Skocz do zawartości
IGNORED

Uwaga!DVD Manta 002/16...32Bit/512fs!

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące później...

Odświeżam wątek, gdyż widziałem dziś na parterze mieszczącej się w domu braci Jabłkowskich księgarni (niektórym lepiej może kojarzyć się nazwa Traffic) ową słynną Mantę i to ten właśnie model. I nawet mogłem wziąć do ręki, bo jeden z odtwarzaczy wyjęto z opakowania i rzucono na wierzch kosza. Cena bardzo już okazyjna, bo po 210 złotych ale wrażenia dobrego przyznaję, że na mnie nie zrobił. Lekki jak piórko...

Tak okazyjna cena może być jednak sygnałem, iż ten model będzie wkrótce wycofywany z oferty, więc i może to być ostatnia okazja do jego zakupu.

A propo naszej ulubionej Manty. Wywiad z Prezesem firmy

"Pierwsza wersja naszego odtwarzacza DVD była kupowana przez audiofili, ponieważ zastosowany w niej układ elektroniczny, pochodził z odtwarzaczy CD, które kosztowały 2000 - 4000 złotych. Dodatkowo, był w nich umieszczony inny podzespół, który tłumił ten dźwięk, bo był on za dobry do odtwarzania w telewizorze. Jeśli wyjęło się ten podzespół, wtedy uzyskiwało się bardzo wysoką jakość. Jeśli chodzi o kwestie testów, to są one subiektywne. Co prawda model 001, który najdłużej sprzedajemy, był pierwszy i popełniliśmy na nim mnóstwo błędów, ale ostatnie egzemplarze są rewelacyjne, jakość jest bardzo dobra, zero technicznych problemów."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślę, że do 666 (wpisów) nie dojdzie :-)

Pan Prezes, firmy Manta, zajmie się pewnie innymi "magicznymi" przedmiotami :-)

Kable sieciowe? :-)

Zdrowa żywność "samogrająca"? :-)

Pozdrawiam

właściwym pytaniem powinno chyba byś: czy Manta 001 + przeróbka za przykładowo 800 zł Darka = w miarę wierna jakość dżwięku (w stosunku do np sali koncertowej) czy też na tą jakość top hi hi trzeba wybulić ze 1000kż Jeśli darek +Manta za 1000 zł da nam przyjemność obcowania z muzyką w ciągu dajmy 3 lata to przez 30 lat wybulimy tylko 30 kzł co jest znacznie tańsze niż super sprzet za 1000 kzł - wtedy manta się opłaca Inaczej nie jest to opłacalne bo prawdziwi zlotouszni audiofile dążą do wiernego dżwieku (a nie podobającego się) powtarzam WIERNEGO z naturalnym. Inne kryteria typu - 1/ale to tanio 2/ przecież to jest super firma 3/ ma super recenzje - nie liczą sie jeśli dżwiek nie jest zbliżony do oryginału (w miarę wiernie) Dążymy do dżwieku - wiernego. Inaczej zostaną nam miłe / niemiłe MP3,Midy itp poprawiacze dżwieku - Osobiście wolę koncert szkolny podstawowej muzycznej - gdzie dżwiek jest super(nie mowie o wykonaniu) niż dżwiek z super konstrukcji na odpowienio poskręcanych kablach(tak by się fale dżwiekowe nie lamały na przewodach :)) Żeczywistość dostarcza więcej wrażeń :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

darkul wiesz ze jestem sceptykiem ale powolujac sie na to co pisales wczesniej o dvd Manta chcialem zapytac w jakich to audiofilskich cdekach siedzi przetwornik z Manty? Ow khtek jak dobrze pamietam...

KHTEK 1196 siedzi między innymi w profesionalnych sprzetach firmy [studyjnej]Ferrograph.

Woolfsony siedza w kilku róznych cedekach....np.Arcamie.

PCM4104 siedzi w wielu studyjnych stołach.... czy w limitowanych Studerach[DAC].

=============

Faktem jest [i tu sie z discomaniakiem zgodzę] że ze starych 16 bitowców łatwiej uzyskac dobry dzwięk....

Urządzenia masowe maja swoje kruczki które czasem sa trudne do obejścia.. dlatego od pewnego poziomu[dvd+tuning]preferuje autonomiczny DAC.

=============

Budowa DAC'ów starych i nowych rózni sie znacznie upakowaniem struktóry... i wymusza to na konstruktorze inne podejście do jednych i drugich.

Czyli kwestja aplikacji.

=============

Tu mamy tanie dvd i tuning... pózniej jest samsung 745...z opcja tuningu...pózniej bardzo dobry cedek..a jeszcze lepiej autonomiczny DAC.

Aaaaa jeszcze OTARI w cyfrowych szpulakach stosuje miedzy innymi KHTEKA i DSP1702 i PCM1702 znane z tanich dvd.

=======

Znane PCM1742 siedza w taniutkich dvd... w średnich jak i drogich cedekach...

No i dochodzi jeszcze kwestja buforowania... tez zalezy od wykonania.

• 3 miesiące później...
  • 10 miesięcy później...

manta reaktywacja

Kupiłem 001 za całe 15,50,- Doszedłem do wniosku, że najlepiej najpierw posłychać a później się mądrzyć.

Otórz na moje ucho manta oferuje dość poukładany i kulturalny dźwięk, jednak jest on przytłumiony i basu jest za dużo. Tym niemniej, jak dla mnie, dźwięk jest o klasę wyżej niż mój philips cd473 i półtorej klasy od cd504 diory. Trzeba tylko nad tym odtwarzaczem usiąść z lutownicą i podłubać.

Aspekt wizualny pomijam, szmelc.

Zwracam się z prośbą o przesłanie schematu/serwisówki na mail - link z wątku już nie działa. Z dokumentacją trudniej coś sknocić...

BeerfaN, no to musisz sie skontaktowac z pewnym znanym mantologiem... :) Btw. jestem szczesliwym posiadaczem DVD znanej ałdiofilskiej marki Yakumo, moze jakies odsluchy? :) Musze popytac znajomych majacych mante coby mi ja pozyczyli :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

czy audiofilski...?teraz wszystko jest audiofilskie - każdy głośniczek 999 1000W i amplituner za 200zł..

rozbiorę tą mantę dziś po robocie i zobaczę, czy sięw tym połapię

• 1 rok później...

Darkul - czy jestes w stanie zainstalowac filtr Bessela w Mancie? Chcialbym np. miec czysty prostokat bez dzwonienia lub bez przed-dzwonienia (filtry minimalnofazowe lub splajny na DSP jak w starym dobrym Luxmanie D-07)?

... nawet kosztem aliasingu.

• 2 lata później...

niestety pewne wątki sa usuwane przez Redaktora stad wrzuciłem dla zmyłki jeden watek o tym konstruktorze ktorego imienia nie wolno wymieniac a nie ma o nim nic w tytule watku

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.