Skocz do zawartości
IGNORED

Ktore kolumny wybrac :(

Viktor

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie do plujących na tannoy m2 a wychwalających serię maestro II. Czy mówicie o podstawkowych maestro II 60 czy o podłogowych maestro II 130 ? Bo jeśli to drugie to chyba coś nie tak ? Podłogowce tonsila są za 1000 a tannoy m2 za 700-800zł (oba nowe). A 1000 to jednak 142% ceny tannoy m2. A jeśli mówicie o podstawkowych maestro II 60 to gadać mi prędko gdzie w Warszawie można posłuchać i zakupić[1] :)

[1] najlepiej Soundfinder też i ogólnie polskie produkty, Diory też. Osobiście uważam że polscy inżynierowie akustyczni są lepiej w stanie trafić w moje ucho (przynajmniej na razie, przed odsłuchami).

fv - M2 chyba kosztują nadal około 800-900zł. i nie są nowe, bo o ile wiem raczej już wyprzedawane z zapasów (ale mogę się mylić - być może w Chinach zapomnięli taśmy produkcyjnej wyłączyć i nadal je tłuka na tony ;) W czasach swojej świetności (czyt. kampanii reklamowej) kosztowały sporo więcej - przynajmniej o kilkadziesiąt procent.

Maestro II 130 są chyba nawet nieco tańsze niż M2 w tamtych czasach - kosztują 1200zł. Maestro II 60 to chyba są satelity - czyli tyły, bo wyglądają na jakieś małe (tanie też są 500zł. ;)

Typowym podstawkowcem do stereo był Maestro 70 (i jego "klon" sprzedawany jeszcze przez

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie nie napisałem aby w taki sposób łączyć elektronikę to jest tylko przykład na jakim ja obecnie słucham. Twierdzę jedynie, że tannoy leje całą trójkę kolumn którą to przedstawił pytający i taka jest niestety prawda. Pewnie większość z was sądzi że nie słuchałem innych droższych zestawów i że na tannoyach świat się kończy. Wcale tak nie jest słuchałem już niejedne zestawy warte około 20.000tyszł i co najważniejsze to kolumny te zawsze odsłuchiwałem u siebie w domu, a nie gdzieś w sklepie. Zresztą większość elektroniki z jaką miałem styczność głównie odsłuchiwałem w domu. Dodam, że pierwsze kolumny jakie miałem to Dali 505 warte dużo więcej niż tannoy (ale grające cienko), a tak opisywane przez gazety. Ale wiadomo człowiek uczy się na błędach. Dość długo miałem na odsłuchach Furioso , które nawet grały fajnie podobały mi się. Naprawdę nasłuchałem się trochę kolumn. Do czego zmierzam chodzi mi o to, że po przesłuchaniu naprawdę trochę zestawów z różnego przedziału cenowego doszedłem do wniosku, że tak naprawdę jest nie wiele dobrych kolumn, a szczególnie nie jest adekwatna cena tych zestawów do prezentowanego brzmienia. Dlaczego je chwalę prosty przykład. Monitory warte około 5tys. Firmy nie podam bo jeszcze kogoś urażę w bezpośrednim porównaniu z M1 na płycie M. Millera, (wiadomo na jakim on gra basie) tannoy wyszedł świetnie. W przeciwieństwie do droższych monitorów które „pierdziały” w rejonie bas refleks. Niskie tony porażka. Przestrzeń również słaba –jedynie to góra pasma była dobra. W jazzie były po prostu słabe. Nie twierdzę że wszystkie tak kolumny grają, ale ja i inni koledzy mieliśmy okazję się przekonać. M1 nie są kolumnami dla osób, które głównie uwagę skupiają na dudniącym basie i dynamice która to załamuje pasmo i wprowadza bałagan. Dla osób które jak nie czują ciśnienia na sobie to nic nie są wstanie usłyszeć. Trudno jak ktoś ma dębowe ucho to nic mu nie pomorze a tym bardziej maestro-to do Ciebie Qubric!!!. Tannoy grający ostro rany na czym ty słuchasz!!!!. Twierdzę ,że nie masz zielonego pojęcia o brzmieniu tych kolumn. A tak łatwo je oceniasz. Kolumny te grają dużo lepiej po tuningu i taka jest prawda. Ale do tego przecież jest potrzebne osłuchanie a nie pisanie bzdur. No i jakaś przyzwoita elektronika o tym nie można zapomnieć. I co to miało znaczyć wypsztykał się z kasy, jest to kolejny dowód na to ,że piszesz bzdury. Proponuję Tobie abyś najpierw posiadł jakąś wiedzę popartą praktyką i wtedy coś napisał. Na koniec chcę dodać ,że często odsłuchuję u siebie VirgoII , które to mają koledzy i wiem czego można oczekiwać od kolumn za 700zł. Tym bardziej jestem wspólnie z kolegami pod wrażeniem ,że takie małe kolumny potrafią zagrać tak dobrze. Ludzie będący już trochę osłuchani często będąc u mnie na odsłuchach mówią ,że nie mieli zielonego pojęcia że tak może to zagrać. Qubric ty chyba masz kompleks wyższości nad wszystkimi obecnymi na forum co!!!!. Uważam, że jak ktoś pisze że:” Audiofil" - wp.... się między wódke a zakąskę ;) - nie było dyskusji o Chińskich dzwoneczkach, tylko wybór między przedstawionymi kolumnami ;) Poza tym to Ty jestes nieszczęsliwy. Jesli uzywasz takiego g... do drogiej elektroniki to po prostu nie wiesz jak Twoje nagrania naprawdę brzmią. Jeśli rozstawiłes takie głośniczki w odległosci 3m to musisz mieć ciekawą bazę, tyle że z odległosci 5-6 metrów. Może tak dobrze brzmią, że bliżej sie do nich nie da podejść? :)))”

To faktycznie zasługuje na współczucie.

Pozdr

cyt. z "Audiofill" - "tannoy leje całą trójkę kolumn którą to przedstawił pytający i taka jest niestety prawda".

Prawda jest jak dupa - każdy ma swoją ;)

M1 powinny dobrze zagrać - z jakąś stara Diorą;) Słyszałem je m.in. na Creeku - wysokie nieczytelne wyższa średnica również, miły wyższy basik i niska średnica ale kompletnie bez oznak ataku. Taki polipropylenowy samograj bez barwy i szczegółów a czasami potrafiacy wtrącić mocno słumioną szorstkość na wysokiej srednicy. I tak lepszy od MX, bo tamte mniej maskowały błędy barwy dźwięku - i po pierwszym usłyszeniu miałem ochotę od razu przyciszyć dźwięk.

pozdr.

Qubric ja nie znam swoich płyt hehehe dobre.

Zapraszam Ciebie na odsłuch do mnie. Swoje płyty bardzo często odsłuchuję na elektronice wartej ponad 50tys.zł. Zresztą w/w elektornika nie jest jeszcze dobrze zestrojona pomimo takiej ceny.Chodzi mi głównie o kable drogie, ale nie pasujące do zestwu co daje,że po porzyczeniu moich dużo tańszych kolegom klamka opadła jak ich zestaw wart 50.000zł moze zagrać i to z dużo tańszym kablem.Ale przecież nie wystarczy połączyć drogiego kabla czy kabli wszędzie gdzie popadnie.Nie tędy droga.Ale cały czas człowiek się uczy:)).

No tak wszystko fajnie, ale Tannoy M1 jakby nie patrzeć, choćby nie wiem jaki tuning zrobić pozostaje tanią kolumienką budżetową - ja wprawdzie lubię jej dźwięk (idealne do upgrade'u miniwieży) - twierdzę że są to bdb kolumny za 400 zł, ale one w życiu nie pokażą wszystkich zalet elektroniki za kilkanaście tysięcy złoty - bez przesady, w to nie uwierzę, pomimo tego że ostatnio uwierzyłem nawet w czarownice ;)

Audiofill - przeczytałem cały Twój wpis (długi i nudny) i stwierdzam że bredzisz jak poparzony.

Dynamika załamujaca pasmo - co to jest??? Ten brzeczyk rzeczywiście niczego nia nie moze załamać dynamika bo jej nie ma. Basu też nie moze zepsuć, bo również go nie ma. Na wysokich jakaś dziwna barwa dźwięku - jakby mocno stłumiona szorstkość - taką ma Vifa PL27 ale ona jest przy tym szczegółowa. Jedynie barwa polipropylenowej membrany tworzy calą atmosferę - dzięki temu brzmienie nie drażni.

Przestrzeń??? Człowieku rozstawiłeś głośniczki wielkości słuchawek w odległości 3m. od siebie - to rzeczywiście miedzy nimi masz dużo przestrzeni :)))

pozdr.

Ja nie twierdzę że pokazują one zalety elektroniki za kilkanascie tys.zł.Przecież to absurd.Twierdzę jedynie,że ja w tej chwili nie widzę sensu zakupu kolumn nowych z przedziału 4-6tys.zł Jak będę miał wiecej kasy lub też znajdę jakieś odpowiednie dla mnie to wtedy tak.Ale nie teraz.poprostu szkoda jest wywalać kasy na takie kolumny.

Tak tak - Audiofill - koniecznie potrzebujesz dobrych kabli. Elektronika za 50tys. wymaka przynajmniej porządnych Goertzów. Bez takich kabli Tannoye M1 nie moga pokazać w pełni swojej klasy ;)

pozdr.

ps. moze najpierw naucz się jak powinny stać kolumny do odsłuchu stereo - bo widze ze nikomu nie trzeba udowadniac kto ma dębowe ucho.

Człowieku faktycznie bzdury piszesz.Jak możesz twierdzić że one nie grają w takiej odległości co!!! Właśnie taka odległośc daje prawdziwe wybrzmienie tych kolumn i na dodatek z lampą:)) Roztaw kolumn nie jest uzależniony jedynie od ich samych zależy to również od elektroniki o tym chyba zapomniałeś:)).A w narożnikach porządne wytłumienie. Zresztą pokój mam dość mocno wytłumiony i o tyle mam dobrze,że większość sprzętu gra w nim poprostu bardzo dobrze.

Audiofill - coraz więcej bzdur wygadujesz - zupełnie jak użytkownik Grundiga z wystawki, który się naczytał kolorowych pisemek ;) Nie błaźnij sie już. Idź posłuchaj lepiej swoich zmodernizowanych Tannoi :)))

pozdr.

Qubric, Ty chyba jeszcze nie nabrałes pokory do Siebie.Zastanów się czasami co piszesz :bo bzdury opowiadasz?Chłopie zrobię Ci ślepy test i z podziwu nie wyjdziesz' co słuchasz: nie lubię cwaniaków?Jurek powiedz wszystkim jak grają twoje Tanoye?Nie gniewaj się za moją wypowiedż,ale sam taki byłem,Pozdrawiam.

robtango - nie pierdziel mi tu koszopołów. Frajerzy dali sobie wmówic że to może grać z elektronika za 10tys. i teraz im się czkawką odbija więc przekonują innych po tym jak przekonali samych siebie. Wiem jak to gra i do czego się nadaje. Nikt przy zdrowych zmysłach nie podłaczy M1 do wzmacnacza droższego niż 1000zł. bo to jest tak jakby wyrzucił pieniądze w błoto. W cenie 500-600zł. mozna je kupić, ale stosować do taniej elektroniki w małym pokoju.

pozdrawiam - i kończę temat M1, bo szkoda zużywać na niego klawiatury :)))

Ty się juz taki pop.... urodziłes czy to od słuchania muzyki masz??? Niestety sam się z tym musisz męczyć biedny człowieczku - ale bądź łaskaw nie męczyć innych. Mitomanię mozna leczyć - spiesz się moze jeszcze mozna ci pomóc.

Ja równiez uważam, że Maestro II 70 jak i Maestro I 60, gra zdecydowanie lepiej od M1.

Natomiast nie chcę porównywać brzmienia do M2 - ponieważ ich nie miałem pożliwości posłuchać.

Co do serii MX to już zupełnie kicha i tam w porównaniu zdecydowanie lepiej wypada Maestro, Excellence i Czaty 50/100.

Pozdrawiam!

robtango - chłopcze złoty widocznie wolno czytasz i nie zauważyłeś co pisałem wczesniej o słuchaniu M1. I nie były to tylko moje doświadczenia. Lepiej nie macaj się przez scianę z chorymi bo dostaniesz od tego audiosyfilisa;)

PIOTREQ: co to znaczy zdecydowanie lepiej ? I o jakich klockach rozmawiamy ? Przykładowo ja jestem przekonany do luxmana który podobno gra żywo i dynamicznie (nie mam z czym porównać ale dźwięk na Tonsil Fenix był porywający) - a Ty o jakim sprzęcie mówisz ? Możesz opisać charakter M1 w stosunku do Maestro II 60 ? (Pomijam tu to że Tonsil jako taki wzbuda mój respekt bardziej niż Tannoy oraz to że Maestro wyglądają ładniej niż M1). Zależy mi na zebraniu wielu opinii gdyż niezabardzo mam możliwość odsłuchu tak wielu modeli. (Jeszcze dodaj na jakiej muzyce testujesz). Plizz ;)

Apel do audiofila i Qubrika: weźcie się w garść i albo poobrzucajcie błotem czy zgniłymi jajkami na prywatnym terenie albo piszcie coś co jest ciekawego nie tylko dla was. Najeżyliście się obaj i skaczecie sobie do gardeł, obaj pisząc bzdety. Kategoryczna ocena M1 w momencie gdy tak wielu ludzi uważa że grają neutralnie wymaga lepszego uzasadnienia niż 'to gówno'. Pozytywna ocena głośników za 500zł grających z klockami za 10k zł to ... nieporozumienie ? Przecież wzmacniacz za takie pieniążki to magik i to w dodatku niezbyt neutralny - ma własny styl, kaprysy i wymagania. Mylę się? To napiszcie coś więcej - myślę że nie tylko ja nie mogę zrozumieć o co wam konkretnie chodzi poza tym że lubicie pyskówki.

PS: kultura, uprzejmość i uśmiech to cechy fachowców. Inwektywy, kategoryczne opinie i pyskówki to sposoby na życie lamerów.

Fv - te Maestro II 60 to zdecydowanie sa satelity. To nie jest kolumienka do stereo. Maestro 70 to było coś jednak innego - choć też do małych pomieszczeń. Były jeszcze Maestro 80 - podłogowe, ale brzmiały fatalnie. Najlepsza powinna być seria Maestro S - czyli TLC na głosnikach z odlewantmi koszami. I chyba był Maestro 70S - najtańszy z nich, ale praktycznie nie do spotkania (teraz można prędzej na glośnikach od niego zbudować cos samemu - w dziale DIY jest wałkowany ten temat).

pozdr.

Qubric: problem w tym że ja w zasadzie na gwałt (na za miesiąc-dwa) potrzebuję monitorków do stereo a zanim zbuduję cokolwiek co zagra lepiej niż komputerowe pierdziawki może minąć wiele, wiele miesięcy; może nawet lat. Weź też pod uwagę że budowa głośników w strefie budżetowej (poniżej 1000zł za parę) nie wychodzi dla DIY dobrze od strony ekonomicznej. Można po prostu taniej kupić gotowe zestawy złożone z praktycznie tych samych elementów.

Poza tym narazie to jestem na takim etapie że godzinę dziś pilnikiem wyrównywałem podstawkę do kolumny bo krzywo mi piła poszła ;>>

Rozumiem ze szukasz czegos skrajnie taniego? Ale niestety i w tym przypadku trudno jest cos sensownego znaleźć. Na DIY jest wątek o monitorach na Tonsilach i dwóch ludzi którzy takie juz zrobili (w tym jeden związany jakoś z Tonsilem) Na oko - koszt komponentów to jakieś 400-450zł. plus obudowa (mała - ok. 10 litrowa). Schemat zwrotnicy też tam jest. Kolumny w wersji S sa jeszcze do kupienia na Allegro - czasem nowe, ale tylko takie podlogowcę - więc cena to 1000-1100zł. Jak na serie S całkiem atrakcyjna. Ale nikt nie powie Ci jak to gra i z czym lepiej. Podstawkowce też widziałem też na Allegro ale dawno. Nie ma rady - jak ma byc tani to Gale (z którymi nikt nie dyskutyje) albo DB- Dynamic :)))

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.