Skocz do zawartości
IGNORED

Wytłumenie pomieszczenia od dzwięków zewnęterznych

slawek7

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Nie jestem pewny czy w dobrym dziale więc za błąd przepraszam.

Potrzebuję rady.

Jak wytłumic pomieszczenie (pokój) od dzwieków zewnetrzych, a dokladniej od sąsiada z góry? U niegio na okrągło albo krzyki, albo TV?

Szukałem w wielu miejscach pomocy i pomyślałem że może u Was ją znajdę.

Sławek

Wytłumienie najlepiej sprawdzi się od strony powstawania dźwięku, czyli na podłodze sąsiada. Najlepiej jednak zacząć od przyczyny powstawania dźwięków, czyli samego sąsiada, zwrócić mu grzecznie uwagę etc.

A jak nie pomogą rady BB84-odwdzięcz się tym samym.

Co prawda w nocy niby nie można, ale może na przykład już starsi są i robią poobiednią sjestę (jak ja np.)?

Straszne jest jak ktoś z tego wybudzi :)

Są specjalne maty. Grubości ok 1 do 3 cm. Przyklejasz na ścianę jak tapetę, na sufit lub układasz pod dywan. Są różne kolory i wzory. Ale nie jest to tania zabawa :(

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Są specjalne maty. Grubości ok 1 do 3 cm. Przyklejasz na ścianę jak tapetę, na sufit lub układasz pod dywan. Są różne kolory i wzory. Ale nie jest to tania zabawa :(

Mógłbyś podać link do tych mat?

Podejrzewam, ze to bedzie dzialac w obie strony, tzn beda tlumione dzwieki zarowno wychodzace jak i przychodzace do pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale tanie to naprawde nie jest. Zajrzyj do zakladki "kino domowe" bo powinno byc tam tego wiecej i moze sprawdzaja sie jakies tansze rozwiazania jak sufit podwieszany wypelniony welna mineralna, podloga na legarach takze z welna itd.

PS

Nagrywasz dzwiek wiertarki, puszczasz w petli z pelna glosnoscia i idziesz spac do znajomego. ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

server unreachable;--

Owszem, wełna owcza działa, ale musi być zastosowana gruba warstwa. Co niestety pomniejsza wymiary pokoju. Jak chcesz mogę dać Ci namiary do sklepu w którym to sprzedają. Jednak z uwagi na reklamę - jeżeli będziesz zainteresowany, pisz na PW.

Dzięki za odpowiedzi. Ale czy tą matę to nalezy położyc na suficie?

Druga sprawa, to jak można si odwdzięczyć komuś kto jest u góry? Na dole to nie ma problemu bo można piłkę do nogi np kupić i sobie poodbijać po podłodze, ale w sufit? Gość z góry jest ciężki, taki typowy buc, co to nie on, wielki pan, więc rozmowa raczej trudna, bo inni też próbowali.

Dość trudno ustalić źródło dzwięku, tzn. czy to z prawej czy lewej strony pokoju.

Nie sprawdzałem tego, ani też nie słyszałem, ale będąc w desperacji spróbowałbym sposób najprostszy. Stelaż na suficie- taki jak do rygipsów 100 mm (C-owniki przy ścianach przykręcone do nich z użyciem taśmy piankowej), położony tak aby wełna mineralna była wkładana na lekki ścisk (tzn bez nawet najmniejszych szczelin, ale bez przesady, bo będą promieniowały dźwięk). Do tego wszystkiego przykręcone płyty rygipsowe i wyprowadzenie gładzi sufitu wg zasad. Trzeba najpierw sprawdzić jak łatwo (trudno) jest przykręcić stelaż do sufitu. Jak mieszkanie ma dużą wysokość, to może sufit podwieszany ?

PS, wystarczy jedna mała szczelina, a robota może pójść na marne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.