Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy Yaqin MS-12B

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Mam phono-stage Yaqin MS-12B z gramofonem Clearaudio Emotion. Zastanawiam się jakie lampy można by "wsadzić" do chińczyka, tak aby dźwięk jeszcze bardziej zyskał? Chińskie lampy w Yaqin to para Shuguang 12AX7 (ECC83) oraz para Shuguang 12AU7 (ECC82)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Witam,

Pisałem o mojej zamianie lamp w wątku na temat tego preampa w zakładce Lampa. Wymieniłem chińskie na Sylvania-Baldwin i Raytheon-Baldwin. Muzycznie jest git tylko mam brum słyszalny tak od godziny 12 wzrastający wraz z odkręcaniem gały potencjometru we wzmacniaczu. Jak dotykam aluminiowych osłonek lamp 12AU7 to też "słyszę moje palce" w kolumnach i dlatego mam zagwozdkę czy ten brum pochodzi od lamp czy od wadliwie wykonanego przedwzmacniacza. Wymiana interkonektów, kabli sieciowych, przestawianie sprzętu, kondycjonery, zmiana gniazdek sieciowych nic nie dały - jest jak było. Jednej opcji tylko nie sprawdziłem. Mój wzmacniacz nie ma wejścia AUX. Jest tylko CD i DVD z liniowych. Gramofon podłączyłem poprzez tego Yaqina do wejścia CD. Czy jest jakaś róznica między gniazdami CD a DVD, która może mieć wpływ na to brumienie?

Wracając do głównego wątku. Jak rozwiążę ten problem z brumieniem to wypróbuję nowe NOS 12AU7 RCA z czarnymi anodami i kwadratowym getterem z lat 50-tych. Podobno są genialne do rocka. Trochę kosztują ale pewnie warto zainwestować.

Pozdrawiam!

LuckyRado, dzięki za informacje.

Tak, czytałem Kolegi spostrzeżenia w "lampowym" wątku o Yaqin MS-12B, ale wątek ten (nie wiadomo dlaczego) został zamknięty, stąd zdecydowałem się przenieść ewentualne dyskusje o "pre" tu, do "analogu".

A po co Kolega dotyka aluminiowe osłonki lamp? One nie są do dotykania podczas pracy wzmacniacza :)

Poważnie mówiąc, to w moim egzemplarzu nie stwierdzam żadnego brumienia, a gram na oryginalnych lampach chińskich. Potencjometr przedwzamcniacza natomiast nieco "skręciłem" w lewo. Nie słucham już na maksymalnym jego ustawieniu - mniej "brudów" z płyt i lamp słychać.

• 6 miesięcy później...

Przedwzmacniacz gramofonowy Yaqin MS-12B z gramofonami Clearaudio Emotion oraz Linn Sondek LP12 opisałem tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

ten "brum" z palcy moze byc powodem 'mikrofonowania" tych lamp.

Mialem Podobny przypadek z "Marantzem" po wymianie lamp w PRE.

Dostawca byl tak uprzejmy ,ze wypozyczyl mi 20szt abym dobral sobie parke??

no i kilka brumialo niesamowicie !!

Pozdrawiam,

TAD

Przedwzmacniacz gramofonowy Yaqin MS-12B z gramofonami Clearaudio Emotion oraz Linn Sondek LP12 opisałem tu:

Ukryta Zawartość

mam Phono Boxa SE II, którego porównywałeś, warto według Ciebie zamieniać na tego Yaqina, czy może poszukać coś z wyższej półki?

Ukryta Zawartość

Nie napisałem jeszcze tego w blogu, ale po pewnym czasie wymieniłem na stałe Yaqina MS-12B na ...Pro-Ject Phono Box SE II właśnie. Lampowy przedwzmacniacz gramofonowy i wzmacniacz lampowy, w moim przekonaniu, za bardzo ze sobą interferowały. Zależy, czy masz wzmacniacz tranzystorowy czy lampowy, bo jeżeli masz tranzystor to jak najbardziej polecam.

Nie napisałem jeszcze tego w blogu, ale po pewnym czasie wymieniłem na stałe Yaqina MS-12B na ...Pro-Ject Phono Box SE II właśnie. Lampowy przedwzmacniacz gramofonowy i wzmacniacz lampowy, w moim przekonaniu, za bardzo ze sobą interferowały. Zależy, czy masz wzmacniacz tranzystorowy czy lampowy, bo jeżeli masz tranzystor to jak najbardziej polecam.

Violet, mam tranzystor, co prawda planuje zmiane, ale prawdopodobnie na kolejny tranzystor, moze sprobuje go pozyczyc i sie przekonac. dzieki za sugestie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.