Skocz do zawartości
IGNORED

Z jakiej półki amlituner kupić jeśli i tak będzie na pre out

Ghostlovescore

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, korespondencja po angielsku. Wplacasz na swoje konto w PayPal PLNy a do nich przelew idzie w USD. PAyPal przeliczas sam pobierajac od Ciebie PLNy.

Oppo tez posiadam model 83. Sluzy mi jako BD/DVD i SACD. Swoja droga tez zakupiony w USA za normalne pieniadze bez prowizji naszych posrednikow.

Zakupy za granica sa ok pod warunkiem, ze kupujesz w sprawdzonym miejscu. Na Ebayu stracilem prawie 600USD u sprzedawcy tzeng_albert z tajwanu - uwaga bo to oszust. jesli chcesz wiecej detali to pisz na PW - nie zasmiecajmy watku

OK.Dzieki,Oppo83 miałem ale dla mnie był za słaby,Odsłuch SACD i CD słabo i poszedł pod młotek.

OK.Dzieki,Oppo83 miałem ale dla mnie był za słaby,Odsłuch SACD i CD słabo i poszedł pod młotek.

do CD sie nie nadaje zupelnie...

do CD sie nie nadaje zupelnie...

Tez tak uważałem dlatego pozbyłem sie go bardzo szybko tylko nie wiem czemu tak ludzie pieja z zachwytu co w nim takiego wybitnego.Obraz najlepszą stroną bo jest reewelacyjny i nic więcej,SACD przeciętnie CD bardzo słabo/.Normalny odtwarzacz jakich wiele uniwersalny bo może odtwarzać wszystkie formaty,ale bez fajerwerków.Jest dużo zwykłych DVD które odtwarzają cd,i SACD na dużo wyższym poziomie niż ten Oppo.Wiadomo nie odtwarzają płyt blu-ray.

Wiadomo nie odtwarzają płyt blu-ray.

no wlasnie i z tego powodu jak dla mnie jest super wystarczajacy:) BD, DVD oraz czasem SACD. gdy kupowalem nie bylo multiformatow za mniej niz 10tys

mczaj, nie kazdy:) sek w tym, ze marki, o ktorych piszecie nie maja interesu w tym aby sprzedawac dobry sprzet tanio. oni sprzedaja to co my chcemy kupic a im sie oplaca. aby to wszystko mialo sens wszyscy po drodze musza na tym zarobic poczawszy od produkcji, transport, magazynowanie, dystrybucje, utrzymanie lokali handlowych, pensje sprzedawcow i zysk wlasciciela sklepu a i tak wszystko jest "Made in China".

jak tani w produkcji musi byc ten drogi sprzet aby cena finalna byla na akcpetowalnym przez spoleczenstwo poziomie? jest dokladnie tyle wart ile mozna sobie wyobrazic odejmujac od ceny sklepowej te wszystkie skladniki i tak tez gra.

z tego wlasnie powodu uwazam, ze duzo rozsadniejszy jest zakup bezposrednio od producenta bez posrednikow itp. wiem, ze jestem monotematyczny ale mam porownanie wiec wiem o czym pisze. proponowalem nawet Emotivie wspolprace i zajecie sie przedstawicielstwem w Polsce ale oni nie sa tym zainteresowani gdyz ich polityka sprzdazy jest skierowana bezposrednio na klienta koncowego wlasnie po to aby zachowac dobre ceny za swietny produkt oraz utrzymac marke poprzez bezposredni kontakt z klientem. zastanawiam sie co powstrzymuje ludzi w naszym kraju przed zakupem procesora wypasionego we wszystko za 700 USD? czy jest tam cos czego ja nie widze:)?

Darekdz, jestem świadomy całego tego „staff’u”.

Niemniej wydaje mi się, że na posiadaniu w ofercie prostego procesora producenci zarobiliby nie mniej niż na ampli tunerze.

Przyjmijmy, że bazą jest amplituner za powiedzmy 4000zł. Np. Marantz 6005.

Wyjmujemy z niego końcówkę, wyjmujemy zasilacz, wsadzamy mniejszy. Końcówka z zasilaczem to najdroższe elementy w tym ampli.

Wsadzamy trochę lepszą sekcję przedwzmacniacza (koszt pewnie 20% kosztu dopiero co wyjętej końcówki + zasilacza) i otrzymujemy prosty procesor, który mógłby kosztować finalnie 2500zł. Co ciekawe, funkcjonalnością taki procek nie będzie w zasadzie odbiegał od drogich produktów tzw. producentów specjalistycznych, często nie będzie miał ich różnych mniejszych i większych wad.

Wiadomo, że 2500zł. to cena finalna, koszt wytworzenia jest znacznie niższy itp. – chodzi mi o oddanie proporcji.

Mając 1 taki procesor na całą linię amplitunerów o jego sprzedaż byłbym spokojny, tym bardziej że trafiłby w istniejącą niszę.

Co do Emotivy i tego, co ludzi zniechęca do zakupu. Mogę powiedzieć o sobie. Po pierwsze – cała ta ceremonia z zakupem. Nie wszyscy to lubią. Ja nie. Wolałbym dopłacić 1000zł. i pójść sobie do salonu, obejrzeć, pomacać, posłuchać czy nie brumi trafo itp. Podłączyć czy w ogóle działa.

Piszesz, że z gwarancją nie ma problemów. Ja je jednak widzę. Jak mam montować jakąś płytkę. Skąd mam wiedzieć, którą płytkę trzeba wymienić.

Co jak po prostu procesor „zdechnie” na amen.

Wiem „no risk – no fun” itd. ale ja zawsze jestem ostrożny. A muszę powiedzieć, że oferta emotivy jest bardzo kusząca, szkoda, że żaden dystrybutor nie chce się zająć sprowadzaniem tego sprzętu. Ja miałbym 2-letnią odpowiedzialność sprzedawcy za towar (nie gwarancję) i spałbym spokojnie.

Emotiva jeśli byłaby w Polsce oferowana w cenach przynajmniej zbliżonych do amerykańskich cieszyłaby się ogromnym powodzeniem w naszym kraju...z tym że mogłoby być tak jak z Oppo czy jeszcze drastyczniej ze Swansem, gdzie dystrybutor sobie życzy cenę USA razy trzy, co już podpada wręcz nie powiem pod co....bo szkoda nerwów :)

Kusząca ta emotivia, ale tak, jak Mczaj mam podobne obiekcje, co do rozwiązania ewentualnej usterki, czy nawet do zweryfikowania, jak to w ogóle gra.

Wygląda solidnie, ale dotknąć zobaczyć, posłuchać to byłoby, co pozbawiłoby wątpliwości

Sęk w tym, że dla amplitunera nie ma tańszej alternatywy. Każdy procesor będzie droższy. Aż dziw bierze, że żaden Marantz/Onkyo/Denon nie wpadnie na pomysł, żeby sprzedawać za powiedzmy 2000 PLN przyzwoity procesor - po prostu

Też chcaiłbym, aby tak było, bo mnie i pewnie wielu innym nie potrzebne radio i inne pierdoły z amplitunerów. Fan stereo mógłby sobie rozbudować system relatywni tanim kosztem do porządnie brzmiącego zestawu.

Jednak myslę, ze po prostu za mało zarobku na tym by było, bo wielu ludzi kupuje ampli av tez do muzyki, a rozbudować chcieliby tylko Ci, co juz maja wzmacniacze stereo

Miałem tego Sony 930. Model z lat 1999-2001. Wtedy dopiero solidnienie rozwijał sie rynek KD. I naprawdę było czuć , że inzynierom zależało na wynikach, a księgowi mieli dużo mniej do powiedzenia.Szczerze polecam. Nadmienię , że to był amplituner roku w/g What HI-FI?

Sony dało ciała odcinając , albo raczej propagując legalność czy to filmow , czy też płyt CD. Raptem po 4-5 latach pokaząły się dekodery DIVIX lub nagrywarki CD. 940 nie była już tak enyuzjastycznie przyjęta . Bodaj ,że na kożyść Yamaha.

930 waży +/- 16.5 kg .Jeżeli dobrze pamiętam.

Pozdrawiam.

Może ja nie kupię sony, ale w sumie kumplel zamierza rozpocząć zabawę w KD i myslę coś mu polecić do 600zł

O sony przeczytałem w necie gdzieś wczoraj, że szumią już od 1/3 głośności w kanałach tylnych, miałem tak w wieży rx110av i dlatego ją sprzedałem, bo w pro logicu to szumiało i przeszkadzało w ogładaniu filmów.

Czy Ty miałeś podobne doświadczenia?

I tak żeby trochę podsumować, chcę po prostu spytać, w co pójść, żeby brzmieniowo-pomińmy już kwestię wyposarzenia i bajerów, aby osiągnąć brzmienie wyrażnie lepsze od mojej yamahy 630rds, która rzekomo słaba nie jest.

Oczywiście w dalszym ciągu w aspekcie połaczenia przez pre out.

Na sprzęt używany max 1000zł

Na nowy 2200zł

pozdrawiam

Co do Emotivy i tego, co ludzi zniechęca do zakupu. Mogę powiedzieć o sobie. Po pierwsze – cała ta ceremonia z zakupem. Nie wszyscy to lubią. Ja nie. Wolałbym dopłacić 1000zł. i pójść sobie do salonu, obejrzeć, pomacać, posłuchać czy nie brumi trafo itp. Podłączyć czy w ogóle działa.

Piszesz, że z gwarancją nie ma problemów. Ja je jednak widzę. Jak mam montować jakąś płytkę. Skąd mam wiedzieć, którą płytkę trzeba wymienić.

Co jak po prostu procesor „zdechnie” na amen.

Wiem „no risk – no fun” itd. ale ja zawsze jestem ostrożny. A muszę powiedzieć, że oferta emotivy jest bardzo kusząca, szkoda, że żaden dystrybutor nie chce się zająć sprowadzaniem tego sprzętu. Ja miałbym 2-letnią odpowiedzialność sprzedawcy za towar (nie gwarancję) i spałbym spokojnie.

no i dla tego jestescie skazani na zabawki sprzedawane przez te rozreklamowane marki;)

ja poczytalem ich forum i opinie posiadaczy na swiecie. odpowiadalo mi zakupilem tym bardziej, ze calosc kosztowala mniej niz Yamaha z11. poczatkowo byly problemy z procesorem gdyz klienci naciskali na jak najszybsze wprowadzenie do sprzedazy i wypuscili go pod naciskiem w wersji beta softu. jednak po jakims czasie poprawili soft i jest super. przysylali nawet za darmo na swoj koszt na caly swiat nowe piloty bo pierwsze byly tez beta i mialy problemy z kodami. nowe piloty byly juz duze solidne i cale z aluminum. co do gwarancji to bez obaw a wiesz czemu? bo to sa amerykanie i sa zbyt mali aby sobie pozwolic na zla reputacje.

zamowilem u nich kupe kabli razem ze sprzetem i kable nie dotarly. zglosilem im to a oni bez zadawania zbednych pytan wyslali mi na swoj koszt nowe (za kilkaset USD) kable doszly i nikt o nic mnie nie posadzil. inny uzytkownik z Polski zamowil u nich dwa klocki a w tym procesor. dostal dwa procki przez pomylke. doslali mu wlasciwy klocek a w przeprosiny podarowali mu drugi procek omylkowo wyslany.

po zakupie procka dostalem 100 USD rabatu na kolejne zakupy - ot tak bo jestem ich klientem... tak mozna by dlugo przytaczac roznice pomiedzy nami a nimi... inna mentalnosc i inne poszanowanie klienta. mam porownanie po zakupach swego Velodyne u nas w kraju...

Powiem tak - jak czytam to co napisales to wynika z tego ze z emotiva sa tylko problemy. Tak nie zachecisz nikogo do tej firmy. ;)

server unreachable;--

Dobra, Pany, powiedzcie mi ostatecznie abym obrał już jakąś konkretną drogę

Jeśli ktoś zna Yamahę 630RDS, 640RDS bo to to samo, to proszę powiedzcie mi, co i w jakiej kwocie mam kupić, aby zagrało to lepiej niż moja obecna Yamaha

chodzi mi o diametralną poprawę dzwięku, nie na granicy percepcji.

Wiecie, chcę, aby te wszystkie efekty były bardziej spektakularne, wywołujace większe wrażenie niż przy obecnym sprzęcie.

Wasza odp da mi czarno na białym czy jest sens coś zmieniac, czy nie zważywszy na mój budżet oraz zmianę w stosunku jakość/cena

pozdrawiam

Powiem tak - jak czytam to co napisales to wynika z tego ze z emotiva sa tylko problemy. Tak nie zachecisz nikogo do tej firmy. ;)

ale ja tylko podpowiadam i nie musze zachecac. wolny wybor, zawsze mozna isc do sklepu i kupic cos co zawsze bedzie tylko imitacja tego co by sie chcialo...

gdzie wyczytales, ze sa problemy? czy to ich wina, ze kable nie dotarly? na liscie kuriera bylo 5 paczek a doszly 4. nikt nawet nie sprawdzil ile ich odebralem i wyslali nowe.

a swoja droga jesli nie zrozumiales mego przekazu to dodam tylko, ze jeden z naszych Kolegow z forum kupil sobie suba Velodyne z naszej dystrybucji tak jak i ja. sub mu brumil wiec probowal to reklamowac. dystrybutor zbyl go informacja, ze to normalne bo po co ponosic koszta itp. Pomoglem Koledze w kontakcie bezposrednio z Velodyne w USA. po chwili mial rozwiazana sprawe reklamacji. takie sa roznice po tej i tamtej stronie oceanu.

Emotivie zwyczajnie zalezy na klientach i dodatkowo ich sluchaja. mi sie podoba to, ze jestem szanowany jako klient a nie tylko dojony.

Reasumujac - zawsze nalezy sie kierowac wlasnym rozumem bez wzgledu na to co nam podpowiada, wtedy mozna miec pretensje jedynie do siebie

Dobra, Pany, powiedzcie mi ostatecznie abym obrał już jakąś konkretną drogę

Jeśli ktoś zna Yamahę 630RDS, 640RDS bo to to samo, to proszę powiedzcie mi, co i w jakiej kwocie mam kupić, aby zagrało to lepiej niż moja obecna Yamaha

chodzi mi o diametralną poprawę dzwięku, nie na granicy percepcji.

Wiecie, chcę, aby te wszystkie efekty były bardziej spektakularne, wywołujace większe wrażenie niż przy obecnym sprzęcie.

Wasza odp da mi czarno na białym czy jest sens coś zmieniac, czy nie zważywszy na mój budżet oraz zmianę w stosunku jakość/cena

pozdrawiam

Napisz coś więcej np. jakie teraz masz kolumny? Jak duże pomieszczenie itd.

Moj Sony był przywieziony z Wyspy i grał równomiernie w całym zakresie. Sprzedałem go , bo znudzł mi się srebrny i miałem wielką ochotę na nowe dekodery.

I tak jak Kolega wyżej pisze, może lepiej dobrać głośniki , poprzestawiać je. Miałem na tyłach BI-POLE Mission DS77 na wysokości 1.8m.Sprawdzone polecam. Teraz jadę na Klipsch RS 52 II , te dopiero wymiatają .Fakt drogie,ale 30x0% pomaga cieszyć się systemem.

Może 2 -ga sprawa, wyłącz wszystkie "ulepszacze dzwięku". Na początku może wydawać się dziwny dzwięk , ale po tygodniu dostrzeżesz nowe walory i brzmienie.

Osobiście wyłączylem EQ , podbicia tonów i coś tam MP3.Gra to poprawnie i dynamicznie. Chociaż chętnie sprzedałbym swojego HK i skusiłbym się na tę EMOVITA . Właśnie kolega Darek pomaga mi w założeniu konta i pokieruje transakcją.Na początek kupię DAC-a.

Pozdrawiam.

Mala uwaga do wszystkich.

Zdaje sobie sprawe, ze nie wszyscy maja warunki na to aby przystosowac pomieszczenie do kina lub muzyki, ale prosze uwierzcie mi, ze jest to 90% sukcesu. Wczoraj dokonalem wstepnych ustawien i odsluchu w moim jeszcze nie dokonczonym pomieszczeniu. Efekt jest taki, ze szczeka opada.

W pomieszczeniu nie ma jeszcze najwazniejszego, czyli ustrojow ale sam fakt zastosowania pulapek basowych, scian i sufitu akustycznego oraz grubej wykladziny, jak i prawidlowe rozmieszczenie glosnikow w stosunku do sluchacza spowodowalo to, ze moj sprzet narodzil sie na nowo. Jest to przeskok "kilka polek" wyzej bez zmiany sprzetu.

Teraz brzmi to jeszcze bardziej poukladanie i dynamicznie, ostry rock czy nawet disco, ktorego nie znosze nie wprowadza zamieszania, jest miekko i cieplo bez jazgotu i rezonowania basu. Nie moge sie doczekac ustrojow.

Tym samym nalezy byc swiadomym, ze zmiana sprzetu na coraz to lepszy i drozszy wprowadza zmiany ale nigdy nie osiagniemy z niego tego co jest mozliwe do osiagniecia.

Moze wiec jednak warto zaczac od pomieszczenia bo tak wydane pieniadze sie zwracaja i nie traca na wartosci jak nowy sprzet.

Kolumn przewaliłem sporo na tej Yamasze 630rds i tej, któtą mam na pre out(bo to pod nia szukałem kolumn, gdyż ona gra w stereo i jako zasiłka frontów, czyli jej charakter brzmienia jest najważniejszy.

kolumny to FX 300 tyle, że mam udzierganą ładniejszą budę do nich, i w moim odczuciu nie dają szans kolumnom do 3000tyś, jakie dane było mi słuchać, droższych nie słuchałem, bo po co, skoro i tak bym ich nie kupił, bo mnie nie stać.

Kolumn zatem nie zmienię dłuuuugo, ale nad ampli się zastanawiam.

Pokój mam o zgrozo krzykną pewnie niektórzy-14m2 i stereo gra tam wyśmienicie, gdyż pokój jest urządzony pod sprzęt, a nie odwrotnie.

Także ja uważam że nawet w małym metrażu mozna bawić się w kino, tylko na zasadzie, jak ja, czyli sprzęt jest na 1 miejscu, a nie dodatkiem, który wpychamy np między komody i szafki.

W przyszłości będę miał około 30m2, a obecnie do testów używam pokoju 25m2, 2w którym kino gra jeszcze lepiej niz w 14m2, ale bez przepaści.

W związku z tym wylkuczam akustykę i pomieszczenie, bo nad tym pracowałem i co mogłem zrobiłem, przymierzam się do zmiany amplitunera.

pozdr

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to frontowe kolumny zasilacz też amplitunerem Yamahy, tyle że stereo. A czy możesz choćby na jeden dzień załatwić jakiś przyzwoity wzmacniacz, podpiąć pod kolumny i posłuchać? Coś myślę, że tu jest możliwość największej zmiany na lepsze.

Ja sie tylko tak smieje, ze caly twoj post zawieral mase problemow mogacych zaistniec przy zakupie. Ze kabelki nie doszly? To tez problem, nie tyle z samym sprzetem ale z faktem zakupu z drugiego konca swiata. A ze doslali nowe to sie chwali. Z tym ze ja takie postepowanie traktuje jako standard postepowania, zgodnie ze stara zanikajaca juz dzisiaj niestety zasada - klient nasz pan. Dobrze, ze ktos ja jeszcze stosuje tylko szkoda, ze tak daleko do niego.

server unreachable;--

Ja sie tylko tak smieje, ze caly twoj post zawieral mase problemow mogacych zaistniec przy zakupie. Ze kabelki nie doszly? To tez problem, nie tyle z samym sprzetem ale z faktem zakupu z drugiego konca swiata. A ze doslali nowe to sie chwali. Z tym ze ja takie postepowanie traktuje jako standard postepowania, zgodnie ze stara zanikajaca juz dzisiaj niestety zasada - klient nasz pan. Dobrze, ze ktos ja jeszcze stosuje tylko szkoda, ze tak daleko do niego.

mo i wlasnie w tym sztuka aby sprawe doprowadzic do konca... u nas sie juz nie trafia... "kupiles to spadaj"

problemy opisalem jako przyklad ich wzorowego rozwiazania. problemy sa wszedzie ale wazne jak sie koncza...

inny uzytkownik z Polski zamowil u nich dwa klocki a w tym procesor. dostal dwa procki przez pomylke. doslali mu wlasciwy klocek a w przeprosiny podarowali mu drugi procek omylkowo wyslany.

To ja jestem tym "innym użytkownikiem z Polski".

Pomyłki zawsze się zdarzają, ale taka obsługa klienta to niestety rzadziej. W ciągu tygodnia miałem końcówkę mocy w domu. Drugi procesor kupił forumowicz.

Ze sprzętu jestem bardzo zadowolony. Jeśli będę w przyszłości coś kupował (np. DAC) to tylko z Emotivy.

Jestem wdzięczny Darkowi za napisał o tej firmie tutaj na forum.

To ja jestem tym "innym użytkownikiem z Polski".

Witaj kolejny zadowolony uzytkowniku prawdziwego sprzetu;)

Pisalem juz na tym forum o tej firmie nie raz ale ludzie boja sie nowego. Wola placic i plakac...

Moze jak bedzie nas wiecej to ludzie przetra oczy, ze jest na rynku cos wiecej niz te wszystkie marketowe zabawki za wielka kase.

Mozna taniej a duzo lepiej :)

pozdrawiam wiec...

DACa mam ale czekam na XSP i bez pre go nie odpalam wiec nic wiecej nie moge o nim powiedziec...

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to frontowe kolumny zasilacz też amplitunerem Yamahy, tyle że stereo. A czy możesz choćby na jeden dzień załatwić jakiś przyzwoity wzmacniacz, podpiąć pod kolumny i posłuchać? Coś myślę, że tu jest możliwość największej zmiany na lepsze.

Cześć

Yamaha - RX-797 to solidny budżetowy wzmacniacz, który porównywałem z innymi w cenie do 1500zł i był moim zdaniem najlepszy, zatem nie patrz tak stereotypowo, że to amplituner i gra słabo, bo tutaj radio jest tylko dodatkiem i nie daje ujmy w dzwięku.

Słuchałem jakiegoś nada, cambridge'a w podobnej cenie i Yamaha zdecydowanie wygrała. Nad pamiętama, że straszny muł na basie, a azur totalne bezbsie grające krzykliwie górą- e tam dla mnie to oba te wzmaki to byłe jak nad ma w nazwie bee!

Na swoją cenę i dzisiejsze czasy mój ampli to solidny klocek więc nie zmienie jej póki co, bo gra dobrze, a przede wszystkim tak jak lubię.

Chcę po prostu prostego przykładu, jaki sprzęt musiałbym kupić, aby wskoczyć sonicznie na pułap wyżej jeśli chodzi o grę w Kd niż moja Yamaha 630rds?

Myślałem sobie też, czy nie da się przypadkiem zrobić tak, żeby przerobić mój amplituner tak, aby dzwięk do wzmacniacza puścić z pominiędziem przedwzmacniacza itd czyli bezpośrenio z dekoderów

Tyle, że nie wiem, czy tak się da, gdyż technicznie się na tym nie znam, czy w ogóle takie rzeczy się robi

Generalnie jeśli będę wiedział jaki konkretnie sprzęt dzwiękowo zagra od mojego amplitunera lepiej to będę mógł obrać jakieś konkretne rozwiązanie czy pchać się w amplituner po raz kolejny, czy coś w stylu emotivy, czy może jeszcze inne rozwiązanie

Ktoś wyżej powiedział, bodajże Mczaj aby posłuchać, ale najpierw musze wiedziec na jakie klocki zwrócić uwagę, żeby wszystkiego nie przewracać.

pozdrawiam

No tak, jak słuchasz na RX-797 jest ok. Czyli można założyć, że wydajność wzmacniacza i jakość pre jest dla Ciebie w porządku.

A jak zepniesz to z RX-V630 przez pre-out to jest duża zmiana? Czy dźwięk jest dużo gorszy czy tylko trochę?

No tak, jak słuchasz na RX-797 jest ok. Czyli można założyć, że wydajność wzmacniacza i jakość pre jest dla Ciebie w porządku.

A jak zepniesz to z RX-V630 przez pre-out to jest duża zmiana? Czy dźwięk jest dużo gorszy czy tylko trochę?

Sytuacja wygląda tak

Yamaha RX V630rds dzwięk zdawał się prawie ok, dopóki nie kupiłem Rx797

Te konstrukcje dzieli po prostu przepaść, dynamika, bas, scena itd. podłaczając na przemian do głosników

Gdy zepnę oba przez pre out słyszalna jest wyraźna degradacja dzwieku przez przedwzmacniacz 630rds, ale nie na tyle, zeby filmów nie oglądać, w muzyce owszem połaczenie to odpada.

Jakbym nie kupił tej 797 to mnie wiedziałbym ile tracę, teraz podłaczyłem sobie samą 630rds tak aby ulubione fragmenty filmów przetestować i powiem Ci, że jest słabo.

Dobry wzmachol na pre to jednak jest to. Bez niego nie ma dynamiki, detali, sceny, po prostu dzwięk jest ściśnięty i pudełkowy.

Muszę chyba dać se spokój z amplitunerami i szukać jakiegoś dsp co zagra lepiej

pozdrawiam

To sprzedaj w cholerę te 630 i poszukaj starszego amplitunera z innej firmy, może wystarczy? Musisz spróbować i słuchać.

Albo do kompletu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nóż widelec się sprawdzi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To sprzedaj w cholerę te 630 i poszukaj starszego amplitunera z innej firmy, może wystarczy? Musisz spróbować i słuchać.

Albo do kompletu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nóż widelec się sprawdzi?

Konrad to będzie to samo, co mój sprzęt, widzę, że identyczna tylko ma 2 wejścia cyfrowe i kanały boczne górne, więc nie warto.

Podłaczyłem sobie Yamahe 797 żeby zagrała na surroundach no i poezja, niby tam dzieje się nie wiele w filmach, bo głownie pogłosy i czasami efekty zapisane specjalnie dla nich ale jest przepaść, tył nabrał dynamiki i szczegółowości, czyli o to mi chodziło

Wniosek?

Kupuję to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) aby podłaczyć 797 jako napęt stereo i jakąś 4 kanałową końcówkę mocy do 630rds

Zatem drodzy Panowie proszę o poradę jaką końcówkę mocy 4 kanałową kupić, tj aby jednocześnie przyjmowała 2 rózne sygnały i równocześnie je grała na głośnikach a i b

pozdrawiam

A może prościej wrzucić po prostu na tył jakiś inny tani wzmacniacz stereo albo końcówkę stereo?

Co Wy na to?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No można i tak - wzmacniacz na tyły. Jeśli twoje DVD ma komplet wyjść analogowych i wewnętrzny dekoder DTS to możesz działać. Tylko sprawdź w menu DVD czy jest opcja wyłączenia centralnego po analogu i mixu z frontami.

No można i tak - wzmacniacz na tyły. Jeśli twoje DVD ma komplet wyjść analogowych i wewnętrzny dekoder DTS to możesz działać. Tylko sprawdź w menu DVD czy jest opcja wyłączenia centralnego po analogu i mixu z frontami.

Wiesz myślę o czymś takim

Front pre out z 630rds---Y797

Tył pr out--- no właśnie coś trzeba kupić

Ampli 630rds zostaje, więc w nim wyłacze centralny.

Lepszym rozwiązaniem jest 4 kanałowa koncówka, bo wtedy nie ma właczania tylu urządzeń, ale 2 kanałowa, bądz wzmak stereo na tył też będa ok-grunt to poprawić brzmienie

Powiedz mi jeszcze na temat tych soniaków bo kumpel się napalił, który z posiadanych przez Ciebie był zdecydowanie najlepszy?

pozdr

Wiesz myślę o czymś takim

Front pre out z 630rds---Y797

Tył pr out--- no właśnie coś trzeba kupić

Ampli 630rds zostaje, więc w nim wyłacze centralny.

Lepszym rozwiązaniem jest 4 kanałowa koncówka, bo wtedy nie ma właczania tylu urządzeń, ale 2 kanałowa, bądz wzmak stereo na tył też będa ok-grunt to poprawić brzmienie

Powiedz mi jeszcze na temat tych soniaków bo kumpel się napalił, który z posiadanych przez Ciebie był zdecydowanie najlepszy?

pozdr

Wszystko ładnie i pięknie, ale dalej stoisz w miejscu, bo nie wykorzystasz w pełni 797 a dokładnie ograniczasz ją słabym pre 630. Trochę się STX marnują. Ja z powodzeniem korzystałem z przełącznika gdy miałem jakiś tam amplituner bez pre out. Jak chciałem muzyki to włączałem sobie CD i wzmaka, a jak było kino to wyłączałem te pierwsze, a włączałem DVD i amplituner.

A z Sony najlepszy (i najdroższy niestety) to STR-VA555 ES. 22 kg wagi i świetne wykonanie. Na początek jednak pronowałbym STR-DB930 lub 940, albo 1070, 1080.

Wszystko ładnie i pięknie, ale dalej stoisz w miejscu, bo nie wykorzystasz w pełni 797 a dokładnie ograniczasz ją słabym pre 630. Trochę się STX marnują. Ja z powodzeniem korzystałem z przełącznika gdy miałem jakiś tam amplituner bez pre out. Jak chciałem muzyki to włączałem sobie CD i wzmaka, a jak było kino to wyłączałem te pierwsze, a włączałem DVD i amplituner.

A z Sony najlepszy (i najdroższy niestety) to STR-VA555 ES. 22 kg wagi i świetne wykonanie. Na początek jednak pronowałbym STR-DB930 lub 940, albo 1070, 1080.

Ja nie marnuje 797, bo ją mam pod cd i stereo, gdyż nie usunąłem zworek, które przełączają ją na końcówkę mocy, ona jest sobie wzmakiem a sygnał z kina dostaje na wejście liniowe DVD, także spoko.

Ograniczeniem jest pre out 630 w kinie, ale i tak brzmi niebo lepiej, gdy zamiast jej końcówek grają inne wzmacniacze, więc w tym kierunkiu chyba idę, bo szukanie lepszego pre out zwłaszcza w używakach to rzecz nierealna, bo sprzętu odsłuchać nie ma jak, a kupować każdy i sprzedawać to sam wiesz

Dzięki za te sony, zwrócę na nie uwagę, gdy kumpel będzie kupował kino.

W ogóle dziękuje Ci za wielkie zaangażowanie w mój wątek

pozdrawiam

Dobrze by było, gdyby Twój kumpel kupił amplituner z pre out - mógłbyś wypróbować u siebie i stwierdzić jakie są zmiany.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.