Skocz do zawartości
IGNORED

linia transmisyjna

piter z

Rekomendowane odpowiedzi

Cały dzień walczyłem ze swoim złomem. Przerzuciłem pięć złomiastych kart - wszytkie na PCI i układzie CMI od 4 do 8 kanałów. Zawsze był ten sam problem ze sterownikami i generalnie kompatybilnoscią tego cholerstwa. Kiedyś uzywałem Zoltrixa Nightingale Pro 6 LITE - weterani techniki komputerowej pewnie wiedzą, co to to było - takie pseudoaudiofilskie ustrojstwo o ładnym wygladzie i mocno przecietnych parametrach. Mnie za mocno szumiało ale przez jakis czas nawet tym cos mierzyłem. Teraz uruchomiłem Speedlinka STAGE 7.1 tez na CMI o teoretycznie lepszej jakosci ale tylko teoretycznie.

Dzwięk udało się uruchomić tylko przy próbie pomiaru Holmimpulsem nie działało. Głosność najwyższa jaką osiagnąłem była na poziomie - 40db więc w zasadzie zadnego pomiaru sie nie dało zrobic. W przypadku Arty głosnosc była ale z kolei mikrofon prawdopodobnie nie działał jak nalezy - zmiany wykresów były takie ze nie mogłem rozpoznac od czego zalezą. Wina nie była mechaniczna bo odtwarzacz grał przez wzmacniacz na tych kartach. przypuszczam że rzecz była w sterownikach od tych staroci. (na płycie jest dzwekówka podobnej klasy ale jakims dziwnym trafem nie udało mi sie zainstalowac zadnych sterowników do niej, nawet nie znalazłem ich we wsparciu u producenta płyty)

Ponieważ nie chce mi się już walczyć z blaszakiem.

To która z kart na USB będzie sie nadawała do pomiarów?

Sound Blaster Play USB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lub moze cos do niej podobnego za kilkanascie - kilkadziesiąt złotych? Jakiś logiling albo mediatech?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy moze trzeba od razu cos solidniejszego jak np.

Audiotrak Maya 5U USB

Ukryta Zawartość

Albo Audiotrak Prodigy Cube za ok. 350 zł. będzie niezbędny??

Nie ukrywam ze frajnie by było gdyby wystarczył taki sztyft jak ten Sound Blaster Play USB bo przydałoby mi sie takie urzadzenie przenośne, a nabyc mozna za 55 złotych.

Robiliście pomiary czymś takim do laptopa?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten usb creativa to lipa, lepiej dolozyc do czegos lepszego z tej firmy, uzywanego.

Ja robilem pomiary na SB0490 i Sound Blaster X-Fi 5.1 usb i dzialalo wszystko git. Jak masz wiecej hajsu to kupic sprawdzony intefejs ze sterownikami ASIO, np Emu.

Gość

(Konto usunięte)

arku, pomiar bliskiego pola jest tak mocny ,że nawet zintegrowaną kartą powinienes go móc zmierzyć

mikrofon powinien byc podłaczony do wejśćia mikrofonowego a nie liniowego

w zakładce holmimpulsa device &signal musisz ustawić input device właśnie to wejście mikrofonowe do którego podłaczyłes mikrofon

wzmocnienie sygnału na wyjściu karty i wzmocnienie mikrofonu na maxa i nie ma bata z odległosci 1cm od kopułki głośnika musisz zrobic dobry pomiar, jesli mikrofon ma za małą czułośc mozna użyć przedwamacniacza mikrofonowego ale z bliskiego pola nie ma potrzeby

spróbuj

Wszystko było ustawione jak opisałeś.

Karta dzwekowa na płycie głównej jest już mocno przestarzała i także samo jej sterowniki do których nie ma nowszych wersji. Dodatkowo to jest Asus z epoki w której stosowali osobne układy analogowe więc moze jej brakowąc zwyczajnie jakiegos interfejsu.

W pozostałych kartach ten sam motyw. Brak aktualnych sterowników. Po instalacji muzyka szła na głosnik z komputera choć w mocno wątpliwej jakosci. Ale pomiaru sie zrobic nie udało.

Musze jeszcze raz sprawdzić połączenie mikrofonu bo gdziec wyczytałem jak łączyć mic. stereo do wyjscia mono - w tym moga tkwic jakies róznice. Jednak kwestii za słabego sygnału podawanego z karty przez Holimpulse tym raczej nie rozwiążę.

Druga sprawa to za mało miejsca na płycie głównej. jeden port PCI niemal przesłoniety radiatorem grafiki i jeden port PCI-E x1 na który karty dzwiekowe sa już wyraznie drozsze. To wydatek około 160-190 zł. więc podobnie jak Audiotraka Maya 5U USB.

Ten usb creativa to lipa, lepiej dolozyc do czegos lepszego z tej firmy, uzywanego.

Ale lipa, w sensie ze lipa, czy lipa do pomiarów. Próbowałeś na nim zrobic pomiary Holmimpulsem albo Artą ? W specyfikacji podają, że full duplex, 16bit/48kHz i SNR powyżej 90db. Do pomiarów powinno wystarczyc zwłaszcza ze kiedyś na słabszych kartach mierzyłem. Funkcjionalne to by było tylko nie wiem czy zadziała z tymi programami.

Ale lipa, w sensie ze lipa, czy lipa do pomiarów. Próbowałeś na nim zrobic pomiary Holmimpulsem albo Artą ? W specyfikacji podają, że full duplex, 16bit/48kHz i SNR powyżej 90db. Do pomiarów powinno wystarczyc zwłaszcza ze kiedyś na słabszych kartach mierzyłem. Funkcjionalne to by było tylko nie wiem czy zadziała z tymi programami.

Ja tej karty nie mialem, napewno daloby sie na niej zrobic pomiary, ale zerknij na elektrode, tam ktos badal te karte pod oscyloskopem i wypadla bardzo slabo. Dlatego nie wiem czy jest sens kupowac nowa, jak za niewiele wiecej, a moze i za tyle samo ( jak bedziesz mial szczescie trafic na okazje ) mozesz kupic duzo lepsza karte pod kazdym wzgledem.

tak wiem znalazłem to.... Napisali ze jest na układzie CMI119 przeznaczonym do rozmów głosowych VOIP. Po prostu kaszana... na co to mozna ludzi nabrać.

Faktem jest że na moim złomiku żadna z moich złomowych kart nie chce już pracować... Sterowniki do kart na CMI to w ogóle jest jakaś tragedia. W wolnej chwili uruchomie drugiego złomika - mam go na takie właśnie okazje i zobacze czy coś z tego wyjdzie.

Zrobiłbym sobie prezent w postaci najtańszego xonara na PCI-E ale nie mam jakos przekonania czy wystartuje to na moich złomikach. A poza tym karta na USB na wet w podobnej cenie powinna być uniwersalniejsza. Tylko czy będzie na takien pod USB pracował Holmimpulse?

Może coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

z używek polecam do pomiarów: m-audio transit

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.