Skocz do zawartości
IGNORED

Van den Hul M.C. D 300 MK III

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

Mialem na poczatku lat 90' przez pare lat D300MkII. To srebrzona (przez platerowanie) miedz w kolniezu z wlokna weglowego. Jesli kupujesz uzywany, to odkrec wtyki i sprawdz stan kabla przy lutach - tam moze byc troche nadwyrezony. Dzwiek: szkola VdH - jesli znasz glosnikowe CS122 - to jest troche adekwatny choc zywszy, w pozytywnym sensie. Rownowaga niezla, z lekkim podkresleniem okolic 3kHz; gora z blaskiem, ale bardziej zapiaszczona (chropowata) niz w The Second i The First Ultimate. Bas dobrze rozciagniety ale spowalniajacy troche tempo (tak samo jak w The 2nd). Bardzo ladnie wypada na nim klasyka (skrzypce!). Dobrze komponowal sie z glosnikowymi Mogami Blue Rocket.

>PauluS: just right! :) Ale wiekszosc monitorow ma (slyszalna) granice podzialu zwrotnicy w okolicach 3 - 3,5kHz, jesli ja slyszysz, to szczegolnie bolesne sa kable podkreslajace przelom srodka i gory ;-)

>rafko: jesli kolumny nie przetwarzaja efektywnie (powiedzmy +/- 4dB) czestotliwosci ponizej ok 50 Hz, to ocieplenie nie powinno byc odczuwalne a wyzszy zakres moze ulec lekkiemu "doswietleniu" ;) Powodzenia.

>rubberbandman

A co ze stereofonią i przestrzenią. Czy czuć jest powietrze? Szukam kabla przy którym kolumny mi "znikną z pokoju" a przy tym będą miały detaliczną górę i średnicę!

Słuchałem już wielu kabli i bardzo podobał mi się Monitor Andros. W porównaniu z moim Bandridge PGA 4201 po prostu rewelacja!!!! Z zamkniętymi oczami trudno byłoby zlokalizować kolumny, basik szybki i sprężysty, wreszcie usłyszałem średnicę, ale trochę chyba było to wszystko za "kluchowato". W Jazzie grało mi super-bardzo ciepło, ale przy czymś ostrzejszym (słucham też rocka progresywnego) czasami brakowało mi "kopa"!

Pożyczyłem też AQ Copperhead ale nie zauważyłem większej różnicy między PGA 4201 a AQ.....

Jak do tego będzie się miał VdH D 300 Mk II???

Witam. Miałem ten drucik jakiś czas i absolutnie nie można powiedzieć, żeby miał jasną, szczegółową górę pasma. Kabelek ten raczej ociepli brzmienie, poza tym, po tym, kiedy posłuchałem innych kabli z przedziału do 1 kzł (wybrałem vdH First Ultimate), brzmienie D300 Mk III odebrałem jako mało szczegółowe, z zamazanymi konturami dźwięków. Nie mogę polecić tego kabla, a już na pewno nie do rozjaśnienia brzmienia!

Do rozjaśnienia systemu posłuchaj KCAG Kimbera,na WBtach.Lub innych używek z przedziału około 800-1000zł.Vandehule to zamulają brzmienie jak dla mnie to (pic na wodę) mówię tu o the first,the second.Poszukaj kabla z dobrym sprężystym konturowym basem i czystą dźwięczną górą.

Mialem ten kabelek razem z NADem C541, Melosem SHA-1 i Sennheiserami HD575. Moge o nim powiedziec, ze jest cieply i okragly, dodaje basu. Daje wrazenie tegiego dzwieku. W porownaniu z Tara Labs Prism 1100i wypadl lepiej. Ale i tak kupilem Transparenta MusicLink Plus

Porownywanie szczegolowosci budzetowego D300 z 1st Ultimate to jakis zart? Nawiasem mowiac Ultimate tez ma dosc kluchowaty bas, choc nie tak jak 2nd nie mowiac o 1st (plywanie w plastelinie).

D300 spowolni rytm jak wszystkie kable VdH ale jesli ktos sie decyduje na to firmowe brzmienie VdH to bierze ta ceche razem z inwentarzem. Wyzsze zakresy ulegna ozywieniu, poniewaz kabelek jest lekko agresywny - jak to niedrogi kabel. Stereofonia niezla, powietrza duzo, dlugie ladne wybrzmienia blach.

Faktycznie nie jest to kabel, ktory tak wszystko przekreci, ze glosniki bez tweeterow podkresla trojkat w orkiestrze ;-)

No tak, tyle że ja chcę kipić z drugiej ręki, bo na nowy mnie nie stać, a jest do kupienia właśnie VdH D300!

Czy w porównaiu ja Bandridge Profigold PGA 4201 odczuję znaczącą poprawę?

Ten D 300 jest posrebrzany więc teoretycznie powinien rozjaśnić górę.....!?

Nie potrafie odpowiedziec na to pytanie. Srebrzone kable maja zupelnie inny charakter gory niz miedziane. Ogolne wrazenie powinno polegac na polaczeniu naswietlenia wysokiej i najwyzszej czesci pasma i ich szczegolowosci z ogolna, calosciowa, miekkoscia brzmienia. Istnieja na pewno niedrogie kable, ktore bardziej ozywia muzyke, tylko nie mam pewnosci, czy przy rownie satysfakcjonujacej kulturze dzwieku. Ile masz dac za ten kabel z drugiej reki i jak bardzo jest on stary? - jesli starszy niz 4-5 lat to powinien kosztowac nie wiecej niz jakies 100zl za komplet odcinkow jedno-metrowych.

Za nieoryginalny nie oplaca sie. Przerabiany jest wart 30zl. Bez oryginalnych wtyczek daj sobie spokoj! Za 120zl kupisz oryginalne Neutriki i kabel profi, sam to zlutujesz i efekt lepszy niz spieprzony przez kogos D300.

Gdybys kupil go taniej niz za 50zl i dolutowal Neutriki, to gralby na pewno lepiej niz oryginalny. Piszac "kabel profi", mialem na mysli profesjonalne kable studyjne badz estradowe np. koncentryczny Klotz Instrumental lub Klotz La Grange; sa bardzo tanie (do 7zl/m) i zlutowane z dobrymi wtyczkami graja lepiej niz wiekszosc kabli audiofilskich w cenach do ok 300-400zl. Mozna je kupic m.in. w sieci sklepow Gamuz. Ale na pewno lepszy efekt osiagniesz laczac z Neutrikami VdH. Bo to wtyczki sa, w co najmniej 50%, odpowiedzialne za klase brzmienia dowolnego interkonektu. Powodzenia.

mialem ten kabel i moim zdaniem jest naprawde niesamowity - z jednej strony zamula brzmienie (matowy wokal) , a z drugiej wyostrza (zapiaszczone ciezkie blachy) - w sumie kabel rzadki i oryginalny w tym sensie ze gorszego w zyciu nie slyszalem , jedyna jego zaleta to fakt ze mozna go uslyszec zaraz po wpieciu w system czyli kupilsmy kabel i gra inaczej a to chyba chodzi... :p

Jakkolwiek co do VDH to są mają kable które wypadają w pewnych zestawieniach dobrze (i według mnie conajmniej jeden bardzo dobry ale to głośnikowiec - Wind) to co do tego 300 wypada tylko zgodzić się z yezu (miałem - porażka)

• 11 miesięcy później...
  • 2 miesiące później...

kabel to kabel ...wydziwianie z kupowaniem gotowca jest stratą pieniędzy...

Dam przepis na dzwięk ...

-najlepiej profesjonalista

-"Pan" Klotz odcinek 2x50cm np La Grange

-Wtyki Alpharda - dodam ze najlepsze bo kabelek daje z wtykami to coś co dzwiękiem jest RAZEM nie oddzielnie

-Cyna z dodatkiem srebra

koszt ogółem 45 zł

a uciechy jak za 500 zł "gotowca"

To najprostrzy sposób na DZWIĘK

..dodam ze swej strony że można eksperymentować ..np. wtyki Neutrika ..itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.