Skocz do zawartości
IGNORED

ASIO w Audiotrak Prodigy HD2 Advance

czupet

Rekomendowane odpowiedzi

Czy karta Prodigy HD2 w wersji 'Advance' (aktualnie dostępna na Ebay prosto od producenta) potrafi korzystac ze sterowników ASIO?

Zadałem to pytanie producentowi i dostałem odpowiedź:

"

Basically it can't use the ASIO drivers, but you can use the ASIO function if you use the ASIO4all software.

Click on link below for the ASIO4all software.

URL:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"

czyli karta nie może używać driverów ASIO ale może korzystać z 'funkcji' ASIO - co to znaczy?

Z tego powodu zastanawiam się, czy zamiast ściągać z Korei wersję Advance (cena bardzo atrakcyjna - 99 usd z wysyłką), nie kupić używanej standardowej HD2. Czy ktoś ma jakieś przemyślenia na ten temat? Kolega Henryk Kwinto twierdzi, że 'Advance' gra słabo, ze zbyt obfitym mułowatym basem.

...dodam tylko, że planuję używać jej pod Windows 7 32bit.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/82023-asio-w-audiotrak-prodigy-hd2-advance/

Czy karta Prodigy HD2 w wersji 'Advance' (aktualnie dostępna na Ebay prosto od producenta) potrafi korzystac ze sterowników ASIO?

Zadałem to pytanie producentowi i dostałem odpowiedź:

"

Basically it can't use the ASIO drivers, but you can use the ASIO function if you use the ASIO4all software.

Click on link below for the ASIO4all software.

URL:

Ukryta Zawartość

"

czyli karta nie może używać driverów ASIO ale może korzystać z 'funkcji' ASIO - co to znaczy?

Odpowiedź jest bardzo prosta.

Karta nie wspiera ASIO. Producent karty nie dostarcza firmowego oprogramowania (sterowniki) pozwalającego na pracę z protokołem ASIO.

Istnieje jednak możliwość używania pseudo-ASIO poprzez alternatywny sterownik napisany przez niezależnych twórców (amatorzy). Ten alternatywny sterownik zwany jest ASIO4All.

ASIO4All to taki erzac. Każda karta, nawet najbardziej badziewna i zintegrowana na płycie może pracować na ASIO4All.

Zasada jest jednak prosta - jeśli producent karty nie dodaje firmowego sterownika ASIO to znaczy, że karta nie jest przeznaczona do obsługi protokołu ASIO.

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Karta nie wspiera ASIO. Producent karty nie dostarcza firmowego oprogramowania (sterowniki) pozwalającego na pracę z protokołem ASIO.

Istnieje jednak możliwość używania pseudo-ASIO poprzez alternatywny sterownik napisany przez niezależnych twórców (amatorzy).

czy to oznacza, że HD2 Advance należy sobie odpuścić?

że z dobrego dźwięku pod Windows7 nici?

z drugiej strony producent deklaruje, że do starej HD2 nie będzie rozwijał sterowników pod Windows7

Czyli stara HD2 nie jest perspektywiczna (tak czy inaczej mediacenter mam na Win7).

Interesuje mnie jedynie playback.

przy czym potrzebuję urządzenia, które będzie się ocierać o hifi (żeby uszy nie bolały przy odtwarzaniu downloadów, ścieżki dzwiękowej filmów itp). nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, że pod Windows bez ASIO to staje się niemożliwe.

Z tego co wiem, Asio ma tylko sens jezeli podlaczasz takiego hd2 pod daca, wtedy wyjscie cyfrowe masz asio ( bit perfect)

Mam Hd2, asus xonar, asio, srasio, nie ma zadnej roznicy co ustawisz. I tak uslyszysz to samo.

Z tego co wiem, Asio ma tylko sens jezeli podlaczasz takiego hd2 pod daca, wtedy wyjscie cyfrowe masz asio ( bit perfect)

Mam Hd2, asus xonar, asio, srasio, nie ma zadnej roznicy co ustawisz. I tak uslyszysz to samo.

Bzdura !!! Sterownik Asio jest bardzo ważny, a właściwie niezbędny przy korzystaniu z instrumentów wirtualnych na żywo (czyli grasz klawiaturą MIDI i od razu słyszysz dźwieki wydobywane z komputera przez kartę dźwiękową), oraz przy pracy z profesjonalnymi programami muzycznymi do nagrywania, obróbki, masteringu dźwięku, np. SONAR, Cubase.

Spróbuj zrobić to na zwykłej karcie dźwiękowej bez ASIO.l Gwarantowane masz opóźnienia w słyszanym dźwięku nawet i 1 sekundę (z ASIO jest to nawet 3 miklisekundy i miej), kłopoty z synchronizacją, a niektóre programy mogą nawet nie działać.

Co do Prodigy HD2 Advanced firmy ESI / EGOsys to jest ona przeznaczona na rynek dalekowschodni - w Polsce nie masz gwarancji. Więc lepiej kupić coś w Polsce.

Polecam Prodigy 7.1 HiFi, a jak chcesz tworzyć muzykę, to może E-MU Creative Professional 0204 USB.

Tak jak wspomniałem wcześniej interesuje mnie wyłącznie odtwarzanie dzwięków (muzyka z internetu, ścieżka dźwiękowa filmów dvd/blueray). Sygnał idzie na całkiem sensowny wzmacniacz i głośniki hifi, więc zależy mi żeby uszy nie bolały.

- z waszych odpowiedzi rozumiem, że ASIO nie jest do tego krytyczne pod Windows7?

Producent na pytanie o wersję 'Advance' vs stara hd2 odpisał:

"

Both are same a base performance, but the parts differ as below.

1. PRODIGY HD2 grades B

1) FDO Triple OPAMP : NE5532 X 3ea

2) Capacitor

The general capacitor and the capacitor of the L,R coupling part : use the Rubycon's capacitor.

The LOW-PASS FILTER circuit of OPAMP parts : use the advanced film capacitor.

2. PRODIGY HD2 ADVANCE DE

1) FDO Triple OPAMP : OPA2134 X 2ea, OPA2604 X 1ea

2) Capacitor

The general capacitor : use the SamYoung's AHS series.

The capacitor of the L,R coupling part : use the SANYO's OS-CON (the best SP series)

The LOW-PASS FILTER circuit of OPAMP parts : use the WIMA's film capacitor.

The Prodigy HD2 differ with Prodigy HD2 ADVANCE DE.

The Prodigy HD2 use EGO driver-only with ASIO driver,

and the Prodigy HD2 ADVANCE DE and HD2 grades B use VIA driver-only.

"

Z opamami pewnie sie pobawię, ale elektrolitów już chyba nie chce mi się ruszać (chyba że wygrzebię coś ze starych zapasów Elny), a tutaj wersja 'Advance' wygląda na oko lepiej. Chociaż kolega Kwinto marudził, że wersja 'Advance' bez grzebania brzmi słabo:

Ukryta Zawartość

brak gwarancji jakoś przeżyję - cena nowej na ebay to ok 270 PLN (99 usd). wysyłka za free.

Ukryta Zawartość

Zanim Audiotrak został kupiony przez Gyrocom, karty miały inny firmware. Można było instalować sterowniki od Audiotraka z obsługą ASIO.

Po przejęciu Audiotraka przez Gyrocom zmieniono firmware, który nie pozwala na instalację starych sterowników Audiotraka, ale pozwala na uniwersalne sterowniki od VIA, które ASIO nie obsługują. Gyrocom po cichu na nowej stronie (audiotrack.net) usunął informację o obsłudze ASIO i GSIF. Na forach można doszukać się jak zrobić downgrade firmwaru i używać starych sterowników.

Jeżeli masz zamiar korzystać z wyjścia cyfrowego, to wystarczy Ci zintegrowana karta. Nie ma sensu w takim razie wydawać kasy. Jeżeli natomiast chcesz po analogu, to ma to sens.

A powie ktoś otwarcie która karta jest lepsza - Audiotrak HD2 czy Audiotrak HD2 Advance i dlaczego?

A powie ktoś otwarcie która karta jest lepsza - Audiotrak HD2 czy Audiotrak HD2 Advance i dlaczego?

Taka, że Audiotrak - Prodigy HD2 była przeznaczona na rynek europejski. Firma ESI/Audiotrak sprzedawała ją tutaj, jednak jakiś czas temu została zaprzestana produkcja. Jeśli znajdziesz gdzieś z drugiej ręki, to polecam. To bardzo dobra karta.

Natomiast wersja Advance nie była dostępna w Europie. Pojawiła się na rynku dalekowschodnim i nie miała oczywiście europejskiej gwarancji. Ponoś w zasadzie nie było między nimi różnic, jednak po co miał ktoś kupować Advance, jak w przypadku awarii koszty wysyłki gdzieś tam, były bardzo wysokie.

Reasumując - myślę, ze są podobne a różnica może być głównie w oprogramowaniu i użytych komponentach. Ta koreańska pewnie nie spełnia niektórych norm europejskich.

mnie najbardziej nurtuje pytanie:

Czy brak ASIO w wersji 'Advance' ma jakikolwiek wpływ na playback?

tzn czy komputer z kartą i sterownikami ASIO będzie lepszym odtwarzaczem plików muzycznych i CD od takiego bez sterowników ASIO. Bo to jest chyba największa obiektywna różnica między tymi kartami.

ASIO jest stworzone z myślą o tych którzy mają zamiar wykorzystywać komputer do nagrań w profesjonalnym lub półprofesjonalnym studiu. Ty chcesz odtwarzać, więc wystarczy ci WASAPI. Przeczytaj o tym w internecie, a dowiesz się dlaczego to ludzie używają.

Na twoim miejscu kupiłbym tą która jest tańsza i modyfikował nie zważając na strachy. Karty muzyczne nie psują się od tak, więc gwarancja ci nie potrzebna.

kupiłem HD2 Advance DE na Ebay od Gyrocom.

Sama transakcja bardzo komfortowa - płatność kartą kredytową przez paypal, wysłali następnego dnia, przesyłka dotarła po 4 dniach.

Można ją śledzić w pocztex.pl. Czy będę musiał zapłacić VAT? - nie wiem. Może coś w tej sprawie przyjdzie listownie. Z samym towarem nic nie dostałem.

co do karty. Na razie jakoś mnie nie powaliła. Gra na pewno lepiej niż ta z grafiki po hdmi. Wydaje się trochę zmulona i przebasowana. Może to kwestia wygrzania - mam wrażenie, że po godzinie już się uspokoiło nieco. Trochę mi to przypomina brzmienie integry NAD352. W razie czego mam już 3 x LM4562, polecane przez kolegów.

(porównuję do własnoręcznie zmutowanego CD Philips na TDA1541A - raczej nie jest to topowy mod, choć bardzo się starałem ;))

Najbardziej mnie niepokoi, że w dzwięk regularnie szarpany jest jakimiś zakłuceniami. Co kilka sekund słychać trzask lub coś podbnego do przeskoczenia igły w gramofonie. Podpowiedzcie please gdzie szukać przyczyny - czy to coś softwareowego, czy raczej hardware: zasilacz, silniki wentylatorów, płyta główna, dyski twarde? PC oparty jest o chipset AMD690 i procesor Athlon 64X2 4000+.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.