobie na nie pozwolic. To jest tez odpowiedz na pytanie dlaczego wiekszosc dvd nie gra dobrze jako cd i tor audio wymaga usprawnien. Darkul nie obraz sie nie zamierzam sie z Toba klocic bo ten etap mamy za soba - moja opinia jest moja prywatna wzieta z dosw tak ze polemiki z Toba nie podejmuje. Szanuje Cie i prosze o to samo. Nie chce kolejnej klotni.

Jako dowod mojego twierdzenia przytaczam Rotela 1072 tak uwielbianego przez zyzia - PCM 1732 jest 24 bitowy a firma Rotel zmniejszyla ilosc bitow do 18. A Rotel wie co robi jakkolwiek nt 1072 tez mam swoje zdanie. Pozdrawiam wszystkich.

Wszystkie DAC sa robione masowo!Nikt nie robi kilkuset sztuk tylko setki tysiecy sztuk!

Tak sie sklada ze w Taiwanie robia wszyscy swoje scalaki m.in.BB,nawet wesje wojskowe!

Pamietacie "Armagedona"-u nas czy u was wsiech tajwan...

A wieloformatowe dac robia dla wszystkich potrzeb,audio to jedna z wielu dziedzin.....

W d.... mam szarlatanow i caly ten schorowany rynek nawiedzonych i bufoniastych ludzikow ktorzy tylko po wydaniu duzej kasy slysza?!Na moje potrzeby mnie to zadowala i juz nie tylko mnie.

Wykonanie 1szt.dobrego DAC wynosi w okolicach 0.25$ [w prod.100000szt/miesiecznie],a nedzne scalaki w filtrach po dac i tak wsadzane sa do wielu drogich klamotow!!!!

darkul>

Rozumiem, ze naszym oponentom ciezko jest zaakceptowac fakty. Tym bardziej jesli jedynym zrodlem informacji sa testy w kolorowych gazetkach. Wiadomo, ze redaktorzy opisuja klocki dystrybutorow, ktorzy daja reklamy...itd. i brakuje im odwagi.

Moze warto zatem samemu posluchac i to bez uprzedzen. Za urzadzenia audiofilskie wykorzystujace ten sam naped co w Mancie i te same przetworniki trzeba niestety slono zaplacic. Wiadomo, ze faktyczny koszt takiego "powaznego" urzadzenia waha sie w granicach 5-7% jego ceny detalicznej, a chinczyki dostaja ok. 5 dolcow za montaz kazdej sztuki. Reszta kasy trafia do celnikow, dystrybutorow i roznych redakcji na kolorowe reklamy, ale wciaz sa to te same przetworniki, lasery, stopnie wyjsciowe itd.

Rozumiem wszystkich, ktorzy wydali krocie na audiofilskie urzadzenie i ich rozgoryczenie, jednak pewnego dnia trzeba bedzie zrewidowac swoje poglady. Mysle, ze juz niedlugo, he he. Na koniec przytocze jeszcze fragment drugiego wywiadu z Manfrdem Zollerem dla Magazynu HiFi (z marca 2003): "...W ubieglym miesiacu testowalem wolnostojacy odtwarzacz DVD za 150 euro, nieznanej marki, z wyjsciami VGA/YUV. Byl perfekcyjny. Zaprzestalem produkcji Media PC, bo nie sa juz potrzebne..." Stwierdzenie to niestety dotyczy takze dzwieku.

No coz.Nawet po prostym usprawnieniu to gra i to jak!Naturalna stereofonia i doskonale zogniskowanie pozornych zrodel dzwieku.Swoboda i duzo..duzo powietrza.Brzmienie przypomina mi bardzo dobrej klasy MC tylko bez szumow i trzaskow!O dziwo nie wali wysokimi jak co poniektore wynalazki.Szybkosc jest swietna!

A klasyka czy organy to bajka!Ostatnio robie odsluchy na 2 od gory Loganach kontra Tannoye M2{nieruszane}.

Nie pozostaje nic innego jak zorganizowac odsłuch porównawczy "usprawnionej" Manty z jakimś normalnym nieusprawnionym CD w obecności kilku kolegów z forum aby uwiarygodnić ww rewelacje . Jakby nie patrzeć dla kupujących jest to bardzo dobra wiadomość .

Aaaaaa - nie wytrzymam! No nie wytrzymam tego napięcia. Co za stres! Zaraz sięgne po alkohol i znowu zacznę wąchać klej :)))

Jakie są te drobne zmiany??? Wtyczka na kablu zasilającym czy może coś więcej? Ile kosztują i gdzie można obejrzeć tę Mantę?

pozdr.

Darek-Cwany lisie jesteś ,jak zwykle.Napisałeś wszystko i nic,ale teraz nikt ci tego nie daruje.Noo ,siadaj do klawiszy i zaraz smaruj co tam narozrabiałeś w tej Mancie.

Ps. Zadziwia mnie nazwa tego DVD,kiedyś był taki Opel ,do dziś w wielu dowcipach nabija się z włascicieli: chciał Porscha ,nie miał na to kasy więc kupił Mantę.Haha, drżyjcie posiadacze Maców i Kreli ,Manta się czai.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Darkul z jednym sie zgadzam sprzet w Polsce kosztuje o wiele za drogo a gazetki kolorowe klamia jak z nut juz nieraz spotkalem sie ze sprzetem ktory w ogole nie gra a w czasopismie x o swiatowej renomie oceny mial super. Producenci tacy jak chocby Philips ale nie tylko wydaja mase kasy na reklame. Krell do swojego kav 280 za 20 tys pln wlozyl zupelnie przecietne BB budzetowe- co prawda 4 ale jednak ( zdaje sie PCM 1702 ). Sprzedawcy w sklepach zachwalaja cos co nie ma w ogole ani klasy ani takiej wartosci jak etykietka z cena ( Tara Labs Prism 800i i 1100i to mial byc high end a nie wytrzymaly konkurencji tandetnego Oelbacha 1047... ). To samo jest z cdekami wzmacniaczami i innymi. Ancient Audio o ktorym juz pisalem wykorzystuje tandetne podzespoly a kosztuje od 10tys pln wzwyz. Tu macie odpowiedz dlaczego niejaki Waszczyszyn wlasciciel AA i glowny konstruktor nie zgodzil sie zeby sfotografowac srodek Lectora III i IV. To jest ogolna tendencja- niestety klienci sa powszechnie nabijani w butelke.

Dlatego ja kupuje sprzet starszy mimo ze stac mnie na to zeby nabyc nowy z gornej polki. Kiedys bardziej sie starano i firmom zalezalo na klientach dzis jest inaczej najwazniejsza jest wysokosc zysku niestety. Sam chetnie posluchalbym tej Manty wierze ze upgradowana przez Ciebie zagra na przyzwoitym poziomie jednak wole brzmienie starszych cd robionych na wielobitowych przetwornikach choc sam mam Yamahe zrobiona na 4-ech DAC'ach nowej generacji Delta Sigma o rozdzielczosci 20 bitow. Kupilem ja nie tylko ze wzgledu na dzwiek ale przede wszystkim na budowe ( metalowa szuflada na plyte szklane oczko i cztery przetworniki waga zasilanie itp ). Gra pieknie jedynym usprawnieniem jak na razie sa kondensatory ROE 10.000 mikro zamiast 4.700 ale tutaj da sie wiele zrobic bo to jest naprawde dobra platforma pod usprawnienia.

Darkul napisz jak i gdzie mozna tej twojej manty posluchac zeby miec zdanie. Pozdrawiam.

Moze kogos zainteresuje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>discomaniac71

Możesz sobię sprawdzić czy PCM1702 jest przeciętne i budżetowe :

Ukryta Zawartość

Z tego co ja widzę to jest do dziesięciu razy droższe o współczesnych 24 bitowców.

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Krell kav 280 jest zrobiony na 4-ech PCM 1704 24-bitowych : http://stereos.about.com/cs/cdplayerreviews/fr/krell_kav280.htm

Dalej uwazam ze starsze DAC typu PCM 63 sa znacznie lepsze... Zwroccie uwage na cene 280 w Stanach ( okolo 14 tys pln - 3500$ ). A u nas? 20 tys...

PCM1704 to 24bitowa wersja 20bitowego PCM1702.

Tylko komu te dodatkowe bity są potrzebne ,chyba tym z marketingu.

Niestety nie mam zdania który jest lepszy.

Jak posłucham wszystkich wymienionych w to odpisze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.