Skocz do zawartości
IGNORED

OpAmpy do Audiotrak Prodigy Hi-Fi 7.1

sajki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam kartę dźwiękową Audiotrak Prodigy Hi-Fi 7.1. Gra ona z głośniekami Microlab Solo 6c. Sporo naczytałem się o tym, że warto wymienić w niej oryginalne OpAmpy.Tzn konkretnie to w modelu HD2, ale myślę, że w tym wypadku będzie podobnie. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Jakie będą najlepsze dla mnie? Słucham głównie metalu i rocka, trochę muzyki filmowej i klasyki.

2. W wypadku tej karty- ile z nich trzeba będzie wymienić? Wydaje mi się, że aż 5, ale dla pewności dam foto:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3. Czy lepiej wymienić wszystkie na jednakowe, czy np. różne kombinacje, typu 2+3, 1+4, itd?

4. Czy faktycznie warto? :) Nie chciałbym się w to bawić, jeśli różnica miałaby być minimalna.

5. Czy faktycznie wymiana ich jest łatwą sprawą? Ponoć wystarczy tylko podważyc i już.

Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/81876-opampy-do-audiotrak-prodigy-hi-fi-71/

wymiana jest rzeczywiscie latwa, ale w/g mnie nie warto, roznica wyraznie slyszalna jest na materiale bardzo dobrze nagranym (no i co najmniej wav) i na sprzecie u mnie >5kzl za klocek ( za 2kzl na klocek nie), no i czy jest to roznica na plus ?, czasem tak, czasem nie, znow zalezy od materialu,

nie testowalem na sluchawkach !

takie sa rezultaty moich testow, skutkiem tego zostawilem oryginalne opampy

Ciekawa opinia, bo czytając niektóre tematy, min.

Ukryta Zawartość

i ten

Ukryta Zawartość

wywnioskowałem, że zmiana jest co najmniej duża.... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam doświadczenia podobne do 'worldroof' tylko z sprzętem niższej klasy.

Te małe wzmacniacze można wymieniać jak już posiada się znacznej jakości sprzęt. Osobiście to powiem że sam wymieniałem wzmacniacze na xonarze ST, różnica była albo i nie(??) bo jak wymieniłem na inne op-ampy, to niby grało lepiej, czytelniej (autosugestja?) ale jak wróciłem do standardowych to się okazało że karta gra tak samo.

Testowałem na senkach HD595 i microlabach 5c.

1. Jakie będą najlepsze dla mnie? Słucham głównie metalu i rocka, trochę muzyki filmowej i klasyki.

2. W wypadku tej karty- ile z nich trzeba będzie wymienić? Wydaje mi się, że aż 5, ale dla pewności dam foto:

Ukryta Zawartość

3. Czy lepiej wymienić wszystkie na jednakowe, czy np. różne kombinacje, typu 2+3, 1+4, itd?

4. Czy faktycznie warto? :) Nie chciałbym się w to bawić, jeśli różnica miałaby być minimalna.

5. Czy faktycznie wymiana ich jest łatwą sprawą? Ponoć wystarczy tylko podważyc i już.

Dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam.

Jeżeli używasz tylko RCA, to musisz wymienić jeden opamp (ten od RCA) ;)

Ukryta Zawartość

Fajnie, właśnie zamówiłem LM6172, chwalony widziałem był na tym forum. Ale czy to dobry wybór? Mam nadzieję, że jakaś różnica na + będzie.

A co w ogóle chcesz zmienić? Czy nie ważne co, ważne, żeby cokolwiek? ;)

Tzn. nie mam konkretnego celu, typu: bas ma schodzić niżej albo góra ma być czystsza. Chodzi raczej o to, że mimo tego, że jest dobrze, to jeśli może być lepiej niewielkim kosztem, to dlaczegoby nie spróbować. Ponoć (tak tu czytałem) te OpAmpy seryjne są do wymiany od razu. Na ile to prawda- nie wiem, sugeruję sie opiniami tych, którzy ponoć po wymianie słyszą sporą różnicę. :)

OpAmpy dają dużą różnicę w dźwięku. Na 10000W P.M.P.O. to może nie być specjalnie słyszalne ale ja głośnikach już z rzędu kilkuset złotych jak najbardziej! Bo takiej klasy mam głośniki (do gier to i się nie wysilałem finansowo :P) i takie same zmiany dźwięku są jak i na słuchawkach >!<

Domyślne opki na tej karcie wyglądają słabo a LM6172 to dobre opki. Ba, uważam je za najlepsze jakie testowałem i sam do swojego Xonara wrzuciłem tylko takie bo mają imho najlepszy dźwięk :D A testowałem sporo ich już :)

jak coś to jeszcze LME49720 fajnie grają i wiele osób nawet nie tak jak ja woli je bardziej od LM6172 ;)

Wszystko zależy od konkretnego urządzenia, takie JRC są np. w CD Accuphase bo tak postanowili inżynierowie i kwestia zaoszczędzenia kilku dolców raczej nie był tu priorytetem.

W Xonarze wymieniałem opampy, bo na standardowych karta gra dość kiepsko. Zresztą sam Asus sugeruje użycie LME49720.

Kiedyś miałem Prodigy 7.1 i z tego co pamiętam, wymiana opampów nie wnosiła większych różnic. Pod słuchawki włożyłbym tam np. AD8022, pod Twoje głośniki coś przejrzystego. W tej karcie jest opcja 'klonowania' kanałów, więc możesz włożyć kilka różnych opampów i szybko przepinać słuchawki między wyjściami, w ten sposób sam się przekonasz, czy słychać jakieś różnice.

LME49720HA i NA mają dobry bas. Wersja TO-99 lepszy :) Ale czy nisko to schodzi... OPA627 chyba najniżej schodzą z posiadanych przezemnie :)

LM4562 nigdy nie lubiałem specjalnie. Bas czy nie, nie pasuje mi ten op, jest zbyt chłodny...

@kuba_622

JRC nie równe JRC...

JRC2114 bardzo lubię i uważam że są dobre. JRC NE5532D na bardzo podobnym designie są jednak dla mnie tragiczne...

JRC 4580 są jeszcze gorsze... <_<

Naturalnym upgrade'm dla NE5532D i 4580 są więc JRC2114 bo poprawią dźwięk a napewno nic nie zepsują ;)

Ale różny ludzie mają słuch. Głupio tylko kupować drogi sprzęt z częściami takimi samymi jak te najtańsze...

@kuba_622

JRC nie równe JRC...

JRC2114 bardzo lubię i uważam że są dobre. JRC NE5532D na bardzo podobnym designie są jednak dla mnie tragiczne...

JRC 4580 są jeszcze gorsze... <_<

Naturalnym upgrade'm dla NE5532D i 4580 są więc JRC2114 bo poprawią dźwięk a napewno nic nie zepsują ;)

Ale różny ludzie mają słuch. Głupio tylko kupować drogi sprzęt z częściami takimi samymi jak te najtańsze...

Ja się na elektronice nie znam, więc nie mogę się wypowiedzieć dlaczego w jakimś układzie użyto konkretne opampy ;)

W Accuphase dp500 są JRC2114 w konwerterze i NE5532 na buforze (w dp400 tak chyba też). CD gra bardzo dobrze (choć ja bym takiej kasy w życiu nie zapłacił, ale wiadomo, że tu kupuje się nie tylko dźwięk, ale i piękny mebel ;)).

I dlatego trzeba mieć głowę na karku bo kupi się inaczej takie gówno jak ten Accuphase DP500 sugerując się że drogie musi znaczyć dobre... :/

Jest tyle "nieanalitycznych" opków które grają podobnie do NE5532 ale dużo lepiej że że wsadzanie tego shitu to wręcz profanacja sprzętu!

A wsadzanie go z JRC2114 już zakrawa na całkowity debilizm i kierowanie się tylko kosztami...

Osobiście już wolałbym 3x TL072CN bo mimo że gorszy ma bas to przynajmniej ładną barwę dźwięku :)

@sajki

wrazie gdyby Ci się barwa LN6172 nie spodobała co jest możliwe jeśli zintegrowane I/V w D/A mają niekompatybilną barwę dźwięku to polecam OPA2111KP ^^

Mam ten LM6172. Szczerze? Chyba nie jestem jednak audiofilem, bo różnicy nie słyszę na tyle, żeby nie uznać jej za efekt placebo.

e8.root- co do tego OPA2111KP- niestety nie znalazłem go na allegro, ale nawet jakby był, to z tego co mi się teraz wydaje i tak bym nie wyłapał różnicy (jeśli w ogóle ona isniteje)skoro z LM6172 nie wyłapałem, więc chyba sobie odpuszczę.

Ale dzieki za rady chłopaki. :)

Jest tyle "nieanalitycznych" opków które grają podobnie do NE5532 ale dużo lepiej że że wsadzanie tego shitu to wręcz profanacja sprzętu!

A wsadzanie go z JRC2114 już zakrawa na całkowity debilizm i kierowanie się tylko kosztami...

Osobiście już wolałbym 3x TL072CN bo mimo że gorszy ma bas to przynajmniej ładną barwę dźwięku :)

Byś się zdziwił w ilu świetnie grających urządzeniach siedzi ten "shit"...

@kuba_622

I te urządzenia jak miewam mają dobry aczkolwiek lekko zamulony dźwięk :)

@sajki

oszczędzisz sobie bólu głowy który zawsze powstaje u osób które różnice na opkach słyszą i nimi żonglują :O :P

Ale plus jeden jest- do czasu wymiany opka czasami coś w głośnikach strzeliło, mniej więcej dwa-trzy razy dziennie, teraz błogi spokój. :)

Nie wiem na ile to ma związek z opampem, ale chyba spory, skoro właśnie teraz przestało.

• 4 miesiące później...

Mam bardzo wysokiej klasy, ale około 20 letni zestaw: czterodrożne infinity kappa 8.2i (32-45000hz +/-2db, 40kg sztuka), pre Yamaha C-60 i power Yamaha M-65 (2x200w, 1150w poboru). Karta Auzentech Prelude (chodzi po 890zł). Mam możliwość wymiany jednego opampa (seryjnie LM4562). Różnica jest BARDZO SŁYSZALNA po wymianie na inny w każdym aspekcie brzmieniowym. Tak więc nie piszcie, że nie słyszycie różnicy dlatego, że macie słabe, budżetowe zestawy. Ja ze swojej strony polecam AD8022 (jak wybrzmiewają na nim wysokie tony na wstędze EMIT to szok, ideał gdyby tylko nie troszkę uszczuplony bas) oraz AD8066 - wszystko o klasę lepsze niż na seryjnym LM4562, mocny bass. Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...

...witam...kilka dni wstecz zostałem posiadaczem tejże karty...cóż,komputerowiec ze mnie żaden no i jak na ironie przystało mam problemy natury "komputerowej"...pracuję na "7-mce x64" i po zainstalowaniu najnowszych sterowników ze stronki Audiotrak karta działa ale w interfejsie programu sterującego kartą nie mam tychże funkcji czyli:Qem,QSizzle,QRumble itp...są tylko Main,DirectWire oraz Config....czy to jest normalne czy nie mając powyższych zakładek nie wykorzystuję wszystkich jej możliwości???...proszę bardzo o pomoc...pozdrawiam...

...witam...kilka dni wstecz zostałem posiadaczem tejże karty...cóż,komputerowiec ze mnie żaden no i jak na ironie przystało mam problemy natury "komputerowej"...pracuję na "7-mce x64" i po zainstalowaniu najnowszych sterowników ze stronki Audiotrak karta działa ale w interfejsie programu sterującego kartą nie mam tychże funkcji czyli:Qem,QSizzle,QRumble itp...są tylko Main,DirectWire oraz Config....czy to jest normalne czy nie mając powyższych zakładek nie wykorzystuję wszystkich jej możliwości???...proszę bardzo o pomoc...pozdrawiam...

Tak, to normalne, są dostępne tylko pod XP. Ale nie ma co płakać, to są psujące dźwięk śmieci. Trudno mi wyobrazić sobie, żeby ktoś tego używał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.