Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha 467 / Onkyo 308 / Pioneer 520 k - co wybrać?

sinnerinme

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tak jak w temacie. Sprzęt docelowo ma stać w salonie 5x5m. Głównie służyć ma do muzyki ale jako że często oglądam też filmy decyduje się na ampli 5.1. Który z tych w/w spełni moje oczekiwania? Który byście polecili? A może w tej cenie są lepsze niż te które ja podałem? Zależy mi na konkretnych odpowiedziach osób które miały styczność z tymi amplitunerami ponieważ nie mam możliwość odsłuchu przed zakupem. Nie interesują mnie także używane, stare, stereo..wiem, że nie są to drogie modele ale nie jestem audiofilem i nie mam 100 metrowego salony więc nie muszę od razu kupować sprzętu parę tyś droższego. Z góry dziękuję za odpowiedź :)

masz już jakieś kolumny ?

ile dokładnie chcesz wydać kasy ?

wszystkie podane modele to bardzo podstawowe są

Yamaha bogatsza o jedno wejście coax , ładniejsze zaciski głośnikowe na wszystkich kolumnach , ale nie wszystkim jej dźwięk się podoba , no i wg parametrów zasilacza będzie najmocniejsza z tej trójki , aczkolwiek niewiele przebija Onkyo

Pioneera nie słuchałem ale pobór mocy 240w ( Yamaha 320W , Onkyo 310W ) nie za wiele da mocy na kolumny choć z opisu wygląda właśnie odwrotnie( moje poprzednie kino Panasonica miało 220W i w porównaniu do Onkyo TX-NR609 - 610W , to sprzęt ten wogóle nie grał )

Z tych wymienionych fajnie prezentuje sie Onkyo, jesli wkurzac Cie maja jednak zaciski glsnikowe z tylu a niektorych wkurzaja wez Yamahe. Yamaha ma tez o 1 HDMI wiecej oraz o coaxiala. Natomiast od wzgledem dzwiekowym bardziej dynamiczne jest Onkyo, chociaz w duzej mierze tutaj decyduje wybor glosnikow. A o nich nic nie pisales

Ile chcę wyłożyć..na ampli max 1200. Kolumny to prawdopodobnie będa jamo 606 lub 608. Do tego obowiązkowo sub. Satelity "później". Czytam też bardzo pozytywne opinie o Denonie 1611. Dodam też, że wcześniej miałem kino Yamaha 357 w komplecie z kolumnami Yamahy. Komplet pare lat temu ksoztował mnie prawie 3,5 zł i jeśli chodzi o moc grania to była zadawalająca. na imprezach się sprawdziła gorzej było z jakością. Jeśli w/w będą conajmniej tej samej mocy w stereo co 357 to biorę w ciemno bo jakość nadrobią lepsze kolumny.

1611 denona będzie sporo mocniejszy od tej Yamahy i w stereo zagra bardzo dobrze

Jamo 608 są mocniejsze z większym basowym głośnikiem , ale potrzebują wykopu którego Denon może nie dostarczyć , ma słaby zasilacz -360W , a obecna twoja Jamaha o ile się nie mylę 240/260W , więc to tylko 100W więcej , a same kolumny tez sporo mocniejsze

a może by tak lekko mocniejszy/inny amplituner kupić ?

sama jakość dźwięku poprawi się znacząco

Denon jest troszkę ograniczony pod względem wejść

zobacz :

tył denona 1611 oraz Onkyo 578

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-34824-0-29955600-1304544394_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytam opinie o tym Denonie i większość ludzi go chwali. A jeśli chodzi o tego onkyo 578 to nie jest przypadkiem tak, że jest "mocniejszy" tylko z tego względu, że ma 7.1 a nie 5.1 jak denon? Jeśli tak to w stereo nie powinno byc chyba różnicy..ba moze i nawet przewaga Denona który ponoć z tej półki amplitunerów jest b.dobry jeśli chodzi właśnie o stereo. Jeśli wybrałbym Denona to jakię kolumny dokupić skoro te Jamo są za mocne i nie zostaną w 100 % wykorzystane przy tym amp.? Skoro nie jamo to może jbl e 80 ?

chociaż widzę, że moca nie ustępują jamo 608 . moze w takim razie dobra para do denona to jamo w wersji slabszej czyli 506 ?:)

miałem okazję testować jednego i drugiego amplitunera na moich kolumnach i na Denonie dźwięk może i minimalnie bardziej mi się podobał , to jednak Onkyo miało większą moc , a to że ma 7 końcówek mocy wcale nie oznacza że będzie słabsze .Zasilacz 450W vs zasilacz 360W w stereo czyli na dwóch kolumnach w pierwszym przypadku będzie miał sporo zapasu .Moje kolumny nie należą do super mocnych i o ile denon wypychał je bardzo dobrze , to pod koniec skali sam już niedomagał - w Onkyo tego nie było - dalej chciał je pchać , ale ograniczyła go moja prawa ręka na potencjometrze

JBL E80 dla mnie grają efekciarsko na chwilę , ja bym je sobie odpuścił

Klipsch już wg mnie ładniej aczkolwiek też efekciarsko

Słabsze kolumny lepiej wysterujesz słabszym amplitunerem , ale lepiej wybrać te z dużą efektywnością > Klipsch takie np jak w miniaturce mają wysoką efektywność 93db ( Jamo 606- mają 89db a to oznacza że przy tej samej podanej mocy amplitunera F1 zagrają 2x głośniej i nie potrzebujesz tak kręcić amplitunera ) , dobre pasmo przenoszenia , ładny dźwięk jak dla mnie , mają 100/400W ( Jamo 606 - 130/210 )i spokojnie nagłośnią duży pokój

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O Onkyo 578 czytałem wcześniej is zczerze powiem, że rpzeraża mnie to co psizą jego użytkownicy..chdozi o temperature i problemy z dźwiękiem przez nią spowodowane. Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ciekawa dyskusja na jego temat..więc raczej odpada. Kupię chyba jednak tego denona bo nic lepszego do tych 1200 nie znajdę na to wychodzi..albo powiększe budżet przeznaczony na zakup amplitunera i kupie coś o te 500 zł droższego. Może Denon 1911 ?:)) Mozesz coś o nim powiedzieć? Miałeś z nim do czynienia ?

edit..ok powinienen już chyba zmienić temat. nie mam za dużo co kombinować bo z takim podejsciem dlugo nic nie kupie. Po konsultacjach z żoną zwiększyłem swój budżet o pare zł i wybieram coś z dwójki Denon 1911, Pioneer VSx 920. Nic innego tańszego ani droższego nie wchodzi w gre. Albo rybka albo..jak to mówią:)

Ukryta Zawartość

jak ktoś wciska na styk amplituner do szafki to tak już ma ( u znajomego jest podobnie )

Moja 609-tka ma ok 12cm luzu nad sobą ( po bokach ok 30cm ) i się nie grzeje na postoju tak jak poprzedni Panasonic

jak słucham głośno to ma wiatraczek chłodzący

z ww to zdecydowanie Denon 1911 , aczkolwiek dalej jest ograniczony pod względem wejść z tyłu

ma USB ( 1611 nie ma ) i będzie zdecydowanie mocniejszy/lepszy od Pioneera ( ma zasilacz 460W , a Pionek 245W który mimo opisywanej mocy powinien być mocniejszy )

U Ciebie styka AVR1611 i do tego Jamo S606HCS3, za jakiś czas dokupisz SUB250 i będzie pełna zabawa.

zapewne dobre jest to połączenie ale 1911 będzie miał USB do odtwarzania muzyki bez DVD/BR , no i większą moc

sub to oczywistość i jeżeli miałbyś kupić mocniejszego ampli bez niego , to jednak zdecyduj sie na słabszego + sub a nawet 20-to cm sub sprawi że poczujesz sie jak w prawdziwym kinie

Zastanów się nad wyborem nowego modelu Onkyo 309. Godne polecenia i przyszłościowe amplitunery.

może i fajnie gra , ja słuchałem 509 i 609 , ale wg mnie tylne zaciski głośników wyglądają fatalnie ( model 308 ma ładniejsze - przynajmniej podłączenie frontów )

przyszłościowe to dopiero od modelu 509 ( wejście lan do radia internetowego ... ) 5.1 i model 609 -7.2 też z wejściem lan

mocniejsze zaciski przeniosą większy prąd czyli moc na głośniki , a te w modelu 309 wyglądają jak z mini wieży

podobnie jest z kablami , ale tutaj to już inna bajka , grubsze przeniosą też większy bas

zobacz różnicę

Ukryta Zawartość

post-34824-0-87207400-1304752149_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Amplituner już raczej wybrany i lada chwila pewnie już go zamówię .. padło na Pionka 920. JEśli chodzi o kolumny to myślałem o Jamo 608 lub JBL e80 ale stwierdziłem, że lepiej chyba będzie gdy wezmę tańsze Jamo 506 + sub jamo sub 200 / 250? Co sądzicie o takim zestawie kolumn?

Jamo 506 Impedancja 6 ohm

Pioneer vsx 90 Impedancja 8 ohm

Czy z tą różnicą nie będzie żadnego problemy? Sprzęt będzie współgrał ze sobą prawidłowo?

ja bym jednak przemyślał decyzję co do denona 1611 lub 1911 + te kolumny Jamo z subem

Denon będzie miał większą rezerwę mocy i sub nadrobi troszkę basu

ten Pionek nie wypchnie dobrze E80 m a jak już będzie się starał je wypychać to na pograniczu swojej mocy

Pionieer pobiera z sieci 240W , trzeba odjąć ok 30-35% na straty + elektronikę co da nam ok 170W / 2kolumny to wynosi ok 85W na kanał , a pisze że ma 140W ( pytanie jakiej mocy i z jakiego zasilacza , skoro 2x140W daje nam 280W , a zasilacz ma 240W :-) )

W Denonie te wyliczenia wypadają OK ( nawet w 1611 > 360W - 30-35% = 230W /2kolumny = ok 115W na kanał )

z impedancją może być problem jak za mocno podkręcisz sprzęt

kolumny 6ohmowe przy głośniejszym słuchaniu , impedancja i tak spadnie do 4ohm , a to może być już problemem dla tego pioneera

ja bym wybrał tak:

Denon 1611 lub 1911 zależy od funduszy i funkcjonalności ( z nastawieniem na 1911 )

kolumny 506 + sub ( a o ile by kasa pozwoliła to 606-608 oczywiście + sub koniecznie , jak masz rezygnować z suba na korzyść kolumn to zakup tańsze ale z subem )

JBL odpuszczam sobie

Ok..dołożyłem niecałe 200 zł i zamówiłem Denona 1911. Maciejosss ten pobór mocy w Pionku właśnie mnie zniechęcił. Mam nadzieję, że nie będę załował tej decyzji. Teraz daje sobie parę dni na wybranie optymalnych kolumn. Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem. Gdy skompletuję już wszystko z pewnością podzielę się wrażeniami :)

Czytajac ten watek wystarszylem sie ze kupiles 920 tke :P hi hi Zdecydowanie wybor powinien pasc na 1911 badz 608, co do goraca o ktorym pisales wiele wczesniej to glupota, on jest tak skonstruowany i tak ma byc, ale to juz nie wazne. Zakup wybrany zdecydowanie godny polecenia. Obra amplitunery zapewnily by Ci wiele wrazen i bardzo fajna zabawe w domu. Ale zostaje nam wybor glosnikow. Powiem tak Jamo 608 bardzo popularne glosniki, bo nie drogie i calkiem niezle zrobione. Jednak jest w nich kilka kwesti, ktore nie przemyslane uwydatnia sie w wady. Wez pod uwage: og\dleglosc glosnika basowego w nich od scian bocznych, zbyt bliskie ulozenie spowoduje wzmocnienie i w konsekwencji dudnienie, Wysokie tony kategorycznie trzeba przesluchac. Jesli jestes fanem starych altusow, mega basu i bardzo wysokiej gory sa to glosniki dla ciebie. Klipsche to calkiem inna bajka, mimoze ze bas wiekszy to ie dudni i w kinie sprawdzaja sie swietnie.

Ampli już w domku. Teraz czas na kolumny :) Swoją droga co byście polecili? Na początek głośniki stereo..by grało w miare dobrze i był dobry bas? MAm kilka typów jednak ciekaw jestem co poleci szanowne grono audiomaniaków ;));)

1611 denona będzie sporo mocniejszy od tej Yamahy i w stereo zagra bardzo dobrze

Kto zagra dobrze w stereo? Denon 1611? Dla BARDZO mało wymagającego klienta. Denon, nawiązując do amplitunerów, potrafi "coś tam zagrać" w stereo dopiero od 1911, lecz w tym przedziale cenowym Harman go niszczy pod każdym względem.

Proszę o wybaczenie za offtop, lecz musiałem to skomentować po przeczytaniu.

miałem na myśli lepiej niż Yamaha , 1911 wg mnie gra podobnie co 1611 ale ma 2 kanały więcej przez co mocniejszy zasilacz co może skutkować troszkę lepszym stereo czego mi się za bardzo nie udało usłyszeć na tych samych kolumnach

to poczekaj na extra nowe modele :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.