Skocz do zawartości
IGNORED

Gainclone problem z brumem

pks100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Wiem, że mój problem się powtarza, wiem też, że jest banalnie prosty ale nie potrafię sobie z nim poradzić. Dzisiaj po miesiącu oczekiwania na części w końcu zmontowałem kolejny wzmacniacz w oparciu o LM3875TF. Układ pracuje jako końcówka mocy. Scalaki zasilane są wspólnym trafem ekranizowanym na obudowie. Masa zasilania podłączona jest do jednego punktu na dwóch płytkach. Pomiędzy nimi znajduje się połączenie kablem, który jest podłączony również do obudowy. Masa wejścia spotyka się z masą wyjścia na samej płytce. Masy sygnałowe nie spotykają się z masami zasilania. Próbowałem wszystkich kombinacji z połączeniami z znikomym rezultatem. Układ reagował tylko na ruchy kablem łączącym dwie masy zasilania na płytkach, po ich rozłączeniu problem tylko się pogorszył. Jedynym moim pomysłem jest złe prowadzenia kabla sygnałowego. Przebiega on tuż obok transformatora, jego przełożenie jest jednak kłopotliwe, więc wolę się upewnić, czy taki zabieg ma jakikolwiek sens. Oddalenie kabla o ok. 2cm nic nie zmieniło. Zastanawia mnie fakt, że po odłączeniu jednego kanału problem znika. Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/81007-gainclone-problem-z-brumem/

Napisałeś, że:

"Masy sygnałowe nie spotykają się z masami zasilania"

jeżeli masa sygnałowa wogóle nie łączy się z głównym punktem masowym zasilania to może powodować brum, którego nie powinno być.

Najlepiej daj jakieś zdjęcia od razu będzie widać o co chodzi.

Teoretycznie cała masa zasilania spotyka się na obudowie. Po połączeniu masy wejścia z obudową nie słychać najmniejszej reakcji, więc nie upatrywałbym w tym problemu. Jeżeli chodzi o luty zaręczam, że są dobre. Zostały wykonane dość starannie odpowiednią cyną. Wykonywałem już bardziej skomplikowane konstrukcje, bez większych kłopotów. Wiem, że jest tu jakiś szczegół, którego nie potrafię odnaleźć. A konkretnie zdjęcia czego? Wzmacniacza? Płytek?

pks100,

Ile masz mostków prostowniczych - wspólne dla obu kanałów (2 mostki), czy może osobne dla każdego kanału (4 mostki)?

GC zasilany z jednego trafa z tylko dwoma uzwojeniami wtórnymi ma zazwyczaj problemy jak się da oddzielne mostki dla obu kanałów.

Masy powinny się spotykać w jednym punkcie, a obudowa nie powinna być 'przewodem masowym' a tylko dołączona w jednym punkcie do masy układu.

Najlepiej pokaż właśnie zdjęcia zmontowanego układu, żeby można było zobaczyć jak to masz w środku połączone.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest opisany mój GC pracujący jako końcówka na zdjęciach widać połączenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hififreak.wordpress.com

U mnie we wzmacniaczu prowadzenie masy wygląda jak na zdjęciu poniżej - całkowity brak brumu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Serdecznie dziękuję za podpowiedzi. Dziś siedziałem nad wzmacniaczem cały dzień i w końcu znalazłem. Płytki miały przelotkę na masie, wystarczyło ją odciąć. Obecnie moje połączenia wyglądają następująco... trafo 2x22V podpięte jest pod 2 mostki składające się z diód, oczywiście po 4. Na wyjściu zasilacza mam osobną masę dla zasilania dodatniego i ujemnego. Wyprostowane napięcie wynosi ok. 29,4V pod obciążeniem. Masy dwóch zasilań osobno biegną na dwa kanały i stamtąd osobnym kablem łączą się w punkcie łączenia z obudową. Ekran trafa również łączy się z obudową, ale w innym punkcie wraz z uziemieniem kabla zasilającego. Masy sygnałowe i wyjściowe nie są połączone w żadnym miejscu z obudową ani masą zasilania. Masy sygnałowa i wyjściowa są połączone, jednak oba kanały biegną osobno. Teraz w głośnikach nie słychać żadnego brumu. Przy dobrym przedwzmacniaczu ustał nawet całkowicie szum, a pojawiła się przyjemna cisza. Co ciekawe nie słychać trzasków przy podłączaniu i odłączaniu zasilania. Mam jeszcze jeden dylemat. Przy odsłuchach stwierdziłem, że kanały są mocno z separowane. Odczuwam wrażenie, że oba kanały się troszkę gubią. Czy tak to powinno wyglądać ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.