Skocz do zawartości
IGNORED

Modelowanie zwrotnicy

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie mam zrobione pomiary głośników no i teraz przydało by się zaprojektować zwrotnice. Nie chcę wydawać kupę kasy na elementy i próbować. Są programy, które obrazują jak zmieni się charakterystyka po dodaniu danego elementu (cewka, kondensator). No i żeby mógł importować charakterystykę z jpg itp. Pozwoli to trochę zaoszczędzić :)).

Dodatkowo jak ktoś obeznany w temacie opowiedział by o podziałach. Bo zastanawiam się nad podziałami i mam kilka typów tylko nie wiem co wybrać. Na razie nic nie mówię by nie sugerować zbyt dużo. Chodzi mi o zakresy gdzie najlepiej ciąć głośnik basowy itd itd.

Pozdrawiam Arczi

https://www.audiostereo.pl/topic/81949-modelowanie-zwrotnicy/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) +

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ew.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Milej lektury.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

Hej

speakerwork shop pokazuje mi pusty plik z charką:/

boxsim nie ma szans na niemiecki z mojej strony :/

lspcad nie mogę zmieniać wartości elementów :/ pewnie ograniczenie demo.

Naprawdę nie ma czegoś co w prosty sposób zaimportuje charkę i wygnie ja zgodnie z elementami?

Pozdrawiam Arczi

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Przełącz na "Simulate" w oknie "Schema"

Ograniczenia:

- brak zapisu projektu

- brak eksportowania danych

- zwrotnica ograniczona do 2 głośników

speakerworkshop sobie odpuściłem bo szkoda mi nerw

Coś nie bardzo mi to wychodzi :/ jak by ktoś miał jakieś propozycje to jestem otwarty.

Choć zdążyłem ręcznie sobie rozrysować pkt w paint :) ale to zwrotka tylko pierwszego rzędu :/

Pozdrawiam Arczi

Hej

speakerwork shop pokazuje mi pusty plik z charką:/

boxsim nie ma szans na niemiecki z mojej strony :/

Naprawdę nie ma czegoś co w prosty sposób zaimportuje charkę i wygnie ja zgodnie z elementami?

Pozdrawiam Arczi

Bo tego nie da się zrobić prawidłowo w prosty sposób bo nie tylko chodzi o odpowiednie, jak to napisałeś wygięcie, faza jest bardzo istotna. Potrzebnych jest mnóstwo danych o głośniku i pomiary i możliwość ich przeniesienia do programu symulującego. Ja walczę z Boxsimem i też nie jest łatwo.

A wygladzales charki w spl viev? bez tego SW ich nie widzi.

Osobiscie wole Holimpulse (temat już widziałeś) i grzebanie na zywca w zwrotnicy. Pokaz pomiary, napisz jakie glosniki, pomyslimy nad cz. podzialu i bedziemy kombinowac.

El sueño de la razón produce monstruos.

Speaker Workshop ma wszystko co Ci trzeba, choc faktycznie, na początku, prosty się nie wydaje.

To, że masz zrobione pomiary głosników nie umożliwi Ci zrobienia dobrej zwrotnicy, bo dobre zgranie głosników wymaga wielokrotnego powtarzania pomiarów całego zespołu po drobnych zmianach wartości elementów zwrotnicy, a do tego dochodzi jeszcze ewentualna np. zmiana topologii czy elementów zwrotnicy po odsłuchu.

Obecnie sobie słucham na zwrotnicy 0+1 no i nie powiem jakoś mi to odpowiada. Tylko mój szerokopasmowy głośnik ma podnoszącą się charakterystykę i do tego ma górkę przy 900Hz (bafflestep). Policzyłem (wyobraziłem) sobie wpływ filtra i wychodzi to samo co w programie.

Wznoszącą charakterystykę chcę skompensować cewką 0,7mH (od ok. 2KKz) bo w tym pkt. jest największy spadek efektywności. Potem zostaje mi tylko efekt bafflestepu który zaczyna się w okolicy 1,8KHz no i szczyt ma przy 900Hz. Więc mogę skompensować to jednym kondkiem około 90 uF jak dobrze pamiętam. Głośnik wtedy ma charakterystykę +/- 3dB w paśmie od 900Hz do 5KHz potem już charka opada bo głośnik naturalnie nie przetwarza tych częstotliwości ani w górę ani w dół.

Wydaje mi się, że nie jest to najgorsze rozwiązanie bo filtry I rzędu nie ingerują, aż tak mocno w dźwięk. Wysoko tonowy głośnik i basowy chcę filtrować II rzędem. Wynika to z tego, że naturalny spadek efektywności, głośnika szeroko pasmowego i filtr I rzędu sprawiają że w charakterystyka na krańcach opada ze stromością około filtra II rzędu stąd wybór takich filtrów dla głośników uzupełniających pasmo.

Panowie czy mam dobry tok rozumowania? Czy czasem nie popełniam jakiś karygodnych błędów?

Pomiar i symulację wrzucę później bo mam na drugim lapku do robienia pomiarów.

Pozdrawiam Arczi

• 1 miesiąc później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.