Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo za 1200zl - amplituner + kolumny

Insomnia-

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Prosze o pomoc w wyborze pierwszego zestawu stereo. Od razu przejde do konkretow.

1. Sprzet ma byc nowy - zakup bedzie na raty, jesli mozna to prosze o linki do sklepow.

2. Jako ze to moje poczatki, chce wydac na sprzet (glosniki + amplituner) ok. 1200zl - wiem ze to malo, ale byc moze da sie cos sensownego za to kupic.

3. Dobrze by bylo, aby w przyszlosci dalo sie ten zestaw rozbudowac, np. dodac subwoofer.

4. Wielkosc pokoju ok. 18m2

5. Zestaw bedzie sluzyl do:

- 70% muzyka (glownie klubowa i troche latino - salsa ;) ), nie za glosno ale czysto i przyjemnie

- 30% filmy - w najblizszym czasie kupie odtwarzacz blu-ray + telewizja N

Mysle ze przy takim stosunku leprze to niz kupienie kina domowego w tej cenie.

Prosze znawcow tematu o propozycje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Primodium. Medium. Finis.

W zdecydowanej wiekszosci proponowane sa zestawy uzywane..

Przegladajac podane wyzej tematy, ciagle nie jestem w stanie dokonac wyboru, takze ponawiam moja prosbe o pomoc w wyborze.

Mysle, ze sa tu osoby ktore pomoga mi rozpoczac przygode z Home stereo, a byc moze udowodnia, ze lepsze bedzie kino domowe..

Za te pieniądze to chyba Yamaha Piano Craft. Ja słuchałem kiedyś modeli E410/E810 i byłem pod wrażeniem za tą kase z nowych zestawów. Tych modeli już (chyba) nie kupisz więc jeśli możesz trochę nadwyrężyć budżet to powinieneś celować w model MCR-640.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

To może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mam w domu CS-325 i naprawde jak na tę cenę spisuje się super. Z nówek ciężko o coś wyraźnie lepszego.

Ukryta Zawartość

Po negocjacjach z moja 2 polowka, moglbym przeznaczyc wiecej, powiedzmy max ostateczny 2000zl. Czy za te cene kupie juz cos sensowniejszego nadajacego sie do rozbudowy (gdyby zaistniala taka potrzeba) i spelniajacego pozostale moje zalozenia z 1 posta ?

No to w takim wypadku Piano już się mieści w budżecie. A jeśli chodzi o rozbudowę to jest tam wyjście na suba. Proponuję posłuchać. Chyba w każdym media markcie i saturnie są na wystawce piano crafty (oraz inne alternatywne wieże w porównywalnej cenie).

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Nie słyszałem tego philipsa natomiast w jego internetowym opisie nie podoba mi się "technologia dźwięku Dolby Digital" oraz "moc RMS 2 x 150 W".

W piano masz "poczciwy" (czyt. dobry) tryb direct, czyli ominięcie wszystkich upiększaczy dźwięku.

Nie mniej jednak przed zakupem posłuchał bym obydwu. Gdy wcześniej mówiłem o alternatywach, po głowie właśnie mi chodził philips ze wstęgą.

A tu masz trochę lektury:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki, czytalem juz to. Mam pytanie jeszcze do tego Philipsa, czy mozna do niego podlaczyc subwoofer ? Nie znalazlem tej informacji.

Daj sobie spokój z Philipsem. Yamaha albo Denon to jest właściwy trop w temacie sensownych miniwież.

Ja bym obstawiał coś z Yamahy np. PIANOCRAFT MCR-550.

Dobre są także systemy ONKYO z serii CS np. CS-325, CS-525.

Miałem kiedyś okazję porównywać chyba najniższe Onkyo z Yamaha pianocraft 330 chyba. Yamaszka wypadła dużo lepiej - dźwięk bardziej poukładany, zdecydowanie więcej detali... któtko mówiąc grało to lepiej niż onkyo. Byla to zapewne głównie kwestia głośników choć pewnie nie tylko. Różnica w cenie była jednak zasadnicza - yamaha była prawie 2 razy droższa.

Swoja drogą jeśli potrzebujesz tylko amplituner to może przez jakieś ceneo czy coś innego znajdziesz zestaw apli + głośniki.

No wlasnie tez sie nad tym zastanawiam, czy nie lepiej osobno dopasowac amplituner + kolumny oczywiscie nowe. Chce kupic odtwarzacz blu-ray wiec pewnie sluzylby od razu jako zrodlo audio i video.

Moze w tej kwestii jakies propozycje ?

Odpowiedzi może być wiele np:

Ukryta Zawartość

Propozycja to jakiś niższy model amplitunera Yamahy + podłogówki lub większe monitory.

Przynajmniej 50% budżetu (lub więcej) przeznaczyłbym na kolumny.

Ukryta Zawartość

No w tym philipsie nie widzę wyjścia dedykowanego na suba, przy czym można suba podłączyć pod wyjście głośnikowe. Np. firma Rel zaleca taki sposób podłączenia. Odnośnie kolumn philipsa, nie lubię średnio tonowych kopułek...

Bylem w Saturnie.. poogladalem i posluchalem sobie paru zestawow. Te miniwieze hi-fi nie bardzo mi odpowiadaja. Zdecydowalem ze bedzie to amplituner + kolumny. Cena nadal 2000zl max. Sprzet nowy i na raty.

Wiec konkretne pytanie do osob znajacych sie na rzeczy:

Zalozmy, ze masz 2000zl jaki amplituner i glosniki za to kupujesz ?

Ja bym kupił coś takiego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - sprzęt nowy i na raty. Zestaw całkiem przyzwoity, miałem okazję go trochę posłuchać. W przyszłości możesz sobie dokupić subwoofer.

Ukryta Zawartość

Obstawiałbym raczej stereo niż KD. Pytanie czy będziesz mógł te wszystkie głośniki odpowiednio ustawić ?

Proponuje stereo: np Yamaha RX-497 + Wharfedale Diamond 10.3 w 2 tys. chyba da się zamknąć. Można rozważyć inne kolumny jakieś nieduże podłogówki lub monitorki. U mnie graja Diamond 8.1 i jeszcze dają rade. Największy wpływ na dźwięk będą miały kolumny więc na to trzeba poświecić najwięcej czasu.

A pamiętasz czego słuchałeś? Piano 640 słuchałeś? (czy nie było to jakieś mniejsze piano ewentualnie?)

Po drugie, skoro nie podoba Ci się dźwięk "tych" mini wież to dla czego ma być kino domowe? Co Ci się nie podobało, czego za mało, za dużo?

Myślę, że ten zestaw co polecał Karol.R też Ci nie przypasuje. Sugerując się moim zestawem (wafle + denon) może być trochę ciemno, mało muzykalnie i chaotycznie na średnicy (a przy latino i salsie będzie to odczuwalne). Ponadto ja mam wafle 10.7 i potężny wzmak więc na bas nie narzekam, to chyba najmocniejsza strona moich wafli, ale W przypadku serii Vardus i tak słabiutkiego ampli (1311) to sub może okazać się niezbędny...

Co do wafli, bo tak po nich jadę... Oceniam je nie uwzględniając ceny, bo w tej cenie są bardzo dobre. Jednak mam za dobry słuch do swojego portfela... ;)

Insomnia, ludzie tutaj mogą podpowiedzieć Ci rozwiązania/naprowadzić ale decyzje w co chcesz wejść podejmujesz Ty. Każdy zaproponuje Ci coś innego, tak jakby wybierał dla siebie, pod swoje kryteria. Masz parę propozycji, zastanów się, jedź posłuchać tego czy tamtego. Koniec końców ten zestaw będzie grał u Ciebie a nie u kogoś innego.

Karczka, 10.7 to chyba masz duży pokój... :-)

Pokój ma 17,5 metra, natomiast jest "jako tako" zaadaptowany akustycznie.

A ja się zastanawiałem czy przy 16 mkw wejść w podłogówki czy w monitorki (w przyszłości). W tej chwili na takim metrażu graja u mnie 8.1.

Sluchalem wczoraj kina domowego za jakies 5tys zl.. Dzwiek byl super.. Troche mi to zrylo beret :)

Odbiegajac troszke od glownego tematu, co myslicie o plastikowych kinach domowych typu Samsung, LG itd. ? Kosztuja tez w granicach 1000-2000zl. Jest w ogole sens sie za czyms takim rozgladac ?

ŻADEN SENS jeśli słuchasz głównie muzyki(Tu kolumny multimedialne za 800zł brzmią lepiej od takiego all in one KD, a co dopiero mówić o systemach stereo w tej kwocie). Jakbyś posłuchał dobrze poskładanego zestawu Stereo za 5 tyś. złotych to szczęki szukał byś zapewne w sąsiedniej okolicy.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

po pierwsze lepiej kupic osobno wzmak i tuner

po drugie w tej cenie zdecydowanie uzywka

po trzecie mozna wziąźć kredyt gotówkowy i wtedy mozesz wydać gotówkę na uzywany sprzęt

Można by się pokusić jeszcze o posłuchanie Marantza M-CR503 z monitorkami Yamahy:

Ukryta Zawartość

Ampli posiada wyjście na subwoofer więc tez spełnia Twoje oczekiwania.

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

Czy będzie lepszy, to trudno powiedzieć. Może brzmieć po prostu inaczej. Generalnie dźwięk powinien być dość zbliżony zwłaszcza, że ten Marantz wykorzystuje monitory z PC.

Jeszcze tylko małe wyjaśnienie: ten Marantz z linku wykorzystuje mniejsze monitorki Yamahy, dedykowane do jednoczęściowych Piano. Więc dźwięk w porównaniu do "dzielonych" PC będzie wyraźnie szczuplejszy w niskich tonach.

Luxmany i winyle 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.