Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner AV czy wzmacniacz stereo ?

Pyzek

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, wiem, było juz kilka takich tematów, zresztą wszystkie przeczytałem od deski do deski.

Proszę jednak o konkretną podpowiedź.

Posiadam sprzęt stereo oparty na wzmacniaczu Yamahy AX-592 i właśnie teraz chciałbym rozbudować zestaw o kino domowe. Co robić, dokupić procesor kina DSP-E800 do wzmacniacza, czy sprzedać wzmacniacz (oraz tuner) i kupić amplituner AV - powiedzmy RX-V640.

Do tej pory myślałem, że nie będę miał takich dylematów, ale słyszełm opinie (i to z dwóch różnych źródeł, od ludzi podobno znających się na rzeczy), że pomiędzy RX-V640 w trybie stereo, a AX-592 nie ma dużej różnicy - bo to sprzęt tej samej klasy.

Z jednej strony dużo bym zaoszczędził, (po sprzedaży), do amplitunera niewiele musiałbym dokładać. Z drugiej trochę się wkurzyłem, bo chcąc pogodzić KD ze stereo, kupiłem wzmacniacz aby później dokupić procesor, a jeśli rzeczywiście nie ma różnicy to kupując od razu amplituner AV, zaoszczędziłbym sobie zachodu i pieniędzy...

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/8199-amplituner-av-czy-wzmacniacz-stereo/

Pyzek,

Na razie krótko, bo muszę pracować. Z tego co widzę masz – relatywnie – ograniczony budżet na budowę KD. W przedziałach cenowych dajmy na to 2KPLN za amplituner i dajmy na to nawet do ok. 7 KPLN za zestaw głośników w układzie 5.1 nie jesteś w stanie uzyskać efektu w postaci kina domowego, które odtwarzałoby muzykę równie przekonywająco, co dajmy na to wzmak stereo za 2-3 KPLN i kolumny w układzie 2.0 za powiedz 4 KPLN.

Ja się nauczyłem tego na własnej skórze kupując najpierw właśnie rx-v640 z zestawem kody AV702, a następnie wymieniając zestaw głośników na głośniki ca. 5 razy droższe, dokupując końcówkę mocy do ampli i wreszcie wymieniając sam ampli. Teraz dźwięk jest satysfakcjonujący (znajomi mówią mi, że gra lepiej od ich systemów tańszych wprawdzie ale dedykowanych wyłącznie do stereo) z tym że przekroczyłem swój pierwotny o więcej niż pięciokrotnie).

Ja bym bawił się na twoim miejscu w lepsze stereo, niż budował nawet średniej jakości KD.

Pozdr

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Generalnie zgadzam się z przedmówcą i mam podobne doświadczenia. Od kilku lat staram się stale ulepszać swój system stereo. Jeszcze nie dawno nie widziałem potrzeby posiadania KD, ale ... takie czasy. Postanowiłem też kupić nieco lepszy amplituner, czyli Yamahę 640 ( z myślą o stereo ). Kolumny zmieniam ( bo są w trakcie budowy) na dobre ( tak mi się wydaje ) i do KD, i do stereo (front). Myślałem, że 640 zadowoli mnie w stereo, ale już wiem, ze będę budował oddzielny system elektroniki do stereo. Zawiodłem się taże na tunerze w 640, słaba czułość i dźwięk gorszy niż w Grungu z górnej półki sprzed ok. 15 lat. Do zestawu kupiłem też DVD 540, w recenzjach całkiem dobrze wypadającą w stereo, ale tutaj też budżetowe Onkyo 7222, które mam, jest lepsze od Yamahy. Myślę też o zbudowaniu drugich, niedużych podstawkowych dwudrożnych kolumn tylko do stereo. W mniejszych kolumnach podoba mi się lepsza stereofonia i lepiej wyartykułowana średnica 9 nz racji mniejszej ilości basu). Przy niezbyt głośnym słuchaniu, taki dźwięk jest dla mnie przyjemniejszy niż z dużych kolumn.

>Krzych L

wiem że to nie na temat ale jak sprawuje się końcówka Rotela z amplem h/k też mam od niedawna avr230 z którego jestem generalnie zadowolony (słuchałem chyba wszystkich ampli w tym przedziale cenowym i uwazam że żaden nie dorównuje h/k) ale przecież zawsze może byc lepiej - jak posłuchałem choćby dość taniego Rotela RA 02 dochodze do wniosku że h/k w stereo nie ma a nim jednak szans. Ale ponieważ potrzebuje też sprzetu do kina i nie mam warunków na oddzielne stereo pytanie do Ciebie: czy warto do h/k dokupic koncówkę mocy (np. tańszą RB1050) i czy róznica w dźwięku z końcówką mocy jest istotna i warta wydanej kasy.

Pozdro

Klemens,

Sorry, nigdy nie słuchałem tego H/K bez podpiętej do niego końcówki mocy (a powinienem, sorry mało mam w ogóle czasu). Nie słuchałem też nigdy niższych ani też wyższych końcówek mocy Rotela (poprostu skorzystałem z promocji w TOP HiFi i kupiłem tego rotela za 2,5 tys. zł).

Powiem tak. Po pierwsze, Miałem wcześniej Y rx-v640. Po podpięciu do niej końcówki mocy była bardzo zauważalna poprawa dżwięku. Ale weź też pod uwagę to, że mam B&W 604 a te po prostu muszą mieć bardzo wydajny prądowo wzmak. Po drugie, Na H/K częstokroć wybieram słuchanie muzyki w trybie stereo bypass i całość gra leiej w trybie 2.0 niż w 5.1. Myślę, że przy takich odsłuchach można skorzystać na poprawie dźwięku przez zewnętrzną końcówkę mocy. Po trzecie, ten mój znajomy, o którym pisałem ma Rotela 971 mk2 + B&W 602 s3 + CDeka Yamachy i po odsłuchu mojego zestawu przez przeszło godzinę stwierdził, że dźwięk z mojego zestawu KD w stereo jest wyraźnie lepszy.

Tak tylko mogę pomóc.

Pozdr

KL

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Zdecydowanie polecam DSP E 800 Yamahy z końcówką Rotela RMB 1075 - super zestawienie, słuchałem w Top Hi-fi, amplitunery nawet wysokie modele nie mają najmniejszych szans. Lekko cofnięte wysokie w Rotelu i pewna jaskrawość Yamaszki dają znakomity duet, uszy nigdy nie cierpią z nadmiaru wysokich, a jest power, równowaga, stereofonia i cudna średnica - gorąco polecam !.

AX-592 + TX-492RDS + DSP-E800 - zdecydowanie to rowiązanie, nie będziesz żałował !, potem zawsze mozna dokupić jakiegoś Rotelka 2-kanałowego lub nawet 5 kanałowego - DSP E-800 ma pełne wyjście pre out 5.1 ! :)

Ma sens, bo bije na głowę brzmieniowo amplituner, wprawdzie ma tylko DD i DTS, bez bajerów typu DTS-ES, DD-EX czy DPl II i DTS Neo, ale za to duże trafo, które ma obsłużyć zaledwie 3 kanały, a nie 6 (jak np. w 640-tce), kobndensatory Elna for audio (2 razy 12000 mikrofaradów - tyle samo co w 640 -tce, tyle że tam na 6 kanałów!), poza tym potencjometr Alps i brak tunera, który takze może conieco popsuć, gdy siedzi w jednej obudowie ze wzmakiem.

Zyzio,

Yanahy 800 nie słyszałem, ale to co piszesz, o końcówkach mocy y 800 i y 640 jest dla mnie mało przekonujące. Y 640 jest tak zbudowana, że jak ma obciążone 3 końcówki mocy to jest wówczas zdecydowanie bardziej wydajna prądowo. Skoro więc trafa są w obu ampli takie same to - oceniając wyłcznie budowę końcówek mocy - wybrałbym y 640 bo można wybrać w niej obciążenie wyłącznie 3 kanałów i osiągnąć moc mierzoną ok. 70 watt na kanał (podobnie jak zapewne w y 800), ale można wybrać też obciążenie 6 kanałów i mieć moc mniejszą ale za to system 6.1 (dla mnie y jest więc bardziej elastyczna).

Inną kwestią jest dla MNIE PRZEJŻYSTOŚĆ DŻWIĘKU, która w y 640 mogłaby być lepsza, tu może się okazać, że y 800 góruje.

pozdr

kl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.