Skocz do zawartości
IGNORED

Rudi-Clone

Luiis

Rekomendowane odpowiedzi

Co do obudowy... też wolałbym coś sam wykombinować, ale na 27 m2 raczej ciężko:) Połowę miejsca i tak już zajmują moje graty:)

Póki co gram na lekko modyfikowanej Lampucerze Mini ze standardowym wyjściem SE, ale w następnym miesiącu mam plan dorobić analogówkę WK-WA w wersji zbalansowanej.

No - na 27m2 to rozumiem, tym bardziej gratulacje uzasadnione:) - avs - bardzo mnie zainteresował stopień analogowy WK-WA w wersji zbalansowanej, BARDZO PROSZE o link, cokolwiek, bo jadę na biernej konwersji i chętnie coś poskładam. Zapodaj coś na PW, ew.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) BĘDĘ WDZIĘCZNY

Wiecej juz z klona nie wycisne, jest ok. Zmykam obudowe, i dzis noc przy muzyce, w koncu moze poslucham obu moich wzmaków na spokojnie, sochy i rudiego.

Musze przyznac ze mam pewien niedosyt, aż mnie korci żeby znowu coś poskładac :P

Koncze dac'a analog spencera juz gra ...bedzie dobrze :D

W mojej wersji nic nie szumi (na szczęście), o ile pamiętam w wersji SE było więcej problemów z szumem, czy przydźwiękiem, teraz nie mam jak sprawdzić.

Też z klona nie wycisnę więcej. Jest dobrze i już. Czas kończyć obudowę. Ciekawe jak obecnie wypada u Ciebie SOHA vs RUDY. Również korci mnie złożenie czegoś dla porównania. To chyba taka choroba, ale to raczej dobre objawy.

pozdrawiam Towarzyszy Broni :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2327915

@FERB: WK-WA znalazłem w wątku o Lampucerze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Na tym się będę wzorował. Tym bardziej, że mam już 6N6P i 6N1P. Kompendium informacji na temat lamp to strona audioton, jednak ostatnio ma jakieś problemy. Na pewno zasilacz zrobię taki jak tam zamieszczony. Również Pre3 wałkowany na forum, to konstrukcja WK-WA ze stronki audioton.

Powiedzcie.. nie niepokoi Was brak zabezpieczenia słuchawek w Rudium? Mnie bardzo. W końcu słuchawki których używamy nie kosztują 100 PLN.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2328409

@FERB: WK-WA znalazłem w wątku o Lampucerze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Na tym się będę wzorował. Tym bardziej, że mam już 6N6P i 6N1P. Kompendium informacji na temat lamp to strona audioton, jednak ostatnio ma jakieś problemy. Na pewno zasilacz zrobię taki jak tam zamieszczony. Również Pre3 wałkowany na forum, to konstrukcja WK-WA ze stronki audioton.

Powiedzcie.. nie niepokoi Was brak zabezpieczenia słuchawek w Rudium? Mnie bardzo. W końcu słuchawki których używamy nie kosztują 100 PLN.

Wiesz, po Twoim wpisie zacząłem szukać i też natrafiłem na schemat kolegi MUZG, dziękuję za odpowiedź, super, ze ten wątek ruszyłeś, bo wcześniej na to nie trafiłem.

Będziesz to robił na PCB czy na pająka??? Trzeba będzie kol. MUZG'a pomęczyć - pisze o "jakichś " zmianach, może ma PCB...

Ja również mam 6N1P i to mnie cieszy:)Mam już ten zasilacz z Audiotonu, jednak przerobiłem PCB, ponieważ miał zdecydowanie za mało miejsca na dobre kondy - wchodziły bodaj fi16mm, ja dałem Rubicon'y fi 25-30. Chcesz to Ci poślę PDF pod żelazko po mojej przeróbce. Działa on OK, przynajmniej na tyle, ile sprawdziłem, kiedyś robiąc przymiarki do wk-wa z Audiotonu.

Strona audiotonu została zdjęta bodaj przez autora, coś czytałem na ten temat. Szkoda.

Również niepokoi mnie brak zabezpieczenia DC - za każdym razem przed włożeniem słuchawek sprawdzam napięcie na wyjściu XLR...Myślałem o zaaplikowaniu tego z BCL (oryginał zaczerpnięty z forum MP3). Niestety jestem za słaby by to zaaplikować pod XLR.

Jaki masz DAC, na jakich kościach?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2328438

Lempucera w mojej wersji jest na CS4397. Powiem, że nawet nieruszana nie gra okropnie.

Odnośnie zabezpieczenia to nie jest ono skomplikowane. Aplikacja w wersji XLR nie powinna być kłopotem. Dla mnie podstawowym problemem jest brak miejsca w Rudim... i kolejne przeróbki. Kurcze... naprawdę nowa płytka nie byłaby głupia:)

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2328585

niebylaby, tym bardziej przy kolejnej wersji mozna pokusic sie o zwalczenie wczesniejszych problemów, które mielismy z klonem, offset (wzbudzenie), radiatory, zabezpieczenie, czesc z nich byc moze mozna rozwiazac przez tylko inne rozmieszczenie elementów. Osobiscie poszedlbym w kierunku uproszczenia konstrukcji i wywalenie tego co chyba zbedne, trzymajac sie sprawdzonych rozwiazan, kilka osób zrezygnowalo z maxów potwierdzajac wzrost poziomu zadowolenia z brzmienia.

Swietny uklad, brzmi naprawde dobrze, mozna powalczyc z mk2 :-)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2328814

niebylaby, tym bardziej przy kolejnej wersji mozna pokusic sie o zwalczenie wczesniejszych problemów, które mielismy z klonem, offset (wzbudzenie), radiatory, zabezpieczenie, czesc z nich byc moze mozna rozwiazac przez tylko inne rozmieszczenie elementów. Osobiscie poszedlbym w kierunku uproszczenia konstrukcji i wywalenie tego co chyba zbedne, trzymajac sie sprawdzonych rozwiazan, kilka osób zrezygnowalo z maxów potwierdzajac wzrost poziomu zadowolenia z brzmienia.

Swietny uklad, brzmi naprawde dobrze, mozna powalczyc z mk2 :-)

Pozdrawiam

Planowalibyście "przelut" części, czy organizację nowych?. Część mam jeszcze z forumowego zamówienia (TIP, BC) scalaki są w podstawkach, zasilacz od zera, - hm...Gorzej z potkiem.

W sumie zima idzie, miałbym czas, jeżeli udało by się wyeliminowac offset, dołożyć zabezpieczenia. Myślałem nad innym wzmakiem do porównania (różne chodzą po głowie)ale może lepiej dopracować istniejący.

Uproszczenie konstrukcji - jak najbardziej, choć obecnie bez DRV i MAX to konstrukcja jest bliska pierwowzorowi.

Pytanie - kto czuje się na siłach by zająć się projektem (ja jestem zerro w temacie), i czy zlecimy PCB firmie, czy pod termotransfer. Obawiam się, że zainteresowanie może skończyć się na 3-4 osobach

AVS - wybacz że Cię męczę - do WK-WA by MUZG będziesz robił PCB, czy pająk?

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2328828

Powiem szczerze, że jeszcze nie myślałem. Ale chyba będę próbował montażu punkt-punkt. Może zrobię zasilacz do anodowego na PCB. Warto wziąć pod uwagę, że 6N.. biorą dużo prądu na żarzenie. Ja myślałem, żeby dla każdego kanału zrobić osobny zasilacz do żarzenia. Ale to wszystko takie wstępne pomysły. Najpierw chcę Rudiego zamknąć w obudowie raz na zawsze.

Odnośnie Rudiego i nowej PCB. Myślę, że przy trzech sztukach koszt wykonania w zakładzie może być zaporowy, więc chyba pozostają domowe sposoby wykonania płytki.

Rzeczy do poprawy:

1. odwrócić pola pod Alpsa

2. dodać miejsca na radiatory na LMy

3. dodać miejsca na radiatorki na trany w zasilaniu

4. dodać zabezpieczenie słuchawek

5. uprościć stopień wejściowy (najchętniej zrobiłbym to tak jak w pierwszym pdf'ie)

Oczywiście dochodzi jeszcze sprawa offsetu i pozbycia się kondów ze sprzężenia. Wczoraj trochę się bawiłem i próbowałem filtracji zasilania wg Robertinusa oraz schematu BCL'a z sąsiedniego wątku... i nic albo prawie nic. Oczywiście w PSpice wszystko gra i buczy:). Szkoda, że nie mamy nikogo do pomocy... :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2329284

Powiem szczerze...

Tyle, że w pierwszym PDF nie był to w pełni symetryczny wzmak (wejście) ale pewno o tym wiesz. Offset - Jeremy i "ktoś" jeszcze stwierdzili organoleptycznie, że wpływ kondów w sprzężeniu jest na szczęście pomijalny, więc nawet gdyby się nie udało to pół biedy. Robiłem próby z filtracją Robertusa, nie odnotowałem zmian.

Wszystkie zmiany, które wymieniłeś mają jak najbardziej sens. Nie mam teraz czasu, ale trzeba przejrzeć wcześniejsze projekty Luisa i porównać z ostatecznym, może po drodze zbyt zmienił płytkę i popełnił kilka błędów (ALPS, może przebieg ścieżek powodujących wzbudzanie). Pomocne (jak cholera) były by zdjęcia oryginału, by odwzorować ścieżki.

Mam jedynie wątpliwości - jak zmieścisz się w obecnej obudowie. Ja na szczęście nie mam tego problemu, nawet osobna płytka na zabezpieczenie mi wejdzie.

edit...

Analizując pierwszy projekt PCB w stosunku do niżej zamieszczonych zdjęć oryginału (niestety tylko od strony elementów) widać duże różnice w prowadzeniu ścieżek na górnej warstwie. Co ciekawe potek był od początku zaaplikowany tak samo.

Myślę, że największy sens miało by wierne odtworzenie oryginału łącznie z przebiegiem ścieżek.

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2329314

Powiem tak: ale ku!@$@a jaja. Właśnie zmontowałem na olbrzymim pająku jeden kanał. Rezystory to jakieś węglowe o tolerancji +/-20 %:-), zamiast BC141 dałem BC 546, jakiś LM317 za 50gr. Bez żadnych kondów w sprzężeniu i filtracji na wyjściu 2 mV offsetu. 2 mV!!! I nie zmienia się:) WTF??

Aa... i dałem zamiast OPA uA741

Z OPA na wyjściu offset. Ale około 200mV. Zmierzona częstotliwość do ponad 500 kHz. Wzbudza się. I co teraz....? :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2329461

Powiem tak: ale ku!@$@a jaja. Właśnie zmontowałem na olbrzymim pająku jeden kanał. Rezystory to jakieś węglowe o tolerancji +/-20 %:-), zamiast BC141 dałem BC 546, jakiś LM317 za 50gr. Bez żadnych kondów w sprzężeniu i filtracji na wyjściu 2 mV offsetu. 2 mV!!! I nie zmienia się:) WTF??

Aa... i dałem zamiast OPA uA741

Z OPA na wyjściu offset. Ale około 200mV. Zmierzona częstotliwość do ponad 500 kHz. Wzbudza się. I co teraz....? :-)

Jaja Panie, jaja:) Też robiłem testy z uA 741 i offset był 10x mniejszy niż z OPA, o ile pamiętam 741 szumiało jak cholera. Ktoś w wątku uruchamiał już jeden kanał (jeden tor z jednym WO) i offset też miał mały, natomiast przy kolejnych woodoo zaczęło działać i offset się pojawiał. Spróbuj dołożyć drugi WO, i zastosuj filtr Robertusa, sprawdź czy nadal się wzbudza. Mały offset można próbować regulować.

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2329647

Witam szanownych kolegów, szczególnie tych wytrwałych !

Na wstępie przepraszam za wszystkie utrudnienia w uruchamianiu układu wynikłe z mojej winy.

Mam nadzieję że większości uda się jednak skorzystać z projektu i uruchomicie wzmak - najlepiej w wersji zbalansowanej, gdyż widzę, że z taką konfigurację było najmniej problemów.

W moim egzemplarzu pracuje uruchomiłem 1 kanał z zerowym offsetem, na jednym potku stereo ALPS RK27 - i na razie tak zostanie (głównie z braku czasu...)

Tymczasem zrobiłem "na szybko" przymiarkę do nowej płytki - nazwijmy ją wersja 3, której rysunek załączam.

Ukryta Zawartość

Uwzględniłem część "postulatów" AVS, z tym że niektóre trudno będzie zmieścić na ograniczonej - prawie do połowy powierzchni, w stosunku do oryginału.

Zamierzam doprojektować jeszcze dodatkową płytkę splitera w układzie dokładnie takim samym jak w oryginale.

Oczywiście wszelkie sugestie i uwagi pożądane i mile widziane.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2329837

Tyle, że w pierwszym PDF nie był to w pełni symetryczny wzmak (wejście) ale pewno o tym wiesz. Offset - Jeremy i "ktoś" jeszcze stwierdzili organoleptycznie, że wpływ kondów w sprzężeniu jest na szczęście pomijalny, więc nawet gdyby się nie udało to pół biedy. Robiłem próby z filtracją Robertusa, nie odnotowałem zmian.

Wszystkie zmiany, które wymieniłeś mają jak najbardziej sens. Nie mam teraz czasu, ale trzeba przejrzeć wcześniejsze projekty Luisa i porównać z ostatecznym, może po drodze zbyt zmienił płytkę i popełnił kilka błędów (ALPS, może przebieg ścieżek powodujących wzbudzanie). Pomocne (jak cholera) były by zdjęcia oryginału, by odwzorować ścieżki.

Mam jedynie wątpliwości - jak zmieścisz się w obecnej obudowie. Ja na szczęście nie mam tego problemu, nawet osobna płytka na zabezpieczenie mi wejdzie.

edit...

Analizując pierwszy projekt PCB w stosunku do niżej zamieszczonych zdjęć oryginału (niestety tylko od strony elementów) widać duże różnice w prowadzeniu ścieżek na górnej warstwie. Co ciekawe potek był od początku zaaplikowany tak samo.

Myślę, że największy sens miało by wierne odtworzenie oryginału łącznie z przebiegiem ścieżek.

Tak dokladnie o tym pisalem,

Uklad sciezek z cala pewnoscia jest inny niz w oryginale, w oryginale o ile mnie wzrok nie myli mamy nawet jakies ekrany elektro-magnetyczne z blaszki aluminiowej,

To wszystko zapewne ma znaczenie, i jak widzimy nawet niewielkie zmiany moga spowodowac niestabilnosci w ukladzie.

Oryginal jest ukladem zarowno z we/wy symetrycznym jak i nie symetrycznym, tam nie ma ukladów desymetryzujacych sygnal niezbalansowany idzie prosto na opa.

Wszystkie elementy dodane spowodowaly takie a nie inne umieszczenie ich na pcb co moglo spowodowac niestabilne zachowanie sie opa. takie sa moje wnioski.

W oryginale od dolu jest chyba czesciowo wylewka masy ? Nie mamy zdjec spodniej czesci pcb co by znacznie ulatwilo wyciagniecie prawislowych wniosków i udzielenie odwpowiedzi na wiele pytac pojawiajacych sie w tym temacie.

Niestety nie mam oscyloskopu zeby pomierzyc uklad tak jak proponowal juz Robert a i czasu na diy coraz mniej.

Uklad gra, gra naprawde dobrze, im wiecej go slucham tym lepiej go oceniam.

Kondensatory w sprzezeniu zwr. jak dla mnie nie maja zadnego efektu "ubocznego" na dzwiek jestem tego pewien.

Wzmacniacz wybacza bledy muzykalnoscia, jest niesamowicie muzykalny, scena, separacja, w dole dzieje sie wiecej, góra tez niczego sobie, jest wszystko tam gdzie ma byc.

Zaczynam sie do jego brzmienia przyzwyczajac na tyle ze slucham go ostatnio duuzo dluzej niz sochy.

Z 701 moze nie oddaje super duzej mocy, jednak jest tego na tyle ze nie odkrecam potka dalej niz na 3/4.

Gdyby klon doczekal sie mk2, z cala pewnoscia sie skusze.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2329854

Tymczasem zrobiłem "na szybko" przymiarkę do nowej płytki - nazwijmy ją wersja 3, której rysunek załączam.

Ukryta Zawartość

Jestem zainteresowany PCB v.3.1, o ile otwory na ALPS'a będą większe.

Z obrazka wynika, że będzie można przykleić kawałek blachy do LM'ów (chyba, że źle oceniam odległości od kondów w zasilaczu)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2329856

Brawo Luiis,

Nie widzialem twojego posta odpisujac na wczesniejszy.

Widze brak impulsatora, co mnie cieszy :-)

Czy ten modul z opa na wejsciu bedzie poza glównym pcb ?

Jak chcesz rozwiazac temat wejsc niezbalansowanych ?

Przepraszam ze taki natlok pytan

Swietna robota,

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2329862

Witam szanownych kolegów, szczególnie tych wytrwałych !

Na wstępie przepraszam za wszystkie utrudnienia w uruchamianiu układu wynikłe z mojej winy.

Mam nadzieję że większości uda się jednak skorzystać z projektu i uruchomicie wzmak - najlepiej w wersji zbalansowanej, gdyż widzę, że z taką konfigurację było najmniej problemów.

W moim egzemplarzu pracuje uruchomiłem 1 kanał z zerowym offsetem, na jednym potku stereo ALPS RK27 - i na razie tak zostanie (głównie z braku czasu...)

Ukryta Zawartość

Uwzględniłem część "postulatów" AVS, z tym że niektóre trudno będzie zmieścić na ograniczonej - prawie do połowy powierzchni, w stosunku do oryginału.

Zamierzam doprojektować jeszcze dodatkową płytkę splitera w układzie dokładnie takim samym jak w oryginale.

Oczywiście wszelkie sugestie i uwagi pożądane i mile widziane.

Pozdrawiam

Witaj Luiis, dobrze Cię widzieć!

Moje uwagi na szybko

1. jest miejsce na MUR'y zamiast mostka, więc może?

2. pady pod gniazdo JACK w ostatniej wersji były o innym rastrze

3. zabezpieczenie słuchawek było dosyć istotnym "postulatem" - nie mam koncepcji jak, jednak może w postaci modułu na kanapkę, tak by się zmieściło w Waszych obudowach

Szkoda że jesteśmy (jesteście) ograniczeni wymiarami obudowy, cały czas uważam, że kopia 1:1 była by może rozwiązaniem niwelującym niedomagania

Z drugiej strony wykonanie prototypu MKIII i sprawdzenie w praktyce jak się zachowuje też będzie rozwiązaniem, może i lepszym od kopii.

Masz może dobre zdjęcia dołu i góry PCB oryginału, może w zimie bym zrobił kopię na próbę i porównał z klonem. Oczywiście na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jeżeli nie masz nic przeciwko...

Ważne były by też wymiary oryginalnej PCB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2329863

Przy murach upierac sie nie bede. moze byc mostek,

Wazniejsze dla mnie jest to zeby wpakowac radiatory na lm'y i dodatkowo na trany w zasilaczu tak jak w oryginale.

Stanowczo poprawi to prace ukladu w ciasnej zaknietej obudowie,

Raster pod jacka to rzecz dyskusyjna, aczkolwiek sam tez preferuje te co poprzednio, neutrika.

Zabezpieczenie (odciecie) sluchawk moze byc w postaci chocby ukladu na przekazniku, problem tylko gdzie go wcisnac, moze uklad na alementach smd + tranzystor obok samego gniazda ?

Uklad chocby taki jak zostal zastosowany w socha mk3, spisuje sie swietnie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2329880

Witam.

Bardzo cieszy mnie ponowna obecność Luiisa:)

Odnośnie nowej PCB mam kilka spostrzeżeń, propozycji:

1. Płytkę zabezpieczenia planowałem umieścić nad OPA(IC10 i IC11). Przynajmniej same przekaźniki. Układ wykonawczy mógłby wtedy znaleźć się w innym miejscu (ale wtedy połączenie na kablu).

2. Zamiast XLRów do druku na wyjściu można użyć tablicowych, np: Neutrik NC3FD-L-1B. Pozwoliłoby to na łatwiejsze doprowadzenie sygnału z przekaźnika do wyjścia. Również R44, R49, R16, R25 mogłyby wylądować na płytce zabezpieczenia (bądź w oryginalnym miejscu jeżeli ktoś zabezpieczenia nie chciałby montować).

Może można by pomyśleć o prostej filtracji zasilania przy OPA? Co myślicie?

Dla mnie priorytetem jest pozbycie się offsetu na wyjściu. Bardzo chciałbym aby nowa PCB przyczyniła się do tego:)

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2329898

1. Po prostu MUR mam, niektórzy twierdzą że lepsze, a w sumie wszystko jedno:)

2. Oczywiście mówimy o zabezpieczeniu wszystkich 4 gałęzi!?

3. Jestem zdecydowanie za XLR tablicowymi, pozwoli to na wygospodarowanie miejsca na PCB. Może wszystkie gniazda łacznie z Jackiem zastosujemy tablicowe,

wówczas zabezpieczenie lub choćby goldpiny może by Luiis upakował na PCB, ponadto upraszcza to podpięcie po kablu.

4. Podstawowa filtracja zasilania WO jest wielce wskazana;)

5. Przy LM przydały by się radiatory podobne do tych na TIP. W zasilaczu także.

Dyskusja rozgorzała że hej:)

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2329915

Hey,

Fajnie, że jest nadal jakieś zainteresowanie;)

Postaram się dzisiaj wrzucić trochę fotek oryginalnego rudiego..

Tymczasem dorabiam stopień wejściowy - i będzie on w miarę możliwości najbardziej zbliżony do pierwowzoru.

Płytki dodatkowe mogły by być wpinane zamiennie w główne PCB - choć do końca nie jestem przekonany o słuszności tej idei..

Wylewka masy jest nowym pomysłem, który wydaje mi się, pomoże w kłopotach ze wzbudzeniami stopni wejściowych i sterujących, poza tym łatwiej będzie dospawać gdzieś blisko kondensatory jeśli byłyby potrzebne.

Układ zabezpieczający faktycznie może być na osobnej pcb i taki mam już dawno opracowany do SOHy MKIV..

Pomysł wyrzucenia gniazd z PCB - jestem za... oryginał też tak ma:) zostanie nieco miejsca na radiatory do LMów.

Bibliotekę do Alpsa zrobiłem wczoraj, otwory dałem 1,2mm więc chyba będzie dobrze.

Co do wzm. operacyjnych to dla mnie potencjalnie najlepsze w tym wzmaku były by OPA277 i ew. ne wejściu OPA2277.

Próbowałem już te WO w soha i wypadły nadzwyczaj dobrze..

Prostownik scalony zapewne przerobię na 4xMUR... Co do innych usprawnień to będziemy mogli wprowadzać je na bieżąco.

Wazniejsze dla mnie jest to zeby wpakowac radiatory na lm'y i dodatkowo na trany w zasilaczu tak jak w oryginale.

Raster pod jacka to rzecz dyskusyjna, aczkolwiek sam tez preferuje te co poprzednio, neutrika.

W oryginale nie ma radiatoró na tranach w zasilaczu, ale nie zawadziło by, żeby były, gdyż one również są tam dość ciepłe, tak więc postaram się zrobić trochę miejsca na jakisę blaszki.

Co do gniazda Jack to oczywiście raster Neutrik o nieco większe otwory są jak najbardziej możliwe:)

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2329937

... Wydawalo mi sie ze gdzies w necie widzialem fotki nx-33 z malymi bo malymi ale radiatorami na tranzystorach w zasilaczu.

Dokladnie mialem na mysli zapewne ten sam uklad zabezpieczenia z sochy, co ty Luiis.

Co do gniazd panelowych ja nawet w obecnej wersji klona tylko takich uzywalem, bylo to podyktowane obudowa, która kupilem na ebay i ta miala juz powiercone wszelkie otwory, które mi byly potrzebne.

Mysle ze pozostyawienie jedynie padów pod gniazda panelowe pozwoli na nieco szarmancji i wrzucenie wszystkiego o czym tutaj dyskutujemy.

Osobiscie nie jestem fanem kanapek, nie da sie wrzucic tych modulów o których pisales na pcb ? Moze zastosowac zwory ?

Miejsca z tylu pcb tam gdzie uklady wejsciowe jest wiecej niz sporo, przy dwustronnym druku mozna zastosowac zwory pomijajace, lub tez nie, dane czesci ukladu wymuszajac taka a nie inna droge sygnalu.

Pewnie wiecie o co mi chodzi...

A i jeszcze jedno ...Ciekawi mnie tylko czy celowo uzyles nazwy socha mk4 :-) czyzby nowa wersja dojrzewala gdzies z dala od oczu i uszu publiki ? :-)

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2329980

Mam jeszcze jedną dygresję. Trudno założyć ilu będzie chętnych na płytki wykonane w zakładzie. Koszt może być wysoki przy kilku osobach. Marzenie ściętej głowy - wersja jednostronna i zwory umożliwiało by wykonanie PCB samemu. Wykonywałem już dwustronne PCB w domu termotransferem, jednak jeżeli dyskutujemy, to czemu nie wyjść z takim pomysłem. Wiem, że Jeremy miał inne zwory na myśli (też słuszna koncepcja:).

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2329986

.. i jeszcze jedno ...Ciekawi mnie tylko czy celowo uzyles nazwy socha mk4 :-) czyzby nowa wersja dojrzewala gdzies z dala od oczu i uszu publiki ? :-)

Pozdrawiam.

hm... no tak, jakby się wygadałem;( jest gotowa - w stadium projektowym, aczkolwiek stale mam nowe pomysły i co jakiś czas poprawiam pewne drobiazgi.

Sporych kłopotów nastręcza zasilacz impulsowy 100kHz zaimplementowany do nowej wersji za zgodą Pete Milletta.

Występują w nim części które ściągałem indywidualnie zza oceanu, a i tak będą musiał dostosować PCB do dostępnych u nas filtrów wejściowych.

To tyle offtopu, kiedy uznam, że konstrukcja MKIV jest całkowicie (w 105%) gotowa i nie warto już nic więcej poprawiać, to pozwolicie, że udostępnię projekt na tym forum.

Mam jeszcze jedną dygresję. Trudno założyć ilu będzie chętnych na płytki wykonane w zakładzie. Koszt może być wysoki przy kilku osobach. Marzenie ściętej głowy - wersja jednostronna i zwory umożliwiało by wykonanie PCB samemu. Wykonywałem już dwustronne PCB w domu termotransferem, jednak jeżeli dyskutujemy, to czemu nie wyjść z takim pomysłem. Wiem, że Jeremy miał inne zwory na myśli (też słuszna koncepcja:).

Obecnie projektowane PCB (jak zapewne zauważyliście jest w przeważającej części jednostronne, w zasadzie nic nie stoi na przeszkodzie aby wykonać również wersję ze "zworami"

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2330000

... obiecane fotki.

Jeremy, faktycznie na tranach w zasilaczu są małe radiatory, niepozorne, ale są;(

Ukryta Zawartość

post-8644-0-62963200-1322169789_thumb.jpg

post-8644-0-38457100-1322169813_thumb.jpg

post-8644-0-94707200-1322169822_thumb.jpg

post-8644-0-36344500-1322169832_thumb.jpg

post-8644-0-58979200-1322169839_thumb.jpg

post-8644-0-73922900-1322169958_thumb.jpg

post-8644-0-76360000-1322169967_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2330211

...zabezpieczenie Epsilon jako moduł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2330404

...zabezpieczenie Epsilon jako moduł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dzieje się:)

Worek z życzeniami się rozwiązał. Mam pomysł, który chcę zastosować we własnym RUDIM, może ktoś będzie chciał skorzystać . Mam u siebie Neutriki podobne do tego

Ukryta Zawartość

Mają one wyjścia proste zamiast kątowych i montuje się je równolegle "czołem" do PCB. Zakup był pomyślany jako znacznie tańsza alternatywa do tablicowych. Chcę we własnym zakresie zaprojektować pcb zabezpieczenia na elementy przewlekane i "osadzić" te gniazda w płytce bezpośrednio. Zysk jest taki,że płytkę "przewlekaną" wytrawię w domu, ponadto osadzenie ich w PCB niweluje jedno z połączeń kablowych - pomiędzy przekaźnikami a gniazdami.

Płytka będzie równolegle do frontpanelu przymocowana za pośrednictwem właśnie gniazd i dostosowana wielkością do mojej obudowy.

Dlaczego o tym pisze - chcę tą płytkę przygotować na podstawie schematu zamieszczonego dzisiaj przez Luiisa, oczywiście jeżeli można, i mam pytanie do konstruktora - jakimi tranzystorami mogę zastąpić te użyte w Twoim projekcie, zwłaszcza Q3E.

Sam pomysł jest na razie tylko ...pomysłem, zobaczę, jak się rozwinie sytuacja z ewentualnym zbiorowym zamówieniem płytek, ewentualnie jakie jeszcze rozwiązania płytki głównej Konstruktor zaproponuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2330772

No dzieje się:)

Worek z życzeniami się rozwiązał. Mam pomysł, który chcę zastosować we własnym RUDIM, może ktoś będzie chciał skorzystać . Mam u siebie Neutriki podobne do tego

Ukryta Zawartość

Mają one wyjścia proste zamiast kątowych i montuje się je równolegle "czołem" do PCB. Zakup był pomyślany jako znacznie tańsza alternatywa do tablicowych. Chcę we własnym zakresie zaprojektować pcb zabezpieczenia na elementy przewlekane i "osadzić" te gniazda w płytce bezpośrednio. Zysk jest taki,że płytkę "przewlekaną" wytrawię w domu, ponadto osadzenie ich w PCB niweluje jedno z połączeń kablowych - pomiędzy przekaźnikami a gniazdami.

Płytka będzie równolegle do frontpanelu przymocowana za pośrednictwem właśnie gniazd i dostosowana wielkością do mojej obudowy.

Dlaczego o tym pisze - chcę tą płytkę przygotować na podstawie schematu zamieszczonego dzisiaj przez Luiisa, oczywiście jeżeli można, i mam pytanie do konstruktora - jakimi tranzystorami mogę zastąpić te użyte w Twoim projekcie, zwłaszcza Q3E.

Sam pomysł jest na razie tylko ...pomysłem, zobaczę, jak się rozwinie sytuacja z ewentualnym zbiorowym zamówieniem płytek, ewentualnie jakie jeszcze rozwiązania płytki głównej Konstruktor zaproponuje.

OK, to nie jest problem,

Moge zrobić pcb po te konkretne gniazda.

Co do wersji przewlekanej (teraz jest smd - w większości),

to jakby robota od nowa, ale cóż oczywiście jest to możliwe, tylko to trochę potrwa..

Widzę jeszcze taką korzyść, jak moduł nie będzie "potrzebny" to można go wcale nie montować:)

Jest jeszcze kwestia wymiarów, jeśli gniazda będą w poziomie, to PCB równolegle do frontu - jakby w pionie, zatem będzie ograniczenie wymiarowe.

Muszę znać wysokość jaka będzie dostępna nad i pod gniazdami.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2330815

Wiesz, chyba nie ma sensu, byś projektował tylko dla mnie, niech choć wypowiedzą się inni...moim zamiarem było podzielenie się pomysłem

Nawet gdyby został w smd, może się uda "hand made", to wyłaniają się zalety umieszczenia gniazd na pcb:

1. Twoja uwaga, że w razie gdy ktoś nie chce - nie montuje modułu

2. mniejsza ilość połączeń kablem

3. rozwiązujemy problem kanapek, zworek i mocowania za jednym zamachem - mamy gotowy moduł

4. cena gniazda kilkakrotnie niższa niż tablicowego

5. nie zajmuje to miejsca na PCB wzmaka, co ma znaczenie przy małej obudowie ze zbiorowego zamówienia.

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2330828

.. gniazda można montować w odległości min 23mm od siebie.

Od wewnątrz widok tego gniazda jest taki:

Ukryta Zawartość

Użyciegeo typu gniazd wymusza zastosowanie dość grubego panela frontowego albo

konieczność wiercenia otworków na śrubki na wylot, co może nie wyglądać zbyt estetyczne..

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2330845

Użyciegeo typu gniazd wymusza zastosowanie dość grubego panela frontowego albo

konieczność wiercenia otworków na śrubki na wylot, co może nie wyglądać zbyt estetyczne..

...podobnie jak w przypadku gniazd kątowych zastosowanych w projekcie (zdjęcia obudowy avs kilka postów wyżej) - zamocowanie gniazd tylko w pcb wzmaka bez przykręcenia do frontpanelu było by mało trwałym rozwiązaniem . Gniazdo tablicowe też wymaga stosowania śrubków:)

edit

Jeszcze jedno spostrzeżenie odnośnie głównej płytki - planujesz na niej umieścić bezpieczniki jak poprzednio, czy sugerujesz inne rozwiązanie?

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2330857

Jeszcze jedno spostrzeżenie odnośnie głównej płytki - planujesz na niej umieścić bezpieczniki jak poprzednio, czy sugerujesz inne rozwiązanie?

Zawsze mogą być co najmniej dwa rozwiązania..

Zastosowanie gniazda IEC z bezpiecznikami raczej odpada - jest zbyt duże.

Mogę zrobić 2 bezpieczniki jak poprzednio - na PCB; ostanie wyjście - jeden osobny bezpiecznik w okrągłym gniazdku na tylnej płycie.

https://www.audiostereo.pl/topic/81941-rudi-clone/page/23/#findComment-2331224
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.