Skocz do zawartości
IGNORED

Einbacher Audio

Masterplan

Rekomendowane odpowiedzi

Ten na górze jest metalowy.Nie sugeruj siię tak do końca jak to wyglada bo to może byc jakis starszy model głosnika.Twoich wątpliwości nei wyjaśnie ale wiem że E cos kiedyś budował na ZTonsilach ale tutaj mowił o Steinbachu i to w podanej cenie i watpie żeby tak nie było.Generalnie to bardzo uczciwy producent .A tak w ogóle co powiesz o papierowych membranach?:-)

Wiesz - Steinbach czy półbach to może być to samo co Westra itp. itd. Więc trzebaby najpierw go zobaczyć od środka a potem odnaleźć stronę producenta żeby z całą pewnością wykluczyć, że to nie Tesla czy Tonsil :) Poza tym jest bardzo wiele głosników - Chińskich firmowanych przez różnych producentów europejskich - z branży pro-audio lub car-audio

A że 500DM nie kosztuje to chyba oczywiste :)))

Nie ma nic złego w membranach papierowych. Zwłaszcza na basie są jak najbardziej na miejscu.

pozdr.

Najwyzej 250 Euro. To nadal jest 1 kzl za niskotonowca - nie wiem ile te kolumny kosztuja w calosci, ale trudno mi uwierzyc. Poza tym, resory i sam glosnik do zludzena przypomina GDN 30/80... Rozni sie kapsel (mozna go przerobic) i ilosc otworow pod wkrety (na obreczy kosza - w GDN bylo chyba 10).

Ile kosztują kolumny nie wiem i mogę się nie dowiedziec .Nie są dla mnie.Wydaje mi się że to jakiś stary głośnik i ta cena była ceną obowiązujaca w tamtych latach.szczegóły konstrukcyjne bede miał od czwartku.O ile w ogole bedę je miał,ponieważ mnie samego nie interesuje jak to jest zrobione tylko jak gra.Ja widzę tylko że zostały dobrane pod meble.Własciiel ma duży pokój w debie .Do tego miały wygladac nieco szorstko i tak się prezentują.Pobnadto zostały dostosowane do elektroniki i upodobań własciciela ,myslę ,że cena także.W sumie ja chciałem tu przedstawic zdjecie jakiejkolwiek produkcji EA.W czwartek będe mia zdjęcia duzo lepszych modeli.Ponadto EA szykuje nowa serię kolumn opartych na nowych głosnikach.wszystko idzie ku lepszemu.A brzmienie tej firmy naprawdę jest realizowane konsekwentnie.A tego chyab najbardziej brakuje róznym komercyjnym firmom ,które wyjeżdżają na jednych wspaniałych zestawach a póżniej obcinają koszta,przenoszac się do chin i oszczedzając na elementach.W której firmie masz mozliwość okablowac sobie wewnętrznie kolumnę tak jak chcesz?albo dobrać kolor ,materiał,brzmienie i to na jakim poziomie .Gdzie znajdziesz osobe która robi kolumny przez 20 lat i to z conajmniejpołową tego doświadczenia zdobytego w drogich salonach niemickich.W Polsce nie znajduję wielu firm Kolumnowych które mają coś do powiedzenia oryginalnego.Niestety ale moż esię mylę.Może wielu wciąż tak jak EA nie wychodzi z ukrycia?

W 30cm niskotonowych Tonsilach jest 8 otworów na wkręty. Membrana ma charakterystyczne stężenie na zewnętrznej krawędzi i resor klejony od spodu. Stąd sugestia że to przerabiany lub wykonany na zamówienie Tonsil. Bardzo podobne głośniki sprzedaje Intertechnica, Westra i Dexon pod swoimi nazwami - a żadna z tych firm nie jest producentem. Jest wiele podobnych konstrukcji chińskich - zwłaszcza basowych do car-audio. Trudno coś oceniać nie mając dostępu do strony producenta głośnika. Cena 200-250EUR to może nawet być w Niemczech - bo przeciez takie Tonsile kosztują ok. 300zł. Ale nadal w to wątpię widząc technologie - tę z zewnątrz tylko.

pozdr.

Posłuchaj preampa Vellemana na lampach telefunkena.Kiedyś był w sprzedaży w kicie coś ponad 1000zł. Mam znajomego ,który włąśnie miał takiego preampa.Naprawdę fajan rzecz i nie droga-dodatkowo ma regulowane wejscie napięcia CD takze warto posłuchać.Do elektrokompanieta przyda się coś o dobrej barwie.Kiedyś miałem jakiś wzmak.elektrokom.ale grał cienko i facet chciał za niego 5000zł szok.

Co do chińskich i car -audio to na pewno to nie ta bajka.Może coś byłoprzerabiane,może 500Dm to cena za obie sztuki.Nie wiem ja tylko uslysząłem hało 500DM i na pewno Steinbach.Dzieki za propozycje preampów.Musze ostro podziałac skoro takie cudenka sa do zdobycia za 1000pln.Choć boję się że cos na lampie +miekka końcówa =totalne zmiekczenie.Co do electrocpompanientu to słyszałem że jeśli brac to tylko 1 albo końcowy .EC -2 to ponoć niewypał.Tak samo jest ze Strusami .Jakies dwa starsze modele sa genialne a jakieś nowe to upadek.

Qubric -> moze byc. Rzczywiscie - ten na zdjeciu ma resor klejony do kosza tak jak ten na zdjeciu. Za to do glosnika rzecywiscie od spodu - membrana miala takie przetloczenie (ostatnio wymienialem stare resory w 2 GDM i 2 GDN ach - trzeba troche uwazac przy skladaniu do klejenia - najlepiej zrobic szablon). W Polsce nowy GDN 30/80 - 4 kosztuje po cenach Tonsil'a 268 zl /szt. W niemczech moze kosztowac x2 co daloby 200-250 Euro za pare. Zreszta to nie jest zly glosnik (moze wlasnie troche 'boomy' ale nasaczanie membrany powinno poprawiac stosunek sztywnosc/gestosc i redukowac ten efekt). Mozliwe, ze jest 8 otworow - w kolumnach Alton 110 glosnik byl przykrecony na 6 i przykryty tandetna plastikowa maskownica.

Masterplan -> nawet jesli glosniki sa z Tonsil'a albo sa to klony to nie oznacza przeciez, ze kolumna jest zlym produktem. Co do preampow - z moich doswiadczen (nie uogolniaj na wszystkie pre-) wynikalo, ze podobne zestawy po zamianie pre- z tranzystora na lampe troche zmienialy brzmienie - zazwyczaj w strone lekkiego zmiekczenia i zaokraglenia basu. Jesli kolumny, koncowka i pre- beda miekkie to usniesz przy sluchaniu, albo bedziesz szukal zrodla grajacego twardo i dynamicznie i odpowiednich kabli.

Pozdr.

Tak własnie jest jak mówisz.Velleman nie jest miekki , jest bardzo przejrzysty i ma łagodną górę(ale potrafi piąć się naprawdę wysoko) z dobrze kontrolowanym basem. Zależy jeszcze na jakim grasz okablowaniu.Nie zawsze jest tak ,że jakieś tam testowane urządzenie musi akurat zagrac na tym okablowaniu co masz. Co do kolumn naprawdę są wielkie i robią niezłe wrażenie. Osobiście wolałbym posłuchac jakiś podłogówek bez zwrotnicy i innego dziadostwa:)) podobno takie zestawy grają bardzo realnie.

cyt. : "wolałbym posłuchac jakiś podłogówek bez zwrotnicy i innego dziadostwa:)) podobno takie zestawy grają bardzo realnie".

Chyba że pełnopasmowe, bo inne to może grają tak samo "realnie" jak Velleman z bajeranckimi lampkami i końcówką Pioneera ;)

Nie słuchaj audiofilów;) Najpierw posłuchaj z dedykowanym praempem Pioneera. Potem możesz kombinować. Ale musisz się upewnić że lampowce będą z nim "chciały" współpracować.

Tanie są również RiAudio - podobno bardzo dobrze oceniane www.voice.com.pl

pozdr.

Qubric -> za czesto sie zgadzamy - musimy nadrobic w innym watku.

Audiofil -> co znaczy 'bez zwrtonicy'? - tzn., ze z glosnikiem szerokopasmowym. Sa takie konstrukcje - np. Fidelio Lowther'a (10 kzl +), Loth X (Aura kolo 7 kzl) i pare jeszcze (Avangarde, Acapella za astronomiczna kase). Zazwyczaj mowimy tu o tubach. Po pierwsze, o neutralnosci mozesz zapomniec - decydujesz sie na magie brzmienia kosztem wlasnie neutralnosci. Po drugie - ten Pioneer to calkiem porzadna koncowka - nie sadze, zeby Fidelio (efektywnosc 98 dB) czy Aura (kolo 100 dB) byly dobrym partnerem dla takiego pieca - zazwyczaj mocny amp + glosnik o efektywnosci kolo 100 dB = porazka.

Masterplan -> Jesli masz mozliwosc posluchac C-73 to na prawde warto. C/M - 73 to calkiem dobry zestaw. Po drugie, probujac inny preamp wiesz, w ktora strone idziesz i do czego porownujesz. Ten Ri - Audio to byl maly pre- dedykowany monoblokom Ri-Audio. Slyszalem tylko zestaw - gralo b. przyjemnie.

Pozdr.

Masterplan

W jednym z pierwszych poznańskich sklepów (początek lat 90-tych), ze sprzętem aodio - "Audiofil" (ul. Głogowska, przy poczcie głównej), mialem mozliwość odsłuchania kolumn AE.

Przykrymi doświadczeniami, czlowiek niechętnie dzieli się z innymi... :-(

MK 2, tych kolumn (z tymi samymi głośnikami, w innej obudowie), nie słyszalem :-(

Co do oklein, okablowania wewnętrznego, materiałów,,...

Myślę, że każda polska firma, zrobi wszystko i to na poziomie światowym.

Również, ludzi, którzy, budują kolumny (dla siebie, dla kolegów czy dla zysku), jest mnóstwo.

Są i tacy, którzy robią to dłużej niż 20 lat.

Proszę pozdrowić Pana, który ukrywa się od 20 lat (z przerwami na pracę w salonach) :-)

Dla "uprzyjemnienia", polecam teksty (i muzykę) z płyty zespołu Camel "Nude" (z roku 1981), też są o Panu, który się ukrywał.

Życzę sukcesów.

Pozdrawiam ziomka? - reklamiarza

Okay to ja przestaje juz być reklamiarzem i może zejdę na swoje problemy.Jedynie dotrzymam słowa i wkleje parę zdjeć EA.Trochę mnie zaskoczyło ,że kolumny tubowe około 100Db sprawności +moja końcówa =porażka?Wydaje mi się ,ze w tym połączeniu grały u mnie wysmienicie.Wręcz ozywiały ta spowolniona i ospała końcówke.Własciwie te co mam są podobne do Aury wizualnie ,z tym że tuba jest na górze a nie na dole.Zamierzam jeszcze tylko wyprowadzić wiecej srednicy i przestrzeni kablami.Może się uda.Na razie kolumny sa nie u mnie i będę je miał z powrotem za tydzień.No i licze na ten przedwzmacniacz .Zacznę na pewno od c-73 i przyjrze się tym tanim.Ciekawy wydaje się ten RiAudio.Wydaje mi się,ze dużo można pokombinować.Liczy się to ,że te urzadzenia wszystkie sa z tej samej półki.Że nie musze tu wyciagac resztą sprzetu np.tanich kolumn.Te tuby mnie sporo kosztowały i ujęły własnie tą magią i podpasowały do końcówki.Laser w sumei tez brzmi jak te w okolicach 5kpln.Marze w przyszłości o gramofonie no ale zostaje mi teraz dokablować przestrzeń i zaatakowac całość jakimś genialnym przedwzmacniaczem.

[obrazekLUKASZ-118696_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A do Panów Q mam pytanie odnośnie tego co myslą o Visatonie WSP21S.O co chodzi z tym współczynnikiem dobroci i skąd ta porażka w łaczeniu wysokosprawnych tub z miekką końcówa.bardzo to ciekawe?Camela "nude"znam w tekst nei wnikałem.Na Głogowskeij kojarze tylko audiomedia.

Masterplan -> moze to wyjatek od reguly (ktora sam skomponowalem :-). Zazwyczaj sterowanie b.efektywnch tub silnymi koncowkami (proby z Pass'em albo Krell'em) konczylo sie dzwiekiem 'nie za baldzo'. Ale moze w Twoim przypadku udalo sie dobrze dopadowac.

Pozdrawiam Rusta od Neila.Co do Pass'a to niestety chyba nie natkne sie nigdy na tej klasy sprzet.Ale skoro doszli do wniosku ,że to połaczenie to kiszka.Może cos w tym jest.U mnie to brzmi całkiem calkiem.Potrzebuje tylko wyłowić więcej średnicy.

Masterplan -> nie, to ja doszedlem do takiego wniosku. Nudzilo mi sie i probowalem takich klockow z Rehdeko RK8 czy Fidelio. Nie gralo dobrze - wydaje mi sie, ze te kolumny nie potrzebuja wzmaka o takiej wydajnosci pradowej (Pass X-350 to niezly potwor, starczy posluchac muzyki, ktora daje mu mozliwosc kopniecia - ja sluchalem np. Steve'a Colemana ale i na Montreal Tapes bylo slychac ze wydajnosc pradowa ma b.duza i wysteruje najciezsze kolumny). Po prostu wydaje mi sie, ze do b. silnych piecow lepiej sie sprawdza SF czy Dynaudio. Jednak nie ma regul bez wyjatkow...

Hym Pass powiadasz.No ale to jeden z najlepszych wmzaków na ziemi.Ciekawe czy ktos zrobił juz tania i dobrąpodróbkę bo się nie moge doczekac.Tak swoją droga to ponoć to żre w klasie a 100W na kanał czy jakos tak.Slyszałem że sprzet załącza sięgradacyjnie bo fala uderzeniowa gdyby to włączyć naraz to 80 Amperów hehe.Niezły klocek,ciekawe jakie "kabelki "do niego pasują?

• Redaktorzy

Co do Passa to jekieś 2 lata temu na alt.pl. audiofil można było pooglądać wersję DYI bodajże Janka P. U mnie pamięć troszke szwankuje i jeszcze nie nadrobiłem wszystkich zaległości, ale może Xsajas będzie pamiętał,

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Żałuje w takim razie ,że nie widziałem.Mase lat dbałem bardziej o ilość płyt na półce niż rozgladanie sie za sprzetem>Od paru lat nadrabiam brak wiedzy.W przyszłości ,kiedy będe szukał nowego mieszkania juz wiem ,że bez pokoju minimum 20 m2 nic nie biorę.Audio zmienia strasznie sposób myslenia i patrzenia na muzyke.Znam ludzi ,którzy zmienili gatunek słuchanej muzy co już swoją droga uważam za kuriozum.Znam też takich co kupują drogie zestawy mając 10 płyt na półce.Różnie jest

No ładnie.Ciekaw jestem tylko czy ktokolwiek z ludzi na forum umie się w pewnym momencie zatrzymać,cieszyć 20 lat swoim zestawem audio,nie chciec nic już zmieniac i zachwycać się zestawami o innym charakterze.Audioholię nalezy leczyć ale audiofilia to nic złego.Ja tez przebudują mieszkanko eheh

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do Qbrick .Czy te kolumny skoro mają piankowy resor to też sa Tonsile??Czy AR ,JBL ,Focal,RCF,Thorolf mając resor zewnetrzny z pianki to tez sa Tonsile?Chodzi mi o głośniki niskotonowe.Poza tym Tonsile nie miały stabilizowanego pola.

Ukryta Zawartość

Masterplan - napisałem, że chodzi o kształt membrany wyglądający jak w Tonsilach GDN 30 lub 25. - produkowanych obecnie.

Więc, nie pokazuj mi jakchś audio zabytków - bo kiedyś wszystkie były na piankowych zawieszeniach, a teraz jest ich niewiele.

Te które pokazałeś z Allegro - o ile można coś wnoskować z tego g... zdjęcia, to chyba nie mają stężenia na krawędzi membrany.

I nie wiem co masz na mysli pisząc o jakiejś stabilizacji pola (siać czy orać???;) Jezeli chodzi Ci o symetryzacje pola nagnetycznego, to nie wiem jak to mogłes zobaczyć?

Nazwa też mi nic nie mówi - Steinbach to był taki samochód, pianina lub fortepiany. Być może i jakiś głośnik się trafił o takiej nazwie ale ja nie słyszałem i nie znalazłem. Jesli masz link do strony producenta tego głośnika to go zamieść w poście.

pozdr.

Fr@ntz

Adres strony Janka P., gdzieś mi się zapodział :-(

Polecam nie mniej ciekawą stronę:

Łukasz Fikus High-End page

Ukryta Zawartość

Łukasz Fikus - opinia, o odtwarzaczu CD - Wadia 16

(trzecia od góry)

ConsumerREVIEW.com

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Hi

Jeśli ktoś dalej szuka domoróbki passa to znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (i wbijcie w Ctrl+f "pass")

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

A jak ktoś chce samemu "od podstaw" to proszę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz

Wyobraz sobie, ze Aleph 4 autorstwa wspomnianego przez Ciebie JankaP poszedl za tylko troszke ponad 2kzl. Byly problemy z jego sprzedaza. Gral naprawde dobrze - przez pare miesiecy goscil u mnie w domu. Choc musze przyznac, ze moje monobloki graja o klase lepiej (skoro wrociles na forum pewnie nie widziales

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Wszystkie problemy na etapie prac wynagradza klasa dzwieku. Tak jak to bywa w dobrym DIY.

Lacze pozdrowienia - Hienka

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.