Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmak do Dynaudio 72 ?

JERRY

Rekomendowane odpowiedzi

QB_1 ja też uważam że z Coplandem byłoby fajnie ale przekracza to budżet. A propos używanego Coplanda to jak się ma sprawa z jego lampami- jak długo wytrzymują ? Jeśli chodzi o Marantza to słyszałem zestawienia z dynkami 42 i było fajnie. Dynki łagodziły ostrość Marantza .

Zegarmistrz, ni chodzi o to by było super czysto, raczej inaczej, np: Pretoroianach góra była ok (scan speak 9700).

Namierzyłem Trangle Celiusy 202, w Top-Hifi w Poznaniu (w krakowie majątylko Antale) zobaczymy jak tu będzie.

PMD - Nie mam dobrych doświadczeń z Trianglami i wzmakami tranzystorowymi, ale oczywiście z A1 jak wiesz nie sprawdzałem. Kojarzę Zaysy,Antale i takie mniejsze trójdrożne - te ostatnie miał własnie koleś przed Dynami 72 (ten od ECI2). Jak sądzę jest pewien wspólny mianownik pomiędzy ECI2 i A1 - oba to dość ciepło grające tranzystory. O ile jest pewne firmowe brzmienie Dynek to co do Triangli według mnie jest to już "bardzo firmowe" brzmienie - dla mnie zdecydowanie za ostre. Co nie przeszkadzało uzyskać świetnego dźwięku po podłączeniu rosyjskich monobloków lampowych, no ale Ty masz A1:). Różnica między Scanem i kopułką Dynaudio (D28? w dynach? - nie pamiętam dobrze) faktycznie jest, ale to jednak podobny kierunek w porównaniu do metalowych tweeterów, albo nawet takiej pierścieniowej Vify. Ciekaw jestem tych Pretorianów, chociaż w moich warunkach lokalowych to ja już kombinować głośnikami nie zamierzam (może tylko porządniejsze standy). Co do wzmacniacza też już klamka zapadła, niemniej jak Ci się uda wpaść w sobotę do Delty to mozemy sprawdzić połączenie naszych klocków bo mam zamiar przytaszczyć Dalaczki.

JERRY -> lampy nie sa wielkim problemem. Te Coplandy, z ktorymi ja mialem do czynienia nie wymagaly wymiany po 4-5 latach. Nie wiem ile moze kosztowac CSA 28 z drugiej reki. Mysle, ze w 3 kzl mozna by sie zmiescic.

Przypomnialo mi sie, jak kilka tygodni temu Elberoth sprzedawal koncowke MAS Iraklis. Nie pamietam ceny, ale to bylo gdzies w tych granicach. Sprzet mial pewnie kolo 6-8 lat, ale ten wzmak to juz jest prog hi-endu. Niestety potrzebny bylby preamp. Niemniej warto zwrocic uwage, czy ktos nie chce okazyjnie sprzedac Iraklisa albo Solitaire'a. Sadze, ze to b. dobry partner dla Audience'ow (chociaz moze nieco na wyrost).

• 2 tygodnie później...

miałem csa-28 i lampy mają bardzo długą żywotność-jedyny mankament muzyczny to mało urozmaicona góra i zbyt jasna jak dla mnie za to dużo informacji, środek przestrzenny-rozciągniety a bas rzęsisty.niezły wzmak

potwierdzam że Dynaudio nie za bardzo lubi się z Musicalem. Ja słuchałem na swoim A300 Audienców (co prawda 42 i 52) oraz Contourów 1.3 i było, zwłaszcza z audience bardzo muliście i bez życia. Z A3 może być gorzej. Myślę że ROtel Audiolab Copland (?) to bedzie to (ale nie słuchałem połączenia)

Potwierdzam że Dynaudio bardzo LUBI się z Musicalem. Już piąty rok używam Audience 8 (przodek 72jek - dwa niskośredniotonowe + kopułka) z A3 i kocham ten zestaw. Owszem jest bardzo miękko, ale na pewno nie "muliście" i "bez życia".

audiofil -> jakiego uzywasz zrodla i kabli? Sadze, ze polaczenie dynek i klimatycznego ale nie dynamicznego wzmaka jest po prostu czule na dobor zrodla i kabli (zarowno interkonektow jak i glosnikowych)...

Dalej nie mam wzmacniacza-chroniczny brak gotówki. Słuchałem Dynek z Musicalem i dla mnie było za miękko, ale faktycznie kablami można to poprawić. Ostatnio posłuchałem Dynek z Coplandem 28 i było całkiem, całkiem. Teraz muszę jeszcze posłuchać z Primare 30 coś tam{ chyba 30.1} niektórzy twierdzą że to dobre połączenie. Czy ktoś słuchał takiego zestawu?

qb_1 -> Źródła to również MF A3 (CD + tuner). Kable Kimber 4TC i interkonekt Barracuda firmy Custom House.

W kable nie wierzę; Źródło rzeczywiście ma tu duże znaczenie, gdyż ten zestaw nie tylko wygląda dobrze razem, ale również świetnie się uzupełnia brzmieniowo.

Chciałbym nie zgodzić się z tym, że A3 jest "niedynamicznym" wzmakiem. Przełom jaki nastąpił między A2 i Elektrami a A3 polegał właśnie na tym, że do firmowego, ciepłego brzmienia Michaelson dodał powera, i to mnie urzekło 4,5 roku temu, gdy kupowałem A3. Owszem miałem w domu kolumny, których po prostu nie dało się słuchać 3 minuty z A3ką ze względu na totalne zmulenie dynamiki, ale były to Aeriale - wybitnie prądożerne i wymagające i chyba troszkę z innej półki cenowej.....

audiofil -> do kimbera nie mam zastrzezen a interkonektu nie znam. Zrodlo jest bardzo wazne - gdybys np. sprobowal zmienic MF na chwile na np. Jole 100B to okazaloby sie, ze jest wiecej zycia.

MF moze nie sa niedynamiczne - one po prostu sa bardziej klimatyczne niz Copland ale i sporo wolniejsze... Ja generalnie uwazam ,ze jesli ktos lubi szybkie i zdecydowane brzmienie to musi zestawiac Dynki z wzmacniaczami, ktore potrafia 'szarpnac'.

Pozdr.

Słuchał. To bardzo udane zestawienie. Primare w połączeniu z neutralnymi głośnikami wypada moim zdaniem dośc chłodno i metalicznie (mówię o najwyższym zestawie, a A.20 nie słuchałem), a Dynaudio jak wiadomo neutralne nie są, dodają od siebie dużo ciepła i miękkości. Wzmacniacz A.30 ma dość przenikliwe wysokie tony, choć dobrej jakości, W połączeniu ze wstęgami Elaków było ich za dużo, ale jedwabne koppułki DYnaudio będą w sam raz. Tyle, że Primare kosztuje, skubany. W razie dalszego braku gotówki polecam po raz kolejny Rotela

Pzdr.

Dzięki Gutten. A czy ktoś wie w jakich cenach chodzi używany Primare, oczywiscie ten konkretny model? A jeśli chodzi o Rotela 972 to ni cholery nie widziałem ostatnio ofert sprzedaży tego modelu. A jeśli chodzi o Dvd dla Twojej byłej to najbardziej bezpieczny wybór to Pioneer.{ przynajmniej dla mnie}.

W ostatnim HFiM jest ogłoszenie dotyczące 972. Faktycznie przez długi czas nie można ich byo dostać z drugiej ręki (co świadczy, że to dobre wzmacniacze), ostatnio trochę jednak sypnęło ogłoszeniami. Sam bym nawet kupił, z sentymentu. Kiedyś był to mój wzmacniacz marzeń, ale cena 3000 była barierą nie do pokonania. Ech, studenckie czasy...

• 4 miesiące później...

Kupiłem w końcu wzmacniacz i dlatego odświeżam swój wątek. Dziękuję wszystkim którzy udzielali mi podpowiedzi. Wzmak który kupiłem to Rotel 972. Muszę przyznać że z 72 gra naprawdę bardzo dobrze. Po drodze odsłuchiwałem kilka innych wzmacniaczy. Np. Nad 372 z Dynaudio zagrał jak dla mnie w za bardzo rozmiękczony sposób. Dźwięk tego wzmacniacz przypomina mi kawę ze śmietanką- całkiem dobry, ale zbyt mało wyrazisty. Słuchałem jeszcze Primare 30.1 -doskonały sprzęt, niestety jak dla mnie nie ten zakres cenowy. Niestety nie miałem możliwości odsłuchu Coplanda 28. Tak samo zresztą jak i Amplifikatora którego w Warszawie nie można nigdzie znaleźć a do Trójmiasta trochę daleko. Aha, potwierdzam zdanie forumowiczów że seria 02 Rotela nie jest tak udana jak poprzednia. W tej chwili najważniejsze dla mnie jest to że dźwięk z zestawu jaki mam po prostu mi odpowiada. A chyba o to w tym wszystkim chodzi, prawda?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.