Skocz do zawartości
IGNORED

Pisk z lampy?

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Można, nic się nie stanie.

Zrobiłem tak jak mówiłeś, wyjąłem lampy i włączyłem wzmacniacz......no i cisza, potem włożyłem lampy ponownie uruchomiłem wzmacniacz, lampy się trochę nagrzały wcisnąłem guzik włączający sygnał na głośniki( bo po włączeniu zasilania lampy się grzeją ale nie włączone są głośniki) no i JEB!!! standardowy od jakiegoś czasu "strzał" w głośniku i buuuuuuuuczenie. Jaka diagnoza panie doktorze Stern? :) Wymiana lamp? Znalazłem ruskie odpowiedniki tej chińszczyzny (6N1-J) a mianowicie 6N1P (15zł/szt) i zastanawiam się czy można by je zastąpić czymś innym jeśli tak to proszę o "help" w tej sprawie.

Wyjęcie lamp miało na celu sprawdzenie, czy buczenie nie pochodzi ze sprzężeń magnetycznych pomiędzy transformatorem głośnikowym i sieciowym. Np. Meng P1 tak się zachowuje. Jeżeli po wyjęciu lamp jest ok, to przyczyny buczenia znajdują się w układzie lub lampach. Rosyjskie 6N1P są lepsze niż chińskie i warto je wymienić ale niekoniecznie te lampy są powodem buczenia. Trudno mi powiedzieć co może być przyczyną buczenia w tym konkretnym modelu ponieważ nie zetknąłem się z nim osobiście. W każdym razie wyeliminowaliśmy jedną z możliwych przyczyn.

Z ostatniej chwili: Ten test nie miał wogóle sensu ponieważ Manta V3 ma scalone końcówki mocy. Bardzo przepraszam za moje chwilowe jeleniostwo. Ponadto na stronie jakiegoś dystrybutora znalazłem w opisie że pracują tam cztery lampy 6J1. Jeżeli jest to zgodne z prawdą to nie można jej wymienić na 6N1P.

Jeżeli mógłbyś je sfotografować to można by było stwierdzić czy jest to pentoda czy podwójna trioda.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Sfotografowałem bo już sam nic nie rozumiem ponieważ nawet na stronie sklepu z którego kupiłem mój wzmacniacz stoi jak byk "6J1" a na moich lampach jest 6N1-J więc pytam z amerykańska "łata fak" ;)

zamieszczam fotkę i link do strony gdzie go kupiłem ponieważ to jest ta najuboższa wersja bez pokręteł regulacji Bass Treable itp.(by the way...dzięki za zainteresowanie się moim problemem bo dzięki temu i ja dużo się dowiaduję na temat elektroniki)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-32104-0-25613200-1302978333_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niewiele tu widać, lampy są trochę trudne do sfotografowania, ale można to jeszcze inaczej sprawdzić. Ile jest włókien żarzenia w lampie? Jedno w środku, czy dwa? Jeżeli jedno to będzie pentoda 6J1 a jak dwa to podwójna trioda 6N1P.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Pawelmomo nie wiem jak to jest w hybrydach, ale włączanie większości wzmacniaczy lampowych bez podpiętych głośników, czyli bez obciążenia jest dla nich po prostu zabójcze.

"Znalazłem ruskie odpowiedniki tej chińszczyzny (6N1-J) a mianowicie 6N1P"

Napisz gdzie znalazłeś,podaj źródło, bo chętnie zapoznam się z tą twórczością.

Na lampie jest napis 6N1-J, możliwe że jest to jakaś wersja 6N1. Odpowiednikiem rosyjskim byłaby w tym wypadku 6N1P. Na jakichś zdjęciach v3 w internecie widziałem dwa włókna w tych lampach więc to by się wszystko zgadzało. Oznaczałoby to że na stronie dealera są wypisane głupoty lub inna możliwość że ta manta była produkowana w dwóch wersjach co też jest możliwe. Odłączenie głośnika w tym wypadku nie jest groźne ponieważ końcówką mocy jest scalak LM1875

Z ostatniej chwili. Dowiedziałem się przed chwilą że 6N1-j jest rzeczywiście wersją 6N1 do zastosowań militarnych tak więc odpowiednikiem będzie rosyjska 6N1P. Tak czy inaczej nie rozwiązuje to zagadki buczenia. Na pewno nie pochodzi ono z końcówki mocy.

Jeśli chodzi o fotografię to rzeczywiście skupiłem się na ostrości napisów zamiast wnętrza bo zrobienie wnętrza w ostrości wcale nie było by takie trudne, ale po twoim pytaniu dr Stern ;) z całą odpowiedzialnością mówię że jest to podwójna trioda ponieważ posiada dwie żarzące się katody. Co do włączania wzmacniacza to jest tak że nie da się go tak uruchomić żeby od razu działały głośniki....włączam zasilanie z tyłu obudowy, miga dioda "stand by" po czym naciskam ów przycisk STYBY/MUTE rozlega się "strzał" z głośnika lub nie...nie wiem od czego to jest zależne ale ostatnio zdarza się to prawie zawsze i rozpoczyna się buczenie.

oto link do sklepu gdzie sprzedają ruskie odpowiedniki 6N1-J:

Ukryta Zawartość

post-32104-0-18348200-1302982151_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te lampki z tego sklepu będą ok, nie ma jednak pewności czy po wymianie przestanie buczeć. Nie mogę nigdzie znaleźć schematu tej manty a bez niego nie można wymyśleć dlaczego strzela głośnik i co ewentualnie zmienić aby nie buczało:(

A może buczy nie z powodu lampy, ale z powodu problemu z zasilaniem (pętli masy?).

Strzelam być może kulą w płot, ale czasem wystarczy to - przydźwięk powinien zniknąć:

a) podepnij dla sprawdzenia inny interkonekt

b) upewnij się, czy wszystkie urządzenia tworzące system masz wpięte w jedno gniazdko (listwę sieciową).

Sprawdzenie tego nic nie kosztuje - to sposoby na buczenie, a nie pisk lampy.

Można jeszcze zrobić tak: wypiąć kable sygnałowe ze źródła i zewrzeć środkowe bolce z masą i sprawdzić jak się zachowuje w różnych położeniach potencjometru

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.