Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo za 1200zl - amplituner + kolumny

Insomnia-

Rekomendowane odpowiedzi

Za te pieniądze najpewniejszym zakupem chyba jednak byłby piano. Do tego ewentualnie dedykowany subek Yamaha YST-FSW150 (słyszałem go kiedys w markecie i zrobił pozytywne wrażenie) i masz ładny, nowoczesny, dobrze grający, nowy zestawik. W tych pieniądzach to chyba nie warto kombinować i szukać wiatru w polu.

Przy używkach za te pieniądze i tak żeby były znacznie lepsze to trza by było iść w bardzo stary sprzęt. A stare cd wiąże się często z zacinaniem przy czytaniu płyt, lub wymianą części typu laser. Lepiej w tym wypadku kupić nowy sprzęt, podłączyć i cieszyć się muzyką a nie jeszcze miesiąc "latać" za częściami. Takie jest moje zdanie

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Insomnia zastanów się czy na pewno musi być to nowy sprzęt?

Mam jeden zestaw składający się ze wzmacniacza Harman Kardon PM 640 Vxi i odtwarzacza Sony CDP XE330 za który razem dałem 150 zł

Do tego kolumny podłogowe Yamaha NS-G40 za 100 zł.

Cały zestaw kosztował 250 zł (no dodając koszt paliwa to razem 300 zł)

Czyli 300 zł a obawiam się że rozłoży na łopatki tego pianocrafta.

Czy będzie lepszy, to trudno powiedzieć. Może brzmieć po prostu inaczej. Generalnie dźwięk powinien być dość zbliżony zwłaszcza, że ten Marantz wykorzystuje monitory z PC.

Jeszcze tylko małe wyjaśnienie: ten Marantz z linku wykorzystuje mniejsze monitorki Yamahy, dedykowane do jednoczęściowych Piano. Więc dźwięk w porównaniu do "dzielonych" PC będzie wyraźnie szczuplejszy w niskich tonach.

Nie będę tu teoretyzował jak cytowany przeze mnie Kolega, gdyż porównywałem Yamahę MCR-550 z Marantzem M-CR503 - oba z tymi samymi kolumienkami Yamahy. Marantz gra bardziej zdecydowanym, nasyconym, i dynamicznym dźwiekiem o nieco zaokraglonych krawedziach z lekkim rozjaśnieniem na pograniczy góry i srednicy. Yamaha gra bardziej konturowo, mniej dynamicznie, jakby wycofanym dźwiękiem. Scena w Marantzu bardziej rozbudowana na szerokość, a w przypadku Yamahy na głębokość. Marantz lepiej przekazuje emocje, a Yamaha - detale. Osobiście wolę Marantza - przyjemniej się za jego pośrednictwem słucha muzyki, z wiekszą radością, frajdą samego, zwykłego słuchania. Jak ktoś woli analizowac detale - polecam Yamahę. Jeśli ktoś bedzie duzo słuchac na słuchawkach - Marantz ma zdecydowanie lepsze wyjscie słuchawkowe, wyjscie Yamahy zdoła wysterować tylko słuchawki typu Koss Porta Pro (ja porównywałem na AKG K530). Słuchałem też krótko Yamahy MCR-640, ale nie zauważyłem wiekszych różnic w porównaniu z 550.

<><

Nie będę tu teoretyzował jak cytowany przeze mnie Kolega, gdyż porównywałem Yamahę MCR-550 z Marantzem M-CR503 - oba z tymi samymi kolumienkami Yamahy.

Tylko my do porównania dajemy Yamahę 640, która jest "nieco" lepiej zbudowanym mini w porównaniu do 550.

Luxmany i winyle 

Widze, ze temat bardzo sie ozywil, dziekuje wszystkim za zainteresowanie.

Po rozmowie z moja dziewczyna, ktora ma znacznie lepszy sluch muzyczy i ogolnie badziej "zyje" muzyka niz ja, doszedlem do wniosku ze proporcje podane przeze mnie na poczatku nie sa do konca prawidlowe. Sprzet bedzie znacznie czesciej wykorzystywany do sluchania muzyki niz kina domowego, wiec tutaj ograniczmy sie do klasycznego zestawu audio. W najblizszych dniach wybieramy sie na odsluch kilku zestawow - tutaj te polecane przez Was na pewno beda brane pod uwage.

Co do Pianocrafta, to prosze o opinie, ktory model jest obecnie najbardziej oplacalnym zakupem, czy te wyzsze modele sa warte doplaty, np. Yamaha PianoCraft MCR-840‎ ?

Ogolnie ma to byc takie male centrum multimedialne, takze martwi mnie troche, ze w Pianocraftach z tego co zdazylem sie zorientowac brakuje wejsc HDMI jest tylko jedno wyjscie. Jako ze chcialbym do tego systemu podpiac kilka zrodel dzwieku (tv, komputer itd.), to wydaje mi sie to byc ograniczeniem.

Kolejne pytanie, czy jest mozliwosc podpiecia modulu bluetooth aby przesylac dzwiek np. z komputera ? Wiem ze niektore amplitunery daja taka mozliwosc.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Daj sobie spokój z tym amplitunerem. Skoro masz mieć dekoder N to będziesz miał zatrzęsienie stacji radiowych, a jak weźmiesz wersję turbo to i sobie będziesz mógł organizować imprezy przy Youtubie ( wymagane łącze internetowe). Dopiero będzie multimedialna zabawa.

Za tysiaka negocjuj, szukaj przecen) możesz mieć coś co sponiewiera wcześniejsze propozycje:

http://audio.com.pl/testy/nad-c315bee:2

http://audio.com.pl/testy/advance-acoustic-map-101:2

Pozostaje kwestia kolumienek... Raczej używane, bo szkoda marnować potencjału wzmaka, na jakieś wynalazki,bo nowe.

Justas zaraz zapoda listę używek na dwie strony to sobie coś wybierzesz :)

Co do Pianocrafta, to prosze o opinie, ktory model jest obecnie najbardziej oplacalnym zakupem, czy te wyzsze modele sa warte doplaty, np. Yamaha PianoCraft MCR-840‎ ?

Jeśli rozważasz Yamahę osobiście skłaniałbym się ku 640 (plus jakiś tani BR) aniżeli 840. Irytującą wadą DVD Yamahy 840 jest wolne wczytywanie płyt audio. Niestety trwa to dość długo. CD z 640 tej wady nie ma.

Luxmany i winyle 

Ogolnie ma to byc takie male centrum multimedialne, takze martwi mnie troche, ze w Pianocraftach z tego co zdazylem sie zorientowac brakuje wejsc HDMI jest tylko jedno wyjscie. Jako ze chcialbym do tego systemu podpiac kilka zrodel dzwieku (tv, komputer itd.), to wydaje mi sie to byc ograniczeniem.

Kolejne pytanie, czy jest mozliwosc podpiecia modulu bluetooth aby przesylac dzwiek np. z komputera ? Wiem ze niektore amplitunery daja taka mozliwosc.

Na pewno jest jakieś wejście aux i przynajmniej jedno źródło, np tv będziesz mógł podłączyć. Poza tym jeśli chcesz słuchać w dobrej jakości to po to masz odtwarzacz cd i płyty. Jakość mp3 i jeszcze przez bluetooth to dopiero musi być masakra dla uszu... Twoja druga połowa, jeśli ma taki słuch jak chwalisz, na pewno zauważy różnicę miedzy płytą a mp3 z kompa i ten cały bluetooth przestanie być potrzebny.

Nawet te mp3 nagrane na płytę i puszczane z cd będą lepiej brzmiały.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Jakies 10 miesiecy temu kupilem mojej corce uzywana Yamahe PC E600mk2 (DVD) bez kolumn za 600zl i musze przyznac iz byl to zakup genialny.

Gra naprawde swietnie nic nie szwankuje ,czyta nawet ,,plyty chodnikowe,, a do tego jest uniwersalna akurat na poczatek i kogos kto chce miec tez mozliwosc obejrzenia filmu.

Nowe Yamahy niezbyt podobaja mi sie designem dlatego zdecydowealem ze bedzie to klasyczny PC :) - nie zaluje.

Ps. Sluchalem w MM jakas nowa PC w jednej obudowie z DVD i gralo to beznadziejnie a obsluga nie byla juz taka fajna jak w tej starej.

robix

Podobanie czy niepodobanie to już kwestia gustu. Ostatnio jestem trochę wycofany z oględzin miniwieżyczek i na żywo nie widziałem 640. Po zdjeciu oceniając to mi się też nie za bardzo podoba, natomiast 410 mi się podobała. Ale do wyglądu idzie sie przyzwyczaić jeśli gra dobrze. Poza tym tak jak już wcześniej zdaje się mówiłem, piano jest chyba najbezpieczniejszym zakupem, tak jak robix zauważył szczególnie na początek.

Zainteresowal mnie ten wzmacniacz z linku podanego przez "frywolny trucht", chodzi o NAD C315BEE. Jesli bede mial okazje to tez chcialbym go posluchac. Malo jest o nim opini, ale wszystkie bardzo pozytywne.

Pozostaje tylko kwestia z jakimi kolumnami najlepiej on sie sprawdza (oczywiscie w moim zakresie cenowym) ? Ma ktos jakies doswiadczenie i propozycje w tej kwestii ?

Czy widzicie w mim cos, co moglo by mi sie nie spodobac ? :)

Zainteresowal mnie ten wzmacniacz z linku podanego przez "frywolny trucht", chodzi o NAD C315BEE. Jesli bede mial okazje to tez chcialbym go posluchac. Malo jest o nim opini, ale wszystkie bardzo pozytywne.

Pozostaje tylko kwestia z jakimi kolumnami najlepiej on sie sprawdza (oczywiscie w moim zakresie cenowym) ? Ma ktos jakies doswiadczenie i propozycje w tej kwestii ?

Czy widzicie w mim cos, co moglo by mi sie nie spodobac ? :)

NAD-y często łączy się z KEF-ami i Monitor Audio. Uprzedzam jednak: KEF-y to specyficzne kolumny, lepiej więc posłuchać przed zakupem. Monitor Audio też, ale KEF-ów szczególnie.

Ktoś wcześniej napisał - weź kredyt konsumpcyjny i kup uzywki - popieram w 100% - to najlepszty sposób na tani dobry sprzęt. Nie obrażajac Piano - to sprzet do małego pokoju lub sypialni i jedna z najfajniej grających mini-wież, którego kolumny w żadnym razie jednak nie dorównają porządnym używkom za 700-800zł.

Moja propozycja?

- tani CD lub DVD - ja mam np. DVD Samsunga HD-745 i jako odtwarzacz nie jest taki najgorszy - swojego kupiłem za coś koło 150zł i ma przy okazji niezły obraz,

- najważniejsze w tanim zestawie - kolumny - dwudrożne, najlepiej podłogowe (niższy bas od monitorów i brak dodatkowych wydatków na podstawki, ale mozna zawsze postawić monitory na komodzie i zaoszczędzić pare groszy) na porządnych głośnikach - moje typy w tej cenie Tannoy M-3 (nie pomylić z gorszymi MX-3) i Avance Omega 503 i 505 (wiem, wiem były mocno przereklamowane i mają słabą obudowę, ale po dociążeniu są warte tych pieniędzy i zamontowane tam Vify graja naprawde nieźle). Tych słuchałem i nie sa najgorsze. Ceny to 500-800zł

- wzmacniacz - tu nie poszalejesz, ale za 300-400zł może znajdziesz Rotela RA-930 lub któryś ze starszych maranzów.

Zestaw można poskładać przy pewnej cierpliwosci za około 1200zł a grać będzie jak nowe zestawy za 2-4 kzł robione na chińskich częściach.....

Przypominam ze cena maksymalna wynosi teraz 2000zl..

Po przeczytaniu sporej ilosci tematow na forum, doszedlem do tego (rowniez tutaj pare osob sugierowalo), ze sprzet uzywany bedzie lepszy pod kazdym wzgledem.

Na poczatek wystarczy wzmaczniacz + kolumny podlogowe. Jako zrodlo dzwieku bedzie sluzyl dekoder telewizji N, telewizor i komputer, gdy uzbiera sie wiecej grosza to sie pomysli o jakims odtwarzaczu bluray.

Dziekuje za dotychczasowe rady, prosze o kolejne.. Dodatkowo napisze, ze chcialbym aby dobrze byl odtwarzany dzwiek gitary basowej, bo do tego dzwieku mam slabosc :)

Na odsluchy planuje udac sie w nastepnym tygodniu (we Wroclawiu).

ps. Da sie w jakis sposob edytowac i znienic temat tego watku ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.